icon

Rady na pestovanie kvetov na slnečných balkónoch

nastenka31
24. feb 2025

Ahojte prosím máte skúsenosť s pestovaním kvetov na západnom balkóne, kde svieti slnko celé poobedie? Ja som už po iné roky vyskúšala všetko možné, ale vydržali pekné iba do polovice leta, max koniec augusta. Vždy mi ich zničil dážď, alebo silné slnko. Našla som Supertunia Vista, že je odolná voči vetru aj daždom, alebo potom muškát Tirolský oheň. Hlavne by som chcela poradiť pri týchto dvoch odrodách a či sa Vám podarilo vypestovať dlhé previslé záhony. Ďakujem Vám

Strana
z2
sara07
24. feb 2025

uprimne len klasika muškát klasika netahava, tiež som všetko možné vyskušala

ddaassuullaa
24. feb 2025

Roky rokuce sa mi dari jedine previslym muskatom, ale aj sa mi pacia. Casto objednavam tirolske zo Starkl, ked zabudnem, tak kupim aj v obi/bauhaus/hornbach a aj tak su krasne, kvitnu krasne obvykle do decembra (juhozapad SR). Ale pravidelne hnojim a maju samozavlazovacie hranty

nastenka31
autor
24. feb 2025

Tie klasika muškáty som tiež už mala a oveľa krajšie boli na ďalšie leto, keď sa mi ich podarilo prezimovať. A koľko korienkov dávate do truhlíka 60cm dlhého ? Ja som dávala roky 3 korienky, ale odporučila mi v kvetinárstve že kľudne zvládnu aj 4, tak neviem

kvietok2012
24. feb 2025

My máme balkpn aj na zapadnú stranu aj východnú...na západnej mi neostanú pekné ani obyčajmé muskaty...skušala som to niekolko rokov a boli chúdence strašné....strašne spálené od slnka...tak uz tam nedavam nič...a este raz som skušala aj petúnie a velkokvete begonie...tak tie neprezili ani tolko, co muškáty...

nastenka31
autor
24. feb 2025

Presne takýto problém mávam aj ja a už som sa jeden krát tak naštvala, že tam zavesím umelé 😂

ddaassuullaa
24. feb 2025

@nastenka31 mam 100cm hranty a do kazdeho davam 15 korenov. To ma naucila kedysi kvetinarka, ze budu sa viac tahat do dlzky ako do sirky, su bohate, huste a krasne obsypane kvetmi

stellarstar
24. feb 2025

U mňa tiež žiadne 🙈 tento rok plánujem nakúpiť umelé 😄

jaond19
24. feb 2025

Obyc.vzpriamene muskaty, na hustejsie zasadene, polievane dostatocne vopred predtym nez na ne pieklo slnko. Ale mozno by sa v hrantikoch darilo aj levanduli, nejakej mensej odrode.

viestta
24. feb 2025

@nastenka31 pouzivam samozavlazovacie kvetinace a pestujem v nich letnicky, bylinky a zeleninu. Takym paprikam sa na zapadnom balkone paradne dari. Aj bazalke.

maria1989
24. feb 2025
pribinak
24. feb 2025

Kvety by som asi nerušila, ale dala vy sim šancu rajčinam a paprike
🍅🍅🍅🫑🫑🫑

katusskaa
24. feb 2025

u mna zapadny balkon, najkrajsie su muskaty, vzpriamene, posledne roky mam aj anglicke a su krasne huste. super petunia u mna nepochodila.... akoze prezila ale bola riedka, nie pekna zelena. mam vela rozchodnikov, klinceky su odolne. surfinie cca do pol leta. a plektranty, tie preziju vsetko.

gab1sol
24. feb 2025

@nastenka31 viem, že sa pýtaš na konkrétne dva druhy, ale ja mám cca od 10:00 celý deň slnko a k tomu antracitové zábradlie, na ktorom sú kvetináče, čiže všetko tam “horí”. Skúšala som kadečo, ale vydrží mi tam vždy len Sundevilla v podstate až do prvých mrazov, kedy zamrzne. Minulý rok som dokonca testovala - pred odchodom na dovolenku som každý kvetináč dala na 2 hodiny do vody a vydržali celý týždeň bez polievania.

refly
24. feb 2025

Tiež mám na západe a teda, všetko tam horí 😅 Na zemi, trocha zatienené sa už niekoľko rokov drží mäta, chilli papriky sú fajn. Aj paradajky som tam raz mala, ale už viac nie.. potrebujú masívne nádoby a vždy som ich dávala dovnútra, keď bola víchrica, lebo by ich zlomilo. A po novom tam mám.... mäsožravky XD Tie potrebujú veľmi, preveľmi slnka, takže tým sa tam páči, pekne sa množia a žerú aj tie hnusné, invazívne pradiarky. A v lete tam dávam aj lampášik, čo mám ináč ako izbovku. Už sa neviem dočkať kedy ho ostrihám a dám na balkón, lebo tento zimný rast je absolútny strach a hrôza..
Ale fakt jediné, čo mi znáša ten pekelný úpek na západnom, priamom svetle v strede leta sú tie mäsožravky.

cukroska
24. feb 2025

@nastenka31 Už neskúšam.Uz viem, že sa tam darí iba muškátom.Nemávam ťahavé,obyčajné a vždy kvitnú do neskorej jesene a vždy sú prekrásne. Len ich musím občas pred búrkami skladať dole ak stihnem. Tiež som vyskúšala rôzne iné a vždy na priamom slnku vyschli uprostred leta,alebo ich napadli škodcovia.

pluss
24. feb 2025

Tiež mám západný balkón a u mňa vyhral koleus

simsalabim
24. feb 2025

Begonie a euforbia mi vydrzia na zapadnej strane, vsetko ostatne obschne.

tykat
24. feb 2025

@nastenka31 za mna co prezilo su
- begonie - najlepsie tie co zvyknu sadit v meste do zahonov, male -biele, ruzove,cervene
- muskat - klasicky kruzkovy je to sukulent
- katarantus (vinka, letnicka... ruzova, biela...) vidavam ich v grecku v zahonoch na plnom slnku

nastenka31
autor
25. feb 2025

Ďakujem vám veľmi pekne za rady a typy povzbudili ste ma a inšpirovali 😍 ❤

luraka
25. feb 2025

Ahoj, ja odporúčam slamihu, Helichrysum petiolare. Je síce okrasná iba listom, ale je ideálna do takých podmienok. Ja dávam iba 1 rastlinu do hrantíka, keďže sa vždy poriadne rozrastie.

fantaghiro21
26. feb 2025

Ja mám síce balkón na východ ale na západné okná som zvykla dávat -bidens a lobelky.

silvia2013
26. feb 2025

@nastenka31 ja davam 10 sadenic muskatov a surfunii do truhlika a potom mam krásne, huste, previsle , hnojím a zalievam. Na dome mi vydržia dlhsie ako na byte na balokone .
Kde tolko prsi ? Kde zijes? Lebo na sk prsalo minule leto asi 2x.

nastenka31
autor
26. feb 2025

@silvia2013 aký veľký maš hrantík ? Ja mám 60 cm. Žijem v okolí Žiliny a keď príde búrka tak väčšinou berie všetko čo jej stojí v ceste 🙈

shee11
26. feb 2025

surfinie, supertunie.. do konca oktobra vydržali :D

silvia2013
26. feb 2025

@nastenka31 tiež take 60cm -70cm , vyzeraju potom hustejsie a krajsie,minuly rok mi krupy znicili mladniky, v maji prislo do KE strasne krupobitie, plakala som , ako mi ich zničilo, ale pozbierali sa .

canany
26. feb 2025

Na zapadnej strane v starom byte som mala kopec kaktusov a sukulentov, velku zbierku, aj kvitli aj som mnozila, teraz mam vychod, zatieneny stromami a nicomu sa tam nedari, asi len skalnicky prezivaju ako tak, kaktusy mi tam vykapali, nekvitli ☹ , tak rada by som opat mala byt na zapadnu stranu

silvia2013
26. feb 2025

@nastenka31 tieto surfinie som mala az do konca septembra

nastenka31
autor
26. feb 2025

@silvia2013 vieš ich pekne pestovať, ja už roky skúšam a zakaždým ich mám iba do max konca prázdnin a to sú už také škaredé, že sa hanbím a vyhadzujem ich.

shee11
26. feb 2025

sem tam prihnojit

fantaghiro21
26. feb 2025

@silvia2013 10 sadeníc do 60tky hrantik???
Ja musím podotknúť,(neber to prosím ako nejaké navázani sa)

Ja mám husté ,možno hustejšie ako na tvojej foto a dávam po 4-5 sadeníc do 60tky....podľa veľkosti.
A som z okolia Žiliny.
Rastlinky keď sú takto nahusto,tak sa "dusia" nie je dobré takto nahusto sadiť...Potom vznikajú aj rôzne plesne atď ...

Strana
z2