Prečo 11-mesačné dieťa preferuje riedku/mixovanú stravu?
Ahojte.moja 11mes dcera odmieta jest kusky alebo tuhsie popucene jedlo. Ma skoro rok a z kuskov aj najmensich ju napina, kasle, vypluva.. mate skusenost? Kedy sa too zmenilo? Má 5 zubov
Naučiť sa jesť tuhú stravu je zručnosť s ktorou sa nenarodíme, deti majú omnoho silnejší dáviaci reflex ktorý sa naučia zvládať časom. Tým že opätovne skúšajú inú než kašovitú stravu, tak si časom budujú schopnosť dať si niečo do úst, požuvať, prehltnúť bez toho aby to automaticky šlo do nevoľnosti a zvracania. Zhodou okolností, preto sa už toľko nehovorí že prsty/ruky nepatria do úst malým deťom, aj skrz žužľanie predmetov sa tento dáviaci reflex stráca.
cim neskor zacnes s tuhym prikrmom tym vacsie problemy dieta moze mat s recou vdaka osabenej oromotorike. takze po troske zavadzaj tuhu stravu, trenujte naor. s lyzatkom aby sa naucilo premielat potravu v ustach drzim palceky
zažila som. čím skôr s tým prestaň, lebo mixovať budeš veľmi dlho. Dokonca sme boli až v Skalici u lekárky ktorá sa týmto problémom zaoberá.
@anonym_autor a to doteraz nejedla ani pečivo, či nakrájané ovocie? 🙈
Moje dieťa do 2 rokov! jedlo mixovanú stravu ... lebo zvracala, dusila sa z kúskov ... raz som robila obložené chlebíky, mali sme oslavu, prišla, povedala, že chce salámu ... dala som jej celý plátok, ho zošrotovala bez problémov, žula ako zmyslov zbavená ... dodnes nechápem.
@anonym_autor v tom veku som tiež mixovala a postupne sa naučil.Tak si vyber máš tu rôzne názory.Banan som iba popucila, ale obed mixovany, ale chlieb vedel pozut
najstarsi syn jedol mixovane straaaaaasne dlho - boli to vlastne take kremove polievky ale zjedol v nich vsetko mozne co bola vyhoda. problem s recou nemal. velmi skoro zacal hovorit a aj velmi pekne. preslo ho to same. vyrastol z toho proste.
dcera ta jedla v pohode piate cez deviate. ta teda prave absolutne nechcela nic kasovite dodnes nema rada kase, pudingy a taketo typy veci. rec katastrofalna.
najstarsi syn jedol mixovane straaaaaasne dlho - boli to vlastne take kremove polievky ale zjedol v nich vsetko mozne co bola vyhoda. problem s recou nemal. velmi skoro zacal hovorit a aj velmi pekne. preslo ho to same. vyrastol z toho proste.
dcera ta jedla v pohode piate cez deviate. ta teda prave absolutne nechcela nic kasovite dodnes nema rada kase, pudingy a taketo typy veci. rec katastrofalna.
@pralinka25 výnimka potvrdzuje pravidlo, ale každý logopéd ti potvrdí, že žuvanie je pre reč veľmi dôležité a že práve deti, ktoré majú dlho mixovanú stravu, majú s výslovnosťou problémy
@anonym_e8fe59 zaujímavé. mne to nepovedal napríklad pediater. naopak, pani doktorka nás poslala na vyšetrenie (dieťa malo 9 mesiacov, zvracanie oblúkom, o hrudkách ani počuť, všetko letelo von), gastro urobilo sono žalúdka po vypití mlieka. sono krásne ukázalo, ako tá príklopka nefunguje a že teda má stredne silný reflux. na čo aj gastro lekárka, aj pediatrička vysoko odporučili stravu mixovať a dávať jesť častejšie a menšie porcie. reč normálna, inteligencia vysoká. nikdy v živote som nepočula toto s rečou. suseda - 4 deti. jedli ešte aj trávu, jej to bolo jedno, jej názor: musí to ochutnať. sám zistí, že mu to nechutí. rožky a všetko pučili už od útleho veku, len čo sa "dalo", rozprávala som sa len s dvomi najstaršími, dve mladšie sú ešte predsa len "menšie". najstarší chlapec má veľmi zle vyvinutú reč. rodičia rozprávajú pekne, bez nejakých vád. čiže nemá to ani z rodiny, a očividne ani jedenie hrudiek mu nezaručilo, že by mal peknú reč. nemal problémy ani s jazykom - uzdička, atď. viem, lebo som sa na to presne susedy pýtala, že ako je to možné, že tak zle rozpráva? teraz už chodí do školy, čo-to sa zlepšilo, stále to nie je ono...
@pralinka25 presne, ja som vymixovala všetko. aj kuracie mäsko, zeleninu, urobila som z toho namiesto klasickej porcie na obed, taký kašičkový obed. zjedla to bez problémov a nič nešlo von. pre mňa bol úspech, že vôbec je a nezvracia.
@pralinka25 výnimka potvrdzuje pravidlo, ale každý logopéd ti potvrdí, že žuvanie je pre reč veľmi dôležité a že práve deti, ktoré majú dlho mixovanú stravu, majú s výslovnosťou problémy
@amdornik ja si myslim teraz spatne ze mal syn mozno skryty reflux. nie kvoli tomuto alekvoli inym veciam. a ked pises tak v podstate to moju myslienku len podporuje.
popravde mne to za to mixovanie stalo pretoze zjedol vsetky druhy zeleniny, ovocia aj masa. mali sme par kamosov v jeho veku co ficali dlho max na cestovinach a rozkoch. takze pre mna vyhoda kvoli vyzive.
@anonym_e8fe59 ano verim tomu ze to kusanie ma svoj zmysel ale my sme asi fakt vynimka lebo ako som pisala prave syn krasna bezproblemova rec a dcera co by zjedla aj suroveho dinosaura v celku - cista katastrofa.
@amdornik ja si myslim teraz spatne ze mal syn mozno skryty reflux. nie kvoli tomuto alekvoli inym veciam. a ked pises tak v podstate to moju myslienku len podporuje.
popravde mne to za to mixovanie stalo pretoze zjedol vsetky druhy zeleniny, ovocia aj masa. mali sme par kamosov v jeho veku co ficali dlho max na cestovinach a rozkoch. takze pre mna vyhoda kvoli vyzive.
@anonym_e8fe59 ano verim tomu ze to kusanie ma svoj zmysel ale my sme asi fakt vynimka lebo ako som pisala prave syn krasna bezproblemova rec a dcera co by zjedla aj suroveho dinosaura v celku - cista katastrofa.
@pralinka25 áno, mali sme to tak isto. dostala všetko v strave, čo potrebovala a všetko zjedla. inak by som sa trápila ja aj dieťa, neprosperovala by, nebodaj by som v nej kvôli častému zvracaniu vybudovala úplný blok k jedlu a to by už bola katastrofa. takže som postupovala podľa rád lekárov. a dobre som urobila. keby si videla, čo dokáže do seba nasúkať dnes.... odpadla by si. prehltne aj pol vareného vajca 😀 😀 úplne iné decko toto... chudé ako vyžla, ale zje ako hladný kamionista 😀
@pralinka25 áno, mali sme to tak isto. dostala všetko v strave, čo potrebovala a všetko zjedla. inak by som sa trápila ja aj dieťa, neprosperovala by, nebodaj by som v nej kvôli častému zvracaniu vybudovala úplný blok k jedlu a to by už bola katastrofa. takže som postupovala podľa rád lekárov. a dobre som urobila. keby si videla, čo dokáže do seba nasúkať dnes.... odpadla by si. prehltne aj pol vareného vajca 😀 😀 úplne iné decko toto... chudé ako vyžla, ale zje ako hladný kamionista 😀
@amdornik presne aj u nas tak. no a teda on bol este kedysi taka "konzerva" ze zjedol len co poznal. dnes ked ho vidim jest vsetky tie veci co ani nazvy neviem vyslovit... vselijake potvorky a podobne. niektore veci chcu cas. u nas plati ze hlavou mur neprerazim. natlak sa vzdy rovnal len vacsiemu odporu. nastastie pre nas doma som to pochopila rychlo. ale kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup.
@amdornik presne aj u nas tak. no a teda on bol este kedysi taka "konzerva" ze zjedol len co poznal. dnes ked ho vidim jest vsetky tie veci co ani nazvy neviem vyslovit... vselijake potvorky a podobne. niektore veci chcu cas. u nas plati ze hlavou mur neprerazim. natlak sa vzdy rovnal len vacsiemu odporu. nastastie pre nas doma som to pochopila rychlo. ale kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup.
@pralinka25 no.... u nás frčí také ako indické jedlá, a neviem čo. a tiež bývala výberová ako dieťa, krútila nosom nad kadečím. teraz zje všetko, čo nezje ju. a súhlasím s tvojimi názormi v tejto diskusii....

reflux. nenúť ju, dogrcia sa ti vždy. raz ten čas príde. mojej som musela mixovať všetko do 1,5 roka. úplne vážne... ešte aj v 2 rokoch sa vedela dogrcať pri väčších kúskoch...