icon

Problémy s údržbou detského ihriska za bytovkou

12. máj 2025

Ja len taký povzdych, lebo už mám nervy v kýbli. Pred dvoma rokmi sme sa presťahovali do bytovky na dedinu. Za bytovkou je spoločný priestor , trávnik, altánok s krbom, detské ihrisko... V stave to bolo otrasnom, nikto to neudržiaval . Altánok ešte ok, ten stačilo upratať, ale ihrisko bolo v zlom stave. Na schôdzi sme navrhli , že by sa ihrisko v záujme všetkých rodín s malými deťmi mohlo dať do poriadku. Nikto nemal záujem. Ich deti tam nebudú chodiť , nemá to využitie, ale keď chceme nech si to sami opravíme. My sme sa toho teda chytili. Ihrisko na vlastné náklady opravili, kúpili piesok do pieskoviska, nové hračky, trampolínu a o trávnik a altánok sa staráme a zrazu tam začali všetci chodiť . Deti z celej bytovky aj z vedľajšieho vchodu. Až tak by mi to nevadilo, veď nech sa hrajú, lenže to v akom stave sú tie veci po krátkom čase je na zaplakanie. Hračky všetky polámané, túto sezónu sme kúpili na naše náklady nové, sú tam týždeň a už časť chýba a časť je zničená. Trampolína roztrhaná sieťka - tiež sme ju menili pred dvoma týždňami. Každý večer musím chodiť a hračky upratovať na miesto po ostatných deťoch. Dnes bolo pekne, tak som dcéru zobrala von a skoro ma porazilo. Hračky rozhádzané po celom pozemku ešte aj za plotom prehádzané. Ležadlá záhradné vytrepané v domčeku, v pieskovisku vyliaty 5litrový bublifuk, vodná dráha zahádzaná blatom. Dcéra sa ani nemala kde hrať. Rodičia absolútne nekontrolujú deti . Neprispeli a neprispejú ani na jednu blbú lopatku, ale kľudne nechajú deti nech to tam ničia. Už nemám absolútne chuť to tam udržiavať, lenže v obci nie je žiadne detské Ihrisko, nemám kam s deťmi chodiť . A keď poviem susedom tak všetci dávajú ruky preč,

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
12. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue a prečo by som ja z toho mala mať problém? Je to na súkromnom pozemku a nikomu tam nakážem liezť. Keď mi niekto vezme z pred bytovky bicykel, dolame sa na ňom tiež to nebude moja chyba.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
12. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue spoločný pozemok patrí majiteľom bytov v bytovke. Patrí aj mne a so súhlasom ostatných vlastníkov som tam trampolínu umiestnila. Trampolína je môj súkromný majetok, to že je umiestnená na spoločnom dvore predsa neznamená, že som zodpovedná za to, že sa niekto na nej zraní keď ju bez dovolenia použije. Keď moje dieťa pochytá susede pred domom vysadené kvety a dostane alergickú reakciu bude to moja chyba nie susedina, ja som mala dávať pozor na dieťa aby sa nedotykalo cudzieho majetku..

oceanahory
12. máj 2025

Asi ta moja odpoved nepotesi, ale nic s tym nespravis 🫤. Takto by to dopadlo kdekolvek, kde by sa jedinec ujal o prerobenie nejakeho spolocneho priestoru...
Bud sa zmieris s touto situaciou alebo sa na ihrisko vykasles, ine riesenie neexistuje.

beata_k
12. máj 2025

Autorka, ale tak to nefunguje s tym bozp ako si myslis. Musis to mat oznacene, ze je to vstup na vlastne riziko.

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
autor
12. máj 2025
@beata_k

Autorka, ale tak to nefunguje s tym bozp ako si myslis. Musis to mat oznacene, ze je to vstup na vlastne riziko.

@beata_k je tam ceduľa súkromný majetok.

alenka58
12. máj 2025

dobre ti tu radia kúp zámok aj na trampolínu a na hračky tiež niečo kde sa dá dať zámok

maranco
12. máj 2025

Jedine oplotiť a zamykať a kľúče prípadne požičať iba spoľahlivým a prenajať si ten priestor ale to ti asi vlastníci neschvália.
Pozri na katastri kto je vlastníkom pozemku, či obec alebo spoločne vlastníci bytovky.

autor
12. máj 2025
@maranco

Jedine oplotiť a zamykať a kľúče prípadne požičať iba spoľahlivým a prenajať si ten priestor ale to ti asi vlastníci neschvália.
Pozri na katastri kto je vlastníkom pozemku, či obec alebo spoločne vlastníci bytovky.

@maranco vlastníci bytov, aj to len niektorí. Ja a další 3 susedia ( v podstatne majitelia bytov bez balkónov)

lejduska
12. máj 2025

Naozaj s nimi nie je žiadna rec? Ze ak sa nepodarilo aby sa podieľali tak nech aspoň dodržujú poriadok😏 minimálne oznamy treba dat aj keď to veľa nevyrieši. Ináč je to škoda takeho priestoru s potencialom, ľudia sú leniví a co by iní dali za takú možnosť. Ja byť tvoja suseda riešime to spolu 😁🙂

maranco
12. máj 2025

Tak dohodnúť s 3 spoluvlastníkmi že si to oplotíš a keď budú chcieť ísť na ihrisko im požičiaš kľúče, alebo budú mať tiež kľúče.
Tak sa nestane že tam budú chodiť z iných bytoviek alebo z okolia nekontrolovane.

Jednaj iba s tými tromi spoluvlastníkmi (skôr sa dohodnete), nie na schôdzi s celým blokom.

1gramofon
12. máj 2025

Nechápem prečo kupuješ hračky pre každého keď nikto do toho nechcel ísť spolu s tebou. Keď idete domov tak zober vaše hračky. To je najmenej. A trampolínu by som dala na záhradu, ale pred bytovkou nie. Sama vidíš ako to vyzerá.

eviq
12. máj 2025

Ako sa hovorí, každý dobrý skutok musí byť potrestaný.

Ale pravdupovediac, neviem, čo si čakala. Keď nakúpis veci na spolocny priestor, musíš tým rátať. Ľudia sú všelijaki. Bohužiaľ. :( Formičky si noste so sebou, trampolínu zamkni, asi nič iné nevymyslis, pokiaľ to nie je oplotene.

Úmysel si mala veľmi dobrý a pekný. 👍

nin12345
12. máj 2025

Veľmi ma to mrzí a chápem ťa ale tvoj problém by vyriešil jedine váš vlastný pozemok. nič iné sa nedá robiť. Ja som tiež za panelákom upratovala okolo lavičiek, veci v pieskovisku a podobne. Ale prišla prvá mamička vypustila tam svoje deti všetko polamali rozchádzali a nevrátili na miesto. Bohužiaľ dnes ľudia berú tak že vypustím svojich miláčikov nech kľudne zničia čo nie je naše. Skončila som s tým upratovaním tam

nin12345
12. máj 2025

A ešte doplním že to neboli výnimočné prípady ale každá jedna čo tam prišla či matka či otec nik to nikdy neupratal po sebe

gov
Odpoveď bola odstránená
gov
Odpoveď bola odstránená
heln
12. máj 2025

tak sa na to jednoducho vybodni, pokazene hracky vyhod, nove nekupuj, dobre odnes do pivnice, a noste si len to s cim sa bude dcera hrat. to fakt chodis vecer upratovat hracky po cudzich detoch? proste to zminimalizuj.

basska_b
12. máj 2025

Niet divu, ze to takto dopadlo. Ine rodiny tam nic nekupovali, o nic sa nestarali, tak jasne, ze sa o to nestaraju pekne :( mrzi ma to, ako to dopadlo. Ale to by muselo byt slusne susedstvo. Deti si po sebe hracky neupracu, to musia rodicia. Trampolina celkovo je problem, je to draha vec, ktora neni stavana na to, aby na nej x hodin denne skakalo x deti, tak preto aj ta znicena sietka. Podla mna sa neoplati do toho investovat peniaze a energiu

jaond19
12. máj 2025

Byvali sme na dedine kde bol pozemok pri bytovke spolocný. Dohodlo sa ten pozemok rozmerat a rozdelit, kazdy si malym plotikom ohradil cast a tam si sadil a riesil co chcel.... Takto budes tahat za kratsi koniec stale pokial tam budu mat pristup vsetci. Jedine navrhnut ze si vyclenis cast pre vlastne ohradene ihrisko s brankou na zamok ale s tym musia ostatni suhlasit...

bielasovicka
12. máj 2025

Ja neviem co si si myslela, že tam nikto nepôjde? Ved je to na verejnom priestranstve. Asi si v bytovke nikdy predtým nebývala.

alenka58
12. máj 2025
@bielasovicka

Ja neviem co si si myslela, že tam nikto nepôjde? Ved je to na verejnom priestranstve. Asi si v bytovke nikdy predtým nebývala.

@bielasovicka úplne verejné priestranstvo to nie keď vlastníci sú 4 tak ako autorka píše

mamutka
12. máj 2025

Predovšetkým tam daj výrazne označenia “vstup na vlastné nebezpečenstvo”.
Už som videla za bytovkami takéto ihriská a sú tam slušne napísané žiadosti “milí rodičia , prosím odložte hračky na miesto, …. všetko je sukromné, prosíme, ak máte nevyužité plne funkčne hračky, prineste ich, využijú ich tu aj vaše deti “ a pod.
Plus, skúste sa baviť o rozdelení pozemku medzi vlastníkov. Aj keď, ak už vidia, že môžu využívať tvoje veci, možno si nebudú chcieť vydeliť vlastný pozemok a prísť o to.
Ak neuvidis zmenu k lepšiemu, nos si hračky vždy so sebou, viem, otravne. Zamykaj si čo sa da.
Ak už bývate na dedine, zvážila by som radšej kúpu domu s vlastným dvorom

nin12345
Autor odpoveď zmazal
valikasikulova
12. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov neviem kde sa pohybujes a žiješ ale terno to asi tiež nebude ak v panelákoch v tvojom okolí bývajú prasatá, ja som sa teda s takým ešte nestretla ale pokiaľ si niekde z hornej dolnej alebo osady uplne ta chápem ze to môže byť pravda

gov
Odpoveď bola odstránená
nin12345
12. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@valikasikulova ja mám tiež skúsenosť rovnakú ako @gov jedny si fajčia veselo na chodbe, v inom paneláku natrafím na ďalšom čo si fajčia na chodbe, potom zas takých čo vrieskaju ako nepríčetný a napomenutie že po 22:00 nemôžme spať berú ako osobný útok

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal