icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

palosek
23. júl 2012

@dugyna gratuluji...malá Martinka brzo všechny dohoní 😉 Naše Káťa měla 2,62 kg a 48 cm...silnou novor.žloutenku, spavá, budili jsme ji na kojení...byl to děs, ale vše brzy donala a teď...jaký je z ní "kus baby" 😀 😀 Tak ať se Vám malá chová... 😀 😀

palosek
23. júl 2012

@komisakpd lemovací gumičky...přes net ( má i caramilla 😉 )...ale u nás v galanterce je mají...ale znají je pod názvem elastický šikmý proužek... 🙂

palosek
23. júl 2012

@ngvadi ... 😀 😀 😀 dnes mi od nich dorazil balíček... 😀 😀 😀 Už jsem maniak i na galanterku 😝

veronik77
23. júl 2012

@petkula u vás nevím, jen přes internet. zkus www.dumlatek.cz (úplety) nebo www.batani.cz . Tam se dá nakoupit po menším množství. Jinak pak náš oblíbený moraviatex.cz nebo produktservis.com - ale ti prodávají po kilech (což je minimální odběr třeba 4metry). Další možnost je na fleru nebo mimibazaru... Jinak látka na trička je úplet (jednolícní nebo oboulíc) a na náplety se používá patent 😀

palosek
23. júl 2012

Co naše prďola dnes vyváděla... 😀 😀 😀

veronik77
23. júl 2012

@palosek tý jo, ona už jezdí na kole? 🙂

sinala
23. júl 2012

@petkula buď jak píše @veronik77 nebo si počkej na nějakou hromadnou objednávku. Teď jedna běží https://docs.google.com/a/varmus.cz/spreadsheet...

a budou asi zase další 😀 😀 😀

petkula
24. júl 2012

@veronik77 díky 🙂

petkula
24. júl 2012

@sinala holky, já jsem úplný začátečník, jak se nejlépe naučit šít? Mám chodit do nějakého kurzu nebo jak jste se to naučily vy? Myslela jsem, že zkusím ušít kalhoty pro děti třeba tak, že si obkreslím nějaké, které máme doma, na šablonu a tu pak překreslím na látku, vystřihnu a ušiji - je to blbost?
@veronik77 A s tím patentem na náplet jsem to nějak nepochopila 🙂 Ta hromadná objednávka funguje tak, že se tady domluvíte na objednávce, někdo to objedná ve větším množství a pak to rozešle ostatním?

animal
24. júl 2012

@petkula ty si předobjednáš co chcš a pokud se naplní minimální množství, tak se to objedná, já to zpracuju a odešlu. Platba vždy předem.

jemi
24. júl 2012

@petkula na zahraničních webech najdeš střihy i s fotonávody zdarma: například body zde http://omi-creates.blogspot.cz/2010/02/baby-boy...
nebo kratásky http://www.craftpassion.com/2011/06/sewing-kid-...

Tady například i s návodem jak střih na tričko udělat http://www.danamadeit.com/2008/07/tutorial-the-...

Většina z nás má v záložkách hromadu těchto tutoriálů, jinak ještě mooooc doporučuji http://ekozahrada.blog.cz/rubrika/strihy-a-navody

K hromadným objednávkam, někdo si ji veme nastarost, udělá tabulku v googlu, kde si můžeme připisovat co kdo chce, zaplatíme, dotyčnému přijde mega balík, on to doma nastříhá a roztřídí a pak rozpošle ostatním (dělají se různe-galanterie, softshell, fleese, teplákoviny, merino, jednolíc, úplety....)

sinala
24. júl 2012

@petkula nebo na youtube najdeš nějaké videa. Mě učila šít mamka a chodila jsem do kroužku šití na ZŠ 🙂 . Nevím, jak ostatní, ale myslím, že kurz šití není špatný 😉

jemi
24. júl 2012

@petkula kurz šití špatný rozhodně není, já taky chtěla na kurz, ale nějak to nevyšlo a učím se vše sama (samizřejmě z net)

lenasss
24. júl 2012

@petkula já jsem samouk ale odkoukáno jsem měla od mamky která celé moje dětství šila ale ke stroji mě nikdy nepustila 🙂 loni jsem začínala plínama a potom propadla závíslosti v kupení látek a začala šít i na děti a ted i na nás ale myslím si že kurz šití bych brala taky kdyby byl u nás nějaký 🙂

palosek
24. júl 2012

@veronik77 ...nejezdí...vozí se 😀 😀 😀 Ale na tom psovi by ráda jezdila 😀 😀 😀

palosek
24. júl 2012

@lenasss u mě to začalo podobně...mamka měla strach mě ke stroji pustit, abych jí ho nezkazila... 😀 😀 Ale už v 8.třídě jsem si na tábor sama ušila krepové tílko a kraťasy na zip a šňúrku do pasu...chodila jsem v tom snad celých 14 dní 😀 😀 😀 Dodnes si pamatuji barvy a střih 😉 😉 Pak mi mamka semtam koupila látku na letní trika (jednoduché, plátno nebo co)...a při dětech jsem si pořídila svůj stroj...a ted šiju asi nejvíc, co jsem kdy šila 😉 I díky téhle diskuzi...ale začalo to plínama 😀 😀 😀 😀 😀

katka82
24. júl 2012

Ahojky 🙂
@petkula tak já se hlásím do klubu samouků 😀 též jsem začla plínama a pak nějaké dětské tepláčky,trička atd. ... látky jsem objednávala skoro pokaždé přes net a střihy beru buď z Burdy nebo z Ottobre 😉
jinak hlásím že včera v půl 12 v noci,po několika mnoho hodinovém,velmi těžkém a komplikoveném porodu přišla na svět má prvni softshellová bunda pro Honzíka 😀 jen teda ještě ji musím doladit 😉 udělat třeba kapsy a nažehlit reflexní nažehlovajdy 😉 a taky hlavně nafotííííít 😀

lenasss
24. júl 2012

@palosek tak to je i u mě když mama nebyla doma ušila jsem si kabelku natajnačku a mám jí dodnes 😀 před rokem jsem dostala šicí stroj od babičky za dva měsíce jsem si koupila svůj a ted se od něj nějak nemůžu hnout 😀

holky tomu našemu miminku už nestačí kojení je to strašnej žrout on se nakojí a ještě zbaští třeba mrkev ale jako dobrou porci žádné dvě tři lžičky 😀 včera dal celej banán po kojení ale má to svou výhodu jak ho vidí Maty hned chce jíst taky 😀 😀 jedno dítě je strašný nejedlík vše do něho cpem a to mě třeba vůbac neba a druhé bude otesánek.Jo a včera si mi stěžovala sousedka že ta jejich malá nechce jíst zeleninu a tak jsem jí říkala čemu se diví když začali dokrmovat ve 4měsících kinder řezem a měli z toho ohromnou radost že malá papá ☹

lenasss
24. júl 2012

@katka82 já půjdu rodit dnes ale nejdřív kalhoty 😀 ať si to ošehám a potom 😀 bundu 😀 😀 😀 no to ne prý porodila 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ucitelka70
24. júl 2012

@lillyzelvicka úplne super.... strih, farby ako si zladila, to je parádny pršipláštik.....
ja som práve dokončila letnú soft súpravu, ešte dožehlím nažehlovačky..... šilo sa mi super 😉 😉

katkaela
24. júl 2012

@palosek Ty jo, ty si bola teda šikula, v 8. triede si ušiť tílko a kraťasy 🙂. Mňa tiež mamka nechcela zo začiatku k stroju pustiť...že jej ho pokazím. Potom, asi keď som mala 14, dostala som svojho prvého psa a začalo moje šitie 😀 ...obojky, vodítka, postroje...a tak som mamke zničila veritasku 😒

lillyzelvicka
24. júl 2012

@ucitelka70 tak foto 😉
@lenasss @ucitelka70 @katkaela @katka82 @palosek @jemi @sinala @veronik77@ucitelka70 a další které jsem nenašla Jinak holky všem velká čest že šijete a jste samouci 😉máte krásné věci palec nahoru mi tu chybí 😀

veronik77
24. júl 2012

@petkula koukám, že na objednávky už máš hromadu odpovědí 🙂 Tak jenom ten patent - tak se jmenuje látka , která se přímo určená na dělání nápletů a lemů 😉 viz. http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route... 😀

flapi
24. júl 2012

Já asi nějka nechápu ty náplety (chtěla bych dát do pasu). Ty už se kupují hotové, nebo je musím ustřihnout z nějakýho úpletu. Případně prosím o radu, který se na to nejlépe hodí. Omlouvám se jestli to tu už někdy bylo, ale chodím sem jen velmi nárazově

veronik77
24. júl 2012

a já jsem taky samouk 🙂 někdy koncem základky (6.třída?) jsem dostala dětský šicí stroj - ale vůbec se na tom nedalo šít, tak jsem v osmičce přesedlala na mámin (ještě funguje 😀 ).

sinala
24. júl 2012

@palosek tak to mě pak raději babička koupila v 15ti stroj a mám ho pořád 😀 😀 😀

veronik77
24. júl 2012

@flapi do pasu patent (případně finerib) a do něj gumu 🙂
http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...

veronik77
24. júl 2012

@lenasss no jo no, kinder řez - to je jiná 🙂 Nicméně naše H. měla poprvé čokošku po druhém roce, ale syrovou zeleninu (kromě mrkve a kedlubny) vždy pečlivě plivala a dostanu to do ní pouze v omáčce... To stejné ovoce - jí jenom jablka a přesnídávky ☹ No a š. s a. jedí všechno... 😉

lenasss
24. júl 2012

@veronik77 no právě ten starší nechce jíst vůbec nic pořád jen do něj cpu a cpu ale jak viděl že mu Mikuláš snědl banán hned chtěl taky jeden a ještě cosi a tak když ví že chystám i Mikulášovi hned je v kuchyni a uždibuje tak jsem ráda protože ve svýchletech má 13,7kg a Mikuláš v 5měsících 7,8kg 😀 😀

veronik77
24. júl 2012

@lenasss tak to u nás je nejedlík na 75 percentilu v růstových grafech a jedlík na 10.... 😀 😀 😀