icon

Netabuľkové mamičky - začíname prikrmovať

seemani
16. apr 2014

Rozhodla som sa založiť túto diskusiu, lebo všade čítam len o tabulkových mamičkách, ako všetko "má" byť správne, kedy sa čo môže a kedy sa čo nemôže.. Sledujem, ako vo veľa témach kameňujú maminky, pretože dali dieťaťu pribináčika, brumíka, kravské mlieko a podobne. Takže maminy, ktoré sa chcete podeliť o svoje skúsenosti a upokojiť začínajúce matky, že nie všetko čo sa "nemá" a "nesmie" a "neodporúča" ich dieťa hneď zabije.
Takže ja začnem. Malý bol kojený, od tretieho mesiaca som mu dávala na večeru nutrilon, takže pekne pred 4tým mesiacom som začala dávať prvé príkrmy, výživku a piškótky. Keď mal pol roka už veselo papal ovocie, zeleninu, mäsko. krupicovú kašu. Teraz sme prešli na prevarené kravské mlieko, dostáva už aj sem tam šunku, pečivo a jogurty. Minule ochutnal aj rožok vo vajci. Nemá žiadne problémy, bez problémov spracoval každú jednu potravinu, a nemyslím si, že by som mu nejako uškodila. kamarátka ma minule šokovala tým, že jej malá keď mala 4 mesiace dostala fazulový prívarok s údeným mäsom. Malá má 4 roky a je úplne v pohode..
Ak máte odvahu, napíšte aj vy svoje netabulkové "zakázané" prehrešky, keď už sú tu dva tábory skoro na všetko, tak prečo nie aj na toto. Poprosím maminy, ktoré striktne dodržiavajú všetko tak ako je písané, nech sa sem nejdu hádať, téma nie je nato určená a bola by som rada, keby sem neprišli poúčať čo a ako 🙂

slniecko77
18. apr 2014

@aliza to je OK, kazdy spravi ako vie a mysli si, ze je najlepsie..ale myslim, ze si ju necitala. Tam nejde o uplne zavedenie prikrmov, skor o stretnutie s inou potravou ako je materske mlieko. Nikto nechce, aby si dietatu davala plnohodnotny chod a obmedzila materske mlieko. Pokial viem kravske mlieko sa odporuca najskor od roka zivota dietata, takze u teba dieticka chyba dost zavazna (ja som dostala kravske mlieko trochu neskor z dovodu odmietania UM, ziadna alergia, ziaden neziaduci ucinok)..v studii su uvedene len bezalergicke potraviny, co sa detom bezne podavaju od 6.mesiaca. Uz aj lepok sa zavadza skor ako kedysi, hlavne u deti celiatikov, najlepsie v tomto imunologickom okne...a uplne vyborne ked je dieta v tomto obdobi dojcene 🙂

slniecko77
18. apr 2014

@aliza ale suhlasim s tebou, ze typicky slovenska strava je velmi nezdrava..aj ked mam mnoho veci z nej rada..vzdy ked prideme na Slovensko a zacnem sa stravovat typicky slovensky okamzite nastanu u mna problemy 😖
Ale urcite sa tam najdu aj velmi prospesne a zdrave veci ako je bryndza, kysla kapusta atd.
A este som zabudla v predchadzajucom prispevku 🙂 tiez ma zaraza, ze niektore matky napriek odbornym nazorom, studiam, vedomostiam vedome ublizuju (inak sa to jeda nazvat) svojim detom, ktore su na nich zavisle a nemozu o sebe rozhodovat.

aliza
18. apr 2014

@slniecko77 ja rozumiem, len mam pocit, ze vacsina slovenskych mamiciek to pochopila presne tak, ze treba zacat davat jest vsetko 😖. Aspon tie, co sa touto studiou ohanaju.... teda ze 4 mesacnym daju piskoty, pribinakov a podobne a daju im to kazdy den ako sucast prikrmov, nielen na oboznamenie.
Ano, u mna doslo k velkej chybe, ze sa dalo kravske mlieko, ale ja som vraj mala problem s UM, vracala som ho prudom a tak mi dali kravske, ktore som pila a nevracala. Ale niektore tu zacinaju s kravskym mliekom uz od polroka a to moze byt tiez dost skoro.

siska53
18. apr 2014

@reni1512 ale,ty si tabulkova 🙂,v com,si netabulkova? (ja len,tym,ze dieta nemalo tabulkovu vahu a vzhladom na,znizeny tonus aj pozadu,cize netabulkovu hrubu motoriku 🙂 ).

aliza
18. apr 2014

@slniecko77 najma tie parky 8 mesacnym detom 😕.... ked raz viem, co za svinstvo v nich je, tak vazne nerozumiem, ako to jedna matka moze dat tak malemu babatku. A este sa tu tym chvalit a vysmievat sa druhym, ktori maju iny nazor. Toto sa naozaj neda inak nazvat, ako hlupostou, to nie je ani ten spominany sedliacky rozum, zial.

slniecko77
18. apr 2014

@aliza nuz, vsetko sa da prisposobit na svoj obraz 😀
Pokial viem, tak v tej anglosaskej studii sa Pribinaky (mimochodom je tam tvaroh, odporuca sa od roka) a piskoty (cukor, vajicko 😅 bielko od roka, cukor radsej nekomentujem) ani nespominaju 😀
Od pol roka by som kravske mlieko nedala, na zaklade mojich vedomosti..neublizovala by som vedome svojmu dietatu..od pol roka plnotucne kravske mlieko vo varenej podobe v jedle je OK.

slniecko77
18. apr 2014

@aliza tak to sa neda ani slusne okomentovat...parky v 8 mesiacoch, nuz kapitola sama o sebe 😅 ale priznam, ze nas syn ich par x ochutnal, ale az po jeho dvoch rokoch, velmi si ich neoblubil..nekupujeme ich bezne (tak 2-3x do roka, ak vobec), ked uz pozeram obsah masa.

aliza
18. apr 2014

@slniecko77 ved to, ze niekto by svojmu dietatu takto vedome neublizoval a niekto sa ohana kadejakymi trapnymi tabulkovo-netabulkovymi somarinami 😒. a podstata im unika, ze tu nejde o ziadne tabulky, ale o ich deti a ich zdravie a naozaj, jeden rok je strasne malo, co sa moze matka trosku 'premoct' a nedavat dietatu somariny, nie je to take tazke, len ludom sa nechce, su pohodlni, nemaju trpezlivost a hlavne by museli zmenit svoje vlastne stravovacie navyky a to je velky problem.

slniecko77
18. apr 2014

@aliza najvacsi problem je zmenit vlastne stravovacie navyky, aj mne to trvalo dlhsie, neskutocne pomohol pobyt v UK..clovek ziska nadhlad, vidi, ze sa da aj inak..zdravsie a chutne stravovat 🙂 tiez som sa zacala venovat viac tymto veciam ked som bola tehu..nechcem nasmu dietatu vedome skodit.
Ked pocujem, ze dieta potrebuje cukor v podobe sladkosti a cokoladu tak ma oblievaju poty 😅 naposledy to bolo od velmi "jednoducheho" znameho po tom ako nakrical na partnerku preco ich deti jedia uz asi 10 cokoladu v tom dni, mimochodom v case obeda..tak zacal malemu asi 5x ponukat dookola (schvalne) ci si neda, maly ho mal uplne v pazi a bastil si svoje susene a cerstve ovocie 😀 len ja som si neodpustila poznamku 😀

moni244
18. apr 2014

@aliza myslim ze u teba opatrnost co sa tyka alergii je na mleste, kedze to mate dedicne, z mojej ani manzelovej strany ziadne alergie nie su, takze som zavadzala aj potraviny ktore su zaradene medzi alergenmi. Inac tie instantne kase od nestle a pod. neuznavam a nedavam ani ja a moja ich aj tak nechce

aliza
18. apr 2014

@moni244 len ja poznam aj deti, ktore dostali alergie aj ked nikto v rodine ziadnu alergiu nemal a tieto deti boli tiez prikrmovane 'netabulkovo'. Jasne,z e ked clovek sam zazije nejaku alergiu, tak je obzvlast opatrny, ale ja osobne myslim, ze opatrnosti v ten prvy rok nezaskodi kazdemu jednemu dietatku 😉.

@slniecko77 ved prave, ze je to hlavne o budovani stravovacich navykov. temy s problemami sa tu mnozia ako huby po dazdi a vacsinou vzdy citam, ze dieta nechce nic jest, iba puding, kasu, pribinaka....tieto veci maju spolocne jedno-cukor a tak niet divu, ze uz nic ine nechcu jest. A vraj zelenina nechuti..., no ani nemoze, ked prvy rok je dieta na piskotach, kasiach, sladkych vyzivach...

slniecko77
18. apr 2014

@aliza najdolezitejsiev zivote dietat su prve tri roky, v stravovani, emocionalnom vyvoji, podpore jeho charakterovych vlastnosti atd. Nuz, ale je jednoduchsie dat dietatu Pribinaka (domaceho beriem, len nie s cukrom..) a piskoty..ako sa "prplat" s vyrobou domacich zeleninovych alebo ovocnych prikrmov..nuz, kazdy nesieme zodpovednost za svoje skutky.

moni244
18. apr 2014

@slniecko77
@aliza mne odmietala pomixovane prikrmy od 7,5 mesiaca, proste chcela to co sme mali my a ostatme vypluvala, tak jedla to co sme mali my(teda len si to myslela) a tiez radsej vyrobim doma ako kupim, ja napr. peininacka nekupujem lebo ke predrazeny a tazko sa otvara. ale kupim aj hotove prikrmy, ked cestujeme alebo nestiham varim a najviac zboznuje nakrajane ovocie a zeleninu na taniery

moni244
18. apr 2014

@aliza ja som zavadzala alergenove potraviny ma prelome 6 a 7 mesiaca z jedneho jedineho dovodu, mala som domace zo zahrady, preto som to vyuzila a zaviedla na skusku, inac by som nedavala

aliza
18. apr 2014

@moni244 hlavne to nebolo od toho 4.mesiaca, to je podla mna velmi skoro.

slniecko77
18. apr 2014

@moni244 ja som nikdy nemixovala, bud som najemno nakrajala, popripade popucila vidlickou 🙂
Prikrmy som tiez obcas kupovala, len na cestovanie - je to konfortnejsie a hlavne bezpecnejsie pri cestovani.
Alergeny som zavadzala az po roku, lepok okolo 5.mesiaca..kazdopadne som vtedy dojcila - dojcila som 18 mesiacov.
Nas syn miluje ovocie a zeleninu v akejkolvek forme..doteraz mu ju naparujeme, varim len v polievke.

moni244
18. apr 2014

@aliza to nie to sa zdalo aj mne skoro ale od 5 sme zacinali s mrkvickou, hold to dieta je neskutocny jedlik, dnes mi pomahala vykladat nakup a odhryzla si zo suroveho sampionu

moni244
18. apr 2014

@slniecko77 ja som dojcila 13 mesiacov, odstavila sa sama a tolko veci co poskusala jest, ked uchmatla z taniera alebo si ryxhlo odhryzla z druheho konca to sa ani spocitat neda, ja tiez zeleninu v polievke varim inac ju ma surovu alebo v podobe smothie

kofoluska
19. apr 2014

@aliza Ano, mas pravdu -mozes reagovat na koho xces. 🙂 Takmer som po dlhej dobe, co som do fora neprispievala zabudla, ako rada sa hadas a potrebujes kazdeho presviedcat, ze len Tvoj nazor je ten spravny. Tak pokojne pokracuj - aspon sa trosku pobavim, a nie len ja. 🙂

reni1512
19. apr 2014

@siska53 preto ze idem zaradom? necitam tabulky, precitala som zopar knih,net,fóra a zobrala som si z toho co chcem 🙂, privarok so slaninou by som malej ale nedala, nejde o to ze deti vsetko spapaju, nikdy to nejedli, cize je to jasne ze im to chuti, ale skor o to ze im zatazujeme zbytocne organizmus...

kikuskar5
19. apr 2014

Tak to je fajn, ze sa aj tu na MK najdu take, co "netabulkuju" 🙂 ja sice este prirastok cakam, ale uz teraz viem, ze tabulkova nebudem 🙂 tie pre mna "sialenosti" dnesnej doby kedysi vobec neexistovali, nikto ich neriesil a sme tu a podla mna aj zdravsi ako dnesne deti 🙂
ked to vezmem ako ja, ked som bola malicka...narodila som sa v 30tt, moja mamina cele tehotenstvo nic neriesila, jedla co jej prislo pod ruku, od zeleniny, ovocia az po zabijackove veci a vsetky zakazane (a ja keby som sa mala drzat tabuliek, tak skoncim na infuzkach, lebo by som potom nejedla asi nic 😀 ) 🙂 narodila som sa skoro len preto, ze si blba neuvedomila, ze nesmie stahovat skrinu 🙂 ale narodila som sa na svoj vek velika (skoro 2,5kg) a zdrava ako repa, lekari boli sokovani, ziadne vyrazne problemy...nakazali jej, ze do pol roka nesmiem nic ine, len specialne mliecko pre nedonosene (mamina ma nikdy nekojila, lebo bohuzial nez ma pustili z inkubatora, uplne prisla o mliecko)...to specialne mliecko mi robilo velmi zle. tak sa na to vykaslala a uz v troch mesiacoch zacala vymyslat pomaly s prikrmami a cuduj sa svete, v pol roku uz som jedla uuuuuuplne vsetko, len nie kapustu a strukoviny 🙂 vyvijala som sa bez problemov, presla som si vsetkymi normalnymi detskymi chorobkami, a nikto nikdy by nepovedal, ze to malicke je nedonosene 🙂 som tu, zdrava, nikdy so nedodrziavala striktne tuto sucasnu "zdravu" stravu, ale doprajem si vsetko, co mi chuti, nemam 150kg, som zenska s normalnou postavou, ani vychrtlina, ani obezita a ako dieta som nikdy nevymyslala, ze toto a toto ja nezjem a neviem co, ziadna alergia, vsetko jedlo som prijimala bez problemov a nie ako dnesne deti, co male, to milion problemov, lebo podla mna ani "normalnu" stravu nepoznaju... 🙂 tot moj nazor 🙂

siska53
19. apr 2014

@reni1512 ved presne tak. Ja som sa riadila podla dr.,plus som si precitala knizky. A davala som asivod 7.-8.m. aj pseno,pohanku a quinoy.to sice v tabulke nebolo,ale,nevidela,som na,tom nic zle.
ale ostatne som davala,podla odporuceni,lebo som to,povazovala za spravne. A ked som si nebola,ista,tak som sa poradila,s,dr.,urcite by mi nenapadlo radit sa,na,fore. Pre mna je v takychto pripadoch dolzzity nazor odbornika.

reni1512
19. apr 2014

@siska53 a kedy ste zacali ranajkami? alebo resp. co je dobre dat na ranajky? nad psenom som vcera rozmyslala, kupila som ryzove vlocky zatial

siska53
19. apr 2014

@kikuskar5 kedysi,sa to mozno az tak,neriesilo,ale za,socika uz ano. Aj vtedy sa davali instrukcie,co maju maminy davat babatkam,co naopak nesmu. Moja mama sa podla toho riadila a nedavala,mi,ziadne,pre babatko nevhodne,potraviny. A tiez som tu.
a nezabudaj,ako sa,katastrofalne zhorsilo zivotne,prostredie,plus kym predtym sme boli takmer sebestacni,teraz sa pomaly vsetko dovaza,vratane jablk,hrusiek,ci cesnaku...! Co povazujem za,chore. Jasne,ze ked,jz to bohvieodkial,vselicim striekane,hnojene,aby prezilo,vydrzalo cestu,tak,necudo,ze,to potom robi sarapatu. Plus vselico sa modifikuje...uz len,taka psenica..
a p.s.,ano,raz i moja mama,sa,zachovala netabulkovo. My sme vzdy jedli chlieb bevit.len ten,vynimocne,iny,segra ako uz take vnimavejsie babo si ho pytala,tal jej mama dala. Aj dr.vravela,ze jej dava chlieb,ona ze dufam,ze aspon biely. Mama vtedy zaklamala.lenze,to bola jedina vec..a teraz dr.mne vravela,ze,mam,davat take,ako jeme my.cize dostavali rozne,lebo aj my jeme rozne pecivo.spaldove,razne i biele.

siska53
19. apr 2014

@reni1512 s malym dost neskoro,lebo on nic okrem mlieka nechcel..az okolo 2rokov si okrzm mliecka zacal davar aj nieco iine,ale u malej sme museli zaviest ranajky uz tyzden pred7.m. Bola som v nemocke,a ona,odmietala akykolvek presun mlieka ako cez prsnik..tak som im kazala davat kase,ale ja som kupovala,i kupujem tie hotove..obcas neskor okolo 9.m uz dostala i roztek alebo chlebik,maslom,ked prejavila zaujem,lebo tiez nie vzdy chcela,stacilo jej mliecko. Po roku sme uz davali aj lucinu,cottage,gervais a pod.
pseno a tak som pouzivala ako prilohu. Aj hovadzie sa ma az po roku,ale malej nechutilo,az teraz ho uz nejak spapa,len jej sa dost zle zuje este,lebo ma stale len 10zubov.🙂
mam sice recept aj na psenovu kasu,ale robila som maximalne zatial,ovsennu,krupicnu ci zo spaldovej krupice.
ono tie ranajky skor zavisia od dietata,ci javi zaujem papat okrem mliecka aj nieco ine.nas ked spapal napr.roztek,uz mlieko nevypil a opacne.

kikuskar5
19. apr 2014

@siska53 Tak ja nehovorim, ze male treba cpat hlava nehlava a nezdravymi vecami, ale malo by mat pestru stravu a jest postupne to, co jeme my, ale len doplnkovo ku kojeniu, aby si pomaly zvykalo. A co sa tyka nakupovania, tak maso ja nekupujem, maximalne kuracinu ( a aj to v buducnosti nebudem kedze chceme chovat vlastne), bravcove mame vlastne, takze viem, co jem, v zahradke obrovsky ovocny sad vsakovakeho ovocia, takze aj detske vyzivy, dzemy, vsetko si vyrabam sama, nestriekame nic, v zahradke nam rastie vsetko potrebne pre zivot, a ziadne umeliny z obchodov (ja neverim ani tym "bio" oznacenym vyrobkom v obchode, podla mna je to bio len nazvom, aby to bolo drahsie, podla mna je bio naozaj len to, co si clovek vypestuje sam). maximalne v zime sa stane, ze nakupujem tieto veci v obchode, ale od jari do zimy ficime na vlastnom, zavaranom, nestriekanom a poctivom, takze v obchode ja kupujem minimum veci 🙂 chlieb si peciem doma, rohliky tiez, takze sa snazim vsetko robit "vlastnou" vyrobou 🙂 nie vzdy to samozrejme ide, ale to, co ja sama do seba dam trebars z obchodu, tak to je len hrstka z toho 🙂 samozrejme, ze nechcem cpat male hned nejakymi udeninami v pol roku, ale postupne ist na vsetko, nech vie, co ho v zivote caka 🙂
mne ked mamina mala od lekarov prikazane len to speci um, tak aj sama detska lekarka videla, ze mi to nerobi dobre, tak jej sama povolila, ze nech skusi kasicky s obycajnym sunarom a uvidi sa a postupne vsetko pridavat. a slo to. mne bolo dobre, chutilo mi vsetko, nemala som najmensi problem ako dovtedy a mala to povolene lekarkou a vsetko s lekarkou konzultovala a aj ked na nu ostatni pozerali ako na blazna aj v tej dobe, tak brala do uvahy konzultaciu s lekarkou 🙂 kazde dieta je ine, kazde sa so vsetkym vysporiada inak, niektore zvladnu taky nabeh na "obyc." stravu tak ako ja, niektorym to moze trvat dlhsie a kazda mamicka sama pozna svoje dieta a vie, co si moze dovolit, co nie 🙂 ale ja len chcem povedat, ze sa nemienim zaoberat takymi vecami, ze ked mi nejaka tabulka povie, ze v tom a v tom veku nesmiem dat malickemu napr. kravske mlieko, tak sa tym riadit nebudem, ale prirodzenym vyvojom mojho dietatka a konzultaciou s lekarkou. nastastie mam istotu, ze moja vybrana lekarka je tiez "netabulkova" a modu dnesnych tabuliek nenavidi 🙂
ja aj v tehu ficim na tabulkami zakazanych veciach, od tlaceniek s octom a cibulou, cez klobasky, proste jem uplne vsetko a je mi fajn, vsetko je ok a nestresujem sa s niecim, ze pane boze, dala som si kusok plesnoveho syra, moze sa mi daco stat, ked tamta tabulka mi to zakazala? neriesim, jem co mi chuti, co citim, ze mi robi dobre a co mi dobre nerobi, to nejem. nic neprehanam, a moje tehotenstvo je uplne v poriadku, az na male chybicky, ale tie so stravou nesuvisia ani v najmensom... 🙂

siska53
19. apr 2014

@kikuskar5 tak to je fajn,my taku moznost nemame,lebo svokrovci maju zahradu az takmer hodinu cesty a su radi,ze tam,aspon co-to dopestuju. Takze nieco mame.ked sa da,idem na,trh.
ja som v tehu si len precitala,ktore bylinky nie su dobre,ostatne som jedla vsetko,akurat maso ja nejedavam,tam ma trochu nutili ho jest a deti si vylucili kavu a zuvacky,dcera i niektore ine veci v 1.trimestri (vajcia,ryby,maso a,lecove kombinacie jej nejak nechutili v 1.trimestri). A pri malej som jedla aj pomelo,hoci neviem,ci sa moze.
pri dojceni som si davala pozor pri synovi 2mesiace,potom,som skusala,jemu nic nevadilo. Dcera bola kolikova,tam,som musela byt opatrna dost,dlho.
a ano,pri synovi som bola netabulkova v tom,ze kedze som sa bala dehydratacie,tak som pristupil na,riedene,dzusy.

ribezlicka27
22. apr 2014

@seemani moja mala sa tiez hrabe sediet,vraj nemoze a zo vsetkych stran strasiaky,ale ked ona je taka stastna ked ju posadim 🙂

siska53
22. apr 2014

@ribezlicka27 jasne, ze sa jej to paci, ved viac vidi. Ine je, ci je to vhodne pre jej chrbticu. Dieta ma sediet az vtedy, ked to spravi samo. Ja som maximalne nechala dieta o mna oprete, alebo jemne vo vyvysenej polohe v kociku ( to len pri malej, lebo ona bola zvedava) a nenechavala som ju dlho,aj ked bola uplne opreta, ziadne, ze tak si sed bez opretia. Len vyvysena poloha. Ale doma som ju radsej nechala na zemi,nech s ananas pozera ci vo vaku,lebo mala vyhlad. To sa mi zdalo lepsie.

evuliceeek
25. apr 2014

ahojte maminy, syn má 9 mesiacov o 3 dni, čo všetko už vaše ratolesti jedli v jeho veku? samozrejme mimo tabuliek 🙂 .....zje mi všetko, nemá problém s bruškom, kaká za troch, ale zdá sa mi, že by to chcelo nejaké nové veci do jedálnička....aké jogurty by mohol? nejaké bežne dostupné, nie tie od Hami alebo Hipp .......lekárka mi povedala, že mlieko kravské až po roku, ale krupicu mu robievam zo sušeného plnotučného mlieka a je to fajn 🙂 aj s obyčajným maslom......kedy ste začali dávať topánočky s tou takou bielou penovou podrážkou (ako majú detské papučky) ?