icon

Zavedenie príkrmov

veronikaaa444
9. jan 2017

Ahojte maminy.chcela by som Vas poprosit o vase nazory/skusenosti so zavedenim prikrmov pre vase ratolesti. Mam 3mesacneho synceka,no mliecka len tak tak...chcela by som dokoncit aspon 4mesiac a zacat prikrkovat,kedze uz nebudem stihat davat mu len materské mliecko.je to este skoro a radsej ho dokrmovat UM alebo pomalicky zacat zeleninkou,cajikmi...? Velmi pekne Vam vopred dakujem 😊

uglybetty1234
9. jan 2017

@luba41 reagujem na tvoj horny prispevok ze um je najvacsi alergen dnesnej doby.. alergici, ekzemy ...
STOP
Ja som sa sama rozhodla ze po trapeni s prvym, druhe ani kojit nebudem. Skvele rozhdonutie. Spokojna mamicka, spokojne dieta. Tieto svoje prehlasenia trosku krot, nakolko moje deti nie su ani alergici ani ekzematici a ani nijako nestradaju len preto ze neboli na prsniku. Si velmi necitliva zena.

maminecka2
9. jan 2017

@veronikaaa444 Vobec neviem ci sa mozu kombinovat, mne ju odporucila laktacna, ale mne predtym benedikt a senivka vobec nezabrali. Su to tiez take kapsle. Praveze ju nemaju bezne, objednavala som z jednej kosickej lekarne na dobierku- skusim najst kontakt a poslem do IP.
Inak moja mala aj pod hornou perou kratku uzdicku.

evittam
9. jan 2017

@veronikaaa444 Ahoj, senovku a Benedikt môžeš normálne kombinovať - dokonca sa to tak odporúča - ja som ich brala a pomohli. Mala som tieto:
http://www.swanson.sk/search?q=benedikt
http://www.swanson.sk/search?q=senovka
alebo
http://www.naturlekaren.sk/product/3163/senovka...
http://www.naturlekaren.sk/product/3162/benedik...

lupeskova
9. jan 2017

Ahoj. suhlasim s nazorom od bienennest. Medzi 5 a 7 mesiacom je tzv. imunitne okno. vtedy ak zacnes prikrmovat, dieta by v buducnosti nemalo mat alergiu na tie potraviny ktore mu das. dovtedy treba kojit alebo nahradne mliecko trosku ponuknut ak sa ti zda ze dieta je este hladne. s prikrmami zacinaj opatrne, po troske, aby si jeho traviaci trakt na ne zvykol. vacsinou je fajn dat daku kasicku namiesto obeda, popripade dokrmit mlieckom ak zje len tak na kostovku 🙂. mne sa osvedcilo naparit a rozmixovat jedlo. treba zacat najskor s jednozlozkovymi vecami (len mrkva par niekolko dni, potom len napr. zemiak atd). po dvoch tyzdnoch som zacala kombinovat veci, ktore uz ochutnal predtym.

maminecka2
9. jan 2017

@lupeskova Ahoj, to okno je od ukonc. 17. t do 26.
A kasicky na zaciatok nie su uplne vhodne, zlozene sacharidy su tazsie na spracovanie pre tak malinke mimi, treba zacat klasika zelenina, ovocie. Ci tou kasickou si myslela zeleninovu kasicku, tak to ano.

evittam
9. jan 2017

Odo mňa len jedna rada - už sa konečne, ženy , prestaňte oháňať tými tabuľkami a imunologickým oknom. Keď som mala syna, tak o žiadnom IO sme ani nechyrovali - prikrmovala som ho rovnako ako dcérku - len o mesiac neskôr. Ani jedno moje dieťa nemá žiadne alergie ani nič podobné. Treba sa riadiť zdravým rozumom a svojim inštinktom a nie nejakými tabuľkami a podobne - ja som to nikdy nerobila.😉

ixayxa
9. jan 2017

vydrž! mlieka máš dosť. babätko si znovu navykne na prsník, len častejšie prikladaj. čo som si všimla rady od @luba41 ohľadom dojčenia, sú k veci a prospešné. neprídu mi fanatické.

werci
9. jan 2017

Ja som zacala prikrmovat od ukonceneho 5. mesiaca, dovtedy som plne kojila, nevedela som sa vtedy rozhodnut, pretoze jedna strana tvrdi, ze zacat od ukonceneho 4.,druha od ukonceneho 6. Dnes by som ovsem zacala od ukonceneho 4.,prip. 4 a pol mesiaca, podla toho, ci by bolo dietatko pripravene. Myslim, ze imunitne okno treba vyuzit. Aj znama s 5 detmi prikrmuje od 4 mes. a aj kamoska v rakusku od 4 mesiacov a vlastne aj ja som bola odvtedy prikrmovana. V cechach sa toto imunitne okno ovela viac preferuje, su na to aj studie, u nas sa o nom skoro nehovori. Co sa tyka UM davala by som iba ak by bolo dieta po prikrme a MM este stale hladne, ale to sa mozno vobec nestane... Ak by MM nestacilo, snazila by som sa odsavat aspon do 6 mesiacov, dovtedy kludne kombinovat s UM a po 6 mesiacoch trebars prejst uz len na UM, ak by to bolo neunosne... Tolko moj nazor 😉

sykorkauhliarka
9. jan 2017

moj muz bol kojeny do 4 mesiacov ..mal silny ekzem jeho mamka zufala..davala prikrmy a zeby zafungovalo imunitne okno pri tomto jedincovi nemozno povedat...alergicky na hrasok,jablko,mrkvu,zeler....citrusy, jahody, orechy neratam

evittam
9. jan 2017

@ixayxa Tak tu sa prikláňam k názoru o "fanatizme" - bohužiaľ - stretla som sa s ňou vo viacerých diskusiách a je to tak - napríklad vo viacerých diskusiách kde ženy chcú radu ako odstaviť a prestať dojčiť radí ako dojčiť ďalej a podobne....

evittam
9. jan 2017

@sykorkauhliarka No a napríklad moja sesternica nikdy nemala mlieko - všetci 4 synovia odchovaní na UM a veľmi skoro na kravskom, na príkrmoch a podobne - žiadne alergie, problémy nič - 4 zdraví chlapi.😉
Ja som dojčila obe deti do cca 10.mesiaca- odstavili sa samé. Syn bol výlučne dojčený do cca 4.mesiaca, potom dokrmovaný každý druhý večer UM, od 5,5 mesiaca príkrmy. Dcérka dokrmovaná od narodenia, príkrmy od cca 4,5mesiaca. Žiadne problémy vôbec nič, žiadne alergie, choroby nič - syn bol naposledy chorý keď mal pol roka, dcérka ešte vôbec. Teda až na kiahne, ktoré syn doniesol až zo školy pred 1,5 roka - obaja perfektný priebeh.😉

sykorkauhliarka
9. jan 2017

@evittam podla mna ked ma raz clovek dostat alergiu tak ju dostane aj zo dna na den..mojej maminy kamaratka zo dna na den dostala alergiu na rajciny....ludia vedia viest plnohodnotny zivot aj s alergiami..mozno ten zivot je este aj zdravsi teda co sa tyka celiatikov a intolerantnych maju kopec alternativ

luba41
10. jan 2017

@uglybetty1234 nerozumieš..to že tvoje deti nie sú alergické, bud rada...alergia nie je len nádcha a svrbenie očí..tvoje deti majú kolko -pár mesiacov, pár rokov? alergia sa prejaví v hocijakom veku..a predispozície sa dedia..u niekoho prepukne, u iného sa prejaví v dalšej generácii..ono sa to zbiera, nabaluje..ale prečo zatvaráť oči, ked už napr. susedovie alebo kamarátkine dieťa má problemy? alergia sa neprejaví hned, prídu hormonálne zmeny, puberta, neustále stretávanie sa s alergenom v strave.a existujú skrížené alergie..prečo všetky riešia kedy dať prýkrát vajíčko dieťaťu, kedy dať jesť mäso, kedy orechy / do roka určite nie/, ale nad kravským umelým mliekom sa nikto nepozastaví?.. a páči sami, že tá ktorá lajkla tvoj príspevok-sama v inej diskusii píše, ako syn má problémy s trávením kravskeho mlieka a preto mu ho nedáva..ani moje deti, ani manžel nie sú alergici..ja ano, v mojej rodine tiež sú..ja som si svoj problem stravou vyriešila, ostatná rodina nechce rozmýšlať a otvoriť oči..a plnohodnotný život sa nedá viesť sa alergiou.. a píšem všeobecne, aby si si to nebrala osobne

evittam
10. jan 2017

@luba41 Do roka určite nie mäso, vajíčko.....?

evittam
10. jan 2017

@luba41 A ak si myslela s tým kravským mliekom môjho syna - tak on nemá problémy s trávením mlieka, ale ho zahlieňuje. Takže hlavne, že vieš kto tu koho "laikuje" a kde čo napísal, ale to, že vlastne to čo som podporila nemá nič spoločné s tým, že môjho syna kravské mlieko zahlieňuje to už je u teba asi bezpredmetné.😉

3petka
10. jan 2017

@veronikaaa444 ahoj ja som mala malo mlieka takze od 2-ho mesiaca som zacala prikrmovat um. Najprv dostal moje co som odsala a potom um. Takto sme sa trapili az do 3,5 mesiaca a potom uz iba um. A prikrmovat sme zacali az od zaciatku 5-to mesiaca na zaklade konzultacie s pediatrickov. Dieta by sa malo zacat prukrmovat az vtedy ked aktivne pozoruje ako jedia dospeli. A moj maly bol taky ze mlaskal ked ma videl a isiel vyskocit z koze. Netreba to uponahlat aby dieta nemalo potom problem s travenim.

luba41
10. jan 2017

@evittam aj zahlienenie je prejav alergie..

maminecka2
10. jan 2017

@sykorkauhliarka Zalezi od genetiky, zivotneho prostredia, aditiv v strave... keby to bolo take jednoduche ako maju mnohi ludia predstavu tak je super. Zial, je to strasne zlozite, ale ak mame nastroj ktory by mohol aspon z casti a aspon niekomu pomoct, preco to neskusit?
Ad absurdum- ak by bol clovek velmi vazne chory a existuje liek u niekoho mozno uspesny a este bez vyslovene vyraznych neziaducich ucinkov neskusit ho? Ved mozno nezaberie? Moj postoj.
Alergiu moze clovek dostat kedykolvek v zivote, nevieme presne preco ano a preco vtedy, nevieme ci to suvisi so stravovanim v rannom detstve, ale mnohe nasvedcuje ze ano aj.
A skus povedat niekomu alergickemu na potraviny ze su super alternativy, ze sa nema stazovat, mozno dostanes lopatou po hlave...
Ano, plnohodnotny zivot vedu aj ludia s inymi postihnutiami, ale otazka je kvalita toho zivota- je vela vyskumov napr. len na kvalitu zivota ludi s alerg. rinitidou a je to obdobne ako u tazkych astmatikov. Chcela som tym povedat ze ak mame moznost ovplyvnit kvalitu zivota cloveka ktory nam je najdrahsi na svete tak to za kus snahy stoji.

evittam
10. jan 2017

@luba41 To netvrdím. Hovorím, že nemá problém s trávením kravského mlieka ako to tu prezentuješ ty-to je všetko. Takže nabudúce nepíš nepravdu alebo polopravdu. Ďakujem.
Ja sa väčšinou s tvojimi názormi v niektorých témach stretnem ale tvoj fanatizmus pre dojčenie za každú cenu je niekedy až nemiestny.

maminecka2
10. jan 2017

@evittam No tak mne zdravy rozum hovori ze mam vyuzit najnovsie poznatky vedcov v tejto oblasti.
To ze Tvoje deti su teraz zdrave neznamena ze sa u nich nieco neprejavi neskor, ale samozrejme im to neprajem. (Ja mam bezne pacientov 70-nikov s novo vzniknutou alergiou...)
U mna, sestry, muza a kopec ludi v okoli sme boli prikrmovani stylom haminecky-papinecky a vsetci sme alergici, napr. u mna prve prejavy po 20-ke.
Samozrejme su ludia ktori keby od kolisky aj rovno klince jedli nic im nikdy nebude a su ludia ktori ked ich budu matky prikrmovat podla uvedenych najnovsich vyskumov aj tak sa nic nezmeni a budu tazki alergici no a potom taki ktorym to pomoze a alergia u nich neprepukne alebo bude mat miernejsi priebeh. A preto to zmysel ma.

maminecka2
10. jan 2017

@luba41 inak uz v obdobi imunol. okna aj orechy, arasidy- samozrejme vo vhodnej forme- napr. maslo

lorela
10. jan 2017

Ale na druhej strane zase treba poznamenať, že nie všetci lekári, pediatri "uznávajú" imunologické okno.

evittam
10. jan 2017

@maminecka2 A ja niekde tvrdím, že výskumy nemajú zmysel?! Nikde. A ja som svoje deti nekŕmila systémom "haminecky-papinečky" - neviem čo to je. Ale som sa ani nejak striktne nedržala tabuliek a neviem čoho.....Proste som sa riadila sama sebou a radami pediatričky.
Každý nech si spraví podľa seba - ale proste nemala som dôvod riešiť všetko tak ako niektoré maminy - presne podľa tabuľky - toto môže až v 7.mesiaci - ta boooože, mu to nemôžem dať keď má 6 mesiacov a 2 týždne a podobne.
A 70-tnikovi určite nevznikla nová alergia z toho čo jedol keď mal ledva rok - o tom ma nepresvedčíš a štúdia o tom určite neexistuje.....Tieto alergie sú len z toho čo je okolo nás dnes a čo k sebe "pustíme". Môj osobný názor.
Napríklad ja som využila to imunologické okno - ale tiež v normálnej miere. Ja som nemala problém mojim deťom dať ochutnať či už orechy, med, a neviem čo normálne aj pred dovŕšením jedného roka - nemala som na to dôvod.

sykorkauhliarka
10. jan 2017

@maminecka2 jasne ze nie je alergia ako alergia...mala som namysli lahke potravinove alergie..ale ty ludia co maju alergiu napr. na hystamin to uz nie je sranda

maminecka2
10. jan 2017

@evittam Ak sa riadis radami pediatra a vyuzila si imunol. okno tak sa riadis najnovsim vyskumom, co ja kvitujem. Len mi potom nesedi Tvoj prispevok vyssie ze sa nemame ohanat tabulkami a imunolog. oknom. Pokial viem nie su nejake striktne tabulky co dieta presne moze v 7. mes. a podobne- su odporucania cim pribl. zacat, ze pridavat s odstupom par dni atd. Teda plati to u par veci- napr. tvaroh po roku pre vysoky obsah bielkovin, samozrejme o hubach, udeninach apod. sa bavit nebudeme.
Kazdemu to vyjde trochu inak, len ono to viac menej vyjde tak ze ked postupne pridavas tak napr. cervena sosovica vyjde az v 7 mesiacoch, vsak ju nebudem rvat ako prvu, crievko si musi zvyknut na oahsie stravitelnu potravinu.
Ja si myslim ze sa tu bavime vlastne o tom istom len kazda z ineho konca.
A urcite su matky ktore to beru "moc poctivo" stylom 5g krupice ani o zrniecko viac apod., no tak ked ich to bavi? 🙂 Zas mozno pre niekoho su presne tabulky zjednodusenim- ak niekde taku najde. Ak vie ze 3 dni tekvicu, potom 3 dni +zemiak, ... potom na 23. den 31 g kralicieho masa mozno im to vyhovuje 😉

maminecka2
10. jan 2017

@sykorkauhliarka Vsak jasne, ale aj miernejsie prejavy vedia zivot dost zneprijemnit, denne to riesim a okrem toho aj u seba 😒
Histaminova intolerancia- to je trosku ine, aj tam su lahsie a tazsie pripady, je s tym vela ostary, len ma to jednu malicku vyhodu, tam rozhoduje mnozstvo- cim viac tym horsi stav, kym u alergie moze zabit aj "jedna" molekula 😨

maminecka2
10. jan 2017

@evittam No a ti 70-nici, samozrejme ze nevieme presne co a ako ale podla mna uz toto pociatocne nastavovanie imunitneho systemu prvymi prikrmami ma vyznam a vplyv. Ved kto kedy riesil deti pred 70 rokmi. Matka sla na rolu, dieta hladne, ci malo mesiac ci dva, kravske mlieko, prazenicka, krupica a uz sa slo. A dnes "zneme co sme zasiali". No ale aspon mam robotu 😝

maminecka2
10. jan 2017

A zabudla som, ako sa prisladzalo a solilo pomaly od narodenia. A najlepsie ked babky-demokratky konstatuju: a tu sme...

lavinis
10. jan 2017

@maminecka2 a staci pozriet tabulky, ze na co sa najviac umiera a v akych ochoreniach vedieme rebricky umrtnosti v EU alebo OECD. Ale hlavne, "ze sme tu" a "prezili sme". 😀

maminecka2
10. jan 2017

@lavinis Ved toto...