Čo robiť s veľkým nejedákom?

miska_mysicka
10. júl 2019

Ahoj mamičky pisem uz zo zufalstva, neviem si uz rady. Moja dcera 21M nechce jest. Neda do ust nic okrem ryze cistej, chleba cisteho, cestovin cistych, jablka a bananu nic len. Ak by som ponukla piskoty a tieto hluposti to by zjedla. Potom je samozrejme nervozna a vrieska a vrieska kym nedostane nieco z tohto. Ak chcem aby zjedla polievku musim pustit rozpravk aby nevnimala a tak zje pol taniera aj to len slepaciu alebo zeleninovu ak je to uz ina nebude jest ani s rozpravkami. Davam aj UM aby aspon nieco jedla pocas dna, pred obednym spankom 2,5 dcl aj pred nocnym. Fakt som sa uz odhodlala aj k tomu ze jej tie rozpravky budem pustat aby aspon nieco jedla lebo naozaj ziadne ziviny do nej neviem dostat a velakrat tak silno zatvori usta ze proste jest nebude ani neochutna vobec co som navarila alebo ked ich ptvori tak to vypluje. Ked vidim tie mensie deticky ako pekne sedia v jedalenskych stolickach a pekne otvaraju usta na hocico co im rodicia ponukaju a pekne to aj papaju je mi stale do placu. Cela rodina je z nej uz zufala na cele so mnou. Mali ste niektora podobny problem a podarilo sa Vam ho vyriesit? Dakujem

ivanecka0602
10. júl 2019

@miska_mysicka ja mam to iste a uz ma skoro 3 roky cize to trva uz rok. Krvne vysledky v poriadku co som sa bala ci je v poriadku kedze nic neje. Nic s tym nenarobim. Neochutna nic nove, na silu jej nedam lebo sa pozvracia. S polievkou to iste. Len slepaciu.

bibistec
10. júl 2019

Na gastre ste boli? Ja som m toto iste mala a nakoniec potravinova intolerancia. Ale ta vysla az na sukromnych teatoch u lekarky okrem alergie na mlieko nic nevyslo. A aj po vyluceni mlieka nejedla. Na sukromnych testoch od lepku cez xy veci nevedela som co jej bidem varit. Nakoniec je to jednoduche uz sme si zvykli a dieta sa uplne zmenilo je z nej kobylka co zje co.len vidi. Uz ma 9 rokov takze je uz velka a to bolo ked nemala 3 odvtedy na diete vsetko v poriadku.

vikusjk
10. júl 2019

@miska_mysicka poznam to, nasa ma 7 r a dodnes sa zlostim, co vsetko neda do ust a ze varim tie iste jedla dokola, len aby sa moje decko najedlo. Neporadim, ale som zvedava na ine nazory.

janinka9
10. júl 2019

Ahoj, u nás presne to isté, dcérka 23 mesačna, papá len pri rozprávkach, aj to vymýšla. Je to strasny zlozvyk a trapi ma to ale aspon daco zje. Mam presne tie iste pocity ako ty, ked vidim ine deti pekne papat. Sama si dá len šunku alebo suchý chlebík. Čo už, vyrastú z toho. 😉

zlatkapaps
10. júl 2019

@miska_mysicka daj porobit vsetky vysetrenia, ak bude ok tak to nehrot, vyrastie a dobehne

lujza123
10. júl 2019

@miska_mysicka ahoj, moja bola podobná. Od 2 do cca 5 jedla + - asi to co tvoja, časom z toho vyrástla a teraz zje vsetko. Nepomohlo vyhladovanie iba bola upistana ale jedla sa nedotkla. Spätne si myslím ze veľkú chybu som spravila aj ja matka prvorodicka že som na to zbytočné upozorňovala (hundranim že nič neje, dieťa je vnimave a aj nejeden ie je forma pozornosti a presadzovania svojho ega) pustanim rozprávok pri jedle, kŕmení atď. Prestala som s tým okolo 4 keď som kdesi prečítala nasledujúcu radu a naozaj sa to začalo zlepsovat

V prvom rade sa uisti ci nemá nejaké intolerancie, ťažkosti s trávením ci boľavé zuby alebo afty v ústach. V teple alebo pri chorobe deti moc nechcú jest, je to normálne.

Jest treba v pravidelnych časoch, za stolom a spoločne. Ideálne je spraviť tzv. Švédske stoly, po ukladať jedlo na stôl nech si každý naberie to co chce. Čiže zvlášť napríklad obed dat do misiek zvlast polievku, ryžu, omáčku, surovú zeleninu a nechať dieťa nech si teda na kombinuje co chce. V žiadnom prípade nedať nič navyše a trvať na tom aby dieťa zjedlo to co si naložilo na tanier
Napríklad deti keď sú v škôlke tak jedia aj také co doma vymýšľajú. Jednoducho preto lebo nemajú pozornosť a robia to co všetci.

Nájdi a vymysli zdravšie alternatívy potravín, napríklad cestoviny sa dajú kúpiť aj bielkovinove z fazule. Tak isto vieš upiecť koláč z cukety, hranolky zo zeleniny.... Dobre sú aj mixované polievky ci omáčky. V takom rajcinovom základe schovás takmer vsetko. Zmrazený banán zmixovany s ovocím je skvelá zmrzlina.. Kým je malé tak nerozozna že v obale s obľúbeného pribinacika je napríklad jogurt.

Deti sú castokrat konzervatívne a schopné jest dokola to isté. Čiže keď ma rado špagety var špagety a nie kolienka. Nové jedla a chute pridávaj postupne.

Mimo jedla nedávať nič. Pozor na sladke, cukor vie zasýtit takže sa kľudne môže stať že dieťa po vypití jupika už nebude chcieť nič.

Dobre je jedlo do ruky a také co môže jesť dieťa samo.

Zábavný riad urobí veľa. Obrázok na spodku taniera ktorý uvidí až keď zje polievku. Do nepriehladneho pohára so slamkou zakamuflujes hocičo.... Riedku kašu, ovocné smoothie so špenátom.

Nalož radšej menšiu porciu na veľký tanier. Je to taky psychologický efekt a dieťa na pocit ze nemusí zjesť veľkú porciu.

Fajn je malá sladkosť po obede, teší sa na ňu každý.

A ešte raz pripomeniem to najpodstatnejšie, nekomentuj a nevzdychaj keď nič nezje. Žiadnu extra pozornosť ohľadom jej jedla. Nehovor ani ty sama že niečo nechceš, že ti nechuti. Nestresuj, deti majú malý žalúdok a nepotrebujú až tak veľa jedla ako my dospely

Veľa šťastia

rainbow82
26. júl 2019

Doktorka nám povedala že hlavne aby prijímala tekutiny keď nie stravu.Deti majú svoje dni,raz hore raz dole.Aj mojej malej chutia len suché cestoviny atď.Ale zase zje veľa zeleniny a ovocia a hlavne polievky slepačie miluje.😀