Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kkomtesa, začištovat je to dobré na overlocku, normální entl by ty okraje vytahal a měla bys to vlnkované :( ale pokud OL nemáš, tak asi nic jinýho nezbejvá, zakládání je určitě zbytečný a navíc by to pak dlouho schlo... jinak ty látky jsou savý hned, po těch 10 vypráních se dosáhne max. savosti, ale určitě to neni že by to předtím nešlo používat🙂 šetři vodu a energii a hoď to jednou předeprat pak už normálně používej...
@ucitelka70 TomArt mam taky rada, ale teda ty druky bych neprala zapinat nikomu, je jich tam asi tisic, to nez clovek rano zapne, tak je vecer 😀
Dnesni vylet http://ekozahrada.blog.cz/1204/jarni-vylet-k-sa...
ochutnavka ... pro fanynky Miny kukucu doporucuju 😀 😀
@caramilla už viem, že si v budúcej objednávke vezmem šedý soft, vyzerá perfiš.... ale ja si urobím na zips.... presne kvôli zapínaniu, raz som mala športový kabád dlhší na patenty, tak to nebolo praktické..... a potom ak sa jeden patent doooondie.. tak som v háji... zips je najlepšia vec, čo mohli vymieslieť na všetko... ozi, robila si dalamánky?
@eldwen termofroté kde majú?
@kkomtesa podle mě je zbytečný je "na prázdno prát", já je používala vždycky hned, po prvním vysrážení. Ono to saje dost od začátku a prát je samostatně je podle mě škoda vody. 😉 Asi se myslí vyprat a uschnout a zase vyprat, ale nevím, výzkum jsem nedělala, nejlepší se zeptat Terky na ŠD🙂
Na vkládačky mi přijde 30x60 moc, tento rozměr mám jako savá jádra do kapsových plen, tam je to potřeba, ale vkládačky mezi nohama přehnuté a 15 cm, bude dítěti dost vadit. Je to dobré možná tak na široké balení miminek, ale lézt v tom nepůjde, chodit bude s nohama od sebe 😀 😀 😀 😀 Jako nechci tě odrazovat, ale já používám vkládačky 11 x 70 3 vrstvné a na třetiny a nebo 35 x 11 na polovinu jako menší vkládačku.
Do čtvercovek na noc dávám 60x30 cm bambus. konopný ze 2 vrstev, ty jsou dost tenký, takže tam ten rozměr asi fakt nevadí, ale dávám to jen na noc. Pokud budeš dělat 2 vrstvy, tak je to měkké, ale po přeložení to máš už 4 vrstvy, no nevím. Každopádně, kdyby ti to nevyhovovalo, dá se to pak přeskládat na třetiny a máš to užší 😉
@ucitelka70 blázníš, kdy? 😀 😀 😀 Ale fakt se chystám, mám to tu furt otevřený a myslím na to 😀
@caramilla ani ja som nepiekla, ale vevercam áno, ona už mala aj zemiaky pripravené,
a jelikož mám tady na MK stopnutý fotoblog a na náhledu je prd vidět, větší fotka přibude za chvíli na chocholata.blogspot.com (to jen, kdyby to některou z vás zajímalo 😀 😀 😀
@caramilla myslíš na klasickém stroji? Já taky ještě mám k té Singerovce asi dvacet různých koleček na speciální stehy, ale nikdy jsem to nepoužila, mělo by to být třeba na šití pružných látek a tak, pořádně nevím, když jsem si před lety konečně koupila vlastní mašinu, tak jsem si koupila všechno, co k tomu prodávali🙂 Možná bych mohla přidat ještě něco o tom, jak jsem to dělala předtím - vždycky jsem hrozně chtěla mašinu, a když mi bylo asi už nevím možná 14, tak jsem se odhodlala odvézt babičce její starou - ona se pořád budila, tak jsem jí řekla, že je mi špatně, dala jsem ji na kárku, kterou jsem přivázala za kolo a jela domů asi 15km, cestou kousek po úzké cestě polem jsem to jednou i převrhla. Babička od nás měla klíče, jak jsem zjistila, a nechala si ji zase dovézt zpátky. Ale máma mi pak koupila vlastní, a babička hned přijela, a že si potřebuje zaentlovat svetr (na té staré to neměla..)🙂
@dankakk Děkuju. 🙂
Šít na prodej v plánu nemám, teď jsem šila čtyři tašky právě takhle pro někoho (tři byly dárkem v rámci rodiny, tahle čtvrtá první na přání k prodeji kamarádce) a zjistila jsem, že když mám šít s nějakým termínem do kdy (to má být hotové) a není to pro mě, tak mě to moc nebaví. U věcí pro sebe a děti totiž jsem schopná přimhouřit oko a řeknu si, že mi nějaká nedokonalost až tak nevadí, ale jakmile má jít výrobek k někomu "cizímu", musí to být dokonalé, všechno detailně zkoumám, několikrát párám... a to mě neba. 🙂
Ale možná bych se nechala ukecat, kdyby někdo jooooo moc chtěl... 😀
čau, jsem se dostala k pc až teď, zase to mam nějaký rozbitý a furt se mi to vypíná 😠 takže nedočítám a jenom hážu foto výtvorů, dnešní superrychlá lamí vestička 🙂 když jsem jí pak odpoledne zkoušela neteři, tak jí byla těsná 😒 přitom to je vel. 98 😖 když jsem jí šila předtím z flísu, taky vel. 98, tak jí to bylo velký, takže jsem tentokrát nedávala přídavky na švy (dávám 0,5cm) a ono jí to bylo malý, fakt nechápu 🙄 no ale nakonec jsem se dohodla se ségrou, že tam uděláme růžovou vsadku a jen doufam, že jí to nebude zase velký, ale nemělo by, uvidíme 😅
pak jedno recy tričko (taky pro neteř) a ty oranžový šortky pro Vojtu 🙂 jo a ještě jsem stihla opravit natrženou kapsu u manželovo bundy 😎 a jelikož mě bolí hlava, tak si lupnu prášek a jdu spát 😝
grrrr, asi si zakážu po desáté večer stříhat! jen blbec špekuluje nad sametem půl hodiny, aby to pak střihnul blbě! jdu radši spát :/
@michamicha lama je zrádná, jak je tlustá, tak je "malá", když stříhám z lamy, tak stříhám radši o 1cm víc 😉 Ale jinak krásná 😉
@kkomtesa jj, klasický stroj, neměla jsem tenkrát overlock, ten jsem si koupila proto, aby plenky na zakázku vypadaly dobře a profi. Ale svoje jsem už neměnila. Doporučuju spíš ten cikcak nahusto, ono je to rychlejší, já to obšívala týdny, vždycky tak 6 plín a pak zase za týden, nedalo se to, jedna plína byla věčnost a šila jsem to v 7. měsíci s břichem, no hrůza 😀
A nechceš si ušít první 12 x 70 a těch 30x70 (mě to teda na délku přijde už moc, 60 mi přijde lepší🙂 a vyzkoušet, co ti líp vyhovuje? Abys nestřihla 40 vkládaček tak blbě, že si pak budeš rvát vlasy 😀
@stassy Krásná holčička a krásná kabelka a krásná látka 😀 😀 😀
@ucitelka70 z dalamánkového těsta byl nakonec vynikající chlebíček 🙂 těsto jsem nechala dělat v domácí pekárně, ale protože jsem (jako dost často 🙂 usnula při uspávání malého, už se mi v 10 v noci nechtělo a přepla jsem pekárničku na pečení 🙂, takže byly dalamánky v kostce 🙂
@michamicha já se ještě vrátím k tomu poštovnýmu... Já většinou posílám levnější zásilky o menším objemu jako doporučenou zásilku - je to omezený, že nejmenší rozměr balíčku se musí vejít do výšky 5 cm (, ostatní rozměry do max. 50 x 35 cm) a pojištěné je to na 500,- Kč, ale poštovné vyjde zhruba na polovinu proti doporučenému balíčku... Takže myslím zrovna zásilka galanterie se u dost holek dá vejít do tohoto, u látek ne, tam je jasný, že se každá pustí do větších nákupů, takže pojištění na 500,- by bylo dost málo.. Jenže tohle většinou na poště ani neporadí, je jim to buřt, že člověk zbytečně platí víc peněz... U nás na poště to vždycky musím hlásit předem, jinak mi to rovnou frknou jako balíček.
@kkomtesa Ahoj, uz to za mna povedala @caramilla , ale teda chcela som presne to poradit, aby si si skusila usit zopar takych a zopar inych a sama uvidis ake ti lepsie vyhovuju a potom podla toho posijes dalsie. Ja mam aj par stvorcovych usitych, par aj podlhovastych a teda tie podlhovaste mam radsej a aj sa lepsie susia, ale ja ich pouzivam hlavne do kapsoviek. Ked ich skladam len tak do flipiek tak sa mi zdaju lepsie tie stvorcove. Ale 60x30 sa mi zda uz vela, ja mam tusim 35x35 alebo tak nejak 2 vrstvy a je to dost hrube, lebo to zlozis na 3x a teda mas 6 vrstiev
@wzorcek, @dugyna, @ucitelka70 Wendy , pozrite - míč,kopačky na zelené - Aspoň 1m 😀
@kveta007 a píšeš na ty obálky udanou cenu? protože tohle třeba nechápu, když to chci poslat jako doporučenej balíček a cenu tam nemám napsanou, tak mě seřvou, že to tam musí být a když to tam napíšu, tak mi to místo doporučenýho balíčku pošlou jako cennej balík 😠 a nejvíc mě vždycky "bavilo" když jsem měla 5 velkých obálek (šly poslat jako doporučená zásilka) a paní mi u okýnka, kde se dá poslat max. 5 obálek řekla, že s tím mám jít k balíkové přepážce, protože tam je hromadné podání! 😠 jako u nás na poště jsou fakt samý krávy 😝

Ahoj, prosím o radu. Už nám nestačí čtvercovky 80x80 a 70x70 na novosklad a chci koupit bambusovo konopný flís a ušít vkládačky, holky mi radily 60x12 a dvě vrstvy, taky jsem měřila, kolik má vnitřek na šířku, když dělám novosklad, a to je kolem 15cm, tak bych je možná udělala 30x60 a překládala napůl, látka má 200 šíři a po vyprání se trochu vytáhne na šířku a zkrátí na délku o 10cm na metru. Je možné tedy ustřihnout po šířce 6 pruhů 30cm x60 a zaentlovat (a jak široký entl nastavit?) to nebo okraje zakládáte? Čtvercovek mám dvakrát 30, tak bych koupila 3,3metru, abych měla 30 vkládaček. Taky jsem se na Šijeme dětem dočetla, že tenhle flís se musí minimálně 10x vyprat, aby dobře sál, máte na to nějaký fígl - můžu třeba prát hned po sobě, ještě, když je to mokré?