icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lenasss
24. júl 2012

@veronik77 tak ted nevím jestli si to pamatuji správně al emám takový pocit že nám loni říkala doktorka že jsme na 25percentilu

piecee
24. júl 2012

holky trochu z jiného soudku..háčkujete tu některá? 😀

flapi
24. júl 2012

@veronik77 moc díky. Já když dala do vyhledávače patent nacházelo mi to jen patentky 😀

zikie
24. júl 2012

@piecee Já trošku, jsem takový samouk a neustálý začátečník...

zikie
24. júl 2012

Ono je to vlastně stejné jako se šitím, ale tam mám už trošičku větší praxi.... Šít zkouším už od střední, háčkovat jsem začala loni, když jsem byla v těhotenství v pracovní neschopnosti.

piecee
24. júl 2012

@zikie super prosím tě nevěděla by jsi co znamená zkratka "dtto" v tomto návodu?🙂http://www.mimibazar.cz/navod.php?strana=1&id=4053 děkuji

alinn
24. júl 2012

@piecee nejsem zikie ale koukni tu http://www.zkratky.cz/dtto/10751 - myslím, že by to mohlo být ono

palosek
24. júl 2012

@sinala @veronik77@katkaela@lillyzelvicka ...my to šití asi dědíme 😀 😀 😀 Mamčina mamka kdysi šila slezské kroje, a vyšívala, byly fakt nádherné. Mamka šila pro nás. Někdy to byly parádní bundy, se kterýma jsme se v té době ve škole chlubili, protože tady nebyl nicmoc výběr. Ale jindy.... 😕 ...třeba růžové manšetráky se širokým proužkem v 7.třídě....ty mě straší dodnes (blijící smajlík) 😀 😀 😀 Mamča mi to šití nikdy nijak zvlášť nevysvětlovala.....to spíš já jí teď ukazuji různé fígle 😀 😀 😀 Ale jak kdysi šila pro nás, tak ted přesedlala na různé bytové dekorace, polštářky a tak...tak za pár let k tomu dospěju snad taky 😅 😅 😅 😅 ...to už pak nebudu shánět úplety.... 😀 😀 😀

palosek
24. júl 2012

@zikie ...kdysi mi mamka ukazovala krátkýdlouhý sloupek, ale dál jsem se nedostala 😀 To už jsem spíš pletla...podle návodu v nějakém časopise vznikla žlutá vesta se vzorem hrášek 😀 a jednoduchý petrol svetr hladce, obratce s lodičkovým výstřihem...ale je to děsně pomalé 😝 aspoň v mém provedení... 😅 😅 😅

veronik77
24. júl 2012

@palosek no jo, ale designované látky na přehozy taky něco stojí 😀

veronik77
24. júl 2012

@palosek já jsem zatím upletla dva svetry - jeden za dva týdny v nemocnici někdy po dvacítce, pak jsem rozpletla druhý a loni už dokončila 😀 😀 😀 mně to pletení nějak nejde, šití mi přijde rychlejší 😎

katka82
24. júl 2012

@palosek 😀 😀 u nás se to taky dědí po generacích 😉 babi i mamka též šili 😀
@piecee jé tak hočkování moc neovládám 😝 to spíš pletení 😀
@lenasss tak u nás je to s tím jídlem stejný 😉 jak dám něco Vendovi hned přiběhne Honzule a taky somruje 😀 😀

katka82
24. júl 2012

@veronik77 jo přesně to šití je mnohem rychlejší 😉 😀

daisyr
24. júl 2012

Já jsem také šicí samouk, resp. babička prý byla švadlena, ale za mě se tomu už nevěnovala a vím, že nám ušila asi dvoje zástěrky do školky a pak už asi nic. Mamka nám šila podle burdy ještě za totáče, jak nic pořádně nebylo a vše bylo drahé, tak se to řešilo takto, teď už má stroj jen na správky a já si ho také nejprve pořídila hlavně kvůli opravám, šití závěsů, povlaků apod..... 😉
a tady něco do výbavy.... teď už těch svrchňáků mám hafo, tak ještě vlňáky, možná nějaké pleny, pytle apod.

alinn
24. júl 2012

@piecee tak jsem prostudovala ten návod a řekla bych, že to tam je použité místo slova "sháčkovat" 🙂 sice háčkuji jen rekreačně..ale přijde mi to tak logické..ale třeba ještě poradí někdo zkušený 😉

daisyr
24. júl 2012

@piecee dtto znamená opravdu něco jako viz. výše, prostě opakovat ten pokyn, jak píše @alinn

jam3
24. júl 2012

@lenasss
Matik byl taky docela nejedlik, ale postupně se to zlepšuje, jen občas má období, kdy skoro nejí, tak dostane vitamíny v praskove podobě a nenutim ho. Říkám si, že přece čtyřleté dítě nebude dobrovolně hladovět a až bude mít hlad, tak se naji.
A Damik kvůli marodeni měl v roce 7 kg, je to prcek.

A se sitim jsem taky samouk, máma na nás šila, tak jsem občas něco okoukala, když jsem se odstěhovala, měla jsem od ní Veritasku a ta pošla stářím.
O kurzu uvažuji, jak vše šiju formou pokus omyl, tak to často trvá. Nějaké profi postupy by se hodily..

sinala
24. júl 2012

@palosek u nás taky šily všechny ženy 😀 😀 😀 babička chodila do rodinky a tam se naučila parádně šít, jen na 3. ročník už její rodiče neměli peníze, tak už nemohla chodit a celý život jí to bylo líto, protože se měli učit šít pánskou konfekci a kabáty.

A já vzhledem k tomu, že jsem měla většinu věcí šitou ( kupovaly se pouze trička a mikiny) , tak jsem si neuměla představit, jak si někdy koupím kalhoty, normálně jsem měla z toho hrůzu 😀 😀 😀

janasrub
24. júl 2012

Chtěla bych si na sebe ušít mikinu takového typu
http://www.farbenmix.de/shop/Patterns/Boys/BAND...
nevíte někde o nějakém střihu?

janasrub
24. júl 2012

Jinak jsem se učila šít doma od mamky bo pocházím taky z té doby, kdy se nedalo pořádně nic koupit a co si člověk podle Burdy neušil to neměl
... a hltám všelijaké návody a tipy
........ a slintám po overlocku

petkula
24. júl 2012

@daisyr ty jo, ty jsou krásné 🙂 a kde se prosím tě shání látka na takovéto PUL svrchňáčky?
Jinak, děkuji všem ostatním za tipy a nápady, budu si k vám chodit pro rady 🙂
@animal a odkud si ty látky mám vybrat? Asi jsem to přehlídla, omlouvám se. Respektive, z kterého obchodu je ta rozdělená objednávka, kterou chceš odesílat v pondělí?

lucijan
24. júl 2012

@palosek připomněla jsi mi tyrkysově zářivý manšestráky, co mi máma ušila taky tak někdy v sedmičce-osmičce na základce a já se za ně táááák styděla.. Pak už toho nechala a šila jen na malýho brášku, dneska už nešije, skočilo to na mě 😀

jemi
24. júl 2012

@janasrub já si plánuji ušít http://www.farbenmix.de/shop/Patterns/Men/FEHMA... teda nejdřív plánuji objednat střih až bude hromádka (myslím, že to pujde upravit i na damskou mikču, ale objednávam hlavně kuli mikče a softshell vestě pro manžela

kuna
24. júl 2012

ahoj, tak u mě to bylo tak, že jsem něco odkoukala od mamky a občas ušila polštář, pytlík na cvičky do školy a na Barbíny něco. V pubertě jsem si jednou doslova přišila prst ke stroji, ale neodradilo mě to a vlastní stroj si pořídila před dvěma lety, když jsem si chtěla ušít zavinovačku na mimi. Pak jsem šila plíny, díky nim objevila Caramillin blog a pak diskuse na emiminu a tady...a bylo to 🙂.

jemi
24. júl 2012
ngvadi
24. júl 2012

tyjo, kinderřez ve 4m, to je hukoooot...

daisyr
24. júl 2012

@petkula PUL na svrchňáky buď v čr - šijemdětem nebo pak objednáváme v USA a teď objednáváme hromadně z mylly z finska (např. ty sloni a autíčka) - tam mám ještě určo navíc 1 čtverec těch slonů a ostatní uvidím, co dorazí... když se tu budeš pohybovat déle, tak zase narazíš na tolik hromadných objednávek, že penízky budou jen lítat 😀

kuna
24. júl 2012

a jdu taky přihodit nějaké fotky, ať to nevypadá, že nic nedělám. Máme jet na hory, tak jsem spíchla pyžamo z žirafek a nejradši bych si ušila taky. Je to focené zespodu, ty kalhoty nejsou neúměrně velké k vršku 🙂 . A ještě kraťasy, cca 3 týdny staré, ale myslím jsem je sem nedávala.

kuna
24. júl 2012

a ještě tunika z farbenmixu. Sovu jsem drze pajcla podle @terezita, přiznávám bez mučení, přišla mi totiž dokonalá 🙂 . Pro zasmátí dávám ten původní přední díl, co jsem tu už psala, že poletí do koše. Měl to být ptáček podle farbenmixu, ale vypadá to, jako by to spatlalo dítě z první třídy 😀 . Na té stužce měly být ještě korálky, ale ani ty by to nevylepšily 😎. Takhle to nevypadá, ale hrozně se to vlní a navíc jsem to dělala z výplňku a hlavní látka je bambus, takže to k sobě nejde ani materiálově, no hnus.