icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

pajinka85
12. sep 2012

@sinala aha, tak mě se to neukazuje..já nemám normání počítač ale tablet a ten to všechno neumí. 😠 😠 Podívám se na jiném počítači.
A já jsem v šití plenek úplný začátečník, kolik látky potřebuju na jedny kalhotky? Ten jeden čtverec?

zabza40
12. sep 2012

@sinala jenže látky kupovat nepřestaneš 😀 😀 😀 😀 , tohle si říkám už 25let 😀 😀 , myslím ,že časem přibude cower, pak lepší mašina .....

animal
12. sep 2012

@palosek patentů pošlou méně, protože jejich spočítané metry do kg jsou mylné a čeho měli skladem rovnou méně, to už víš, že toho bude méně 🙂

animal
12. sep 2012

@sinala no jo, ale ty softky byť je to třeba i značková bunda, tak to stejně šijou na východě (takže levná pracovní síla) 😒 a záleží co jsi koupila za parametry, vyšší paropropustnost je vždy dražší

sinala
12. sep 2012

@zabza40 ty taky uvažuješ o cower 😀 😀 😀

sinala
12. sep 2012

@animal jj, máš pravdu. A mažel teď kupoval soft bundu MIllet jako dárek, jakože super dobrá a někde se dopídil parametrů a to já mám doma lepší soft ( lepší prodyšnost 😀 😀 😀 ). A to jsem brala soft s 5000 prodyšností jen na kombinaci, ale když vidím co se prodává, jako výborné parametry, tak se těch 5000 nebojím 🙂

softky jsme nakoupiliod dobré značky a v anglii ve výprodeji. Ale nedávno jsme řešili doma právě ty parametry, oni je nikde moc neuvádějí. Takže jsem si až do teď myslela, kdo ví co nemám doma a když si bundu ušiju, budu ji mít určutě s lepšími parametry. 🙂

petkasv
12. sep 2012

@katka82 jj 56 a ty tepláčky, klidně s tím nápletem 🙂 děkuju moc .-)

lucijan
12. sep 2012

@zdeann @sinala
Když jsem naposled kupovala u mráze s mužem prací kord Rozárce na kalhoty, a přidala jsem k tomu nějaký nite, gumy a pár dalších věcí, když už tam jsem.. muž tak divně koukal při placení 🙂 Tak mu pak říkám, jo, příště jí je radši koupím 😀 Ale nekoupím! Jednak z toho mám fakt radost, šití mě baví. A nepamatuju si, kdy jsem naposled dětem něco koupila v obchodě, možná bodíčka, do toho se mi nechce. Sice za látky utratím fakt hodně, ale za oblečení, kdybych ho kupovala v takovým množství, jako ho šiju, bych dala mnohem víc, takže i ta investice do novýho stroje a OL se v tom časem ztratí 😀 😀 A často to udělám tak, že kámoškám řeknu, že si budu šít třeba plíny nebo softky a jestli někdo nechce taky. Tím se mi třeba zaplatí aspoň materiál pro mě, když už na tom nevydělám.. Čas taky nepočítám, je to můj koníček, aktivní odpočinek.. Takže - lehká úspora a spousta zábavy pro mě! A vlastně teprve od tý doby, co jsem začala šít, plíst a háčkovat, mě to na mateřský baví, a dětem to taky prospívá, že mám co dělat a nejsem zpruzená a děti jsou víc samostatný, když na ně maminka peče 😝 😀

zdeann
12. sep 2012

@sinala Jo, myslím, že se i samotným šitím ušetří, taky nenakupuju od vietnamců...ale někdo už i pochybuje o tom, jestli ušetří samotným šitím. Svoji práci do toho momentálně taky nepočítám, taky nevydělám moc navíc. Když jsem chtěla šít malé softku červenou velikost cca 92 a chtěla kvůli střihu Ottobre, tak mi manžel na to řekl, že jestli nevyjde v pracovních potřebách levněji, když potřebuju i časopis. Tak jsem u vysvětlila, že nemůže do jedné věci počítat časopis. A to jsem měla drahý soft z kamenného obchodu, 570Kč za metr. Vzala jsem půl metru, nakombinovala se šedou, co jsem měla doma + galanterie 350Kč, takže i s tím Ottobre mě vyšla jako ta z pracovních potřeb, beztak má lepší parametry a hlavne není okoukaná.

zdeann
12. sep 2012

@lucijan Taky dobréééé 😀

laeela
12. sep 2012

@lucijan Pod to se můžu jen podepsat.
Mě nejvíc těší, že už třeba velký holky jak vidí, že šiju, tak si to chtějí zkusit nebo vymýšlejí, co bych jim mohla ušít. To je myslím ta přidaná hodnota, kterou v obchod s oblečením prostě nenajdu. A když si třeba kupovaly letní garderobu, tak třeba letní sukýnka - jednobarevná látka, nahoře nařasená, nemá ani kapsy, nic, takže jen rovný pruh látky plus podšívka všitá jen nahoře stála 450,- korun. Takže na příští léto si vybere látku a radší jí ji ušiju. 🙂
A to si často nadávám, že šiju křivě a když se člověk pořádně podívá na oblečení z obchodu, tak kolikrát i žasnu. 😀
A to u Vietnamců nenakupuju.

zdeann
12. sep 2012

Jinak když nakoupím v sekáči merino svetry a zrecykluju, k tomu našiju polodupačky z Dadky, za chvilku se mi i overlock zaplatí 😀 Nemluvě o tom, že některé věci buď k dostání nejsou, případně jsou předražené anebo těžko sehnatelné, já si ušiju co chcu jak chcu. Polodupačky na látkovky netlačící v pase nevím kde sehnat 😉

lenasss
12. sep 2012

a ještě fotka na modelovi 😀

zdeann
12. sep 2012

@laeela Už i moje 2 a 3/4 letá Anička okukuje šicí stroj a projevuje radost, když jí něco ušiju.

laeela
12. sep 2012

@zdeann Filipovi budou 3 a má to stejně. Minule jsem nemohla najít klobouček, co jsem mu šila, tak jsem vytáhla nějaký, co jsme dostali a řval, že chce SVŮJ S PIRÁÁÁTAMAAAA. 😀

katka82
12. sep 2012

@petkasv O.K. 😉 tak jsem prolistovala Ottobre a mam tu překřížený výstřih(nerozepínací) nebo rozepínací vepředu jako kimono 😉 a pak mam 4 časáky teď u švagrové tak do těch se kouknu v neděli a tam jsou teda i ty tepláčky 😅
@laeela 😀 jj taky si při šití dávám pozor abych šila rovně a pak když se koukám na věci normoš v krámě tak jen koukám jak to maj křivý nebo nezačištěný 😉
@lucijan přesně 😉 co šiju tak mě mateřská baví bo dělám i něco jiného než se starám o prcky 😉 což notně přispívá k duševní hygieně a mláďata se aspoň naučí samostatnosti kdaž na ně naní tulika času 😎 😀
tak jo,dohážu do sebě oběd a jdu zase makááát 😀

katka82
12. sep 2012

@zdeann 😀 😀 náš Honzík dycky koukne na jednu z té tuny látek co se tu povalujou a zeptá se co mi z toho ušiješ??????

zabza40
12. sep 2012

@sinala Já ho mám 😀 😀 kupovala jsem ho na jaře 🙂 🙂 🙂

palosek
12. sep 2012

@zabza40 .... 😀 😀 😀 😀 ha,ha,ha...to se mám na co těšít...
@sinala ...to to včera říkal něco o cover??? 😀 😀 😀 😀

sinala
12. sep 2012

@palosek jen říkala 😀 😀 😀 nevím, kam bych ho dala, kde na něj vzala a při mé rychlosti šití by to byl fakt přepych 😀 😀 😀 , ale jednou mi možná bude stát v mém šicím koutku 😀 😀

zabza40
12. sep 2012

@sinala 😀 😀 😀 nikdy neříkej nikdy , šiju na flér turky a stále jsem se přesvědčovala ,že ho nepotřebuju, na jaře mi vrátili daně ( asi poslední ☹ ) tak jsem ho hned kopila 😀 😀 😀 😀

lenasss
12. sep 2012

holky zbylo mi tady ještě pár metrů folie pokud byste někdo ještě chtěli 🙂

terezita
12. sep 2012

@lenasss na co je to dobre? ja ty vase folie nejak ted nepochytila.. 😀

lillyzelvicka
12. sep 2012

holky nemáte některá navíc doma 2.2,5m černého softshellu?potřebuju ho ještě před hromádkou co teď běží 🙂

lenasss
12. sep 2012

@lillyzelvicka já kouknu černý tu mám ale nevím ted kolik večer bych přeměřila

lenasss
12. sep 2012

@terezita je to vodou rozpustná folie šijí se s tím aplikace dáš na látku přešiješ a nezasekají se ti stehy dovnitř ikdyž šiješ u kraje 🙂

terezita
12. sep 2012

@lenasss aha.. akorat kdyz se pak rozpusti, tak se nezacnou ty okraje trepit?

zabza40
12. sep 2012

Anemáte někdo kousek bíleho softu ,třeba i zbytky potřebuji na aplikace 🙂

animal
12. sep 2012

@lenasss si vezmu metr, když tak moc nabízíš 😀 😀 odečtu ti to v hromadě úpletů???

lenasss
12. sep 2012

@lillyzelvicka tak nic mám jen metr pokud bys ho chtěla klidně pošlu