Používate mikrovlnku?
Pouzivala som mikrovlnku doslova kazdy den, az kym som si nenasla clanky o tom, ako rozkmitava a deformuje molekuly, hlavne molekuly vody, ktora ma zastupenie v tele priemerne 75% u novorodenca a 55% u dospeleho cloveka. Dopad na zdravie cloveka podla mna nie je natolko prestudovane, aby som mohla s kludom nadalej ohrievat jedlo v mikrovlnke a uz vobec nie pre dieta a vzhladom na to, ze sa da strava ohriat aj na sporaku, povazujem nasu mikrovlnku uz len za modny doplnok v nasej kuchyni 🙂 Tuto otazku som polozila vyslovene zo zvedavosti, aby som si utvorila obraz o tom, kolko ludi ju vyuziva ci uz s vedomim, ze je skodliva, alebo ju za skodlivu nepovazuju.
Tu je link na jeden z mnohych clankov:
http://www.biosujo.sk/index.php/zaujimavosti/60...
môj malý bude mat pomaly rok, ale ja som mu v mikrovlnke neohriala nič ! nam sa sem tam snažim na šporáku, kedmam velky plech tak v trúbe 🙂 ale beriem jedno, ak máme okolo seba elektroniku , taká mikrovlnka je iba čast z toho čo je pre nas hrozba 🙂
presne tak @simonka1304 umelé mlieko, do umelej fľašky a šup do mikrovlnky...blééééééé rozum sa mi zastavuje... Ja mikrovlnku som donedávna používala ale nikdy nie pre malú... Teraz keď sa viac zaujímam o zdravie tak ju ani nemáme už... 😀 a ked som bola doma u mamy tak sme ju vždy vypínali zo zásuvky..robí veľkú škodu na zdravie ked je len v pohotovostnom režime...
nepoužívam mikrovlnku a ani nemám mikrovlnku. Proste ju nepotrebujem 😉
Áno používam
raz som prelustrovala pol dňa čítaním o škodlivosti mikrovlnky.dočítala som sa asi tolko,že spôsob akým mikrovlnka pracuje ničí vitamíny a hodnotné prvky v strave.
lenže!!! to sa obyčajným varením na šporáku stane tiež.celé toto haló okolo mikrovlnky mi príde len ako preháňanie.
ja by som navrhovala všetko s mierou.
alebo radšej nie.
mali by sme konečne prestať dýchať tento hrozný znečistený vzduch.poďme sa radšej zadusiť a vyhodiť mikrovlnky. 😵 😵 😵
nepouzivam a ani som ju nechcela, nemam problem ohriat vodu ci jedlo na sporaku. 🙂
@sabiatko dnes sa uz naozaj neda spolahnut ani na pitnu vodu ci vzduch, ja osobne keby si toto vsetko pripustim k telu, tak prevaram 3x za sebou, chladim v hyperbalickej komore a moje dieta je bublinak. (kto pozna ten film, vie). pozri sa na to z inej stranky. z toho skodliveho, co vsetko mame doma, je mikrovlnka na kolkatom mieste ako oblubeny pomocnik? vyber si mensie zlo. statisticky je totiz ohrievanie na sporaku nie len nakladnejsie, dlhsie a zaspini sa plno riadov, kazde zapnutie sporaka so sebou nesie riziko, ze spravi BUM 😀 ale mam kamosku co nema ani mikrovlnku, mycku, televizor a su stastni... a nie su lenivi a nevadi im tak zit.
nieeeee, nepoužívame.
Ano pouzivam a neviem preco by som nemala, nikde nebolo dokazane ze ide o skodlivu vec pre telo cloveka, iba to ze v jedle sa rozkmytaju castice, cim dojde zmenam - ale po odstati sa zase ustalia, nezmenia svoju podobu ;) cize ano pouzivam, jedlo ohrejem a necham chvilu postat a az potom ideme jest. nepouziva sa sice casto, lebo vacsinou sa cerstve hned zje, ale veru hrnce ohrievat by sa mi nechcelo, hlavne v dobe, ked skladujem jedlo v nadobach. Kto by to prelieval? 🙂 O tom co vsetko je dnes skodlive ani nehovorim.. asi by som chodila zabalena v alobale a nejedla a nepila nic, a nic ani nerobila.. lebo uz len to ze sa dotykam notebooku je urcite skodlive... ;)
Paci sa mi alibizmus typu: "co uz dnes nie je skodlive?" ktorym vlastne prizname ze si uvedomujeme argumenty ze mikrovlnka je skodliva, ale kedze nemam ani zahradku s hnojom a sedim za pocitacom ktory na mna tiez ziari tak to asi neva.
Ako takto: ja sa snazim vramci moznosti zit zdravo a komu na sebe zalezi a nezije len vramci hesla uzit pokial sa da a telo ma ist do hrobu zhuntovane, tak sa skratka budem snazit vyberat aj keby medzi dvomi skodlivymi vecami vzdy tu menej skodlivu. Nemusim byt preto este eko, bio fanaticka, staci kus zdraveho rozumu a vazit si seba, vazit si zdravie. A ked urobim takychto malych rozhodnuti x uz je to poznat. Kazdou jednou malou vecou sa posuva zanesenie tela, odratavaju sa roky zivota alebo minimalne ich kvalita. Vacsinou sa to vsak zacne prejavovat az vo vyssom strednom veku a starobe kedy to vystavi ucet, preto si mnohi naivne myslia ze je to snad aj fuk.
Ci do seba hadzeme vsetko v hociakej kvalite alebo uvazujeme. Ked si kupime namiesto lacnych noname polskych kuriat overeneho ceskeho ci slovenskeho vyrobcu ktory ma dobre testy kvality alebo aj keby raz za cas si na trhu kupime domace kura kde uz od struktury masa je to poznat a na chuti vyvaru uz uplne. Ci kupime najlacnejsie vajcia hlavne kvoli cene od sliepok zijucich cely svoj kratky zivot pri umelom svetle na rostoch v klietke kde sa vedia ledva otocit mysliac si ze na kvalite vajca to poznat aj tak nebude tak naco priplacat par centov za take ktore su chovane aspon na podstielke. Alebo obcas kupime aj take zrnom krmene na dvore, alebo ci nam stacia chovane na masokostnej mucke z pomletych ryb a mladych nepotrebnych kohutikov. Ako dal by sa pisat roman o volbe, ktora casto nie je ani extremne financne narocna. O tom ze kvalitnej (nezamienat za luxusnu, castokrat je uplne jednucha) stravy staci casto menej k zahnaniu hladu nez lacnej "vypchavky" bez energetickej hodnoty. Uz odbieham, nechcem pisat litanie.
Ide o to, ze nemusime vychytat v zivote vsetko. Uz aj nieco staci. Ked uz chcete pouzivat mikrovnku (osobne by som ju fakt nikdy nepouzila, ta uspora casu mi za to zdaleka nestoji), tak aspon na nej iba zohrievajte a ked tak kratko varte ale aspon nerozmrazujte, nakolko pri rozmrazovani je proces devastacie molekul najmarkantnejsi. A nie, nie je to to iste ako ked sedim za pocitacom, ziarenie z neho nerozkmita moje molekuly tak ze zmeni ich vazby a tym padom moju chemicku strukturu ako sa to deje pri jedlach z mikrovlky. Hlavne tie rozmrazovane alebo na vyssich stupnoch pripravovane veci sa nezlozia molekuly spat do povodnej podoby, zostanu uz "rozbite". Jedlo ohrievane inak (ohen, plyn) je mu energia tepla dodana naviac. V mikrovlnke jedlu nic nedodame, len ho rozkmitame aby sme teplo z neho "vydojili" a ked si niekto mysli ze to nie je na ukor nicoho jeho volba.
A nemusim sa ani odstahovat z BA aby som mohla zit zdravo, aj tu su zelene sidliska kde sa da zit uplne v pohode. Minule som citala meranie z ktoreho vyplyvalo ze vo vzduchu odobratom na Strbskom plese bolo viac skodlivin nez z toho z BA a to pre prudenie vzduchu kde cez zahorsku karpatsku branu ktorou je BA sucastou preficia a tie tazke castice zastavia prave na kopcoch a v podobe dazda co vetrov sa zvezu dole. Samozrejme v meste je zase casto smog z vela aut atd. ale co sa tyka tazkych kovov a inych nebezpecnych veci nie su az tak jednoznacne aspekty ako by sa mozno mohlo nazasvatenym na prvy pohlad zdat.
Ako samozrejme na lazoch je najzravsie ale preto ze tam nezijem, nebudem este pouzivat mikrovlnku lebo "uz je aj tak vseko jedno". Nie je. Ani zdaleka.
osobne si myslím že mw je škodlivá... dlhe roky sme ju nemali, len asi pred 3 r ju muž doniesol, máme ju len v komore a vlastne ju používame hlavne na občasnú prípravu pukancov ... mrazene veci rozmrazujem v chladničke alebo vonku, vodu varím v kanvici, jedlo ohrievam v kastroliku na sporaku- hlavnym argumentom však ani tak nie je škodlivosť, lenže mne ohriate z mw vobec nechutí, podla mna tým jedlo získa takú nepríjemnú pachuť- fakt to cítim už odjakživa, ked o člankoch o jej škodlivosti či neškodlivosti ešte ani nechyrovali ... a mimochodom, muž jednej známej opravuje starožitnosti a mw si veľmi pochvaľuje- vraj po jej použití ani jeden jediný červotoč v drevenych sučiastkach neostane živý 😀
u nas mikrovlnku mame, no pouziva ju iba moj chlap na zohrievanie obeda/vecere parkrat do tyzdna. ja sa snazim pre mna a pre drobca varit vsetko cerstve, tzn. co sa navari, sa hned aj zje. ak treba zohriat, zohrievam na sporaku, vo vodnom kupeli alebo v trube. osobne mikrovlnu pouzijem na zohrievanie tak raz za dva tyzdne. u nas ma ale mikrovlnka od narodenia maleho uplne ine prakticke vyuzitie - sterilizujem v nej odsavacku, hryzatka, pripadne ine drobnosti, ktore je dobre pri babatku sterilizovat.
používam ešte od čias ako som odmietala chodiť v škole na obedy, vtedy naši museli mikrovlnku kúpiť, aby som si ako decko mohla ohriať jedlo, keď sa vrátim zo školy - aby som púšťala sama plynový sporák by neriskovali.. teraz mám aj u seba mikrovlnku a nevzdala by som sa jej, musela by som vyhodiť aj 4 mobily, ktoré sú nepretržite okolo mňa, PC a TV.. a to všetko vyhadzovať teda nemienim..
Nedávno otehotnela jedna moja kamarátka a keďže vedela, že som tehotná tiež, spýtala sa ma, či používam mikrovlnku, či pri nej stojím blízko, kým sa jedlo hreje a podobne.. vtedy som sa nad tým zamyslela, no potom som tu našla diskusiu, kde sa hovorilo o tom, kam ísť na 3D/4D a neviemkoľkoešteD sono, baby sa tam sťažovali, že sa im malé nenatočilo pekne na fotku, že ho doktor hľadal polhodinu, kým spravil pekný záber, že sa nepodarilo odfotiť, tak že o týždeň znova skúsia.. - a to škodlivé nie je? to nikoho netrápi, že sa robí toľko zbytočných vyšetrení len kvôli krásnej fotke z bruška? veď ten uzlík budú mať pri sebe vo dne v noci, keď sa narodí, ja sa neviem dočkať, kým ho uvidím naživo a nechcem si kaziť dojem dákymi sonami..
Niekedy mi až rozum zastáva, čo sú ľudia schopní vymyslieť.. 😒
nepouzivam, lebo jedlo z nej chuti jak umele.. ble 🙄
Nemáme. Ani televízor. Nie sme bio, ani racio, len chudobní 😀
nepouzivam, ani je doma nemame, vsetko si pekne zohrievame
nie, mali sme, ale ked nam jedneho dna padla polica aj s miktovlnkou, tak sme ju zrusili
neviem si predstavit byt bez mikrovlnky..je to rychli pomocnik... No uz som sa velakrat zamyslela nad tym ci je to zdrave pre moju malu dcerku ked jej obcas ohrejem..co sa stane sice malokedy, vacsinu ma cerstve ale stava sa... Noo viem ze su aj ine veci skodlive., ...keby sa mam riadit vsetkymi predpismi co skodi a co nie...tak asi by sme nejedli a nerobili nic... to moj nazor
Nie, nepouzivam
nie, ohrievam klasicky v rajnicke : ) mikrovlnka meni zlozenie ohrievaneho jedla k horsiemu.. a ked ohrievas v umelej hmote, tak este aj umelina z toho sa dostane do jedla, nic moc....
používam
nie, lebo mi to jedlo z mikrovlnky proste nechuti. Citim v tom taku pachut. 😝
....ale co ma spolocne sono a mikrovlnka???? Ved to je uplne odlisny princip. Mikrovlny a ultrazvuk.....co to tu splietate za blbosti? 😠
Ja pouzivam, ale len na zohrievanie, a aj to nie vsetkeho.
ja ano, na ohrievanie je to najrychlejsie, sice sa hovori, ze to skodi, ale co teraz neskodi? aj ked v minulosti zili bez mikrovlniek a inych vymozenosti, v buducnosti to bude zas ine, takze si mylsim ze ten ohrev nas nezabije....ktovie co vsetko sa este vymysli, a comu budeme musiet celit-myslim nas organizmus, takze toto je aj predpriprava...a ked nepouzivate mikrovlnky, nepouzivte ani rychlovarne kanvice? ved to je taka ista "pliaga" 😉
nie nepouzivame a ani doma nemame....
Nie, vyhadzuje mi poistky.
mawka -skľudni si ten svoj hormón,lebo začínam pochybovať o tvojom duševnom zdraví... 😝
my jsme ji nemeli a já nemela v planu ji kupovat a pak sme ji dostali a tak ji máme a používám ji asi 1x týdně možno přeháním 🙂 kdyby bylo na me nemám ji..

ak by si to s tou vodou chcela brať akože úplne zdravo,tak by si musela vodu z vodovodu dať na nejakú dobu na magnet,potom dať zmraziť,nechať voľne rozmraziť a potom piť a mala by si ju v tom pôvodnom prírodnom stave,by ma zaujímalo kto by sa s tým takto bavkal... Ja v mikrovlnke bežne ohrievam,hlavne si dávam pozor,aby som používala len kvalitný riad na to určený,lebo rozkladanie molekúl by ma až tak netrápilo,skôr to uvoľňovanie karcinogénov z tých nevhodných nádob na ohrev...