icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

baarca
26. jún 2012

@ngvadi Mají olivovej finerib? Tak to se tam musím zítra vypravit 🙂

ngvadi
26. jún 2012

@baarca no uz ho měli fakt jen malicko. a taky tam meli psano 100% bavlna, ale to je blbost, ty elastanovy nitky tam prosvitaj a proste poznam finerib :DDD

sinala
26. jún 2012

@kamishek jo uvidíš ty čáry, ale které máš obkreslit si musíš najít sama 😀 😀 😀

monr
26. jún 2012

@animal pošlem ti ip
@crawler môže byť že je to tým, ako som tam ten vlizelín dávala, fakt netuším. ty si ale šila podľa ott, však? toto je ten od carr, a tam sa to prichytáva tak, aby skryl vnútri šev, tak možno mám len ľavé ruky 😉

vevercam
26. jún 2012

@boudova marmošku jsem zkoušela v mrazáku, tam tuhla jedna báseň, jinak horké marmeládě jsem taky vůbec to ztvrdnutí nevěříla, ale nalila jsem do skleniček a ráno byly tuhé přesně tak akorát 🙂
@eldwen díky za radu, to mě fakt láká, o víkendu na chalupě zkusím 😉

maly_prcek
26. jún 2012

@caramilla @ivuska.h ; @crawler Já mám ty lem.gumky ze šd (hnědá, oranž, tyrkys) a barvu docela drží (i když oranžovka je celkem opraná), mám je už docela dlouho. Mně spíč vadí, jak jsou tlusté. Mám ještě ty z hromadky z Mylly a ty mi teda přijdou lepší, jsou krásně tenké... Ale prala jsem asi dvakrát, tak nevim, co od toho čekat. Stoklasí tu mám taky, ale zatím neodzkoušenou.

barcav
26. jún 2012

@crawler gratuluji k těhotenství 😵
@jieff a Tobě přeji pohodový porod 😵

lolelole
26. jún 2012

@crawler ahojky, jsem tady jenomi chvilku tak nejsem úplně v obraze, ale lemovačky by mě taky zajímali 😉 kam se mohu mrnkout, případně napsat ? 🙂

lenasss
26. jún 2012

@ngvadi jj to je přesně on ten bambusový 😅

lolelole
26. jún 2012

@ngvadi ještě jednou děkuji za názornou ukázku 😵 napadl mě ještě jeden dotaz a to jaká látka je ten Patent ?

ngvadi
26. jún 2012

@lolelole, nemáš zač, sem si aspoň připadala děsně chytrá a užitečná :DDDD s patentem jsi mě teď ovšem zaskočila, mám pocit, že pod názvem patent se prodává něco jako finerib, ale je to trochu hrubší struktury... kdyžtak mě někdo opravte...

palosek
26. jún 2012

@lolelole třeba takováhle : http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route... 😀 😀 😀
Holky, člověk tady 24hodin nekoukne...a toliko informací 😀 😀 😀 Výtvory krásné a to množství 😀 😀 😀
Jdu zas šít...fotky časem.. 😉 😀 😀 😀

palosek
26. jún 2012

@ngvadi patent 1/1 je fineribu dost podobný, ale je trochu jiný...odbornosti přenechám zkušenějším... patent je třeba na kupných teplátovkách, jen nevím, v jakém složení (poměr bavlny, elast.či jiných umělin) 😀 😀 😀

kamishek
26. jún 2012

@sinala jj, to najdu 😀 ale spíš mě zajímalo, jestli je přes ten papír vůbec uvidím 😀

alinn
26. jún 2012

@palosek já myslím, že finerib je patent 1/1 neboli jemné žebro 🙂

ngvadi
26. jún 2012

@alinn, z toho by pak vyplývalo, že patent = žebro? a jemný patent = jemné žebro = fine rib? ale já mám teda na hromádce fineriby a patenty a ten patent poznám, je trochu drsnější na omak...

schnek
26. jún 2012

mám ušitou sukni (ještě nevyfocenou), prakticky prvně jsem šila s úpletem (úpletovej pas) a teda kroutilo se to pekelně, měla jsem co dělat, abych to do OL nějak srovnala 😝 tipuju správně, že to bylo tím, že jsem použila jednolíc místo patentu (fineribu)?

sufik1
26. jún 2012

@dugyna no pouští minimálně černá, tm. modrá a vínová, já to vždycky předeperu před šitím. Ze šd mi přijdou docela tuhý...

a holky, jak pořád hledáme nějaké střihy a inspiraci, na blog jsem vyplodila článek, kde je asi 50 odkazů na střihy na různé dětské hadříky, tak kukněte a pokud máte doma uložený nějaký šikovný odkaz, tak to tam přidejte dolů do komentářů

ngvadi
26. jún 2012

ad lemovky ze stoklasy - černá pouští tak, že když jsme ji s jam kdysi měřily a stříhaly, tak jsme pak měly úúúúplně zaprasený ruce:/

alinn
26. jún 2012

@ngvadi no..já jsem o tom takto přesvědčená. Patent 1/1 a finerib (oboje z mtx) se liší jen obsahem elastanu...patent má o 2% méně. @caramilla to také rozezná..ale mě chybí to vodítko podle čeho to rozeznáte..jako pochopím, když máte patent a finerib z mtx, že to rozlišíte..ale když nemáte nic na porovnání..co vás vede k určení toho co to je?
..já jsem si jednou z mtx objednala patent a přišel mi finerib (tedy měla jsem to takto popsané)
a patent z wendy je obsahem elastanu mezi fineribem a patentem 1/1 z mtx ale má vyšší gramáž 🙂

maly_prcek
26. jún 2012

@alinn Takhle dálkově na na té aší mluvě neshledávám nic nenormálního... Pokud později začala, nelze čekat, že se to bude hned stoprocentní. Pokud tam jsou viditelné pokroky, je dobrré porozumění, slovní zásoba, navíc i výslovnost, tak bych se toho nebála... Kdyby tam byl nějaký větší problém, tohle by tam nebylo...

@lenasss Jj, ty děcka jsou jak houby - hodně tu rodinou atmosféru nasávají, cítí že ty nejsi v pohodě.
"Proč" je dost divoké 😀 😀 Ale když se Davi asi hodinu a půl cestu v autě ptal při každém setření stěračů "Co to bylo?" tak jsem taky po půl hodině myslela, že ho vysoupím 😠 🙂 Při PROČ se aspoň někam v té diskuzi posunuješ 🙂

maly_prcek
26. jún 2012

@alinn MTX už mám v ruce - poznám podle tloušťky, natahování, tkaní... Ale kdybych neměla nikdy na porovnání, tak bych to nepoznala...

alinn
26. jún 2012

@ngvadi jinak myslím, že je to prostě slovíčkaření.. wendy má ještě rip s lycrou..a prý je to pletené 1/1..tak se v tom potom vyznej...já osobně to dělím tak, že existují žebra, která jdou očíslovat od 1/1 po kam až chceš 😀 a 1/1 je prostě hladké žebro (což když přeložíš je fine rib) pak bych řekla že 2/2 je rib (to i když se kupuje merino tak to tak je) ..no když pleteš v ruce..tak se takovému pružnému lemu říká patent (a to tam není elastan) ..Ale řekla bych, že když se to plete strojně..tak se tomu bez elastanu neříká patent ale jen žebro 🙂

beky52
26. jún 2012

@ucitelka70 budeš nám tu chýbať ☹

lenasss
26. jún 2012

@maly_prcek já jsem za to strašně vděčná ikdyž to vysiluje 😀 protože když se tak ptá vím že má zájem mluvit.Byl dost nemluvný,prostě tichý a manžel je to samé raději nemluví když nemusí jsou prostě stejní.Já měla radost že si třeba sám hraje a já můžu třeba uklízet a mylsím si že jsem na něj málo mluvila už od malička ale nevím je to jen můj názor a teď toho trochu lituji,ale úspěšně trénujeme a dnes mě věta CO TOTO JE už večer dost lezla na nervy a proč už taky nenávidím 😀 😀 😀 ne dělám si srandu je to moje zlato 🙂

alinn
26. jún 2012

@maly_prcek díky za uklidnění..dnes jsem se na to soustředila..a je problém jen s delšími větami..chce tam naskládat všechna slova..a tak někdy přehodí slovosled..tedy když na konci svého přednesu zjistí, že jí tam něco vypadlo, tak to dá na konec 🙂
😀 😀 😀 "co to bylo" mě teda pobavilo 😀

a s tím mtx patentem a fineribem je právě rozdíl jen v tom obsahu elastanu..tak máte asi vycvičený ohmat právě na ten elastan tedy to jak se to natahuje 🙂

laeela
26. jún 2012

@sufik1 sufi, znáš Pinterest? Já si totiž už vše lepím na Pinterest, páč se mi to v tom dobře hledá a tak nějak už mi nepřijde moc produktivní dávat odkazy jinam.
Ve zkratce je to tak, že si tam jednoduchým kliknutím na tlačítko na liště prohlížeče uložíš odkaz na stránku, dáš si popis jaký ti vyhovuje a vybereš obrázek přímo z toho článku pod kterým se ti to pak zobrazuje.
Na šicí věci naprosto skvělý, taky na recepty.

sinala
26. jún 2012

holky poznáte u oboulícu rub a líc nebo se to nerozlišuje 😀

laeela
26. jún 2012

@maly_prcek tak u nás je místo "co to bylo?" "něco jsi říkala?", takže jakmile malý něco zaslechne i když to třeba není určené jemu, tak opakování, nejlépe ještě s vysvětlením, pokud je to pro něj moc složité, páč jinak hrozí to, že tu první otázkuje zopakuje ještě třeba třikrát. 🤐