Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
holky trochu z jiného soudku..háčkujete tu některá? 😀
Ono je to vlastně stejné jako se šitím, ale tam mám už trošičku větší praxi.... Šít zkouším už od střední, háčkovat jsem začala loni, když jsem byla v těhotenství v pracovní neschopnosti.
@zikie super prosím tě nevěděla by jsi co znamená zkratka "dtto" v tomto návodu?🙂http://www.mimibazar.cz/navod.php?strana=1&id=4053 děkuji
@piecee nejsem zikie ale koukni tu http://www.zkratky.cz/dtto/10751 - myslím, že by to mohlo být ono
@sinala @veronik77@katkaela@lillyzelvicka ...my to šití asi dědíme 😀 😀 😀 Mamčina mamka kdysi šila slezské kroje, a vyšívala, byly fakt nádherné. Mamka šila pro nás. Někdy to byly parádní bundy, se kterýma jsme se v té době ve škole chlubili, protože tady nebyl nicmoc výběr. Ale jindy.... 😕 ...třeba růžové manšetráky se širokým proužkem v 7.třídě....ty mě straší dodnes (blijící smajlík) 😀 😀 😀 Mamča mi to šití nikdy nijak zvlášť nevysvětlovala.....to spíš já jí teď ukazuji různé fígle 😀 😀 😀 Ale jak kdysi šila pro nás, tak ted přesedlala na různé bytové dekorace, polštářky a tak...tak za pár let k tomu dospěju snad taky 😅 😅 😅 😅 ...to už pak nebudu shánět úplety.... 😀 😀 😀
@zikie ...kdysi mi mamka ukazovala krátkýdlouhý sloupek, ale dál jsem se nedostala 😀 To už jsem spíš pletla...podle návodu v nějakém časopise vznikla žlutá vesta se vzorem hrášek 😀 a jednoduchý petrol svetr hladce, obratce s lodičkovým výstřihem...ale je to děsně pomalé 😝 aspoň v mém provedení... 😅 😅 😅
Já jsem také šicí samouk, resp. babička prý byla švadlena, ale za mě se tomu už nevěnovala a vím, že nám ušila asi dvoje zástěrky do školky a pak už asi nic. Mamka nám šila podle burdy ještě za totáče, jak nic pořádně nebylo a vše bylo drahé, tak se to řešilo takto, teď už má stroj jen na správky a já si ho také nejprve pořídila hlavně kvůli opravám, šití závěsů, povlaků apod..... 😉
a tady něco do výbavy.... teď už těch svrchňáků mám hafo, tak ještě vlňáky, možná nějaké pleny, pytle apod.
@lenasss
Matik byl taky docela nejedlik, ale postupně se to zlepšuje, jen občas má období, kdy skoro nejí, tak dostane vitamíny v praskove podobě a nenutim ho. Říkám si, že přece čtyřleté dítě nebude dobrovolně hladovět a až bude mít hlad, tak se naji.
A Damik kvůli marodeni měl v roce 7 kg, je to prcek.
A se sitim jsem taky samouk, máma na nás šila, tak jsem občas něco okoukala, když jsem se odstěhovala, měla jsem od ní Veritasku a ta pošla stářím.
O kurzu uvažuji, jak vše šiju formou pokus omyl, tak to často trvá. Nějaké profi postupy by se hodily..
@palosek u nás taky šily všechny ženy 😀 😀 😀 babička chodila do rodinky a tam se naučila parádně šít, jen na 3. ročník už její rodiče neměli peníze, tak už nemohla chodit a celý život jí to bylo líto, protože se měli učit šít pánskou konfekci a kabáty.
A já vzhledem k tomu, že jsem měla většinu věcí šitou ( kupovaly se pouze trička a mikiny) , tak jsem si neuměla představit, jak si někdy koupím kalhoty, normálně jsem měla z toho hrůzu 😀 😀 😀
Chtěla bych si na sebe ušít mikinu takového typu
http://www.farbenmix.de/shop/Patterns/Boys/BAND...
nevíte někde o nějakém střihu?
Jinak jsem se učila šít doma od mamky bo pocházím taky z té doby, kdy se nedalo pořádně nic koupit a co si člověk podle Burdy neušil to neměl
... a hltám všelijaké návody a tipy
........ a slintám po overlocku
@daisyr ty jo, ty jsou krásné 🙂 a kde se prosím tě shání látka na takovéto PUL svrchňáčky?
Jinak, děkuji všem ostatním za tipy a nápady, budu si k vám chodit pro rady 🙂
@animal a odkud si ty látky mám vybrat? Asi jsem to přehlídla, omlouvám se. Respektive, z kterého obchodu je ta rozdělená objednávka, kterou chceš odesílat v pondělí?
@janasrub já si plánuji ušít http://www.farbenmix.de/shop/Patterns/Men/FEHMA... teda nejdřív plánuji objednat střih až bude hromádka (myslím, že to pujde upravit i na damskou mikču, ale objednávam hlavně kuli mikče a softshell vestě pro manžela
ahoj, tak u mě to bylo tak, že jsem něco odkoukala od mamky a občas ušila polštář, pytlík na cvičky do školy a na Barbíny něco. V pubertě jsem si jednou doslova přišila prst ke stroji, ale neodradilo mě to a vlastní stroj si pořídila před dvěma lety, když jsem si chtěla ušít zavinovačku na mimi. Pak jsem šila plíny, díky nim objevila Caramillin blog a pak diskuse na emiminu a tady...a bylo to 🙂.
@petkula vybírá se zde http://www.bibu.mypage.cz/menu/vzorniky
tyjo, kinderřez ve 4m, to je hukoooot...
@petkula PUL na svrchňáky buď v čr - šijemdětem nebo pak objednáváme v USA a teď objednáváme hromadně z mylly z finska (např. ty sloni a autíčka) - tam mám ještě určo navíc 1 čtverec těch slonů a ostatní uvidím, co dorazí... když se tu budeš pohybovat déle, tak zase narazíš na tolik hromadných objednávek, že penízky budou jen lítat 😀
a ještě tunika z farbenmixu. Sovu jsem drze pajcla podle @terezita, přiznávám bez mučení, přišla mi totiž dokonalá 🙂 . Pro zasmátí dávám ten původní přední díl, co jsem tu už psala, že poletí do koše. Měl to být ptáček podle farbenmixu, ale vypadá to, jako by to spatlalo dítě z první třídy 😀 . Na té stužce měly být ještě korálky, ale ani ty by to nevylepšily 😎. Takhle to nevypadá, ale hrozně se to vlní a navíc jsem to dělala z výplňku a hlavní látka je bambus, takže to k sobě nejde ani materiálově, no hnus.

@veronik77 tak ted nevím jestli si to pamatuji správně al emám takový pocit že nám loni říkala doktorka že jsme na 25percentilu