Starostlivosť o bytové ruže
Ahojte dievčatá, tie ktoré máte skúsenosti z ružami ako ich udržať pri živote? Zakaždým keď si kúpim také krásne v crepnikoch po pár dňoch zvedne všetko aj tie ktoré by mali už púčiť 🙁 je mi z toho smutno keď v obchodoch sú stále krásne aj týždne a keď konečne kúpim po pár dní ich môžem vyhodiť.... Normálne je mi z toho do plaču
@smejulcek presne vôbec netuším prečo je to tak rozmýšľam ci ju netreba presadiť ale podla mňa aj zo stresu na nové prostredie možno aj to vplýva 😐
Ja ich už ani nekupujem. Nič nevydržia
Garantujem ti, že ani v obchode nie sú stále krásne. Robím v takom 😉 Ak sa nepredajú do 3 dní, začínajú im padať listy a po cca týždni sú hodné tak do koša. Ale v obchode sa tie kvety točia, tie čo sa dobre predávajú sú takmer stále čerstvé čiže môžeš mať dojem, že sú stále krásne. Inak, sú to klasické vonkajšie ruže, len sú naprezentované vnútri. Takže keď takú ružu kúpiš, daj si ju von na parapet, kde vydrží dlhšie a keď odkvitne, zasaď ju do zeme.
V prvom rade, to nie su izbove ruze, s to miniruze. Ruze ako take potrebju zimny spanok a lepsie sa im dari vonku ako v interieri. Tie co teraz kupis su umelo dotlacene do toho aby kvitli, zazil niekolko sokujucich udalosti, kym ich ty kupis a to, ze to vacsino nevydrzia je dosledok toho, ze chceme mat ruze mimo sezony. Ked ich vysadis do zahrady moz tam roky prezivat vo svojom prirodzenom cykle.
Suhlasim, ruze patria do exterieri, v izbe nepreziju. V zahrade ziju roky, ale su vyrazne mensie nez bezne ruze. Treba ich kazdy rok zrezat rovnako ako tie klasicke velke.
Ak nemas zahradu ani balkon, jedine ju mozes skusit presadit do kvetinaca, ktory ma priemer o niekolko centrimetrov vacsi (moze byt az dvojnasobok). V kvetinarstvach ich predavaju vo velmy malych kvetinacoch, nemaju tam dosatok zivin + velmy rychlo vysychaju. A v jednom malickom kvetinaci je bezne natlacenych 4-5 rastlin. Po presadeni budu rast najprv listy a korene, kvety az neskor. Ale nove listy su dobrym znamenim.

ahoj tak mňa to tiež zaujíma, tiež budem vďačná za radu, ja som minule kupila bledoružovú, mám z nej už červenú s jedným púčikom