Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
holky prosím o radu (snad nebude vadit že je to z nešicího tématu🙂 ) měli jste taky některá problémy s dítkem když mělo jít do ŠKOLKY?Max (starší syn v lednu 3roky) je uplně hotovej když slyší školka a řve a řve a to tam ještě pořádně nebyl (jen jednou se podívat když jsme byli u zápisu) vůbec nevím co s ním za měsíc tam má začít chodit ale když vidím jaký dělá scény:( je mi jasný, že to prostě bude muset být tak že ho tam dám a on si třeba pobrečí jenže mě děsí fakt že ho tam asi ani nedostanu 😕
@piecee u nas to bylo to samy, pouze s tim rozdilem, ze dcera nastoupila ve dvou letech. Prvni tyden v pohode a pak se to zlomilo, nechtela o skolce ani slyset. Pritom se ji tam dle ucitelek nic zavazneho nestalo (mozna ji nekdo sebral hracku, nebo nejak stouchl, ale to se stane). Navic byla permanentne nemocna, takze jsme nakonec skolku zrusili a par mesicu pockame. To jsi asi slyset nechtela. Nema treba nejake kamarady, kteri tam chodi taky? Ze bys ho namotivovala...
Asi jinak zalezi na tom, jak by se choval po tvem odchodu - jesli dela tyatr v satne, ale po zaklapnuti dveri se rozbehne za detma a hraje si, nebo jestli fnuka cele dopoledne.
@piecee já bych to taky zkusila,dala ho tam zavřeal za ním dveře a potom se poptala jak se choval jinak to asi nevyzkoušíš.Právě sousedka to měla s dcerou a nakonec tam teda chodí,ale jen proto,že ví že musí 😀 prý jí to tam nebaví akorát si ráda pokecá s holkama ale to je vše 😀 😀 😀 náš mladej se strááášně těšil ale šel až ve 4 letech a nakonec tam nechtěl protože měl jen jednoho kamaráda a ten byl pořád nemocný a on vlastně taky a ted byl celý prosinec a už má kamarády 4 co o nich pořád mluví už chodíme bez brečení a těší se.Tak nevím zda jsem aspoň trochu pomohla 🙂
@piecee první dítě jsem dávala do školky ve 3 letech a 2 měsících ( tak to vyšlo na září) a viděla jsem jak za ty 2 měsíce vyspěla. Mladší šla rovnou ve 3 letech, chodila, protože musela, ale kdybych byla doma, tak ji tam nedám, dle mých pozorování 🙂 je 3 leté dítě malé na školku. Já už trpím teď, když si vzpomenu, že Andrej půjde, taky ve 3 letech....
Ještě jeden postřeh, Al. když chodila druhý rok do školky, začala brečet ráno v šatně a pak prý byla v pohodě. Ale přišli jsme na to, že ji paní uč. nutí jíst polívky, když jsem ji požádala ať to nedělá, že my doma nikdo nejíme vařenou zeleninu ( hlavně já 😀 😀 😀 ) bylo po ranním problému.
@lenasss jj s tím počítám že ho tam prostě dám 🙂 jen nevím jak ho tam dovezu 😀 lhát mu nechci (že jdeme nakupovat třeba nebo tak) on má poslední dobou fakt náladu na ránu to je hrůza vůbec ho nepoznávám ☹ Věřím že se mu tam bude líbit co jsme tam chvilku byli tak si šel hned hrát atd.jen prostě ho tam dostat 🙂 on ještě má problémy s refluxem (kvůli ABKM) a tak když se jako hodně vzteká a brečí tak se pozvrací 😔 no bude to ještě zajímavý
@sinala tak to je dobrý🙂 já se právě bojím toho že jsem to pokazila :( Max mi řekl že se bojí učitelky...asi jsem to v něm vypěstovala já pže jsem ho asi 2krát dala do macešky (místní taková soukromá školka pro děti od 2let) učitelka říkala že chvilku brečel ale pak si hrál a říkal mi že se mu tam líbilo,...ale od té doby nechce chodit ani do té budovi (je to v mateřském centru kam chodíme ještě na další programy) že se bojí učitelky :-/ ona jedna tam pracující "teta" umí zvýšit hlas tak se ji od té doby bojí..teď nevím jak mu vysvětlit že jdeme jinam že tam jsou jiný učitelky a jedna naše teta (manželovala teta ho bude mít ve třídě) 😖
@piecee malej má jít taky zítra poprvé do školky a hrozně se těší. Ale jde s kamarádem a pořád jen slyší, jak je školka fajn a že tam bude i kamarád a kouká dopolko na kouzelnou školku... Ale teda nevím jestli půjde, už od silvestra má teploty a jinak mu ale nic není. Přes den ok, v noci něco přes 37, žádná trága, ale stejně... A je to jen na leden jedno dopolko v týdnu a mají tam asi 7 dětí... do státní nemám ještě šanci, ale už ten kolektiv moc potřebuje.
Ale ten kamarád že jde s někým by mohl pomoc, ne? Zkusit to takhle namotivovat, pohrát si už dopředu ať tam nezůstane pocitově sám. A u nás ještě zabírá, že tam mají bagr 😀 😀 😀
Zdravim vsechny svadlenky v novem roce a prinasim snad pro nekoho dobry tip. Strima ma ted novoroci akci a to sleva dnes 13 procent na temer vse ve sve nabidce. Zitra sleva klesa na 12 procent a tak to pokracuje jeste asi tyden. Objednavat se slevou je ale potreba z centralniho eshopu strimy ne z ceske pobocky. Takze tady: http://cz.strima.com/ - oni tam maji nejake silene postovne, protoze se to normalne posila z Polska, ale zadala jsem si do poznamky k objednavce, ze si vyzvednu na brnenske pobocce a proslo mi to. Takze za vcerejsi cenu mam Janome 990 za 6300. Bohuzel na tom centralnim eshopu nemaji tak dobrou nabidku jako na ceskem eshopu, ale treba se to nekomu bude hodit.
@piecee Děti v tomto období se dost rychle mění a posouvají ve vývoji, takže za měsíc to může být jinak než je dnes.
Nicméně mému byly 3 roky v listopadu, byl víceméně nehlídací, ječel i manželovi, když jsem odjela.
Takže do školky zatím ani náhodou, ač mezi děti chodí rád, ale se mnou.
Nejstarší šla do školky ve 3 a půl letech, těšila se a od prvního dne byla nadšená.
Pokud máš tu možnost, tak bych do toho kluka netlačila, málokteré dítě je úderem 3 roku věku hned schopno nadšeně nastoupit. Navíc je zima, bude ti domů akorát tahat nemoci, je náročnější se vypravovat. Počkala bych do léta.
Jsem líná matka, ale radši bych řešila variantu dvakrát týdně spolu i s mladším do mateřského centra, hracího koutku, za kamarádkou co má malé děti na dopoledne, než dát prcka do školky.
@piecee navíc teda podle mého ho školka zdaleka neposune tolik, jako když si sama uděláš čas na nějaké činnosti s ním.
To je jen takový mýtus, že je to pro děti vhodnější, všechny malé děti potřebují hlavně spoustu pozornosti a tu prostě ve školce nemají a mít nebudou, když tam je jeden dospělák na 15 dětí.
@piecee D. chodí od necelých dvou let na jeden den v tádnu taky do miniškoličky (je narozený na konci září, takže státní nehrozí a grupáč pro 25 dětí bych mu stejně odepřela 🙂 ) V Brně se mu líbilo, chodil tam rád, ale když jsme se přestěhovali, tak si nesedl s novou učitelkou a ráno taky říkal, že do školky nechce, chodil bez razítka (dostávají razítka, že byli hodní), říkali jsme si, že jsme ani netušili, co to máme doma za rebela 🙂 MM se bavil i s učitelkama a ta jedna potvrdila, že si moc nesedí s tou jednou učitelkou. Pak se učitelky vyměnily a od té doby je to v pohodě...
Jestli má negativní zkušenost z jiné školky, tak mi to přijde normální, že má teď strach a myslí si, že to tam bude stejné... A co tam zkusit jít třeba jednou jenom "na návštěvu", že by tam šel s tebou, prohlídl by si to, paní učitelky by se mu představily a ukázaly mu to tam... Třeba by se i sám chytl a viděl hračky a chtěl si hned jít hrát... Klidně bych použila i nějakou materiální odměnu nebo cukrárnu (Když tam půjdeš se podívat, zajdem potom do cukrárny), myslím, že jak tam jednou půjde a uvidí, že to je jiné než byla ta předchozí, tak to bude OK.
@laeela snad jo ,...snad se něco změní alespoň trochu nebo mě brzo odvezou do blázince 😕 nikdy jsem neřekla ani písmeno že bych byla k.o z dětí (když je mám brzo po sobě 15m) ale teď ej to snad víc náročnější než když byli malé...starší syn je opravdu neskutečnej jen co se probudí tak pořád mrčí :( mám už vypozorované že to dělá jen doma ..stačí jít třeba o patro níž k babičce (bydlíme se stejném domě) a je jiný..proto si taky myslím že by asi potřeboval změnit prostředí. uvidíme zatim snad na nějakou chvilku odpoledne a doufám že se mu tam brzo zalíbí
@maly_prcek tj já mám v plánu tam být s ním ze začátku i s bráchou myslím že když ho udiví jak tam bezproblému běží si hrát snad se brzo otrká.nechci to hrotit ale zase chci být důsledná ☹ víš jako když už tam jednou začneme chodit (i když jen na pár hodit v týdnu) tak tam budeme chodit určitě.bojím se že v tomdle polevím a budu mu v tom akorát dělat bordel když se nebude chodit pravidelně:-/
Jo a mimochodem, já jsem teď ve škole měla pár předmětů pro mateřinky a paní učitelky (jsou to dálkařky, takže z praxe) taky říkaly, že ty tříleté děti a to nemaj, že se v těch velkých kolektivech, co teď jsou, hrozně ztrácí...
Co si budem říkat, já učit ve školce 25 dětí, tak si dám jako jediný cíl "Přežít" (Jako abych děti vrátila živé a sama došla domů 😀 ). Ale jinak nějaké děti určitě 3 leťák potřebuje... Ať už na hřišti, v mat. centru, nějaký sam. kroužek... Školka na 7 dní v týdnu (a kor když někdo dá hned i na spaní) to fakt být nemusí.
@piecee Jo, to určitě. Zvykat pomalu, ale žádné "tak tam nemusíš". Jedině kdyby bylo dítko nějak extrémně plaché a furt tam řvalo, tak bych to třeba o rok odložila, ale jestli je v jiných kolektivech OK, tak není důvod, aby tady nebyl...
Myslím, že takováhle ponorka z dětí je úplně normální, já to mám někdy taky... Modlím se ať už si je můj vezme na hlídání, jinak mně klepne... A to i z malé, bo tak zase pro změnu furt někam leze (tzn. leze kam nemá a jen střídá místa, kam nesmí)...
Ahoj holky jdu k vam pro postrehy jestli mate nektera zkusenost ci mely moznost porovnat nebo videt stroje Jaome 601 a Brother NV 10.
Mam je predvybrane a vaham .Janome ma vic stehu a asi bude dle hmotnosti i robustnejsi, Brother je zas levnejsi.
@dagmarkaaa Já mám Innov 10, Janome neznám. Dostala jsem doporučení na tuhle značku, tak jsem hledala Brother. Občas by se mi nějaký ozdobný prošívací steh hodil, jinak používám své tři-čtyři oblíbené stehy... Dobrou polovinu stehů jsem nikdy nepoužila... 🙂 Jinak namám s Brothrem problém - prošije bez potíží i opravdu hodně vrstev i jeansovinu nebo softshell. Je tichý, fajn je i led osvětlení. Jsou i Brothery s víc stehama, pokud ti nejde ani tak moc o cenu...
@maly_prcek dik za postreh. O ty stehy mi az tak nejde asi bude stacit par, navic jsem zacatecnik tak rovnisteh a cikcak plus nejaky pruznejsi steh mi postaci. Puvodne jsem hledala mechanicky stroj ale elektronika me zlakala ze i sit i pomalu, kdyz siju ikea strojem pomalu tak mi blbne...
@dagmarkaaa já zas pro změnu nemám zkušenost s klasickým strojem od Brotheru 😀 mám Janome 605, což je podle mě konstrukčně skoro stejné jako 601, jen je tam o pár funkční navíc... a jsem spokojená, zatím jsem nenarazila asi na nic, co by ten stroj vyloženě nezvládl...
sice jsem se nedívala, v čem je u nich rozdíl, ale dle mého názoru budou ty stroje podobné a myslím, že když se rozhodneš pro jeden nebo druhý, tak tlouct do hlavy se nebudeš 😉 obě značky jsou kvalitní, jak mi potvrdil pán, co jsem teď u něj v obchodě kupovala overlock
@dagmarkaaa Já mám Innov 10 chvilku, ale co mám ráda tu funkci, kdy jehla zůstává v látce, to mi u overlocku docela chybí. Já chtěla víc stehů, ale to bych musela dát za stroj o 4 tis. minimálně víc, abych tam měla ty stehy, co se mi líbili.
tak volba polohy jehly při zastavení je u janomky taky, i to led osvětlení tam je... 🙂 jak říkám výš, ony ty stroje budou asi dost podobné v těch podstatných věcech...
@mooncaa
@kamishek dik za recenze. A jojo to se mi taky libi to nastaveni polohy jehly. Maj to oba. Jeste me zajima poizivate nektera rasici patku? Budu chtit rasit ttreba na saticky neco. Nebo se to da bez patky v poho? U Brotheru je zdarma a Janome snad 300 kc... Jake patky jsou nezbytne na siti obleceni? Budu chtit navic tu kracejici a dal nevim co se pouziva..
@maly_prcek no já mám zkušenost, že lepší je dát dítě rovnou na celý týden i na spaní. Mladší jsem zvykala pomalu a bylo to horší...

@sinala mně se ty kostýmy vždycky strašně líbily a nechápala jsem, proč mi je máma nechce ušít... ale už to celkem chápu 😀 Loni jsem vyráběla š. kostým auta do školky, ale říkali mu, že je krásný robot, tak nevím 🙂 Letos chce jít za Ninju... To snad půjde poznat, leda by mu říkali, proč je za zelenou mumii 😀