Môj syn nezje absolútne nič
Ahojte Maminy, viem ze je tu vela takYch príspevkov o tom ze detičky nechcú jest ale môj ma skoro 3 roky a neje vobec nic. Raňajky pribinacik, pred obedom pol rožka alebo kus chleba, na obed precedenu polievku(aj z tej ho naťahuje na vracanie) ked sa zobudi tak zas chlieb alebo rožok, niekedy výživu a na večeru kasu. Toto je každý den. Nic ine. A ked vravím ze nic tak nic. Ked som mu skúšala dat zemiak hneď ho začne naťahovať a povracia sa. Chlieb alebo rožky len suché lebo z čím koľvek by som mu dala nezje a ked ho donútim napr s maslom zas natovacky na zvracanie. Aj chlieb s nutelou mu napríklad robi problem co druhe deti sa idu zabiť za nutelou tak on nie. Tyčinky alebo suchare pochrume a prehltne bez problémov ale jedlo samotné sa mu až hnusí. Ovocie, zeleninu neje žiadne. A ked tak tak rozmixované alebo popučené banány. Ja tomu nerozumiem. Ja som tiez prieberčivá v jedení, nezjem hocičo ale aspon nieco. On nezje nic. Uz som zúfalá. Su 2 hodiny ráno s ja rozmýšľam co s ním. Je mi do placu a som hotová. Prosim poraďte. Máte niekto takéto dieta? Co mam robit.
@jessy212 vies co, ja som citala raz jednu poradnu, v ktorej sa mama pytala pediatricky, co ma robit, pretoze jej vyse dvojrocne dieta nechce jest inu ako rozmixovanu stravu. A pediatricka jej na to odpovedala, ze nic. Ze este nestretla dospeleho cloveka, ktory by jedol zmixovanu stravu, takze aj jej dieta si neskor zvykne na normalnu stravu. Ja by som to az tak cierno nevidela, kedze pises, ze Ti spapa jogurty ( aj ked len niektore prichute ), vsetky druhy polievok, vyzivu. Ked ma rad suchy chlieb, mozno papa aj suche cestoviny, na to by som mu po lyzickach skusala pridavat nejake zeleninove rozmixovane omacky. Dalej skusaj a uvidis. Urcite moze byt chyba v konzistencii, moja dcera ma problem s hrudkovitou konzistenciou tiez - ovsene vlocky by nezjedla ani za nic. Mliecne vyrobky jej smrdia, ziadne jogurty, syry, tvarohy do nej nedostanem. Natahuje ju uz len ked to vidi jest mna.
Koľko som sa ja vynervacila vysedela s dcerou pri jedle stopala ju popri hre aby aspon nieco zjedla aj si xxxxkrat porevala od zúfalstva lebo všetky rady sa neosvedcilu,nic nefungovalo,zdrava bola všetky testy ok. Teraz je ohniska,gymnastka,tanecnicka, nič jej je chyba vyšportovaná pekná postava sladkosti nikdy neznášala takže buď jedlá alebo nejedla sladké aj tak nechcela a vytrucovat nedat jesť? - no a čo nebola hladná aj celý deň,resp. Na večer si dala štvrť suchého rozka 😉 teraz mi rastie druhy nejedak a vlasy mám znovu dupkom a koľko krát sa od zúfalstva rozrevem ako je toto možné! No je! 😨 Tak si znovu len zvyknut...
@jessy212 velmi rada,drz sa,deti su naozaj roznorode , nic to neznamena,vyrastu z toho :-* mojmu hlavne vadili vacsie kusky napr.v jogurtoch a v potravinach,z toho ho napinalo, a to mu vadi dodnes, ale uz to tolerujem,ma potraviny,ktore ma rad,toho sa drzime,kazdy sme iny,naucila som sa s tym zit,kupujem potraviny,ktore mu vyhovuju a chutia.... 🙂 tym chcem povedat,ze aj ked ostanu stale nejake protichute na urcite jedla ,nevadi.... Moja mamka vzdy vravela,ze mam dat detom,co im chuti,ich telo si zoberie z toho,co potrebuje..... 😉
@jessy212 ahoj v prvom rade mi je ta sakra luto ale s tym natahovanim sme zazili aj my ale ze pri vsetkom aj z caju.deti to robia zo schvalnosti aby uputavali pozornost na seba stoj co stoj.ak ti smiem poradiť prestan si toto správanie maleho vsinat nadrapne ho rob sa ze to nevidis a ak sa aj dogrcka umy a nekomentuj.vuem je to na nervy mame to tiez za sebou.keby som.bola tebou rak by som vzala maleho k dr aby mu spravila ko.a maleho sem tam postradila ked nebude jest pojde k dr a dostane vcrlicku do ritky.a co sa tyka jedenia nam.pomohlo ked sme zacali jedavat spolu.a vyse sa nam rozjedol.a ked ti jest nebu chciet nevhaj rozjedene jedlo na stole a rob sa ze ho nevidis vi zo zvedavosťi pojde ochutnat.nekupuj mu vyzivy pomixuj mu jablcka ubidis zacne mu viac travit a bzde aj hladny.popytaj sa na nejake vitaminy ci probiotika na podporu jedenia.
Aj my sme boli taký, ja som v tomto útlom veku, jedla suchý chleba so salámkou, chleba s horčicou, palacinky, alebo kúsok pečeného kuraťa.
Keď som prišla k babke, u nej som zjedla všetko čo dala na stôl. Alebo čerstvé ovocie, alebo zelenina zo záhrady. V záhrade som sa napchala hrachom, paradajkami a uhorkami a to na kilá. V škôlke tiež som zjedla všetko, veľa sme sa hýbali a časom to prešlo. Vždy to tak bolo, že deti viac zjedli u "cudzích".
@koniarova ty by si chcela vidiet tu hrdinku, co neda dietatu tri dni jest, ja by som zase chcela vidiet to dieta, ktore tri dni okrem cistej vody neda nic do ust. Pisem samozrejme o zdravom dietati. V 99& pripadov nakoniec vyjde najavo, ze dieta predsa len nieco zjedlo, najcastejsie mlieko, kakao z flase, piskotu, chrumku...ak sa z jedla zacne robit stred vesmiru, cela rodina o tom stale toci, navyse pred dietatom, tak dieta vymysla. Ak navyse zisti, ze matka ma strach z toho, aby nebolo hladne, koniec. Nikdy nemaju problem s jedlom deti z rodin, kde sa jedlo berie ako nieco prirodzene, ako dychanie, nikto nerobi dramu z toho, ze dieta jedlo ani neochutna, ale ani mu nikto nejde nic ine pripravit. Respektuje sa, ze kazdy nejake jedlo neznasa, tak dieta do jedenia nenutia. nikto nerobi okolo jedla kulturny program - rozpravky, pesnicky...jedia vetci pri stole, pri com sa cela diskusia netoci okolo jedla. Na mieste autorky temy by som zacala s vysetrenim u lekara, aby som vylucila zdravotny problem a potom by som pritvrdila.
@jessy212 ahoj, drzim palce a zelam pevne nervy. moj je taky nejedak po tatovi. je na tom teraz v 6r trosku lepsie nez tvoj, ale v 3r mi este jedaval len hippky 😔
Teraz mi zje 3 druhy polievky a rozne druhy masa na prirodno s prilohou, cestoviny, niektore druhy zeleniny, vacsinu ovocia (to mu nastastie vzdy chutilo) a samozrejme vsetko sladke (okrem cokolady) ale to ako jedlo ani neratam. Pecivo tiez len suche ako tvoj. Doma mu viem vyskladat plnohodnotnu stravu, co je super ale nie je vobec kompatibilny so spolocnym stravovanim ... v skolke nula bodov, doma varim teraz vacsinou trojmo (!) kedze babo zacalo prikrmy, niekedy mi nestacia ani horaky na sporaku. Mala som obdobia ked som skusala byt aj tvrdsia, ale to nefungovalo. Samozrejme kebyze popustim tak zije len na lizatkach a kolacoch, takze jedine co funguje ze byt sice zasadovy ale mat aj trochu pochopenie pre to, co mu brani jest normalne. Moj muz mal v detstve to iste, takze od neho mam trosku info ako sa vtedy priblizne citil. A tiez treba pomalicky posuvat hranice toho co sa jedava, je to schodnejsia cesta ako ist skokovo - u vas napr. jedna plavajuca mrkvicka v polievke s prihodou (u nas sa mrkvicky smykali po "smyklavke" do bruska a veselo sa pri tom smiali a vselico rozpravali). Osvedcilo sa mi aj pripravovat jedlo spolu s dietatom, hned ma k tomu trosku iny pristup, vidi co tam islo .. takto sa mi naucil jest sosovicu ked ju "kupal" v miske. Robit zdravsie varianty toho co ma rad - na toto su super muffiny lebo ich vies spravit aj mrkvovo-jablkovo spaldove s nizkym obsahom cukru. Skusat rozne formy ktore dietatu sadnu lepsie -- nechce ovocie, skus kompot na torte, potom samotny kompot roznych druhov, potom uvar jablkovy domaci kompot po nejakom case, ked sa na neho namota raz mozno zvladne aj surove jablko ... takyto nejaky pristup mi priniesol ako-take pokroky. Nechat uplne vyhladovat - no moj to vie dotiahnut aj na infuzie ked ma nizky cukor a aj v skolke uz sme kvoli nejedeniu vo faze chronickych traviacich problemov. Takze hlad neuskodi, ale len do dalsieho denneho jedla a to treba dat take aby sa najedol. Urcite prospeje pred hlavnym jedlom nedavat ziadne blbosti jest, aspon 1-2 hod nech nic neje a najlepsie ist ho vybehat na vzduch, po takejto priprave je ochota nejst nove jedlo o malicko vacsia.
Ahoj. Ja som podobnú vec riešila pri prvom synovi asi približne v tom veku, ako je teraz tvoj. Chodila som okolo neho ako okolo maľovaného vajca, len aby som do neho nejaké to jedlo dostala. Musela som mu povedať celú básničku, aby otvoril ústa. A to miloval "Keď pršalo mrholilo, žabiatko sa narodilo" 😀 Tak si vieš predstaviť, ako dlho sme sedeli, aby aspoň trochu polievky zjedol. On bol vyslovene mliečny tip. Sunár pil takmer do šiestich rokov.Ale tuhú stravu takmer žiadnu. Išla som s ním k doktorke a tá mi povedala, aby som mu nedala nejaký čas jesť. Že ja ho síce straším, aby jedol, lebo bude hladný, ale on hlad nikdy nezažil. Že stále niečo dostane, aby nebol hladný. Nech si začne sám pýtať jedlo. Tak som to vyskúšala a ono to fungovalo! 🙂 On si naozaj začal sám pýtať jedlo. Tak som ho naťahovala, nedala, ale plakal, srdce mi nedalo ho trápiť, tak samozrejme dostal jesť. Ale aj tak to skončilo, Zase sme začali s básničkami..., potom to obdobie nejak prešlo. Možno aj preto, že prišli ďalší súrodenci a už sa celá moja pozornosť netočila len okolo neho. S ostatnými deťmi som tento problém nemala. Tú najmladšiu si pomaly ani nepamätám, aby som ju kŕmila. Bola od začiatku veľmi samostatná, všetko chcela robiť sama. Deti vycítia, kedy si nás môžu obkrútiť okolo palca. Držím prsty, nech to obdobie máte za sebou a maličkému začne chutiť. 😉
@jessy212 hmmm, zvláštne, deti vymýšľajú a veľa. Moja raz nechcela jesť - ale to mala toto v pusinke a riadne mi povedala, že ju tam niečo bolí. Sme umývali s fialovou vodičkou a bolo po probléme.
Teraz ma napadlo, skús starý dobrý recept: piškóty, piškóty do mlieka, piškóty do mlieka s cukrom oooo ja si ich dám keď prídem z práce, deti samo. so mnou 😀
Tak je tu možnosť - vydieranie, dám Ti hračku ak Ty si odhryzneš alebo pri hraní ho kŕm - aspoň štvrťku kajca chleba, ale chlieb nie rohlík. Keby chcel ten chleba - hlavne kôrku - tá je štartér k nasýteniu a aj k vyhladoveniu 😉 !!
Ináč neviem poradiť, moji nejedli, ak boli chorí. Potom sa to dalo zase do normálu.
@jessy212 ahoj, precitala som si prispevky aj tvoje komenty... Uprimne, ked som si precitala nazov temy tak som cakala ze niekto bude popisovat dieta ktore realne neje... potom som precitala tvoj prispevok kde podla mna na svoj vek je tvoje dieta teda dost... ja mam o dost starsie deti ( 5 a 9 ) a nie su to ziadne trasoritky - fakt je ze toto by im asi tiez stacilo co si vymenovala keby im to dovolim...
Neidem sa hrat na nejaku supermatku - ta zdaleka nie som, moje deti sladkosti jedia aj pribinaciky... nemam ale pocit ze by pribinacik jedli v 3och - to ked uz tak sme jedli skor hippky u syna - ten bol taky priebercivy - take pre 3rocne deti, nechcel napr. domace spagety ale tie hippkove zjedol ( a to pritom varim super 😝 ) ...
v kazdom pripade treba u tvojho dietatka vylucit zdravotny problem, akonahle budes vediet ze je ok ( budu mu asi chybat nejake vitaminy lebo to z tej stravy zial nedostane co je ), tak to bude len v psychike... Podla mna nie vsetky deti su na sladke - do mojho syna napr. palacinku nedostanem, do dcery zas ziadne slivkove gule, sulance a podobne veci - oboch ich z toho napina - a nemusia to ani vidiet ani citit, staci spomenut - proste psychika... Samozrejme to do nich netlacim, skor som rada🙂 ale na dcere vidim co psychika dokaze robit pri jedle - moj muz rad experimentuje a skusa jedla - moja dcera to neznasa - ked jej ponukne muslu, chobotnicu , slimaka a pod. tak rovno uteka na wc co ju napina... fakt ale je ze casom to ustupuje a teraz je uz ochotna skusat...
osobne by som ti poradila ak je syn zdravy skusit vytvorit ritual - u nas napr. na ovocie velmi zabrali detske tanieriky - robila som im palmy, zvieratka - dcera mala s ovocim problemy ale pamaetam si ako asi 4ocna s chutou zjedla palmu z kiwi, bananu a malin - normalne by som to do nej nenapchala... teraz je ovocny maniak🙂 zo zeleniny sme nasli veci co jej nevadia ( ju napr. napinalo pri uhorkach a paprike ale rajciny miluje a na moje prekvapenie aj brokolicu a karfiol - ale samozrejme sme nato prisli len skusanim - brokolicu a karfiol zjedla ked som jej z nich spravila stromceky:-/ )
tiez suhlasim co pisu ine dievcata - ked vies ze ma problem s obedom tak mu nedavaj jest rozok pred nim ( to by som aj ja mala asi problem s obedom keby si dam rohlik🙂 )a polievky ak ti zje tak vyskusaj zeleninove kremove - brokolicovu, tekvicovu, karfiolovu...a u nas tiez zabera chlebik do polievky - tieto co som napr. vymenovala moje deti miluju - ale musi byt k tomu opeceny chlebik na kocky v tanieriku pred nimi a oni si s lyzickou naberaju - maju z toho taky ritual, bez toho si nedaju ani lyzicu:-/ ( hm, tiez ich mam rozmaznane🙂 ale v kazdom pripade jedia co ja chcem - viac alebo menej )
inak mala som spoluziacku ktora vracala pravidelne z jedal v druzine - okrem 2-3 jedal zo vsetkeho - je zdrava, samozrejme strasne chuda - cely zivot - na 170cm mozno 45kg... ale zdrava je😉
@dai krvné testy mu robili, vsetko ma v poriadku nic mu nechýba. On zje skoro všetky druhy polievok, len musia byt buď krémové, ze zmixované úplne na hladko aby v nich nebolo nic cítiť alebo precedene. Chlieb alebo rožky zje naranajky k jogurtom alebo uz k tym spomínaným ,,nezdravým,, pribinackom. Skor som myslela tym ze nezje nic ze on nezje vobec prílohy k tomu pecivu, žiadne maslo, salámu, šunku, syr, zeleninu proste nic takéto. Na obed tiez zje len tie polievky, síce vseho druhu ale hladké. Žiadne zemiaky, z hranoliek ho tiez naťahuje, žiadnu ryžu, cestovinu, maso nic. No a žiadne ovocie. A ked píšem nic tak nic. Akokoľvek prípravné nie, nezje. Uz sme skúšali vsetko. Píšem sem pre radu lebo uz sme fakt skoro vsetko vyskúšali, tak ze ci niekto nahodou nepríde z niečim co by zabralo, nieco nové.
Pre vsetkych co píšu ohľadom vyšetrení. Na testoch sme boli nechýba mu nic vsetko ma v normale. A aj keby sme neboli na tých testoch nemyslím si ze by mal mat zdravotný problem. Každý človek ma jedla co mu nechutia no on ich ma viac. Aj preto lebo nechce ochutnať nové jedla. Skor ma zaujimalo ci máte niekto take detičky a ak ano ako to prežívate a nejaké rady co zabralo aby skúsili nieco nové, kedy sa rozpapali ak sa vobec rozpapali a take. Od každého počúvam ze som ho rozmaznala, ze u nich by preciedanie polievky neprešlo, ale jamu ju radšej precedim nech zje aspon takú, však sa tam vyvarilo nieco, alebo ze nechaj ho vyhladnut sam si bude pýtať, u nas take nefunguje. Proste nebude jest. Ja som bola taká istá. Nemyslím si ze je to ani psychika. Skor genetika ked som to mala aj ja aj moji súrodenci. My sme pred ním nikdy nepovedali na jedlo ze je hnusne alebo ze hento a hento jest nebudem. A aj tak to on neje. A to uz bolo úplne od začiatku tak ze ho z kus väčších kúskov v jedle natahovalo. Aj z mixovanou stravou mal dlho problémi. Potom sa ju kus naučil papať ale to uz mal jedavat kadeco. Nemyslím si ze sme nieco urobili zle, kedže sme skúšali kadeco a nic nepomohlo. Proste je taky. Len som chcela nájsť niekoho kto ma podobný problem.
Aj tak Dakujem za kazducku radu a typ ktorý ste sem napísali.
@jessy212 No tak mu rozmixuj do tej polievka aj maso a zemiaky alebo ryžu, to si neskúšala?
@janickacrazy ano skúšala, on to zjedol, síce sem tam ho natiahlo, nepostačia sa ale zjedol, len mi to pride take ze je to hnusne taká kasa a potom sa nikdy nenaučí jest normálne jedlo ked ho toto zasýti.
@jessy212 necitam vsetky komenty, ale ja mam taku kamosku. proste ona pchala do dietata lebo nechcela, chodila za malou , stresovala stale o tom kazdemu hovorila aj pred dietatom. a nukala v kuse za nou s lyzickou po byte. mala ziskala odpor k jedlu doslova a napinalo ju . trvalo to 3 roky , az ked isla do skolky a tam ju nikto nenapominal - mali vela deti nemozu kazde dieta prosit nech je. tak zacala aj ona jest. doma stale neje a v skolke je. bola s nou vsade, mala je ok , odporucali je psychlogicku aj boli a povedala ze dieta to berie ako nieco co musi a tym padom robi opak. jedlo nie je strach ze musis musis. ponuknut a ked nechce dat neskor alebo cakat na signal ked je hladne. a hlavne to neriesit v kuse.
@jessy212 ak ti to tak zje tak mixuj... neboj, jeho to prestane bavit a bude chciet co ine deti casom... ako som pisala - moj syn tiez isiel len velmi pomaly z mixovanej na normalnu - dlho chcel len tie normalne jedla v hippkovej podobe - tam to bolo tak polomixovane - som mala tiez pocit ze normalne kusky nikdy nepohryzie - a teraz dokaze napchat aj pol oblozenej zemle do pusy a zjest ( co by teda mna naplo... )
skus fakt tie pekne ovocne tanieriky - spravit z ovocia a zeleniny nejake obrazky - mozno to zaberie... nikdy nevies
@dai Presne aj moj prostredný dlho jedol mixovanú stravu, tiež som mala niekedy pocit, že tie kúsky snád nikdy jesť nebude, ale aj to prišlo. Síce neskor ako u priemerného dieťaťa, ale naučil sa.

@jessy212 drzim palce, aby to preslo aspon do takeho stadia, ze ta to nebude dennodenne trapit...mne ho dokonca "vratili" po 2m na 2m naspat domov zo skolky, aby mu nesposobili nejaku traumu z jedla, potom tam chodil 4m len na polievku, tu ako tak zjedol, druhe sme skusali doma...on nastastie varene zje, ja som bola uz v stadiu zeby som mu kludne aj hranolky a kindercokolady dala jest na kila, ale on ani neochutnal...verim, ze sa to aj u vas zlepsi, je to tazke, kebo take dieta je potom z toho hladu nervozne...a mama tiez ☹...ked mal cca 3,5r tak ho zacali bavit napichovat si jedlo na jednoubkove palicky...to bol u nas neuveritelny pokrok, inak nasemu sa "oblubene" jedla menia