icon

Praktické tipy na výbavu pre bábätko

22. júl 2026

Ahojte. Som prvorodicka s teda vsetko okolo babatka je pre mna nove. Chcela by som sa vyhnut kupe nepraktickych veci a preto by som sa chcela s vami poradit, co take odporucate si kupit, ze ste si povedali "toto bola super kupa". Napriklad ze ste si kupili hniezdo pre babo, ale ma nejaku lepsiu funkciu. Alebo vanicka so stojanom. Dudlik taky a taky.
Viem, ze vela veci si mamina musi odskusat, aby prave jej babu vyhovovali, ale prave chcem ziskat nejake tipy, nad ktorymi sa zamyslim a zvazim.

parvinka0001
22. júl 2026

Vanička použila som ju raz,nechcelo sa mi nosiť vkuse vodu , potom som kúpala dvojky vo vani . Podložka casmatino, väčšia cestovná postieľka v tej si lazkali kým ja som varila ,také sedátko na stoličku to bolo miesto klasickej veľkej stoličky na jedenie ktorá by len veľa miesta zaberala.

anonym_f89b0e
22. júl 2026

To je indivindi, nosic pri jednom vyuzity vela, pri druhom malo. Kocik naopak. Kvalitna zavinovacka top u vsetkych. Naparovac na prikrmy tiez stale isiel. Ale za mna najvacsie zbytocnosti nikdy nevyuzite: cestovna postielka, ohrievac na flasky, hojdacie kresielko (top nevyuzite pri vsetkych detoch).

mauduska
22. júl 2026

Multi účelová tyčinka od firmy FRIDA. Je tam koncovka na čistenie uší, nosa, pod nechtami a napr. pupka. Syn má dva roky, doteraz mu ňou čistím nos. Ak sa raz pokazí, kúpim si ju znova. 10/10.

Mušelínové plienky 120x120cm. Zavinieš, zakryješ, dáš pod dieťa ako dečku na trávu, ak si zabudneš prebaľovacou podložku, prehodíš cez seba ak nechceš kojiť len tak s prsom von, poutieraš sliny, grcku, je to aj osuška, clona do okna v aute… Zároveň je to spratné, jemné a odolné pri praní, keďže je to čistá bavlna. My sme mali pri prvom bábätku 3, teraz som si pre druhé kúpila ešte 2 a možno ešte jednu kúpim. Používame ich doteraz a to má syn 2 roky.

minesasubu
22. júl 2026

Za mňa to je závesný prebalovací pult najlepšia vec , mali sme ho v kúpelni
páperová perinka od Evy Kiedroňovej - naštudovať si správnu manipuláciu s babom
tak isto kočik nemala som len jeden ale časom som ho menila podľa toho ako syn rástol
vaničku sme kupili xxl syn sa v nej dlho kúpal aspon 102cm dlžka
ak chcete postielku tak s bočnicou čo sa dá dať dole

autor
22. júl 2026

Napriklad som v obchode videla rozne dudliky, ze niektore su 1-3mesiace, potom zas ine. Toto naozaj treba takto delit? Nestaci nejaky univerzalny?

autor
22. júl 2026

A babo vam v noci spalo v hniezde alebo len v zavinovacke? Alebo ako

mauduska
22. júl 2026
@anonym_autor

Napriklad som v obchode videla rozne dudliky, ze niektore su 1-3mesiace, potom zas ine. Toto naozaj treba takto delit? Nestaci nejaky univerzalny?

@anonym_autor cumlík ak chceš kojiť tak skús vôbec nedať.. a keď už, tak určite ortodontický, veku primeraný. Cumeľ je ako zubná kefka, tiež sa pravidelne vymieňa za nový, takže áno, aj keď kúpiš nejaký napr. 0-2 mesiace, tak ho potom vyhodíš a kúpiš nový vo väčšej veľkosti.

Moje dieťa spalo v hniezde necelé 2 mesiace, potom som sa už cítila dostatočne komfortne s tým, aby spal so mnou. V postieľke spí od cca roku a pol, keď sa prestal v noci kojiť. Dovtedy nám len zavadzala 😅

anonym_4e1cc6
22. júl 2026

@anonym_autor najviac využite veci: kočík, prebaľovaci pult, postieľka, stojan s vaničkou a ten vankúšik do neho zachránilo mi to kríže a ruky. Nekúpila by som už ohrievačku na mlieko ale kanvicu na presnu teplotu vody a hniezdo sme nevyužili ani raz. Takisto aj zavinovačky sme mali prvy mesiac aj to že väčšina rodiny sa bála bábätko chytiť. Lehátko by som už tiež druhy krát nekúpila max nejaky podobný typ babybjornu čo je lacnejšie. A najlepšia vec bola hracia podložka s hrazdičkou a mäkká penová podložka na hranie

miaal
22. júl 2026

@anonym_autor za mňa môžem odporúčať hniezdo, to sme využívali často a ja som bola spokojnejšia keď v ňom bol, potom monitor dychu tiež super vec, nádoba na vodu s udržateľnou teplotou, nosič u nás topka aj keď každé bábo je iné, perinka/zavinovačka tú sme využívali často, no poznám detičky, ktoré ju neznášajú🤷

anonym_82c1a2
22. júl 2026

Investuj do kurzov - prva pomoc, spravny spanok (ziadne perinky a mantinely kde hrozi prehriatie a udusenie), spravna manipulacia, kojenie (len si daj pozor na mamila sektu). Inak za mna ak mate kde tak prebalovaci pult, syn ma 1,5roka a stale na nom prebalujem, tM vie ze ma pekne lezat a lezi, ak ho mam prebalit na pisteli alebo gauci tak je jak vrtula a teda aj mne to zachranilo chrbat. Vanicku som mala Smoby, je mensia ale spratna a da sa zavesit napr na dvere, uplne nam stacila, najprv sme kupali na stole v kuchyni, potom ked uz spliechal davali sme ju do vane.. my sme kupovali stokke trip trapp stolicku s novordeneckym setom a nwdam na to dopustit, maly v nom lezkal a ja som varila ale o ked sme jedli, neskor v nej jedol prikrm. Rovnako uz hore odporucane velke muselinove plienky, dodnes vyuzivame ako lahku deku alebo kludne aj osusku na kupko. Kvalitny ergonomicky nosic ak chces babatko nosit. Kocik s dobrou matracou vo vanicke a so 100% lahom v sportiaku. UV clonu na kocik (hlavne neprehadzovat plienku). Mat zakladne lieky doma (pre novorodenca sa popytaj unpediatra na prvej kontrole, urcite maj rektalny teplomer a odsavacku, nieco od teploty, rehydratacny roztok). Monitor dychu a kamerku, tam zavisi asi aj od rozpoctu a co ocakavas, my sme mali monitor na nozicku (owlet), nosil ho aj ked spal na terase c kociku, ale je to draha vecicka. Naopak my sme nevyuzili perinku (mozno len prve 2 tyzdne, ja som sa bala prehriatia a udusenia, na spanok mal spacie vaky/ulitky), hniezdocko, babybjorn sme vyuzili malicko. Este ma napada ze sme malemu kupili taku cierno bieku hrazdicku, ale potom som zistila ze tam toho bolo tak vela, ze sa nevedel na co pozerat skorej, tak sme potom mali pozicanu taku obyc drevenu kde boli 3 hracky a to sa mu pacilo viac.

mauduska
22. júl 2026

Ešte mi napadlo, nosič/šatka. My sme kúpili kočík až keď mal syn cca 1,5 mesiaca a aj to si naň ešte pár týždňov zvykal :D

anonym_24b710
22. júl 2026

@anonym_autor ja idem rodit piaty raz, ale co naozaj odporucam a mne to velmi pomohlo, bolo take to hojdacie kreslo Babybjorn, ale su aj lacnejsie verzie, len cisto mechanicke a na ten cas, ked som si potrebovala porobit okolo starsieho dietata, to bolo fajn, lebo bola dcera v takej vyvysenej polohe po papani kboli refluxu a zaroven videla na svet okolo. Bola v tom spokojna.
Teraz som si kupila ohrievac flias a sterilizator v jednom (nemala som pri 4 detoch, hoci som aj dokrmovala, hriala som to vo vodnom kupeli na sporaku, no mojla som si to skor kupit🫣) , odsavacku do podprsenky a vanicku so stojanom a prebalovakom, lebo kupat budem v kupelni a tam mame velku rohovu vanu, a zohynat sa tam nemienim, o krize prist a navyse, babo by som musela utierat na posteli v spalni, takto si to ulahcim. Nemame ani pracku v tej kupelni, a este mame taku uzku komodu, ale na tu sa babo bojim ukladat, tak preto tento stojan a vanicku tak. Uvidim, ci sa osvedci. Cumlik mame MAM, flasky Lansinoh, to uz mam osvedcene na 4 detoch. Ale teda co vyhovuje mne, nemusi Tebe a Tvojmu babatku.

anonym_f89b0e
22. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak dvojmesacne dieta ma inu velkost ust ako 2 rocne 😁 preto su aj cumliky delene podla veku a tym padom velkosti.
Tak si kup 2-3 rozne druhy (tvary), mala som dieta co chcel len jeden tvar, ale aj take, ktorym bolo jedno akysom dala do ust. A ano, mali cumlik od prveho dna uz v porodnici, a vsetky plne dojcene bez problemov 😉
Tak hlavne ber s rezervou aj reci ze si pokazis dojcenie, pretoze nie je nic horsie ked si dieta z Teba spravi dudel, najma prve, najma pri bolestivych dorananych bradavkach... Na pohode to veru nepridava nikomu...
Drz sa.