icon

Nezvládam boj s jedlom mojej 2-ročnej dcérky

wave1804
25. okt 2023

Ženy, prosím, podporte ma🙏🙏🙏
Som už napokraji síl, nervov, už nemám snahu.
Dcera ma 2 roky a 2 mesiace, za celý čas jej života je papanie boj. Véd o tom svedčí aj jej váha, má 10 kíl. Je drobnejsia od rovesníkov, je pravda, ale určite tabulkovo je podvyzivena, dobre to viem. Nech robím co robím, už to nedávam. Psychicky už nevládzem. Aj modré z neba by som jej uvarila keby viem ze to spapa. Nepotrebujem tu rady co mam zmeniť, čo ešte jej dávať a pod. Veľa vecí som vyskúšala, až nie vsetko.
Potrebujem počuť, že nie som na tomto svete sama co sa cíti byť preto neschopná mama....

Strana
z2
majlo1234
25. okt 2023

Nie si sama, porad sa s pediatrickou, ci je to este ok, alebo treba riesit

elenka.k
25. okt 2023

@wave1804 nie si sama,
skús ju vyšťaviť, vybehať, robiť nejaké blbosti, pohyb, bavenie sa, ani potom nechce jesť? ani špagety nechce?

nakrájaj zeleninku / uvarenú / na rôzne tvary, skús na to fantáziou, ty si daj a nech aj ona .... Môj je už väčší a dookola mi je iba možno 4 jedlá nič iné nezje ☹

tanyan
25. okt 2023

Pamätám si, keď som v tom zúfalom období bola šťastná aj zo zjedenia piškóty. V zúfalstve som ju dokonca zobrala do McDonalds a chutil jej cheeseburger. Povedala som si, že je to kombinácia proteínov a sacharidov aj s lepkom, tak som sa tešila aj z toho.

minenkak
25. okt 2023

@wave1804 moje dieťa nejedli možno do 14tich rokov malo 15kg v piatej triede,ak vládze není unavená ,tak nebojuj s ňou nebude chcieť vôbec jesť,daj na stôl čo má rada a nech papa koľko chce

simsalabim
25. okt 2023

@wave1804 moja mala v 2 r 9kg, necelych 🤷‍♀️ Natlak nikdy nefungoval. Doteraz je slaba jedacka. Ja som jej ponukala to, co akurat zjedla. Napr jeden cas jej chutili zelene fazulky v rizote a ryza, tak som jej nabrala viac a ona si to uz vytriedila. Chutil jej rozok, tak som ho vydlabala a nieco tam strcila - nieco zjedla, nieco nie. Chutili jej cestoviny s akoukolvek omackou, tak dom zmixovala perkelt na omacku, aby mala dake maso…

cloviecka
25. okt 2023

Nie si jediná, moja 2-rocna má rovnako 10 kíl.ale ja už nestresujem.moj najstarší nejedol do 15-ky a teraz by zjedol aj mňa 😜

mommyviky
25. okt 2023

@wave1804 Ahoj nie si sama a NIE SI NESCHOPNÁ MATKA! Moj syn má 1,5 roka a vyše dvoch mesiacov štrajkuje s jedením. Obedy nechce, polievky nechce, na večeru max kaša a raňajky praženica, jogurty, banan, jablko, ovocíčka. Na obed zje len zeleninovo mäsové fašírky, ovocné muffiny a sem tam perkelt. To je všetko. Tiež som bola zúfalá, nervózna. Potom som to vzdala a som rada keď aspoň niečo zje. Prišla by som do šialenstva keby to vkuse riešim. Do toho začal protestovať s obednym spankom a zas ho uspavam v kočiku a jedine večer zaspi v posteli a potom ho prekladám do postielky. V lete sa naučil zaspávať sám v postielke do 5 min. Zas sa to pokazilo🤷🏼‍♀️ Tiež som si myslela, že som sama na tom a že to robí len moje dieťa. Tu som zistila že nie som jediná tak som kľudná 😂 Moj má 13 kg ale pribral z UM. A už ho papá len večer a v noci.🤷🏼‍♀️ Takže kľud daj jej to čo jej chutí prípadne to rieš s pediatričkou, viem že sú aj kvapky/sirupy na podporu chuti u detí. Zisti si u pediatričky čo ti povie. Ale ak ti niečo zje napr. ovocie zeleninu maso alebo iba isté druhy jedál daj jej dookola tie isté - aj mne to poradili. Ja už mesiac vkuse varím 3 jedlá dookola🙄🤦🏼‍♀️ Kým je dieťa živé behá smeje sa hrá sa a nie je malátne ospalé atď bola by som v kľude 😊 Mojmu rastú naraz 4 stoličky a 2 očné horné tak môže to byt aj tým že nechce toľko jesť pritom keď bol menší zjedol polievky ryžu rôzne jedlá čo som mu dala🤷🏼‍♀️

anjelok
25. okt 2023

Mozem ta ukludnit, ze casom sa to bude zlepsovat. Urcite sa ale nevzdavaj a ponukaj stale zdravu a pestru stravu. Okrem toho odporucam vysetrenia. Moja nejedacka ma celiakiu a syn v case, ked zle jedol, mal malo zeleza. Ked sme doplnili, rozjedol sa. Drzim palce, je to na nervy a chce to vela trpezlivosti, som rada, ze tieto obdobia mam za sebou.

mommyviky
Autor odpoveď zmazal
dada0902
25. okt 2023

Sú to obdobia raz sa rozje možno od 2,5r bude otočka není náhodou dojčena?

kubkovamama
25. okt 2023

@wave1804 ak si vylúčila všetky zdravotné možnosti a pediater ti na to predpokladám nič nepovedal..tak sa neboj,prejde to.Najstarsi v tom veku jedol asi iba suchý chleba aj to nie hocijaký a teraz má 2m a zjedol by všetko čo neútočí.Bojujem s tým aj pri najmladšej,3r a 11kg.Ale je besná,zdravá,okrem prechladnutí nič,takže to neriešim,aj keď ma to vie často vytočiť,trvá to asi pol roka.Niekedy vydrží celý deň,iba pije a trucuje.A žiadne triky,krájanie,struhanie,veselé zeleninky,mekáč ani špagety nefunguju.Take,že jedenie pred telkou,mobil,tablet,že nevníma to neuznávam.Viem,že veľa rodičov to zo zúfalstva používa a dieťa síce niečo zje,ale zarábajú si na oveľa horší problém.Decka často nejedia ani v škôlke,ani v prvých ročníkoch v škole,netráp sa ak je zdravá

hederamonstera
25. okt 2023

Naozaj vobec nic nezje? Napis nejaku potravinu co zje

tykat
25. okt 2023

@wave1804 nie si v tom sama, dcera (dnes uz 23r.) bolo presne toto iste ako pises, rano vypila 150ml mlieka, na desiatu 1/4jablka/2 kruzky bananu, na obed 5lyzic polievky/ryze alebo suchych cestovin, olovrant pol sucheho rozka a vecer mlieko. Inak nic, pomedzi to vodu. Ci doma, ci neskor v skolke katastrofa.
Zlepsilo sa to s narodenim syna (dnes 17r.), ten jedol vsetko a s velkou chutou. Dcera napr. v 7 rokoch ochutnala po 1x mandarinku. A odvety ich jedla. A dalsie jedla podobne. Ked videla ze syn to pravidelne je tak ochutnala aj ona a bud to zacala jest alebo nie. Dnes zje vsetko a vsetko aj ochutna, je stale drobnejsia, stihla ale OK.

minenkak
25. okt 2023

@wave1804 moje dieťa ešte vravelo ,že najlepšie jedenie je vodička zo stavičkou

cookie29
25. okt 2023

prestan bojovat, zloz zbrane. Moje dieta ma 10kg aj nejake drobne, a ma 2.5 roka. A porodna vaha bola 4.5kg keby nahodou.
Ak si vystresovana, dieta to citi. A jedlo = stres. toto treba zmenit, lenze pokial budes bojovat, bude to cim dalej horsie. Mne kedysi pediatricka povedala, ze anorexia existuje aj u babatiek a ze ak ja budem stresovat, tak je to najlepsi nabeh. Proste vypnut. Pozeraj celkovo, nielen vysku/vahu. Je zdrava? Ma energiu? Beha? Ma normalny psychomotoricky vyvin? Moja tiez nechce jedavat, inak vsetko normalne. Tak ponukam v klude, ale nenutim. A hlavne jedavame spolu. Drzim palce

lugie
25. okt 2023

A nejedava nejaké chrumky, snacky pocas dňa?
Ako vyzerá jej jedálniček? My sme bojovali s jedlom od cca začiatku tohto roka (dcéra ma 2,5 roka) a konečne sa to dáva do normálu 🙏🏼 začína konečne normálne jest, síce je stále viac menej vyberava ale konečne začala jest aj ovocie a zeleninu.

stanislavicenka
25. okt 2023

@wave1804 vobec nie si neschopna. A vie to asi pochopit iba matka nejedaka. Dcera mala v 2 rokoch necelych 10kil. Tabulkovo podvyzivena, ale krvne testy v poriadku. Teraz ma 7, ma aktualne 21 kil. Syn ma 5 rokov a 16 kil. Deti su spokojne, vesele, plne energie, nic im nechyba, ale zase ja som za kazdu cenu do nich nepchala cokolvek, len nech sa najedia. Nechceli jest, co bolo navarane, tak boli hladni. Uplatnujem to doteraz, nie som restauracia, alle beriem aj donuvahy, co vyslovene niekomu nechuti.
Drzim palce

elenka.k
25. okt 2023

@cloviecka fakt? tak mám nádej 😀

basska_b
25. okt 2023

Ale inak tych 10 kg mozno neni take zle. Moja dcerka mala v roku 10 kg a v dvoch rokoch 13 kg. Ona proste vtedy vela behala. A bola aj je stale dobry jedak. Teraz ma skoro 6 rokov a ma 23 kg.

pink_lady
25. okt 2023

jedalnicek mojho 2r3m: rano 200ml mlieka, potom az o 12-12,30 polievka, obcas suche cestoviny, alebo kusok ozaj kusok - tak stvrtka palacinky/,, o 13 vypije mlieko. Ked sa zobudi nechce jest, az vecer o 19 zje krupicu...Obcas zje na desiatu kusok rozka - musi byt suchy, cerstvy, alebo chlieb s maslom /resp skor len maslo zlize/. Niekedy zje termix, ale len neochuteny...Skusala som aj omega...bez efektu..Mna uz az brucho boli, ked ho mam ist krmit...on aj otvori usta ale ked mu tam dam nieco na co nema chut tak ostane s otvorenymi ustami nepohnute...Alebo, sa tvari ze je a skreckuje si to v puse, potom to naraz vypluje...
Polievky zje len slizikovu alebo zasmazenu s mrvenicou/vajcom. inak nehrozi
takze nie, nie si sama....podla doktora ma vahu v norme, takze mam bytkludna.../ma 90 cm a 11-12 kg/

anile12
25. okt 2023

Jednoducho, nebojuj s tým. Nechaj to tak. Moja mala tak isto 2 rocky a 10 rokov a musím povedať že to nieje žiadna podviživa ale úplne super váha a matky by sa mali jednoducho zmieriť s tým ze niektoré deti niesu jedaci. U nás zabrala škôlka ako nastúpila papa krásne všetko dokým nebola v škôlke nechcela skoro nič až na 2 jedla dookola a to nechcela pečivo, nechcela ovocie a dokonca ani len sladkosti

amelia89
25. okt 2023
anna_anicka83
25. okt 2023

@wave1804 Hlavne to chce kľud, ak má všetky vyšetrenia v poriadku, je aktívna, váhu nemá zlú. Moja najstaršia mala v 2 rokoch tiež iba 10 kg, zlý jedák od prvej lyžičky príkrmu. A čo som sa ja nastresovala, ju aj seba. Okolo samí buchtoši a ona v tom veku nosila legíny 74, ktoré ešte v škôlke vynosila ako kraťasy. Išla som štýlom, ponúknem, pomôžem, uvidím. Nezje? Nezje..idem ďalej. Ale toto som začala robiť asi keď mala rok a pol. Teraz má pomaly 11 a zje aj mňa za chvíľu. Z malej vyžličky v škôlke je vysoká za chvíľu 40 kg baba. Druhá tá bola hamkáč dobrý, tá začala štrajkovať okolo 3 rokov, skoro do piatich mala 14 kg a teraz sa zas trošku rozbehla. A tretí má obdobia, ale u neho sa nakoniec objavila alergia na mliečnu bielkovinu. Zje dosť, ale je strašné aktívny od bába, takže tiež je z tých chudších. Proste myslím, že tou prílišnou snahou ju aj trochu blokuješ, ja som to robila pri prvej dcére. Držte sa.

brezza
25. okt 2023

Poznam to. Syn sa konecne rozjedol po 4 rokoch. Inak na podporu do jedla je dobre davat b-komplex.

wave1804
autor
25. okt 2023

Baby, ďakujem vám za podporu, je to pre mňa veľmi deprimujuce, je to pravda, vo veľmi veľa veciach, či situáciách som sa našla. Pediatricka je trosku salamistka ale krv jej zobrala, vsetko bolo ok,a aj poradila co a ako, a podporila ma podobnými skúsenosťami ako ste popísali vy.
Moja dcérka je veľmi šikovná v iných veciach, krásne rozpráva, šikovná na kreslenie, vidím, že robi pokroky, ochutna sem tam nove jedlo, rozumie vsetkemu. Ale viete ako to je, aj keď si poviete, že ste to vypustili z hlavy aj tak to tam mate. Ja som si už veľakrát povedala, že ju nechám celý deň hladnu, hlad je najlepší učiteľ. Zje ráno aj večer kakao, po raňajkách ma ešte trošku chlebíka a obed je vždy kameňom úrazu. Nedávam žiadne chrumky ci snacky, chodíme von doobeda aj poobede vždy. Mam pocit, že kameňom úrazu som ja, že som neschopná, že zle varim, robím chyby v režime....preto vám ďakujem, že ste zopár slov adresovali mne a podporili ma 🙏
Ja sa len snažím aby dobre prospievala, bola zdravá, šťastná, aby z nej bol dobrý človek.
Niekedy sa tiež ponosujem známym a rodine ale viete, niekedy nestačí počuť že však je fajn, že čo stresujem.
Dakujem vam, ze ste take super a venovali povzbudenie ❤️

wave1804
autor
25. okt 2023

@brezza dávam aj ja už dlhooooo

lenka2710
25. okt 2023

@wave1804 moja ma 9 rokov a váži 24kg, je najmenšia aj najdrobnejsia z triedy! Boli sme u dr na 9rocnej prehliadke a podla pedi je krásna 😂😂 od malého mala zle jedáva, dokáže hodinu sedieť nad sprostým jogurtom, z polievky zje len zemiaky, najradšej keby bola suchá ryža, suché cestoviny a kaša s kuracím reznom! Ja už s ňou nebojujem, proste jej naložím na tanier, povybera z neho co chce a tým to pre mňa hasne!
Mladší ten by zjedol kona vola, má tri roky a zje všetko čo neutečie, klop klop 😇
Tiež ma už nebavilo nič vyvárať, vymýšľala som kde co a nakoniec to šlo do koša, proste je taka a hotovo

lusyc
25. okt 2023

Si dobrá mama, netreba bojovať.
Aj ja som sa napocuvala, že nebojuj s nimi. Všetky 3 deti nejedaci, ale ako ja vravím, sú to hady, stačí sa im najesť raz za týždeň. Môj dvojrocny ma 9kg, 5 ročná 12 kg a 7 ročná 16 kg. Varím, čo si rozkazu, aj tak to potom týždeň sama dojedam.
Pokiaľ má výšku, hlavou, rukami, nohami všetko stíha a pekne kaka, hladná nie je a prospieva.

cookie29
25. okt 2023

@wave1804 pozri, moja sa narodila ako 4.5kg. V 3m vazila 5kg. Takze si vies predstavit,a ko ma doktori stresovali, nahanali, hrozili hospitalizaciou a podobne. Chodili sme na vazenie kazdy den, kazdy druhy den. Pred poradnou som noc pretyckovala, lebo mi bolo jasne, co si zase vypocujem. Hlasky treba jej dat jest a podobne... nakoniec sme skoncili v nemocnici a tam strasne zlata pediatricka. A ked som konecne vypla ja (co sa neda uplne, ono sa to lahko napise, ale cervicek pochybnosti je stale) tak sa to trosku dalo do poriadku. Ale obliekame sa stale do 12-18m a to ma 2.5 roka! Ale je sikovna, chodi od 8.5-9m, rozprava v celych vetach cca od 15m, pozna farby, vie pocitat do 5. Skace na oboch nohach od 18m (normalne sa to vyzaduje okolo 4rokov) atd... cize psychomotoricky vyvoj popredu, co nam trosku pomohlo u doktorov uvolnit stres. A mne tiez, pretoze som videla spokojne prosperujuce dieta. Ano chodime este na kontroly a obcas si kladiem otazku, ale nestresujem. Vacsinou neranajkuje. Nieco zje na obed a na olovrant (presnidavku, ovocie, trosku mlieka). Na veceru kolkokrat len maly jogurt.

A mam starsie dieta, kde som sa nechala nachytat na to, ze varim, co chce, aby vobec nieco zjedlo. Vysledok, dnes ma nesmierne obmedzeny jedalnicek. Ziadne ovocie, ziadna zelenina, jogurt len cokoladovy a aj to raz za tyzden maximalne. Zje zemiak, cestovinu, sunku, kuracie prsia a asi budem koncit. A to ja som zelenino a ovocno zrut a pisem to preto, lebo ked som to povedala pediatrovi, tak sammozrejme prva reakcia bola a vy davate priklad? Ved najjednoduchsie je obvinit rodica. Takze mladsej varim normalne, vyberie si co chce (nechce) ale ziadne take, ze len co je, to je najlepsia cesta do pekla

nevenka
25. okt 2023

@wave1804 pozri, nas druhy syn bude mat v decembri 3 roky a vazi aj s topankami 12 kg, nikdy mi nikto nepovedal, ze je podvyziveny. Zamerne ho skusim odvazit, lebo toto som tak z brucha teraz odhadla tu vahu. A on zase toho fakt poje az-az.
Svagrovci maju o pol roka mladsieho a ten vazi 20 kil. Oblecenie kupuju na 110. Je aj vysoky, ale to uz ani na ruky nezvladnem, ani nic. Ani nerozprava este. No a minule vraj na veceru zjedol 6 palaciniek. Ja zjem 3 a mam dost. Take tie mensie domace. Ja by som mu teda tych 6 nedala, no ale o tom potom.

Strana
z2