icon

Prikrmovanie štvormesačného dieťaťa

marianqa
6. dec 2013

Chcem sa poradiť ako a s čím ste začali prikrmovať?My máme 4-mesiačiky a začala som z výživou a krupičkou Hami...čo a v akých množstvách ste dávali Vy?

junova
7. dec 2013

ja mam 4- mesacneho syna plne dojceneho a lekar mi poradíl prikrmovat ho najskor ryzovymi kasami vecer. Ale kedze je to uz moje druhe dieta, zacnem so zeleninkou a kase dam az od 6. Mesiaca. Dceru som zacala prikrmovat az od 6. Mesiaca a bolo dobre, tiez bola 6 mesiacov plne dojcena. Teraz kazu prikrmovat uz od 4 mesiacov. Aj dojcene deti.

junova
7. dec 2013

@marianqa Reakcie niektorych mamiciek si nevsimaj. Ja som tiez pri prvom o detoch nic nevedela. Ked mi lekar pri dcere kazal prikrmovat, kupila som flasu a od narodenia som ju zacala krmit umelym mliekom, ale som aj kojila. Nastastie mala radcej kojenie ako flasu, tu som po 3 mesiacoch vyhodila a dceru som len kojila do 2 rokov. Samozrejme, ze od 6 mesiacov som ju prikrmovala. Aj pri synovi mi lekar kazal prikrmovat, ale je len cisto kojeny. A pribera a rastie, mozno nie kilo mesacne ale to nevadi. Je spokojny, aj koliky mu uz presli. Chcela som tym len povedat, ze treba sa riadit svojim rozumom

domak2
7. dec 2013

@ada510 no pokial viem tak ukoncenych 16 tyzdnov je hranica , ktoru urcila WHO, tak by sa mala dodrziavat predovsetkym v zariadeniach kde posobia profesionali? 😨
Treba skusat az kym niekomu nieco bude? Nemyslim to v zlom.

freyjanr
7. dec 2013

@evelynm nedojcim,dojcila som necelé 2 mesiace aj to som musela dávať k tomu umelé mlieko.mala som maximalne 40ml a nepomahalo nič ani rady laktacnej ani vsetky pripravky na tvorbu mlieka....malý nemá hnačky,kaka každy druhy deň,doktorka povedala ze o prikrmoch sa porozpravame na začiatku januára...malý bude mať 4 mesiace až na konci mesiaca takže este nezačínam len zo zvedavosti som sa pýtala

jadodka
7. dec 2013

Ja som zacala az od 6.mesiacov mrvocka,zemiak,brokolica,karfiol...nie naraz,postupne tieto potraviny,robene som nikdy nekupovala,vzdy som cerstve uvarila kazdy den...,od 4.mesiaca by som ale nezacala ja osobne

siska53
7. dec 2013

@tinapa a davas aj probiotika,kedze berie maly atb? Na hnacku som,citala,ze tyzovy odvar je dobry.mam to v takej knizke,co davaju v kufrikoch budv,od poistovne alebo vo vybranych porodniciach.
probiotika mozu aj babatka,napr.biogaia kvapky,prio.sa spytaj aj na one v lekarni,ak neuzivate.

siska53
7. dec 2013

@tinapa a na ritku,ak je moc zaparena, mojim zaberal bepanthen. Vtedy mi tie rybie masri ci sudokrem,nezaberali. A kupla som,vzdy pri prebalovani,nechala vyvetrat.

radkanika
7. dec 2013

@marianqa my nemáme ešte ani 4mes.,ale kvôli hnačkam nám lekárka nariadila mrkvičku,ryžu a bananik. Priznám sa,kedže je plne kojeny a aj dcérka prvé prikrmy mala až od pol roka, nechcela som to skúšať.Ale aj tak som trolinku ryzoveho odvaru dala,ten sa vraj dáva uz aj novorodencom, ak treba. A pomixovala som naparenu mrkvičku a zmiesala s mojim mlieckom. Spapal par lyziciek. Ale ak uz chceš prikrmovat, môžeš, lekárka aj mne povedala, ze pomaly môžme. No začať kupovanou výživou a kasami by som ti neradila. Ja osobne chcem pre svoje deti to naj, mrkvičku som malému uvarila nad parou a hlavne taku normálnu, nie tu maximrkvu z obchodných centier. A celkovo sa snažím zeleninu a ovocie kupovať skôr od babičiek z trhu. Začínaj jednoduchou zeleninou, mrkva, zemiacik, ryža, atd., až neskôr pridruž ovocie, pretože ak začneš výživou a sladkými prichutami, tvoje dieta si zeleninu viac do pusy nedá. Na co ho naučíš, tak sa ti bude cely život stravovať. Naučíš ho na sladké chute a neskôr sa budeš čudovať, prečo neje to a tamto...a potom sa ľudia čudujú, prečo majú obézne deti. Viem, ze je najjednoduchšie ísť do obchodu a kúpiť polotovar, ale co je tažké na tom ostruhat mrkvičku, uvariť a pomixovat??? Môžeš aj väčšie množstvo a zvyšok zamrazis po menších dávkach. A prikrmy začni tak, ze dáš po par lyzickach a dokrmis mlieckom.Kazdy den viac a viac, až postupne nahradis jedno jedlo.

evelynm
7. dec 2013

@radkanika , hovoris mi z duse 🙂

evelynm
7. dec 2013

@freyjanr , tak ina zienka pisala o hnacke a ja som tie odpovede nejak pospajala 🙂
a to je dobre, ked sa pytas, zaujimas sa a rozmyslas, ako urobit najlepsie.

rencarenca
7. dec 2013

ahojte ja mam 5 mesačného syna a od narodenia sme na umelom mliečku. Od 4. mesiaca som začala s príkrmami ale zatiaľ som úplne na začiatku nakoľko mi môj malý odmieta stravu z lyžičkou. Keď sa k nemu priblížim lyžičkou, zatvorí ústočka a nechce ich otvoriť, jeduje sa pri tom a takto sa s ním trápim už mesiac. Skúšam to na obed a večer každý deň a stále som na začiatku nakoľko on mi nechce takouto formou nič papať. Neviete mi niektorá poradiť ako na to už som z toho nešťasná. ďakujem

katinka71
7. dec 2013

@radkanika mas pravdu my sme zacali od 4 mesiaca iba zeleninou mrkvou,zemiak kupovala som ten sladky zemiak,postupne som pridavala brokolicu,petrzlen a por ,a najviac chutila v rure pecena tekvica so zemiakni a mrkvou,sladke cize ovocne prikrmy som davala asi od 6 mesiaca ked bol uz zvyknuty na vsetky druhy zeleniny,a este okolo 7 mesiaca som pridala cervenu sosovicu ,a stale dokrmila mliekom,veru teraz ma 2,5 roka a je vsetky zeleninove jedla,mäsove ale mucne sladke jedla,zakusky ani za svet

bastika
7. dec 2013

@tinapa sudocreme nie je nic lepšie mne sa osvedcil pri 2 deťoch 😉

bastika
7. dec 2013

@rencarenca asi nie je pripravený neviem preco to silis ja mam 5 mesačného co-to uz ochutnal z lyzicky papa akotak semtam vytlačí ale este nevie sám pekne sediet tak som mu uz 5 dni nic nedala a do 6 mesiacov budem asi len čisto kojit. Dávaj mu len mliecko semtam skús nieco na lyzicke a ked bude pripraveny spapa ti 😀

zeytin
7. dec 2013

@marianqa Ahoj, necitala som prispevky, mozno ti to uz niekto napisal, ale my sme dostali od lekarky presne rozpis ako zacat prikrmovat... striedat potraviny po 3 dnoch (kvoli zisteniu, ci na nieco nie je alergicka)... 3 dni varena mrkva, 3 dni varena mrkva + zemiak, 3 dni varena mrkva + zemiak + hrasok,... atd... kazdy treti den potom pridavat nejaku zeleninku (karfiol, kukurica a pod.) a po mesiaci pridat masko... kuracie prsia, morka, cervene masko... ale najdes o tom aj rozne clanky na nete. Ak by si chcela vediet viac, kludne sa mii ozvi, mozem ti to poslat, cely rozpis.

Pri prvej sme dokrmovali od 6 mesiaca a pri prvej nam kazali od ukonceneho 4 mesiaca, ale zacali sme az od 5teho. Je to kvoli tomu tolerancnemu oknu na potraviny, aby sa z dietata nestal celiatik... Nechce sa mi to tu cele rozpisovat 😉

rencarenca
7. dec 2013

@bastika Ďakujem, ja si tiež myslím, že je ešte maličky ale lekárkami kazála začať s tými príkrmami keď nie je kojený. Budem to skúšať a uvidíme snáď mu to zachutí 🙂

bastika
7. dec 2013

@rencarenca to ze neprikrmis mu fakt nijako neublizi. Deti vedia co a koľko im treba. Hlavne sa nestresuj neboj príde ten den a začne papat. Mne Nina nechcela tie zeleninove prikrmy vôbec papat snáď do 8 mesiaca som takmer výlučne kojila. Potom začala papat s nami polievky puceny banán výživy potom aj masko ryzou zemiaky nedalo sa inak proste to co je predpísané vždy vyplula. Velmi jej chutil zvolensky ovocny jogurt a ja som bola rada ze nieco papa. Teraz ma 4 a pól papa v škôlke vsetko okrem natierok velmi lubi polievky maslovy chlebik chlebik vo vajci vajicko mozarellu plesnivy syr korbaciky parkelt s cestovinou a jogurty ako ked bola mala. 😀 stále sú veci ktoré vôbec nechce napríklad sunku ani za nic. Nevadi. Sem tam skúsim ale nesilim. A v polievke mi spapa aj všetku zeleninu a hlavne zboznuje hriby. A ma dni ked nezje takmer nic. Nevadi, na druhý den to vždy dozenie🙂

katka1981
7. dec 2013

@marianqa, kto ti to poradil? Citala si vobec nieco? Neporadila ti pediatricka ako zacat? Je babatko kojene? Mam pocit, ze si asi zacala skor, pokial je miminko kojene, este si mohla pockat do pol roka a pri UM sa zacina okolo 5, alebo 5,5 mes.

katka1981
7. dec 2013

@marianqa, zacina sa zeleninou. 3 dni jeden druh aby si si vsimla alergicku reakciu. Dava sa aj zemiak. Na nete su tabulky ale porad sa aj s pediarickou.

martinazvo
7. dec 2013

@zeytin ahoj, mohla by som Ta velmi pekne poprosit poslala by si ten rozpis aj mne? Na mail martinazvo@gmail.com. DAKUJEM!!! 🙂

freyjanr
7. dec 2013

baby kedze som do dnesneho dna nedosla na to ako sa zaklada tema opytam sa tu,dneska bol moj druh aj s malym u mojej svokry a ona mu spravila cibulovy caj.nemohla mu tym ublizit?fakt netusim ci to 3mesacny moze a kedze svokra ma cez 60 tiez 100% nevie co deti v dnesnej dobe mozu....

radkanika
7. dec 2013

@katinka71 moja je aj zeleninova, aj ovocna...sem tam spapa aj sladkost, ale miluje surovu mrkvu, kalerab a jablka, to je jej naj. A celkovo privarky, zemiakovy, sosovicovy. Som rada,ze papa co papa, aj ked urcite nepohrdne ani menej zdravymi jedlami, ale to len tak vynimocne. Uvidime, ako to bude s malickym.

siska53
7. dec 2013

@freyjanr uf,cibulovy caj 3mesacnemu??? Ved cibula je tazka na zaludok.hadam,mu nic nebude,ale ked mu chcela dat pit,tak radsej prevarenu vodu. Moja svokra ma 75,mama 60,ale toto by im nenapadlo. Minimalne by sa opytali,ci to mozu dat.

freyjanr
7. dec 2013

@siska53 no jej sa nezdal dosť dobrý kamilkovy čaj co som mu zabalila,dakujem za info zajtra jej poviem svoje,strasne ma vytocilo ze bez môjho vedomia mu bar co dáva a este priatel sa urazil ze hádam vie co robí...

siska53
7. dec 2013

@freyjanr milujem,ked sa nerespektuju nariadenia rodicov..ja nstastie s tym nemam,problem.viem,ze aj za mojich detskych cias bola ista postupnost a co sa smie a co nie,len mnohi to nedodrziavali a nedodrzuju ani teraz.ved vsak co,dam 6 mesacnemu pribinacka,aj moj to jedol a je tu a podobne komentare. Len,uz aky to bude mat dopad v neskorsom,veku,to je dalsia vec.
pekne jej povedz,ze si zelas,aby dodrziavala tvoje nariadenia,co sa stravy tyka.
len mnohi potom,potajme vselico do dietta pchaju,kamoska tak nenechala syna u svokrovcov,lebo oni su taki,ze ho ako babatko chceli vselicim krmit.teraz,ked uz je starsi,ma cez 3,5 roka,tak to uz je ine.

aliza
7. dec 2013

@rencarenca pockaj kludne s prikrmami, nic sa mu nestane. Nechapem, naco je dobre takto nasilu dieta prikrmovat. Moj syn bol na UM a prikrmovat sme zacali tesne pred 6.m. a nebol ziaden problem, vsetko krasne papal, je zdravy ako buk, ziadne alergie nema a to ja mam tazky ekzem od narodenia ( a nielen ja, ale aj polka mojej rodiny 😀).

lauricka
7. dec 2013

mas nejaky vazny dovod na prikrmovanie 4-mesacneho dietata? Lebo to prikrmovat netreba.... 😅

aliza
7. dec 2013

@radkanika ak sa mozem spytat, preco mate hnacky? z coho? nechcem mudrovat 😉 , ale nieco asi nie je v poriadku, ked ma tak male babo hnacky. Urcite sa to zavadzanim stravy neupravi a ak, tak len docasne, ale zbytocne zatazujete cele travenie a najma oblicky. Som velmi prekvapena, ze vam toto lekarka poradila 😕. Pri zdravotnych problemoch sa praveze odporuca s jedlom pockat a hlavne najst pricinu problemov. Tym problemom moze byt aj laktoza v tvojom mliecku. Ako teraz fakt len strielam, ale naozaj ma zaujima, v dobrom, ze preco takyto postup u 3.mesacneho, plne dojceneho babatka 😨

radkanika
7. dec 2013

@aliza tiez som bola mierne sokovana, ale nam hnacky zacali z nicoho nic, nic nove som ani nezjedla. Poradila nam ryzovy odvar, nepomohol, potom ryzu s mrkvou a cierny caj mixovany s bananom (to som absolutne vylucila, ze nie). Ja som prestala uplne jest a pit mliecne veci (dovtedy som pila iba bezlaktozove mlieko, aj to malinko) a dietaovala som aj ja, samy banan, ryza, zemiaky. Nepomohlo.V piatok, ked uz to boli takmer dva tyzdne, som k nej sla znovu, vzali mu vyter a v pondelok budu vysledky. Vravi, ze to mozno bude nejaka bakteria...ale predpisala mi aj coli prev prese kvoli tej laktoze, od vcera mu to davam pred kazdym papanim, prikrmy po odskusani uz nedavam, i tak nepomohli a nebudem ho zbytocne este jedlom zatazovat, mliecko mu staci. Chvalabohu ma tesi aspon to, ze napriek hnackam pribera a je to cele divne, je uplne v pohode, usmievavy, vesely, ziadna zmena na nom, len tie hnacky..ale aj tak mam pocit, ze od vcera sa to kusok zlepsilo, klop klop...no uvidim, ako zajtra a hlavne, co ukazu vysledky v pondelok. Lekarka mi dala dokonca recept na nejake antibiotika, ktore sa nemusia dodrzat 7 dni, iba dovtedy sa beru, pokial neodozneju problemy. Mam mu ich dat zajtra, ak mu coli prev nepomoze, ale ja mu ich teda rozhodne nedam a uz vobec nie zbytocne, ked budu na dalsi den vysledky...

aliza
7. dec 2013

@tinapa Zaparenu ritku ma z hnaciek, je to normalne a bezne, nie z mandarinok 😉. Nam najlepsie zaberal bepanthen. Namiesto jedla by som mu davala probiotika, kedze hnacku sposobilo to, ze atb mu narusili crevnu floru. Mrkva ti rovnovahu nenastoli 😉. Co sa tyka caju, nevidim dovod, aby si nan vobec zvykal, caj nie je pitny rezim a nehydratuje....mal by si zvykat na vodu 😉. Do poharika so sosakom, po kvapkach, pomaly....ale teraz hlavne nech mliecko pije, to by malo stacit.