Od akého veku môže dieťa granko?
Od akeho veku mozem dat dietatu do mliecka trochu granka?
@natalala Napríklad Milka má kopec skvelých príchutí, stačí si vybrať tú svoju. A ak mám chuť na čokoládu, nebudem žuť 90%-nú, ktorá chutí ako blato len preto, že je zdravá a Fairtrade. Ani ju neponúknem dieťaťu. A spomenuté smmothie považujem za módnu chuťovraždu. Dať si to k jedlu, v tom lepšom prípade už nič s chuťou nezjem. U nás sa k jedlu pije len čistá voda a ovocie a zelenina sa konzumuje čerstvé, nakrájané, často len jeden druh - ako komu chutí a zásadne bez akéhokoľvek dressingu.
@janka1011 presne. Ja som sa pri čítaní komentárov zas pozastavila nad tým, kde sa berie toľko obéznych detí, o dospelých ani nehovorím, keď skoro všetci žijú zdravo a bez rafinovaného cukru minimálne do osemnástky 🤔
Inak k veci, nepamätám si, kedy mal prvýkrát Granko, na to ho asi naučila neskôr moja mama, lebo ja som to nekupovala, keďže mne nechutí. Skôr som používala klasické kakao, ale netuším odkedy
@kristiii Obezita bude určite z ovsených vločiek, rôznych obilných kaší a zeleniny - napr. z kukurice, strukovín atď. Moja babka takto kedysi kŕmila husi, morky, kačky a svine, aby boli pekné a guľaté. 😂
Ja kupujem takú lepšiu alternatívu Granka. Náš nemá rád čisté mlieko a vždy keď sme si my robili kávu, tak pistal, že aj on chce. Tak mu spravíme ochutené mlieko a je celý Happy, že má s nami kávu. Robíme to asi od 2 rokov. Väčšinou dávam toto https://purenuts.sk/product/kakavko-200g/?gclid...
Ked uz chces dat "kakauko" volila by som kvalitne holandske, nie Granko. Neexistuje ziadna predpisana norma od kedy granko dat/nedat a ci vobec, vo vseobecnosti sa taketo veci skusaju najskor po roku veku dietata, ale ak ho velmi chces dat je to tvoja volba kedykolvek.
@janka1011 vies kto kupuje tie nezdrave veci? Tucne zeny, co tu pravidelne vyplakavaju, ze nic nejedia a su tucne. Sme na 1. miste v rakovine hrubeho creva na CELOM SVETE a na poprednych prieckach v cukrovke. Takze fakt sa nic vazne nedeje. Kludne treba dat granulovany cukor dietatu od 8 mesiacov. Ved dieta potrebuje cukor. Ak uz mam urobit dietatu kakao, tak kupim kvalitny kakaovy prasok. Jasne, ze vekom sa nevyhneme sladkostiam, ale naco 1-2 rocnym detom?
Apropo, to Granko, co sme my jedavali ako deti, este nebol taky odpad ako teraz.
@stanulienkat ach keby som vedela ze to tu zacne o cukrovke tak tuto temu ani nezalozim
Je to tu ako vidim sama vyziabnuta mamicka co decko nic ine nevidi len ako sa mamicka kontroluje v papani
Pre mna je kakavko aj tradicia a poznam aj druhych co to piju a nic im neni
@heleninamama keby si citala poriadne tak o smoothie som pisala, ze to ma samostatne napriklad na desiatu, nie ze to pije k jedlu (je to to iste ako ked dietatu davaju vyzivu, len ju bavi ta priprava a hovorime si co je ake ovocie aku ma farbu aj ju pri tom ucim tie slova po anglicky napriklad :D bavi ju ta priprava), to je uplne odveci ako pit k jedlu dzus. A Kvalitna cokolada neznamena iba 90%na ale napriklad znacka lyra, maze a ine alebo v obchode dostupna lindt je uz lepsia ako milka, milka naozaj nie je kvalitna cokolada 🤷🏼♀️ Fairtrade je vec moralnych postojov a ano kupujem fairtrade aj kavu a caj, je to o podmienkach v akych pracuju ludia a bohuzial velakrat aj deti (co fairtrade vylucuje) na plantazach. Preto napriklad nekupujem tie super sladkosti plne palmoveho tuku v obchode, kedze vysadzaniu tychto paliem (kedze je to biznis a je dopyt) predchadza vyklcovanie pralesov a tym padom aj miznutie ekotopu a jeho zivocisnej rise. Takze ano niekomu to je jedno a vysmieva sa z toho, ale ja to jedlo vnimam ako komplexnu vec, cize radsej kvalitne maso a menej, lokalne a sezonne potraviny a samozrejme aj sladkosti ale nie za kazdu cenu a hocijake.
Dávam Granko asi od roka, žiadny problém. Aj iné sladkosti.
krupicu som deťom jemne poprášila cca po roku, do mlieka im zarábam len ráno a to takto: 4ročnému 2-3čl do 2,5dcl.. 2,5ročnému 1-2čl do 2-2,5dcl a 1,5ročnému jednu menšiu čl do 2-2,5dcl.. najstarší začal s grankom neskôr, toho som od sladkostí držala najdlhšie, ale mladšie bohužiaľ odkukali od staršieho 😅 pri nich som trocha poľavila no 😅 to je tak, keď je detí viac 😅
@janka1011 Presne ako píšeš. Táto sieť s dokonalými matkami je výkladnou skriňou rodičovstva a bio,eko,raw života. Mne je to už na smiech. Normálne záhada, že sa akurát na tejto sieti všetky zišli. A v reálnom svete je ich minimum.
@miselar asi neviete, ze vsetko sa deli na tuky, cukry, bielkoviny. A ze tie sacharidy sa nachadzajuaj v pecive, ryzi, cestovinach. Ale su sacharidy a sacharidy. V tom je ten rozdiel. Fakt, niektore maminy asi zabudaju, ako same bojuju so svojou postavou, aj cele roky. To je ten problem, mozno mensi, a vacsi su ine zdravotne problemy. Toto su navyky, ktore detom odovzdavame, skoro ako vsetko z nasho zivota
@natalala chvalabohu, ze clovek nie je Sam❤️.
@zuzanockamt Čo konkrétne je zlé na bio a eko? Lebo vidíme, že nebio vedie k narastu alergií, civilizačným ochoreniam, hormonálnym problémom, atď. K čomu pozitívnemu vedie nebio? Neeko vedie k zmenám klímy, odlesňovaniu, vymieraniu žiovčíšnych druhov atď. K čomu pozitívnemu vedie neeko? Mne naopak príde smiešne (presnejšie tragikomické), že sa niekto z toho má potrebu vysmievať.
Pokiaľ ide o granko, ja som sa tu pristavila pri tvrdení, že dieťa potrebuje aj cukor. Nie, cukor v takejto podobe naozaj vôbec nepotrebuje, naopak mu škodí. Je to rovnaké ako povedať, že dospelý potrebuje alkohol. Potrebuje? Nie, len chce. Veľa ľudí to dokáže udržať na uzde a dá si ho občas. Na Slovensku ale máme obrovské množstvo alkoholikov. Rovnako ako máme obrovské množstvo už detských zavislákov od cukru. Ochutené kakao pre ročné dieťa, ktoré sa ešte len učí rozpoznávať chute?? Ochutené kakao je sladkosť, ktorú môžme dať dieťaťu ktoré už chápe koncept zdravého jedla ako základu a nezdravého ako niečo, čo si dáme občas. A ďalšia vec je, prečo začať práve grankom, kde je viac cukru než všetkého ostatného dokopy. Prečo nezačať obyčajným kakaom, ktoré len jemne dosladíme?
@annm81 Ja bio,eko neriešim. Stravujeme sa tak, ako kedysi,keď sme boli deti my. Kupujem potraviny podľa ceny, tak aby sme mali zastúpené všetko - zelenina, ovocie, mäso, šunky, syry, vajcia, strukoviny, pečivo, jogurty, mlieko atď a áno aj sladkosti a koláče.
Baby, vy to zbytočne polarizujete.
Ak sa mám vyjadriť k téme, osobne by som ročnému dieťatku ešte kakaové granko do mlieka nedávala. Ale taká múdra som až teraz, keď som to skúsila na vlastných a zlyhalo to. Aj napriek obrovskému množstvu cukru, má kakaové granko aj trošičku horkú chuť a ak má dieťa zvýšenú citlivosť na horké chute, tak ho piť nebude. Okolo troch rokov by to bolo asi vhodnejšie a možno aj úspešnejšie. U nás doma sa to nepodarilo ani neskôr, lebo medzitým si zvykli na ovocné frapko a to preferujú doteraz - veľmi zriedkavo - keďže majú radšej čisté mlieko.
@annm81 Na bio eko potravinách nie je nič zlé, hádam len to, že nie sú finančne dostupné pre veľa ľudí.
@heleninamama Aj zdravá strava môže byť chutná. Taký ovocný tanier s orechami je úplná mňamka, určite ho do seba netlačím povinne, či nasilu. Ale ja si pokojne dám aj čokoládu, mám rada pestrú stravu. Len ma zarazilo tvoje tvrdenie, že zdravá strava nie je chutná.
@annm81 skvely nazor. Presne tak. Ja sa cudujem, ze v dnesnej dobe informovanosti, sa toto ma niekto potrebu pytat, ci dokonca vysmievat sa ludom, ktori sa o nieco snazia.
@zuzitko74 nic nie je dostupne pre vsetkych, ale to nie je dovod preco zhadzovat a vysmievat sa z niekoho, kto si napriklad potrpi na kvalite potravin a oznacovat ho za “dokonalu bio eko raw matku” Ja sa tiez nevysmievam a neponizujem ludi, kt si kupia lamborginy, dom za milion len preto ze ja na to nemam a tym padom sa z toho radsej vysmejem, aby som sa citila lepsie. Potom je druha skupina ludi, kt je naozaj ukradnute, co do seba a do deti hadzu (to mi prode skor z nevedomosti, nedostatocneho vzdelania, lebo da sa zit zdravsie aj ak sa rieis cena potravin) alebo uplne kaslu na nejaku ekologiu/ zivotne prostredia (to mi pride ako uplne hnusne ignorantstvo, ked si uz napriklad niekto nie je schopny aspon svoj odpad triedit). Ja ked vidim v obchode co si niektori ludia nahadzu do kosika, tak mi je skor smutno.
@stanulienkat @stanislavicenka cela moja svokra. Neexistuje, aby si vecer pri televizore nedala cokoladku. Nechape, ze je to tiez zavislost a vedie k nej aj svoje vnucata, ked im vkuse vnucuje sladkosti, hoci som proti. A potom sa stazuje, ze sa nevprace do nohavic. Preco asi? Rano zacina tabletkou na tlak a cholesterol odkedy ju poznam. Svokor detto. Ale mudruju presne tu formulku, ze "dieta potrebuje cukor", lebo to niekde na internetoch citali.
@miselar jednoduchy cukor na pevne kosti? To ako?
@miselar cukor na pevné kosti?? To učia kde? Na “vš života”? 😅
Inak áno, rafinovaný cukor je jed. Nie ako kyanid, že ťa pol gramu na šupu zabije, ale tak postupne, pomaličky… a po 40 si prekvapená z vysokého cholesterolu, kolísavého tlaku, cukrovky, potravinových intolerancií, steatózy a cirhózy pečene (veru nie je to len choroba alkoholikov), opakujúcich sa mykóz a kadečoho ďalšieho. Treba si uvedomiť dve základné veci - kedysi mali potraviny úplne iné zloženie a ľudia mali oveľa viac prirodzeného pohybu. Takže ak nechceš dať dieťaťu do života ako základ všetky civilizačné ochorenia, tak je na mieste už teraz rozmýšľať, čo mu dáš jesť a bez čoho sa zaobíde. Neznamená to nikdy mu nedať cukrík či kindervajce, že neochutná klobásku alebo rezeň, ale jednoducho pri tom rozmýšľať a nájsť nejaký balans.
Super ženy 👍dávajte vašim deťom hlodat mrkvičky a uhorky ....je to vaša vec .Mne úprimne je to úplne jedno ale neľúbi sa mi hneď ako reagujete keď sa niekto opýta či to môže dať dieťaťu a vy z toho robíte ako keby autorka išla miešať kokainovy kokteil toľko môj názor 👌
My cca od 2,5r ,skor nechcela