icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

terezita
9. aug 2011

@caramilla no stoklasu taky potrebuju.. ja jen vzdycky naivne doufam, ze nestihnu ty terminy a pak aspon usetrim.. 😀 😀
@ivuska.h diky! toz to bych mela stihnout.. 😉 jen mi nikdy nefunguje pridavani do tech tabulek.. 😖
@lowike vkladacku s aksamitem zvladnes, jen si to musis hezky naspendlit. u tech plinek je to horsi, bo furt jedes do zatacek a pak to ujizdi. takze se neboj! 😉

crawler
9. aug 2011

@ivuska.h chápu to dobře, že print PUL je 22 eur za metr? to je teda darda. chystám se objednávat, ale teda mě to z usa vyjde i se všema těma poplatkama levněji 🤐 pravdou je, že mají neokoukané vzory

ivuska.h
9. aug 2011

@crawler Ne, to jsou běžné ceny, my máme VO ceny, vzhledem k množství zboží, takže platí to, co je v nadpisech sloupců tabulky. Potištěný PUL je v přepočtu za 380 Kč/m vč. pošty do ČR. Proti Americkým PULům jsou tam ale dva podstatné rozdíly -- tento je prodyšný (mají na to lab. zkoušky) a má Öko Tex, sice jen II. kategorie, ale i tak je to pořád víc, než americký CPSIA atest.

crawler
9. aug 2011

@ivuska.h no já teda myslela, že každý PUL je prodyšný - aspoň se to tak uvádí, když má sloužit tam, kde má...jinak kéž by ty atesty byly opravdu na místě 😔 ...ale je zcela běžné, že se to dá koupit 😖

ivuska.h
9. aug 2011

@crawler Nene, každý rozhodně prodyšný není. Vím, že se to často tvrdí, ale skutečně to tak není. Paropropustné membrány jsou za poněkud jiné peníze, než ty pouze vodonepropustné. Však si od svého dodavatele PULu zkus vyžádat zkoušky paropropustnosti a uvidíš 🙂

ivuska.h
9. aug 2011

@crawler Jo a jak myslíš koupit certifikáty? Jako podplatit? To zajisté možné je, ale Öko Texu teda osobně věřím, je to nejvíc uznávaná značka v textilním průmyslu.

caramilla
9. aug 2011

@ivuska.h No, vždyť jsem psala, že jsem se na ty patenty radši ani nešla podívat na ty barvičky 😀 😀 😀 Já to chtěla ušetřit práci! Ale kdo si koleduje 😀 😀 😀 Přidáš-li, určitě mě tam v tabulce uvidíš 😀 😀 😀

Bože, holky, mám novou hromadku - 31. 8. ve 12 hodin - vyloupení banky - kdo jde do toho se mnou? 😎

Jo, s tou prodyšností PUL jsi mě teda Ivo docela vyděsila 😖 , hrůza... Takže to si taky koleduje o to ještě opičky přihodit:D Chtěla bych ztoho ušít švagrové pořádnou přebalovací podložku a sobě asi taky, ta naše malá to je taková jasná opice, že to musím mít 😀

maly_prcek
9. aug 2011

@lowike Řekla bych že 2x french terry + aksamit je lepší volba... Není to zas taková hrůza, to šití aksamitu. Chce to pěkně našpendlit... Zas na čem jiném se učit s aksamitem pracovat než na rovné vkládačce, že 🙂 A mně se ještě osvědčilo kombinovat na vkládačkách aksamit s něčím nepružným (hlavně flísy), pak to líp drží tvar.

terezita
9. aug 2011

@caramilla to zrovna nemuzu, budu na dovolene.. 😀 😀 😀 posun to o tyden sem nebo tam a ucastnim se! jdu si sit masku.. 😉 😅 😀

caramilla
9. aug 2011

@terezita Co bych pro tebe neudělala. Ale pozor, jen za podmínky, že budeme přepadávat v růžových kuklách 😀 😀 😀

terezita
9. aug 2011

@caramilla i ty brute!! toz to na to pak budes sama.. 😀 😀 😀

crawler
9. aug 2011

@ivuska.h aha, tak paropropustnost - to pokoukám, jak je na tom ten můj PUL. ano, jde to koupit a můj manžel je ing. v oboru kvalita a byl svědkem dost prostopášné nabídky na určité zboží, jak jim narazítkujou jakýkoli certifikát a vytáhli tam před nima štemply a račte si pánové vybrat. Koneckonců pro výrobce se vyplatí si to zaplatit právě kvůli výhodnosti prodeje svého zboží - prostě se pak můžou chlubit a líp se prodávají - o nějaké etice a morálce nemůže být řeč 😉. Takže já jsem v tomto případě dost skeptická - spíš bych se řídila podle toho, jaké zkušenosti bude mít maminka s plenou po ušití - kolik vydrží laminace, zda dítko nebude mít alergickou reakci na materiál apod. Například na mě by mohli testovat - já mám tak citlivou pokožku, že zreaguju po čemkoli 😀 a ten můj malej je po mě :-/

crawler
9. aug 2011

@ivuska.h a ještě k tomu oko-texu. já mám zrovna neblahou zkušenost se 100% bavlnou - koupila jsem si 2 halenky, které měly certikaci ekotex a drží tvar, nežmolkují, ale například na několika místech pustili barvu - takže jsou halenky flekaté :-/ to by nemělo udělat ani bez certifikátu natož s ním 😠

caramilla
9. aug 2011

@terezita Čím méně kompliců, tím větší podíl 😀 😀 😀

medvi11
9. aug 2011

@caramilla zaplatila jsem čiperčí softshell, poštovné a čokoládovné pošlu při třetí platbě, pořád nevím, kolik to bude a stejně ještě jednou platit budu...

keziah
9. aug 2011

mamicky, mam na vas 2 otazky:
1. planujem sit nieco ako BG flip- proste vrchne nohavicky s takymi akoby "chlopnami" vpredu a vzadu, aby som mohla pouzivat vkladacky a obyc. plienky ale nemusela skladat novosklad. Rozmyslam, ako vyriesit gumku okolo nozok-mate niektora skusenost s jednak lemovacou gumkou (detivbavlnke, nie sijemdetem) a jednak so zasitim lastinu a naslednym olemovanim polyesterovym flisom? Je na taketo lemovanie mozne pouzit napr. deku irmu alebo je vhodnejsi mikroflis?
2. Na niektorych kupovanych upletoch sa mi strasne krutia kraje latky- ma zmysel pokusat sa to rozzehlit alebo to rovno mozem odpisat, odstrihnut a vyhodit?

terezita
9. aug 2011

@keziah odstrihnout.. muzes tomu predejit tim, ze nez latku vyperes, tak ji kolem dokola sesijes (overlockem nebo overlockovym stehem nebo cik cakem, ale bacha, aby se to nevytahlo) a pak se ty okraje pri prani nevytahnou. pak to jen zas obsmiknes a muzes sit.

ivuska.h
9. aug 2011

@crawler Jenže tu látku si může kdokoliv nechat přetestovat (pozor na to, že mluvím o obsahu škodlivin, ne o kvalitě látky!) a tím by to prasklo. Co máme atesty dělané v ČR, tak tam nám opravdu nikdo razítka jen tak nenabízel, ke všemu jsou laboratorní protokoly atd. Jasně, člověk si musí vybrat, čemu věří tak nějak v základu a Öko Texu a českým laboratořím prostě věřím. U nás v ČR nějde o žádné chlubení, je to zákonná povinnost, z necertifikovaného se pro děti do 3 let šít nesmí (myšleno na prodej, doma ať si každý šije co chce) a myslím, že je dobře, že je takto spotřebitel chráněn.

ivuska.h
9. aug 2011

@crawler Ono taky záleží, jaká třída Öko Texu to je, jsou celkem 3 a hodně se liší. Nejsem si teď jistá, jestli ve II. třídě (kontakt s kůží u dospělých, pro děti nestačí) je stálobarevnost, ta tvarová stálost se myslím nezkoumá vůbec, jde o škodliviny, ne o kvalitu materiálu ve fyzikálním smyslu.

marcelkad
9. aug 2011

@ivuska.h jak yyznačit do tabulky, že chci jen čtverec na jednu plínku? Nebo musím vzít povinně min. množství 0,5m?

monikajan
autor
9. aug 2011

@dankakk teraz v lete mi akosi vsetko rychlo doslo a dodavatelia maju dovolenky.... no vsetko trva ovela dlhsie 😠 . A cakam aj na nejake nove vzory - vo wendy uz nic dlho nove nemali ☹ . Cesky flis tento, najneskor bud. tyzden.

@lowike cesky flis je ok na dotykovu vrstvu. Pripadne otestuj aj bavlneny aksamit - ten je ako dotykova vrstva super a dobre sa sije.

ivuska.h
9. aug 2011

@marcelkad Čtverce budu brát jen v případě, že jich bude po násobcích 3, aby se to dalo přepočítat na půlmetry... Napiš tam teda normálně slovy 1 čtverec a pak uvidíme.

janickabez
10. aug 2011

Ahoky pěkný den, jdu se poradit hledám inspiraci na softshel. našla jsem spostu věcí, ale koukám, že některé jsou podšité síťovinou, myslíte, že mají posditou jen tu kapuci, nebo celý komplet. Budu se muset jít kouknout někam do sportu jak to vypadá vevnitř

http://www.e-krtek.cz/detska-softshell-bunda/d-...
http://www.sport-lyze-kola.cz/outdoor/bunda-mck...

tady malinká inspirace na na krásné veselé softšelky🙂
http://www.kozikidz.co.uk/Spring summer 09/summ...

janickabez
10. aug 2011

je koukám že poslední odkaz nefunguje tak snad takhle 🙂

http://www.kozikidz.co.uk/index.html

dankakk
10. aug 2011

Ahojte, idem po radu🙂 chcem usit niečo podobne ako bum hugger- ako vonkajšiu vrstvu french terry a vnútro by bolo z flisu + prisita vkladacka 2vrstvy french terry. Ako flis vrstvu by som chcela použiť polar flis- myslite že to bude ok?

caramilla
10. aug 2011

Tak po dnešní kontrole záloh chybí peníze ještě od Markéty B. a Zuzajdy (nepočítám ty, které posílají až dnes večer🙂 Pokud nebudu mít peníze od těchto dvou zítra ráno na účtě, tak je bohužel z objednávky na Blerinu musíme vyřadit. ☹ Tak snad dojdou včas!

lubif
10. aug 2011

@monikajan @maly_prcek velmi pekne Vam obom dakujem za rady, vsetko dobre 🙂

zfidorka
10. aug 2011

@lowike vkladacky z aksamitu su v pohode 🙂 aksamit sa smyka asi pri siti kapsoviek s pulom...
rovne vkladacky su skor problematicke z bmb frote, to sa dost natahuje...

smejkoh
10. aug 2011

@lowike Ahoj, french terry + aksamit na vkladacky je velmi dobry vyber, spolu sa ti to bude dobre sit.
Ja som prve 4 plienky usila tiez podla strihu Haipa daipa, ale sa mi neosvedcil, lebo medzi nozickami je dost uzky a mala mi ho vzdy prekakala. Ľanove frote neviem ci pranim nestvrdne, na zaciatok mozes skusit french terry, s tym sa velmi dobre robilo a je makky aj po vela praniach. Neskor, ked uz si budes istejsia sitim, mozes usit plienocky z bambus. aksamitu, tie su asi najjemnejsie.

maly_prcek
10. aug 2011

@lubif Teď jsem šila vkládačky z té tvojí druhé varianty (střední flís+bmb froté - nic lepšího momentálně doma nemám 🙂 ) a je to takové tenká, při rozměru 60x12cm to bude taková střední vkládačka, nic extra savého. Určitě by to chtělo místo středního flísu ten silný nebo ještě jednu vrstvu flísu nebo aksamitu navíc...
Ale šilo se to celkem fajn, akorát z toho froté je nehoráznýýýý bordel. Nemít tu zbytky froté, určitě bych sáhla po aksamitu. (Mimochodem - je i bavlněný aksamit, prej se z něho šije podstatně líp a taky moc netvrdne, akorát to není bambus, tak ta savost bude menší... Ale třeba v kombinaci s tlustým bamb. flísem se z toho musí šít parádně)