Môj syn nezje absolútne nič
Ahojte Maminy, viem ze je tu vela takYch príspevkov o tom ze detičky nechcú jest ale môj ma skoro 3 roky a neje vobec nic. Raňajky pribinacik, pred obedom pol rožka alebo kus chleba, na obed precedenu polievku(aj z tej ho naťahuje na vracanie) ked sa zobudi tak zas chlieb alebo rožok, niekedy výživu a na večeru kasu. Toto je každý den. Nic ine. A ked vravím ze nic tak nic. Ked som mu skúšala dat zemiak hneď ho začne naťahovať a povracia sa. Chlieb alebo rožky len suché lebo z čím koľvek by som mu dala nezje a ked ho donútim napr s maslom zas natovacky na zvracanie. Aj chlieb s nutelou mu napríklad robi problem co druhe deti sa idu zabiť za nutelou tak on nie. Tyčinky alebo suchare pochrume a prehltne bez problémov ale jedlo samotné sa mu až hnusí. Ovocie, zeleninu neje žiadne. A ked tak tak rozmixované alebo popučené banány. Ja tomu nerozumiem. Ja som tiez prieberčivá v jedení, nezjem hocičo ale aspon nieco. On nezje nic. Uz som zúfalá. Su 2 hodiny ráno s ja rozmýšľam co s ním. Je mi do placu a som hotová. Prosim poraďte. Máte niekto takéto dieta? Co mam robit.
Kiezby tolko zjedli deti v afrike ... mam pocit , ze sa deti pchaju somarinami a v jednom kuse. Pribinak na ranajky??? Sami cukor, vela kalorii tak na ten mini zaludok mu to staci.. biele pecivo detto.. nie som prehnane za nejake bio a tak. Ale myslim, ze toto vkuse detom netreba davat. Ranajky by mali inak vyzerat a ked nezje tak bude hladny, ved sa nauci. Pud sebazáchovy ma v sebe, nezomrie od hladu. Prip by som konzultovala s lekarkou ci nema nejaky problem
@inka04 ja sa len cudujem , ze psychologicka taku somarinu povie ked ma decko aspergera.. tak take dieta asi neskusa. To je zas o inom..
možno ťa len skúša. Môj 2 ročný mal tiež také obdobie keď jedol len rohlíky a holé cestoviny, občas ovocie. Keďže papal ako vrabček a na svoj vek má len 12 kg snažila som sa doňho silou mocou niečo dostať a keď nezjedol, tak som ponúkla jogurt, nechcel tak ovocie, nechcel, tak aspoň keksík....až som si uvedomila že robím 5 krát denne švédske stoly a povedala som si dosť. Teraz mu ponúknem jedno jedlo a keď nechce iné nedostane. Pár týždňov sme bojovali a teraz už pekne papá čo mu dám. Samozrejme robím jeho obľúbené jedla a nenútim ho jesť veci ktoré viem že nemusí. Aj ty už za 3 roky určite vieš čo má rád a čo nie. A ak odmieta jesť od začiatku tak sa divím že riešiš až teraz a cez MK.
@pumpkincake Tu diagnozu mu psychologicka neurcila, ani o nej nevedela, takze asi tak. Jej zaver, dieta vymysla, skusa....
a ešte mi napadlo že možno mu len vadí konzistencia. Mňa ako dieťa tiež napínalo z rezancov v polievke, hrudiek, a kožka na mlieku alebo pudingu ani nehovorím. Miesto cedenia polievok a mixovania skús zeleninku nakrájať na väčšie kusy, krátko povariť v pare a nechať nech si napichuje na vidličku a chrumká, prípadne namáča do kečupu.
@inka04 no ale ako odbornicka by to mala vediet
@jessy212 mala som rovnakeho synceka v 3 rokoch mal 12,5kg, vyzeral ako pavuk, bola som nestastna, urevana, on mal k tomu este casto hnacky...nechcel nic jest a vracal zo vsetkeho..napisem ti co som robila ja, mozno ti to pomoze. cakala som do 3 rokov predovsetkym, ja pouzivam doma na liecenie deti iba bylinky, ale toto su take, ktore ozaj skor ako v rokoch by som nedavala - puskvorec, orech vlassky list, mysi chvost / ten sa mozem samozrejme skor ako v 3r/ lenze on samozrejme nespolupracoval ako by mal a malokedy mi to vypil a svedske kvapky maria treben / takisto od 3r/
toho puskvorca len tak 2-3 dusky denne max, je to horke, zavisi od toho ci ti to vypije. nasmu to upravilo uplne travenie, prestal hnackovat a zacal papat...prvykrat som pocula tu krasnu vetu "maminka ja som velmi hladny" ked mal asi 3,5-4 roky, niekde to mam napisane, bol to neskutocny pocit. odvtedy papa vsetko, zje vsetko v skolke, ucitelky ho chvalia, doma zje neskutocne veci
este k tym cajom, ak by si si rozhodla, tiez nedavaj moc pre istotu pit / ale par hltov toho mysieho chvostu a na druhy den povedze ten orechovy caj/ a striedat. na nechutenstvo moze byt aj repik...v kazdom pripade tie svedske kvapky -ja som ich davala niekolko tyzdnov a potom s prestavkami ozaj robia doslova zazraky / u dospelych sa mozu uzivat nonstop/
Presne viem aké to je, zažila som podobné. Syn už z toho trochu vyrástol, vareneho zje oveľa viac - pomohla mu škôlka.
V tom najhoršom období sme mu davali kvapky Pediakid - sú sladké spapa ich a do mesiaca sa snáď výsledok ako u nas dostavi. Tiež nám papal len jogurty a pecivo, nejedol ani jedlo pekne vyzerajuce na tanieri, ani mixovanie nechcel, ... proste nijaké! Vsetko fuj! Toto trvalo asi pol roka, Skúšala som aj napr. zemiakovú kašu a naukladala som na nu lentilky - nedotkol sa ničoho.
Toto zle obdobie prešlo a verím že čoskoro prejde i u Vás. Teraz som vďačná keď spapa čokoľvek varené a často ho chválim, keď sa dobre naje.
Držím palce!
@silvid šikovná maminka, ten puškvorec, myší chvost aj orech sú neskutočne dobré bylinky, ale vo švédskych asi pred pol rokom zmenili radikálne zloženie, nie je tam ani polovica tých bylín, ktoré tam boli ☹
@jessy212 Mas tu vela rad ale pridam este aj ja. Moj synator ma aktualne 2 a pol roka....ked sme zacali s prikrmami jedol doslova vsetko co som mu dala. Asi pred rokom zacal vymyslat a nejedol dokopy nic poriadne...jogurt rozok mlieko a samozrejme sladke by jedol na kila. Uz som bola zufala. Pediatricka nam dala spravit rozbor stolice a mal v crievku kvasinky. Preto chcel len sladke. Davali sme probiotika Hylak kvapky...neviem uz co vsetko. Nakoniec pomohol nechtikovy caj...davala som mu taky slabsi pit a zrazu bolo dobre. Sice lepsie papat zacal az asi 3-4 mesiace dozadu. Aj to nie vsetko....dnes napr. oslavujem....zjedol mi obed zem.kasu a perkelt. Neskutocna radost to je. Mala som obdobie ze uz som bola na nervy nasilu som mu chcela dat ale to ho napinalo. Treba zachovat co najviac kludu lebo potom je to zaujimave je okolo neho rozruch. A este netreba to riesit pred nim. Nehovorit o tom ze nechce jest ked ta pocuje. Nam sa osvedcilo. Drzim palce 🙂
@belasy_motylik Svedske kvapky su skvele. Ja si napr. robim svedske doma. Kupim zmes bylin original od Marie Treben a necham nalozene v alkohole.
@belasy_motylik zmes na tie prave kvapky sa da kupit na akvaprodukt.sk
@margaretka ja mam take dni ze si poviem ze sa tym nejdem trápiť, nic mu neni. Neni ani vychudnutý ani nic tak nech je co mu chuti. Sama dobre viem ze ked som nieco nechcela tak som to proste nezjedia lebo by som sa pozvracala a teraz chcem aby môj syn jedol vsetko. Ale su dni kedy ma to velmi trápi.
@silvid waw tak to idem skúsiť. Nemám miešať tie bylinky a urobit taky bylinkový čaj? Každý den uvariť z inej bylinky? On vypije. A tie kvapky, niekto tu písal ze zmenili zloženie. Je to pravda? Su teda stále take dobre? Maly ide mat vo february 3 roky tak este počkať ci mu možem aspon tie čaje podávať? Dakujem krasne za rady
@petricka1984 presne ako píšeš. Je to hrozne. Všetci sa divia ze co to mam ta dieta a ze to som ho ja naučila ale to tak vobec nie je. On od mala nic nezje. Je to strašne.
@simca06022011 od narodenia. Jedol síce prikrmi ale s tym ze ho z nich sem tam natiahlo. A ked sme začali postupne pridávať jedla kde uz nebolo vsetko zmixované tak ho z toho tak naťahovalo ze furt sa mi pozvracal.
@darkabarka23 Dakujem za povzbudivé slova.

@jessy212 poznam z rodiny chlapceka, ktory od malicka jedol len mixovanu stravu (obed len mixovane maso, zelenina) nesmela byt ani hrudka, inak ho napinalo, pritom niektore keksiky, chrumky v pohode pohryzol. Je asperger (aspergerov syndrom). Jedna "mudra" skolska psychologicka im poradila nedat mu aj 3 dni jest, lebo len skusa, vymysla. V skolke nejedol vobec, nosili mu vlastnu stravu z domu, chodili sa na nho ucitelky pozerat ako na vystavny kus. Po 2 dnoch "vynikajucich" rad pani psychologicky skoncil v nemocnici na infuzkach. On by aj umrel, ale ine veci, ako tie ktore chcel, by nezjedol. Dnes ma 9 rokov, na obedy v skole nechodi, ma sirsiu skalu jedal, ale nezje vsetko ani zdaleka. Ak je problem v hlave, tak je to tazko. Nenutit, respektovat a tesit sa, ze zje aspon nieco. Ten spominany chlapcek priberal nove jedla len postupne. Pozor na "mudre" rady, ktore mozu dietatu ublizit.