icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
13. sep 2012

@animal to znám 😀 😀 😀 měla jsem to u první a teď to bude to samé a prostřednímu dítěti nerostla noha tak rychle a to jsem si dovolila koupit i boty dopředu, když byly ve slevě a neměla jsem strach, že se netrefím velikostí 😀 😀 😀 , což u rychle rostoucích noh nejde 😉

aerin
13. sep 2012

ha, tak jsem se konecne odhodlala vyndat z tech superfitek stelku a poradne primerit a teda ma tam min nez jsem myslela 😅 tak mu prece jen noha trochu vyrostla 😅

aerin
13. sep 2012

holky chtela jsem se zeptat, kdo jste sil mantinely atd., ale koukala jsem, ze me kdosi predbehl...no nicmene, tak ruzne na netu jsem se docetla, ze lepsi nez vatelin je na ten mantinel 1cm molitan, ze se tak nedeformuje
nevite kde sehnat? zatim se mi to nepovedlo zjistit
diky

veronik77
13. sep 2012

@aerin Zkus nějaké čalounictví nebo čalounické potřeby. Akorát je to lepší ještě u krajů prošít - já to neudělala a pak se mi ten molitan při praní přetáčel....

bobet
13. sep 2012

@caramilla 🙂 taky jsem tohle "pravidlo" slyšela od tchýně alias "posla dobrých zpráv", naší obryni Stáně šiju v 16 měsících většinou velikost 92, takže má odhadem tak 85cm 😒 , z bot 24 mi právě vyrostla... To mě doma s takovou zašlápnou....

terezita
13. sep 2012

@aerin zase usetrim za obleceni.. jednu velikost nosi uz 1,5 roku.. 😀 😀
i kdyz to je spis problem, nemuzu sit dalsi!! 😀 botky ma 26.

animal
13. sep 2012

@terezita jako moje šité oblečení některé taky nosí docela dlouho, protože je to různě ohrnovací atp.

terezita
13. sep 2012

@animal moje ale nee.. 😀

monr
13. sep 2012

kočky, teraz ma napadlo, myslíte, že by sa dali ušiť tielka z froté mtx? prišiel mi raz v odstrižkoch taký obrovský kus, tak žeby som malej našila tielka.

ucitelka70
13. sep 2012

prispejem aj ja k veľkostnej tabuľke, Alex má 81 cm a 10 kg, 15 mesiacov, v júni nosil ešte 18ky topky, potom to šlo tak zhurta, že teraz mu treba asi 22, lebo letné sandálky mu už tlačia malíčky.... to znamená, že 4 čísla mu nôžka narástla....
nechcelo sa mi veriť, ale na papier som obkreslila nožičku a je to 14 cm

ucitelka70
13. sep 2012

@monr a ako si objednávala odstrižky mtx? to by som brala

monr
13. sep 2012

@ucitelka70 ešte tuším na jar, alebo dokonca v zime som vystihla na ich stránke, a objednala 10kg, normálne objednávkou. 😉 teraz striehnem dosť často, a už dlho dlho nič, zrejme sú šikovnejší, ktorí vystriehnu hneď po nahodení 😀

michamicha
13. sep 2012

teda vy máte všichni obříky 😀 Vojta měl ve 24m "jen" 82cm a 11,5 kg 😅 manžel má 175, já 165 🙂

jinak děkuju všem, kdo mi poslal odkaz nebo dal radu kam pro ty štítky a loga, už jsem to vyřešila, sice nic moc levnýho, ale snad to bude pěkný i když jednoduchý 🙂 akorát teda budu čekat min. 3 týdny, ale to už vydržím 🙂

ucitelka70
13. sep 2012

@monr tam cena vyjde veľmi zaujímavo, však? a čo si z odstrižkov už pošila? ja mám zatiaľ iba z dadky, raz som objednávala kilo úpletu a kilo froté... a max. spokojnosť... z mtx čo všetko balia do odstrižkov a aké veľké ks?

monr
13. sep 2012

@ucitelka70 boli tam 2 metra jednolícu v celku, potom cca metrový kus froté, obrovská kopa šedé melé jednolíce nastrihané priamo na tričká alebo tepláky (len sú na nich buď dierky, alebo vytrhnutá nitka) a rôzne kúsky všetkého možného či už jednolíce, fineriby, piké. tie drobné sú skôr na aplikácie, prípadne patenty môžeš na lemovanie, alebo trebárs kvázi patchworkové šitie oblečenia vieš využiť, ale kočky ktoré majú, isto napíšu viac.
ja som zatiaľ použila tuším len patenty, a dnes mienim využiť viac, musím našiť tie tielka. tak asi ten jednolíc alebo froté na to padne.
tu je foto tých 10 kg,

kveta007
13. sep 2012

I já se přidám s příspěvkem do "růstové statistiky" 😉 Máme právě rok, takže když to budu brát podle velikostí v HaM, které jsou naštěstí větší, tak kupuju právě teď vel. 92, ale včera na roční kontrole nám dr. naměřil 76 cm a 10 kg. Takže na nás to číslování velikostí moc neplatí... Já jsem tedy hlavně ráda, že jsme za posledního půl roku přibrali jen 1 kg, protože jsem se fakt děsila, že si ty záda už úplně odrovnám, když měl V. v půl roce 9 kg. Jinak jsem si tu asi před 14 dny stěžovala, že pořád nelezeme, nesedíme a nechodíme, tak jsme se nakonec den před narozeninami zvládli v postýlce postavit. Takže teď musím dávat velkýho bacha, co leží na stole u postýlky, co může nenávratně zmizet, viz. foto. 😀

caramilla
13. sep 2012

@animal no, já taky čumím, já kupuju někdy během roku i 5 velikostí... Loni v létě v srpnu jsem kupovala první chodící a to měla mezi 18 a 19!!! A teď má min. 24, ale spíš už 25 s nadměrkem těch 1,5 cm ...

caramilla
13. sep 2012

@aerin to jsem prave pred 14 dny merila stelku superfitek, co jsem kupovala na konci dubna a zistila jsem, ze ten nadmerek neni uz nadmerek, ale podmerek 😀 😀 😀

caramilla
13. sep 2012

@terezita hele, tak ona emina ještě bude dědit po Jasmíně 😀 😀 😀 😀

caramilla
13. sep 2012

@kveta007 to je fakt hrozně divný, v HaM vel. 92 je Jasmí teď tak akorát,možná trochu delší rukávy ještě🙂 A to má určitě víc jak těch 92 cm a končetiny dost dlouhý, tak nechápu, že v 76 cm je dobře 92 😀 😀 😀 😀 Rukávy nejsou dlouhý? Nebo to myslíš jako krátkorukává bodýčka na léto na délku, to jsem taky loni právě měla v roce delší, aby se to zaplo přes plenku 😎

mooncaa
13. sep 2012

K růstové statistice, taky patří Eli k těm větším, začátkem prázdnin měla 91 cm (21 měsíců). Vyrostla mi skokem o 4cm za měsíc a teď 2 měsíce je pořád stejně veliká. Před tím zase nerostla asi 3 měsíce. Botičku má 23 a ještě tam má 1 cm místa.
K tomu dvojnásobku, věřím, že u kluků to plati může - syn měl ve 2 letech 100 cm a v necelých 16 letech má 192 cm. Dcera měla jako Eli cca 91 cm a teď v necelých 13 letech má 166 cm a už moc asi nevyroste.
Mám pocit, že jsou 2 modely růstu, jedni jsou celé dětství velcí a pak se zarací, a jedni zase malincí a pak v 16-17 (u kluků) vystřelí a probourají strop.

mooncaa
13. sep 2012

@caramilla To číslování oblečení je v celku děsně divné, jsem nedávno žehlila tričko - jedno z mála, co jí není malé a tam cedulka 4-5 let. 😀
A pyžama, to se nedá nosit. Vršek nám leze pupek už ven a spodek ještě ohrnuji nohavice 2x. To je důvod proč pyžama šiji.

kveta007
13. sep 2012

@caramilla Rukávy máme dlouhý snad u všeho... To byl hlavní důvod, proč jsem sem za váma vlezla, že začnu malýmu šít, aby mu to sedělo. 😉 V. má dlouhý trup a ruce s nohama o to kratší. Je pravda, že tepláčky máme spíš vel. 86. Takže kupovaný spací overálky jsou většinou úplná tragédie - nožičky mu v tom plavou a rukávy má ohrnutý skoro o půlku délky, aby mu to přes tělíčko sedělo. Ale dr. se netvářil, že bychom měli nějakýho mutanta... 😀

kveta007
13. sep 2012

@caramilla A ještě jsem zapomněla dodat, že jedeme normálně v papírových plínách, ne v látkovkách... To bych už asi v obchodě pomalu nekoupila nic, co by přes látkovku sedělo...

terezita
13. sep 2012

@caramilla na to nereknu ne.. 😀 😀 😀

aerin
13. sep 2012

ehm, tak k rustove statistice bych dale chtela dodat i s dokumentaci....dneska jsem Z. koupila nepromok. gate v Lidlu aby mel na stridacku se softem co mu snad brzy usiju😀 a takto prosim na nem vypada nejmensi velikost 86/92, sraky stazeny na nejmensi a rovnez zmenseno na sirku tema patentkama co tam jsou...na fotce to tak nevynikne, ale jsou fakt obri...

caramilla
13. sep 2012

@terezita budeme vyřazovat pro Em zvlášť povedené růžové outfitky 😀 😀 😀

caramilla
13. sep 2012

@aerin jo no jo, ja chtěla jit vlastne dneska ty nepromokave zalezitosti omrknout do lidlu, jeste, ze mi to pripominas, vyrazim mezi duchodce 😀 😀 😀

caramilla
13. sep 2012

@kveta007 hele, tak to je teda fakt haluz! Masakr... to mas nejlepsi opravdu sit...

@mooncaa jj, pyzama taky siju, kdyz jsme mely na noc velikanskou latkovku, tak nohavice by se dole daly 3x zavazat a pres telicko to tahlo (overalky) a ted presne, tricko nad pupkem atp. Pyzamo je nejlepsi fakt usit, zrovna to mam taky v planu, na zimu mame jen jedno moje a zbytek des bes...

palosek
13. sep 2012

@monr ...takový drobeček 😀 😀 😀