icon

Prečo sa nemôže od 4. mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa?

seemani
4. nov 2013

Baby, vopred POPROSÍM, píšte mi LEN K VECI!!!! prečo sa nemôže od 4 mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa? Čo také sa môže stať?: Nemám asi dostatok mlieka a malý mi celé dni pomrnkáva, stále je hladný, najprv som si myslela, že sú to koliky, ale nie sú. Doteraz mi prespal v noci aj 8 hodín, ale už sa budí na hlad aj v noci každé dve hodinky. Tak rozmýšľam, čím mu spestriť jedálniček, aby som ho zasýtila. Či dávať medzi kojeniami nejakú detskú výživu alebo UM? Zajtra idem k lekárke, tak sa poradím aj s ňou. Prosím vás, nepíšte mi tu tie moderné učebnicové mamičky aká som blbá ani nič podobné. pýtam sa normálne a chcem normálne odpovede. 🙂 22.11. máme štyri mesiace...

zigzag
4. nov 2013

jasne vyzivka z obchodu a popucena piskotaka pre 4 mesacne babo je super, nehladiac, ze vo vyzive je neaky odpad z ovocia, ktory nestihol zhnit v sade, tak to spracovali na vyzivu, a aby sa nepokazila tak tam supli neaky emulgator, a piskotka je lepok a vajicko-bielok, takze super volba, fakt, tak na neaku alergicku reakciu, chudak deti , kby si dali namahu uvarit neaku tu vyzivku doma, z kvalitneho ovocia a zahustili to pohankou, a neskor vlockami, ale aj tak, 4 mesiace je prislis skoro, zlcnik este nevylucuje skoro ziadne traviace enzymi na travenie tuhej potravy, a zaludocne stavy su tiez slabe, ale to tu bude zbytocne pisat, a dr jej odporuci um a s dojcenim skoncila .. co uz, kto chce kam nech si ide, 🙄

danusskaaa
4. nov 2013

Môže sa... Je to na tebe!!!kto tí to zákaze??? Len väčšinou sa detičky naučia na inú chuť a mlieko mozu potom odmietať. Preto pri kojenom dieťati sa hovorí od pol roka... Ale urcite to nie je pravidlo. Ja som malú prikrmovala. Mala som malo mlieka a UM mi nechcela. Tak papala mrkvicky, brokolicu, zemiak či jablcko. Ked si zvykla na chuť tak aj výživu a polievocky. Neublizila som jej tým a prezila :-P takže ak chceš tak začni je to len a len na tebe. Sama uvidíš či je bruško na to pripravené alebo nie!!!

althejka
4. nov 2013

@zigzag suhlasim, to je este malilinke babo. moj mal 6 mesiacov a bol bohuzial na UM od dvoch mesiacov,ale aj tak,som davala ledva povarenu mrkvu na pare ze mesiac,aby nahodou som ho nepretazila. 🙂 doteraz robim mix cerstveho ovocia, je to krasne nadychane,vonave, oproti kupovanemu.

maminke verim,ze chce riesit papanie,aby zasytila mimco viac, asi by som sa obratila na odbornika , neodvazujem sa radit, kazde babo je ine,reaguje inak na stravu.

aliza
4. nov 2013

@saska.t bavili sme sa predsa o vyzretosti traviaceho traktu, nie o mnozstve prijimanej potravy.

nikatan
4. nov 2013

ja tiež nečítam celú diskusiu, ale ja som malého kojila 8 mesiacov a od štvrtého mesiaca som mu začala dávať presnidávky a neskôr som začala aj zeleninové príkrmi.normálne ho stravuj, tak ako za starých mám a neboj nič mu nebude.ja sa nedržím učebníc, lebo raz zakázujú deťom dávať napr.piškoty do dvoch rokov a potom som čítala, že s lepkom treba začať medzi 4 a 7 mesiacom, lebo je to vraj najl.obdobie ako zistiť u dieťaťa alergiu na lepok. a dokonca to bola napísané na krabici od krupice pre deti.takže sa ani pan boh nevyzná v tom čo je dobré a čo nie.

elisadavinci
4. nov 2013

nestíham prečítať, čo tu baby popísali, ale napíšem ako sme boli na tom my. syn je kojený, doktorka mi odporučila, aby som mu od 4 mesiaca začala davať najprv zeleninu a o mesiac ovocie. ale len tak par lyžic na ochutnavku a potom normalne nakojiť. prve 2 mesiace len taka zoznamka s chuťami. na druhej strane, ani nemusi byť hladný, len mu idu zubky napr. vtedy je aj moj v jednom kuse na mne, ako napr. aj včera a dnes, ine poriadne ani nejedol, len na mne visel skoro každe 2 hodiny, niekedy aj každu hodinu. kojenie nie je len o prijimani potravy, ale aj o tom, že ťa chce citiť, chce sa ukludniť atď. ja by som skôr kontaktovala s touto otazkou laktačnu poradkynu, lebo vela detskych dr. nema šajn o kojeni, hned ako sa vyskytne problem, len presviedčaju, aby mamička prešla na UM (vlastna skusenosť)

bbarboraa
4. nov 2013

ja som prikrmovala.... a papkac jakeho svet nevidel mame .. preco by sa nemohlo...

petinka18
4. nov 2013

@seemani moj nazor je taky ze ak mu to nestaci,a je hladny kludne mu mozes dat uz nejaku vizivku,alebo aj mrkvicku a podobnu zeleninku,ze mu take kasicky urobis...a ak mas malo mlieka,kludne mu daj aj UM

marisk
4. nov 2013

@seemani Ja sa tiez chystam pomaly prikrmovat. Dokina vravela od ukonceneho stvrteho mesiaca, mrkvicku, zemiak. Ale potom este aj nakojit. Ze nahrada celeho kojenia az ked bude mat v prikrme aj bielkovinovu zlozku. Som zvedava, co povie doktorka tebe. Vela zdaru pri zavadzani novych chuti 🙂

kotatko201
4. nov 2013

aj my sme prikrmovali maly bol stale hladny a mlieko mu nestacilo... a doktorka nic...

saffoval
4. nov 2013

my sme mali podobný problém....od 4. mesiaca malý horšie spal a budil sa každé 2 hodiny na hlad. Dovtedy sa mi budil iba 1x v noci. Tiež cez deň bol stále na prsníku a myslela som si že mam malo mliečka, ale po istom čase to prešlo. Začala som dávať zeleninku - mrkvu, zemiak, brokolicu, ovocie - jablko, banan a aj výživky - doma urobené a bolo to v pohode. Sama zistíš čo mu nerobí dobre...jasné že brokolica mu veľmi nechutila :D, ale postupne sme sa to naučili....chce to trpezlivosť....
A večer som začala dávať kašičku Hami rozmiešanú vo vode, ale ani po nej mi nespal lepšie, tak som s tým prestala. Myslím si, že ty sama vycítiš, čo je pre babo najlepšie.... Radili mi aj UM, ale ja som sa rozhodla radšej pre príkrmy, aby maličký neodmietal MM.
Tak držím palce...:D

carodejnica
4. nov 2013

@seemani nečítam všetko len ti chcem vysvetliť prečo sa nedojčené deti prikrmujú skôr...

MM sa prispôsobuje potrebám dieťaťa, iné je ráno, iné večer, iné pre novorodenca, iné pre ročné dieťa... UM je stále rovnaké.. cca vo veku 4 mesiacov už proste nestíha pokryť všetky potreby dieťaťa, muselo by vypiť čoraz väčšie množstva to by už zaťažilo obličky, niekde som čítala údaj, že dieťa v tomto veku môže vypiť max. 1000ml UM / 24 hodín, u MM neexistuje takéto obmedzenie... preto dojčenému dieťaťu by malo postačovať MM do veku 6 mesiacov... ak máš dojem, že malému niečo chýba, skús zlepšiť dojčenie.

Ak stále krásne priberá a prospieva - NIE JE HLADNÝ. Ak stále pomrnkáva a v noci sa budí, príčina môže byť kdekoľvek inde, môže byť prestimulovaný, deti v tomto veku majú veľmi nezrelú nervovú sústavu, objavujú svet, to ich môže zaťažiť viac ako si myslíme. Príčin môže byť veľa.

Jedným z ukazovateľov, kedy je dieťa vhodné začať prikrmovať, je práve neprospievanie, nepriberanie, nedostatok MM, a v ďalšom rade PRIPRAVENOSŤ na príkrmy, rozumej - záujem o to, čo držíš v ruke a konzumuješ.
Ja som sa riadila článkom na Mamile.
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Takže suma sumárum. Moja odpoveď na tvoju otázku prečo sa nemôže od 4 mesiaca prikrmovať dojčené dieťa znie, môže, ale načo??? 😉

aliza
4. nov 2013

@carodejnica tak to je riadna blbost, ze UM nestiha pokryt vsetky potreby dietata v 4.m. To mas odkial ? Preco dojcene deti zvyknu mat anemiu, ale deti na UM nie? ani MM nepokryva vsetko, ked uz sme pri tom. A vobec by dieta nemuselo pit coraz viac UM, dalsia hlupost. Mas vlastnu skusenost alebo 'mamila' povedala? To, ze sa rozlisuje medzi dojcenymi detmi a nedojcenymi je u nas prezitok z minulosti, kedy UM neboli kvalitne, ako dnes a ak UM dietatku nesadlo, islo sa rovno na kravske, casto uz skor ako v 3.m., cize logicky neboli pokryte potreby dietatka. Dnesne umele mlieka su uz vsak ine, kvalitnejsie a preto nie je potrebne zacat s prikrmami tak skoro. Velmi by ma zaujimalo, co take 4 mesacne dieta zje, aby sa mu pokryli vsetky potreby, vyzivove podotykam...tie dve lyzicky mrkvy, sladka umela vyziva, sladka umela kasa, ako je zvykom u nas s prikrmami zacinat.....fakt by ma to zaujimalo lebo neviem o tom, ze by 4 mesacne malo pestru stravu niekolkokrat za den.
A mimochodom, dieta neprospieva preto lebo ma nejaky problem, vacsinou traviaci alebo teda nedostatok MM, urcite nie preto, ze uz je pripravene na prikrmy. Mam pocit, ze mamila urobila z umeleho mlieka triedneho nepriatela 😠.
A ak ma moje dieta zaujem o to, co drzim v ruke uz v 3 mesiacoch, tak ho mam zacat prikrmovat? cize aj oblicky u takehoto dietata dozreju skor? no, to su mi teda novinky 😕. Naco mame odbornikov, staci nam predsa mamila... 😝.

dejka77
4. nov 2013

Neviem o tom zeby sa nemohlo prikrmovat aj kojene dieta v 4.mes. Asi sa predpoklada, ze to materske mlieko vystaci do pol roka.
Len ti na to poviem to, ze ak je hladny a tvoje mlieko mu nestaci tak pokojne mozes zacat prikrmovat. Kazde dieta je predsa ine. Niektore este nepapaju ani v 8 mes. a ine treba prikrmovat skor. Nenechas ho hladneho predsa len kvoli tomu, ze by sa "nemalo" prikrmovat. Toto je proste vynimka.

mahulenka87
4. nov 2013

Pokiaľ má žena dosť mliečka, úplne stačí kojenie. Pokryje to všetky potreby vitamínov, minerálov... UM nikdy nenahradí MM. Tak isto môže prikrmovanie znížiť tvorbu mliečka, lebo ak nieje odbyt, tak sa tak netvorí... atd. Nikdo však nemôže zakázať, aby si aj napriek kojeniu 1x denne dala bábätku príkrm 😉
Skús si prečítať články: http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/ - zaujímavé info 😉

dadulienka
4. nov 2013

Ja sa budem pytat asi ako blba....ale preco si myslis ze máš málo mlieka?:....píšeš že asi ..máš málo.... a preto že pomrnkáva?... ja neviem moj mrnčí celý den asi fakt odvtedy čo zistil, že sa dá aj niečo iné ako kojiť a spať...., pokial samozrejme nie je total zaujaty a stále ja pri nom...a stále nejaké podnety..... a hladný určite nie je🙂)) proste je to vekom.... je to možno uvaha od veci....teraz ako už sa vie pohybovať trochu aj sám...objavuje svet a pod...tak v poho..ak ma stále vidí...ak ma nevidí..mraučí, mrnká....mrnká lebo stojí a chce ist dole...mrnká lebo sedí a nevidí doboku v kočíku....lebo musí sedieť v autosedačke...lebo mu ide zub.....lebo...preto....a stále dookola....proste su naročné a nenaročné deti....kedže mám toto druhé rovnaké ako to prvé....už viem o čom to je....a nie som z toho v strese....
podla mna kym začne jesť tak aby sa zasýtil naozaj.... tak prejdu aj 2 mesiace...najskor sa musí naučiť posúvať stravu jazykom ...ved uvidíš sama...daj mu jednu lyžičku mrkvy....alebo lepšie zemiak....na pokusy menej zašpiní všetko...Mojho som začala ,,učiť jesť"....ked mal ukončený 5 mesiac...a teraz ma ukončený 7 mesiac...a sme tak stále na asi 70-100g prikrmu denne...a to rozdelujem na 2 časti...naraz mi to nezje.....zato chrumky u nas fičia....tým si zabaví ruky...aj pozornosť...a potrebu čosi obhrýzať....už nás to vela krát uchránilo od stáleho mrnčania....
Ja osobne ak máš pocit že máš málo mlieka riešila práve kojenie a laktačnú poradkynu.....
Možno si od tých príkrmov vela slubuješ....ale ako píšem ešte vela týždnov prejde kym začne jesť tak aby sa naozaj zasýtil.....Možno fakt len ten UM....ale v podstate či príkrm, či UM--- ti zníži zas en tvorbu mlieka...ked sa následne dostatočne nenapije.... skus ked mrnčí mu strčiť do úst na žužlanie nejaku nesolenu chrumku...napr. kukuričnu , pohankovu, ryžovú... ale podla mna on ešte nebude moc vedieť čo s tým....ale možno prekvapí...

carodejnica
4. nov 2013

@aliza
Mne tento rozdiel medzi tým, kedy sa prikrmujú dojčené a nedojčené deti vysvetľovala lekárka, ale aj v prípade nedojčených detí je stále lepšie zvádzať príkrmy čo najneskôr.
To s tým prežitkom z minulosti zase nesedí mne, to máš zase ty odkiaľ? Akože mi chceš povedať, že by to dodnes lekári presadzovali keby to bol nejaký prežitok z minulosti? 😅
Mmch. ak ti vadí Mamila (ktorá inak úzko spolupracuje so svetovými odborníkmi, nie sú to babky korenárky, ak máš z toho taký dojem), tak si kukni aj tento článok o zavádzaní príkrmov (stránka Novorodeneckého oddelenie I.DK DFNsPv BA), veľmi podobné veci sú tam ako ja tvrdím - http://www.provita.sk/site/node/62
alebo toto (je tam WHO, IBFAN, a iks inštitúcií) - http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content...
No a ešte čo sa týka anémie, tak anémia u detí je široký problém na to aby sa dal jednoducho povedať, že nedojčené deti anémiu nepoznajú, aj to je chybný názor.
Skúsenosti mamičiek sú fajn, ale odtiaľ potiaľ. 🙂

dadulienka
4. nov 2013

Inak teraz som si precítala odpoved @carodejnica...a plne sa s nou stotožnujem.....aj som si preklikla na mamilu....a presne to na nás sedí....a aj s mamilou sa stotožnujem...hoci na ich stránky nechodím.....zatial neni problema, riadim sa intuiciou.......Presne začalo som skor malemu niečo dávať ako dcére prvej, lebo on len čo niečo vytiahneme....už mlaská ústami...a ako robot ....,,sa plíži" za nami....to ochutnať....🙂.... a potom mrnčí o život ked mu nedáme všetko,.....

A dať na jednu úroven UM a MM.....hahahahah.....no fakt ma pobavila @aliza.... naozaj taku kampan na Um som už dlho nevidela...by ju mali platiť za to..... teraz sa @aliza neuraz...len naozaj vtipna bodka na záver tohto dna....🙂 uplne všetko čo píšeš....fakt sa smejem...🙂 .strašidelne....... to len dufam, ze ostatne matky čo ich deti su na UM nie su takto reklamou na UM zblbnuté ako ty....ale asi poniektoré aj hej... :- 😀 😀 D .....
. resp. ma dnes zaujalo.... som pozerala datum spotreby na UM jednom velmi známom....a že skoro 1,5 roka...tak ty kokso....to musí byť iný velmi zdravý výrobok....

cmulinko
5. nov 2013

@dadulienka ja len na margo na datum spotreby UM.ten datum je platny pri neotvorenej verzii.po otvoreni sa datum spotreby znacne znizi...cca na 1 mesiac dajme tomu...ale stale sme v praskovej forme.ked mlieko zarobis tak isto sa spotreba znacne znizi...cca na 2 hodiny.ak ti nevypite mlieko ostane tak cas spotreby sa znizi na nula-zbytok treba vyliat.netreba hned utocit na datum spotreby....vase deti denne piju pol rocne kravkse mlieko a nad tym sa nikto nepozastavuje.a tento prispevok nie je reklama na UM....je to len fakt,ze datum spotreby je v tomto pripade irelevantny udaj.

saska.t
5. nov 2013

@aliza ale ved to suvisi s vyzrelostou a zatazou na zaludok...

dadulienka
5. nov 2013

@cmulinko som nevedela za datum spotreby je fyzická osoba...kedže to spojene ,,utočiť"..na dátum spotreby.... 😀 .. Ja nie , neutočím....nemám nič proti UM pre matky kt. nemôžu kojiť....neboj aj ja som mala 100chutí pár krát si to ulahčiť a ten UM dať....
Nie mna to fakt zaujima ze co je tam konzervačná látka napr. v Nutrilone...kedže to vydrží 1,5 roka ( to že je potrebné do 1 mesiaca to skonzumovať viem aj ja a pod. čo píšeš)....lebo výrobca žiadne konzervačné látky neuvádza.... a teda je to zavádzajúce pre mamičky....
Kedže je to však out of téma.... a nechcem odbočovať tak si to niekedy vygooglim...

natalka13
5. nov 2013

moja generacia bola od 3 mesiacov na krupicovej kasi a prikrmoch a v jasliach. Mamy nas dojcili rano a potom az doma po praci a tu sme vcelku myslim zdravi, s minimom alergii. Zeby sme mali ine zaludky?
Ja by som skusila MM s ryzovou kasou na noc.

eeffka
5. nov 2013

@seemani ze nemoze.... moj ciciak ( ma 21m a cica doteraz) mi asi v 5m tak lacno kukal do taniera ze som jej proste zacala davat kase... skoro ma zjedla, a doteraz je taka akurat ze je sucha ako cverna... ( uprimne jej zavidim metabolizmus, je zdrava ak by mal niekto diagnozy 🙂 )
Ak je hladna tak jej daj kasu ryzovu teda ak je schopna jest z lyzice, lebo ja mam deti 2 ale doteraz sa mi nepodarilo este ani do jednej dostat kasu vo flasi

julinkaz
5. nov 2013

ahoj, ja som svoju princezničku začala prikrmovať od cca 4,5 mesiaca, pretože od začiatku sme mali problém s kojením, malinká sa narodila mesiac pred termínom a už v brušku sme mali problémy, bola som viac ako mesiac v nemocke, nechcela sa mi prisať, lebo stále spinkala, domov nás pustili so silnou žltačkou, takže sme museli brať lieky tak som bola nútená mliečko odsávať a cez laktačnú pomôcku (cievku) jej to potom podávať ☹ vďaka laktačnej poradkyni sme takto vydržali do 4,5 mesiaca a potom som jej začala dávať normálne mrkvičku, zemiačik, brokoličku, neskôr výživky, kašičku (samozrejme nie všetko naraz, ale postupne) a pomedzi to som ju kojila a kojím doteraz 🙂 Len to urob tak, že najprv malého nakoj a potom ho dokrm príkrmom, nie naopak, lebo by si postupne stratila mliečko (to mi poradila moja zlatučká laktačná poradkyňa 🙂 no a večer pred spinkaním malého nakoj a dokrm napr. kašičkou 🙂

lucinocka
5. nov 2013

@seemani moja nebola kojena a zacali sme prikrmovat az od ukonceneho piateho mesiaca.. podla mna je to po 4 este skoro :-/ ale ked uz, tak riedku zeleninku.. my sme s ovocim zacali az po mase..a ked zacnes vynechavat kojenia, budes mat este menej mlieka, taze tak ci tak skonci na umelom, lebo uplne vyhodit mlieko sa neda...my ked sme presli na umele, mala vydrzala 3-4 hodiny v pohode

erzulik
5. nov 2013

@aliza ja by som zacala mixovat ovocie jablko , jablko-hruska, moja Petka to zboznuje. Kazdy den to papa chuti jej to.

ichbinich
5. nov 2013

WHO odporuca zacat s prikrmami medzi 17 tyzdnom a koncom 7 mesiaca. Do konca 16 tyzdna sa odporuca vyhradne mlieko. Toto okno ma ten vyznam, ze babatka su v tomto case prirodzene zvedave a zaujimaju sa o stravu. Pred tym ich traviaci system este nie je vyvinuty na travenie ineho ako mlieka.

Ale suhlasim aj s nazormi inych, ak mas dojem, ze mu tvoje mm nestaci, riesenie hladaj skor vo zvyseni produkcie, a teda jedno z tych rieseni je aj castejsie kojenie.

Co sa tyka poradia: v strednej Europe sa zacina zeleninou, v juznej Europe ovocim a v Amerike obilninami: takze si vyber 😉

Ano, teraz sa odporuca zavadzanie aj tzv. alergenov a aj lepku skor, necakat s tym do neviem kedy, ale najlepsie este pokial je dieta kojene.

Mozes dat aj kupovane pohariky, ked si precitas zlozenie. Male babatko nepotrebuje pridany cukor. Alebo kup tie Alnatura z DMka, tie maju dokonca Demeter-certifikat (dalo by sa povedat, ze "lepsie bio").

Inak ja asi tych par poharikov, co mam doma, budem jest sama, lebo dcera sa mi tvari, ze ju chcem otravit, radsej je MOJE jedlo z MOJHO taniera a MOJOU vidlickou 😀 (a predtym, ako ma ukamenujete, slo o zeleninu). Miluje karfiol, rada sa sama krmi, napr. uvarenou mrkvou a zemiakom, bananom, pecivom atd. Takze aspon nemusim mixovat 😉 😀
Ale aj tak, viac ako 1-2 polievkove lyzice nehrozia. Po takmer 2 mesiacoch od zaciatku prikrmovania este stale nie je nahradene ani jedno kojenie. Ona skor ochutnava, ale nazasyti sa. Tak si da potom mliecko 😉 😀

hameeda
5. nov 2013

@seemani : nerozumiem načo táto otázka, ak chceš dokrmovať tak dokrmuj, prečo by si nemohla, ja som tiež deti začala v štyroch mesiacoch dokrmovať, a sú to normálne zdravé deti, dcera má jedenásť a na prstoch jednej ruky viem spočítať koľko krát bola chorá, ja som začínala polievočkou, teda len šťavičkou zo začiatku, biely jogurt, potom normálne krémiky, syrečky, zeleninka, cestoviny, moja malá ma teraz rok a papá skoro všetko, staršie deti jedia všetko, nevymýšľajú že to alebo hento nechcú, u nás chlapci nechcú jedine grenadir inak všetko za radom,,ak chceš prikrmovať tak prikrmuj a nemusíš mať na to povolenie z modrého koníka

stanislavao
5. nov 2013

@seemani ked mate malo mlieka, mozete mu dat UM, aby nebolo dieta hladne. a coby ste nemohli dat prikrm? mozete? uvarte mu zemiacik, mrkvicku, pomackajte a moze papat. nastruhane jablcko, pomackany banan. len nedavajte tie umeliny z flasky kupovane. a urcite aj UM mozete dat na zasytenie, ked mu vase mliecko nestaci. nech dietatko je spokojne a pekne spinka.

aliza
5. nov 2013

@saska.t stale nerozumiem, to akoze UM ma zazracnu funkciu, ze urychluje dozrievanie traviaceho traktu a obliciek? 😕