Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
baby idem k vam po rady...poradte ako zacat odplienkovat? pls....zatial som neprisla na to kedy cika a akurat fiem kedy kaka...no ked ju posadim nanocnik...prestane a nechce mi na nom sediet ☹
krásné výtvory, palosek i caramilla!
@caramilla očumuju ty tvoje trička a musím se zeptat, Jasmí to takto v pohodě přetáhne přes hlavu? Já mám totiž problém s vychytáním výstřihu, buď je to vytahaný a je moc velký, nebo ho Julik nepřetáhne. V létě větší výstřih nevadil, ale teď v zimě to není ideální. 😀
@komisakpd a kolik má měsíců, teď si neuvědomuju? Já ti poradím to, co je otřepané a asi to nechceš slyšet, ale dej jí čas. Ona na to přijde. Některé děti poslušně čůrají do nočníku hned, některé na něm zaboha sedět nebudou. Já jsem posazovala od 11m (sedla si sama v 10 a půl, tak jsem koupila nočník a začli jsme). Nejdrřív jsem vychytávala, kdy čůrá (po spaní, atd.) a dobrý, ale pak přišel okolo cca 13m zlom a zaboha na něm nechtěla sedět, prostě odlezla. Pokud jsem ji nějak motivovala knížkou, hračkou, tak si na něm hrála, ale nic neudělala. V červnu jsem se rozhodla sebrat plenky, skoro tři měsíce jsem jak de.il vytírala, uklízela, prala....madam to vůbec netočilo 😀 . Na konci léta jsem to zabalila s tím, že se na to můžu, vrátila jsem plenky (osvobozující hlavně pro mě, nemusela jsem furt hlídat, jestli nečůrá na křeslo či jinam, kam nemá)...no a v září (22m) se sama odplenkovala ze dne na den, bez nehod, chodily jsme rovnou ven bez plen, od začátku byla schopná to vydržel třeba 3h.
V konečném efektu je odplenkovaná dřív než stejně staré děti z okolí, které už "chodí bez pleny" půl roku, ale počůrají se 3x za den. Každé dítko to má jinak, nočník zkoušej, ale nedrž ji tam násilím. Jednoho dne jí to docvakne a překvapí tě 🙂
@komisakpd U nás odplenkování začalo úplně samo. Jeden den jsem si postěžovala, že od návratu z dovolené (byla tam na papírovkách) mi dítko odmítá na nočník vůbec sednout a druhý den si začala chodit úplně sama na nočník. Před tím jsem dávala čůrat po spánku, po návratu z procházky, při přebalení na nočník, ale vyčůrala se jen někdy - ale už věděla, že do nočníku se čůrá, tak se buď vyčůrala nebo hlásila nejde, ale sama si neříkala - to přišlo pak úplně samo.
Máme ale problém s kakáním, to si odmítá sednout na nočních/záchod (a hysterický záchvat k tomu) a vyžaduje plínku, klidně si jí i sama donese (plínku a separační fleesovou vložku) nainstaluje i si na ní je schopna lehnout, když nereaguji, ale ještě si jí sama nezapne (je na patentky).
@komisakpd mě holky na nočníku sedět vůbec nechtěly a přesně ve 2 letech si tam sedly a během 2 dnů bez plenek a nehod a ta starší i v noci okamžitě bez plen. Adr. ještě tak 0,5 roku se počůravala v noci. A když někdo říká, že je jeho dítě bez plenek od roku, ale má 3 nehody denně, tak to pro mě není odplenkování 😀
@maly_prcek Děkuji, už jsem sehnala
Dievčatá, potrebujem poradiť - šijem ešte len tri mesiace, mám starú Ladu. Objednala som si bambusové froté - chcem si našiť vkladačky a nohavičkové plienky. Lenže som si neuvedomila, že to froté je elastické a keď zošívam dve vrstvy cikcakom, tak sa mi to veľmi nepekne krúti ☹ Je na to nejaká finta, aby to vypadalo krajšie? Alebo sa s tým mám zmieriť?
@kuna mám takovou pumpičku na míče, je u toho i jehla. Teď jsem tím dofukovala dětský míč. Koupila jsem jí v Tescu v oddělení sportu, úplnou náhodou, stála pár korun. Můžu ti jí přinést, až si k tobě půjdu pro tučňáky 😉
@kuna přetáhne v pohodě. Je to úplet batani a je krásně pružnej, obšito u krku COL na nejmenší diferenciál a hustý steh a povolené nitě horní, takže to nádherně pruží a krásně se to roztáhne. Jako musí se to roztáhnout, ale jde to jak po másle a je to chvilička. Já nesnáším trička na patentky. Jako ani tak na oblékání jako na šití 😀 😀 😀
@palosek Hele, klepala se chudinka zimou, až mi jí bylo líto, ale ono s mikinou to není vidět ty kalhoty. Ale toto je foceno asi v 17 h a fakt by jí byla už zima 😀 😀 😀
Viz druhá dodělávka, tentokrát zakázka pro mou stálou zákaznici z Fleru. 😎
Viete poradiť, ako zakončiť soft nohavice? Umelý patent, či len tunelík na gumu - nie je to hrubé ? Ušila som dávnejšie s bavlneným patentom, v daždi ok, no hneď prvý sneh ukázal, že tiahne vlhko. Vďaka.
@zuzu_epona praním sa mi to zvlnenie vyrovnalo, i keď nie úplne.
@anastazieb jé, díky, já doufám, že ji někde do té doby seženu, když né, tak využiju nabídky 🙂 . Každopádně díky za tip!
@ucitelka70 super..pošleš mi spolu s tým overalom potom od Henči? 🙂
@laeela tý jo, mochomůrky jsou krásné 😎
@mooncaa Jasmínky světle růžové - podšito teplákovinou, na kterou jsem na koncích na nohavicích našila úplet z wendy, jednolíc. Je to tedy bavlna. Jako do louže to není, ale to přece není ani to plátno 😀 Nejsou to kalhoty do lesa, ale na parádu. A v zimě Jasmí bude nohavice mít ve sněhulích. Takže bavlna v pohodě. 😎
Ty druhé jsou celopodšité el. jednolícem z Batani.
Ahojte baby, potrebovala by som poradit. Pohravam sa s myslienkou na zimnu bundu zo softu. Keby som dala este zvnutra flis, co medzi soft a flis, aby to bolo dostatocne teple aj do mrazov? Co ste davali alebo by ste davali? Dakujem za kazdu radu.
@zuzimia @animal @snowwitch
my práve šijeme s dcérou soft súpravu, podšívka - deka z ikei - okraje má také vyrezávané , dosť je hrubé, najprv som myslela, že spolu ušijeme ale asi lepší nápad by bol na patentky - ak nebude tak zima, tak futro oba odpatentkujeme aj z nohavíc aj z kabáta. Čo vy na to? dobre bude? ešte som nerobila také futro, čo sa dá aj vyberať, tak som zvedavá
Holky, děkuji za palce, povzbudilo mě to. 😉
Hlavně mi docela ubyly konečně i nějaké látky. 🙂
@zuzimia Loni jsem malýmu šila na zimu soft bundu s lamou uvnitř a měl jí do těch nějvětších mrazů, pod ní stačilo triko+bavlněná mikina a bylo mu teplo. Když ho někde potřebuju svlíknout, sundá bundu a je to, nemusím ho dolovat z dalších dvaceti vrstev trik a mikin, takže letos mám v plánu ušít znova soft+lama 😉
@zuzimia Já jsem naopak pro nepodšívání. Radši vrstvím a bunda je víc univerzální, teď ji nosí na lehký svetřík, v zimě na silnější svetřík a v mrazech ještě merino triko a může ji nosti celý rok, prakticky, když je hodně zima v létě, tak i v létě. Teplá mi přijde dost. Navíc, když sušíš, tak jen tu bundu a nebusíš to sušit rok, když je to podšitý. Ty podšitý věci schnou týden 😝
Takže podle mě lepší jen softová bunda a pod to dát dle potřeby. Např. i když dítě běhá nebo je v kočárku nebo spí, tak prostě oblékám jinak. Aby nebyla nikdy zapařená.
Toť můj názor a moje zkušenost 😉
@snowwitch téééda fakt nááádhera 😲 😲 😵
@palosek spoďáry super 😵 sis dělala sama střih? 🙂
jinak hlásím že jsem pokořila Nonity 😀 ale jako holky když jsem to spočetla tak jsem nad nima strávila no dobře 7-8 hodin 😅 včetně obkreslení střihu,přemýšlení a hlavně párání 😝 😝 😀 no nevím kdy budu mít chuť se pustit do dalších 😀 tohle je velikost 110/116 tak to odpolko zkusím na modelovi 😉
@caramilla mám stejný názor na oblékání, původně jsem chtěla softku podšívat buď lamou nebo flísem, ale nakonec jí udělám bez podšití a místo podšití z tý lamy nebo flísu ušiju mikinu 🙂
@caramilla je to asi věc názoru, mě se v tom nikdy nezapařil, v kočárku teda už nejezdí a nespí, běhá jen po svých...a stejně má těch bund víc, takže když je tepleji, dám prostě jinou, nepodšitou... a co se schnutí týká, bunda je vždycky do druhého dne suchá, podle mé zkušenosti ta lama schne rychle, přeci jen to je umělina... Třeba v krámě to je k nezaplacení, sundám bundu a nepaří se, nemusím sundavat další vrstvy a za deset minut ho zase celého navlíkat... toť zase můj názor a poznatky 😀 😉
ale je to teda bunda fakt do mrazu, v počasí jako je dneska u nás (cca 8-10 st.) by se v ní upekl...
Dneska došly tučňáčí látky, jsem unešená 😵. Mám hloupý dotaz - můžu prát všechny barvy dokupy, na kolik a můžou do sušky? Díky!

@zabza40 Mám tu takový do červený šmrnclý do jahodova z MTX - je to 2x40cm šíře a je ho 28cm...