Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@caramilla @stassy no, a ted co s tim... Jako kdyz jsem mluvila s panem z Ragosu po telefonu a bavili jsme se o tom, jak mi to spatne silo dirky, resp. jak blblo napeti, tak jsem mu rikala, ze bylo sumak, jestli jsem otocila koleckem doprava nebo doleva, nic se nezmenilo... A on hned, ze to nemuzu tocit koleckem, max tak o pul cisla, ze pak si to rozhasim... No nevim, porad to sije blbe, zatim jsem tedy zkusila jen otocit na 3 nebo 5 a bez zmeny... Tak ja fakt uz nevim ☹
@macin73 taky mi přijde, že máš strašně utaženou horní nit. Já ten tvůj stroj neznám, ale jaký máš chapač, rotační, nebo kyvný? Napadlo mě, že jestli máš kyvný, tak je možné moc povolené to kolečko na utahování spodní nitě, tak by mohla být ta spodní nit moc volná. Ale spíš mi to přijde jako problém horní nitě.
ad jehly - na úplet jedině strečové, dám si práci a přehodím to. Jinak se mi v úpletech po pár týdnech praní dělají díry.
@zikie úžasný, ale šití v ruce teda taky není nic na mě 🙂
@macin73 a ještě mě napadá, převlíkala jsi stroj poté, co dorazil, nebo jsi v něm nechala tu původní nit? A jsi si jistá, že ho máš fakt dobře navlečený? Já tě nechci podceňovat, já mluvím ze své vlastní zkušenosti 🙂.
Jestli to nevykoumáš ,vzala bych ho někam do servisu v Praze s tím, ať ti ukážou, jak "opravený" stroj šije. Můj opravář mě jednou za ten stroj na prodejně posadil a řekl, at mu ukážu, jak ho navlíkám a jak to MNĚ blbě šije, protože jemu to šilo dobře...a hned jsme přišli na zakopaného psa (chyba byla u mě) 😀
@macin73 podle toho obrázku máš moc utaženou horní nit (pokud je rovná a nedělá cikcak tak je utažená), ale spíš to bude moc volnou SPODNÍ nití jak píše @kuna, u kyvného chapače je potřeba trošku utáhnout šroubek na tom chapači. Pokud si to pamatuju správně, tak by měl být tak utažený, aby když vezmeš za nit a cukneš s tím ve vzduchu, měla by t cívka klesnout o 10-15cm. To si musíš vyzkoušet.
@caramilla No to jsem si právě myslela taky. Odkaz je tady http://www.jaszmade.com/2011/11/sew-along-diy-g... jediné co jesm na střihu pozměnila je, že jsem vystřihla takovou jakoby záševku pod palcem aby to líp lnulo k ruce ( na fotce je to vidět) a zkrátila jsem ten úsek mezi otvorem na palec a krajem( přišlo mi, že je palec moc v dlani a ukazovák zbytečně široký). Jak dlouho jsem šila ani nevím, měla jsem to s sebou na horách(bála jsem že šicí absták nepřežiju 🙂)) a šila jsem ve vzácných chvílích kdy mládě usnulo, takže dohromady tak tři čtyři hodky? Pod tvoje soft palčáky myslím absolutně ideální. Mám něco podobného od outdoorové firmy která prodává výhradně výrobky z merina a přijde mi že tyhle sedí skoro i líp a hlavně určitě víc hřejí( tamty jsou pravda ještě o trošku tenší, ale zase stojí přes šest set)
@lenasss
@caramilla
@animal holky dekuju za reakce 🙂 rady kopiruju a ukladam...vesmes jsme ale furt na mrtvym bode 😀 rozpocet mame celkem omezenej a vime o tom fakt kulovy, stejne jako nevime, co teda vlastne budem vic vyuzivat, takze to asi fakt vypada na ten setovej 18-105 obj. a pak dokoupime treba tu pevnou 50...
tak hlavne resime, jestli to drazsi (HD video, tocime celkem dost) nebo levnejsi telo
@aerin ahoj, my máme cca rok nikon5100 so seťákom 18-105 a s pevným sklom 35 a bohate nám to zatial stačí...ono keď sa naučíš poriadne fotiť a zistíš čo ti viac vyhovuje, ten setový môžeš predať a kúpiť si kvalitnejší podľa potreby. Ale na začiatok je fajn...
S tými remienkami je to blbé, ale malá si na to rýchlo zvykne, neboj. Ja som ich tiež nosila ako bábo a mama mi hovorila, že som si na ne tak zvykla, že keď už som bola bez nich, budila som sa na to, že môžem volľne kopať nohami 😀
@aerin jéé to je chuděrka, ale je dobře, že to zjistili teď a třeba za měsíc to bude v pohodě a bude se moc hýbat, a přetáčet 🙂 šmudla malá 😖
my byli dneska na kyčlích u nás to dělá ortopedka, která jezdí k nám do zařízení, tak jsem s ní byla domluvená, že nás vezme přednostně, protože tam chodí hrozně lidí, a my mezi lidi nesmíme ☹ hrozný lidi stály až venku, bylo mi jich líto, ale dělala jsem to pro své dítě, takže jsem to nějak ustála ty pohledy, ale nikomu to nezávidim, naštěstí je má Rozárka úplně v pořádku 🙂
@aerin Třmínky, to je blbý, přeji ať se ty kyčle rychle zlepší a brzy se jich zbavíte.
@macin73 Mám úplně stejný stroj a myslím si pořád, že máš blbě navlečenou spodní niť, protože Ti to šije stejně blbě jako mě a taky jsem mohla kolečkem točit, kam jsem chtěla a nic. Navlékni spodní niť, ušij kousek a odklop ten malý poklop nad cívkou a vyfoť. Nebo si pořádně důkladně přečti návod k navlečení spodní nitě - jsem ho sice četla 10x, ale až po 11 jsem si všimla jednoho důležitého bodu.
Koukni na stránku 18, bod 4 (důležité je to vodítko) a pak stránka 19, bod 5 prostřední zdvojený obrázek (levá půlka stránky) a text "Ujistěte se, že je nit správně zavedená plochou pružinou pouzdra cívky. Pokud není správně zavedená, cívku znovu vložte"
Ta pružina zajištuje napětí spodní nitě a mě se to zezačátku zásadně povedlo zavést tak, že to šlo mimo tu pružinu. Hlavně u starého stroje nic takového nebylo, tak mne vůbec nenapadlo, že mám sledovat toto.
holky diky za ucast 🙂
no zalezi co je podle vas brzo....podle dr. "by to melo byt" v poradku tak ve 4 mesicich, max v pul roce 😖 doufam ze to je opravdu nejzazsi termin 😢 snad ji to moc neopozdi, na brisku ted lezi jak placka 😒
Ahojte baby.. môžem sa opýtať? 3.1 som mala dostať menzes.. pár dní predtým ma boleli prsia ako bežne pred m-kom... no tretieho ešte stále nič nebolo...tak sme snažilkovali aj v tento deň.. "po" som asi polhodinu krvácala..ale to bolo všetko... Normálne m-ko mi stále nedošlo... čo myslíte?Mohlo sa stať, že sa nám to konečne podarilo??
nedávno se tu někdo ptal na návod, jak šít na rovnostehu s velkou kónou...dneska jsem narazila na toto, jednoduché a hned hotové http://lantana-anleitungen.blogspot.cz/2009/06/...
našla som zlepšovák-špandlíkovač https://www.modrykonik.sk/fotoblog/space1/album...
@veronik77 Já na to naštěstí přišla dřív než jsem ho posílala zpátky, ale nadávala jsem na prodejce taky, že mi prodali neseřízený stroj.
@kuna Já měla nějaké udělátko taky, ale děsně mi zavazela ta kontrukce vedle. Teď už navíjím 2 spodní cívky (to použiji to udělátko, nebo kónu držím v ruce, nebo jí vedu od OL) a pak dám jednu cívku dolů a jednu nahoru. Mám hodně prázdných cívek, mám jich 2 krabičky, tj. 50 ks a zatím většinu prázdných.
ahoj holky🙂
vůůůbec nestíhám vás dočítat🙂
trochu něco šiju na malý prtě...dnes jsem nařezala na fusak do autosedajdy a chystám se na nějaký PULky v s-kovéí velikosti - nevíte, jak hodně mám zmenšit střih??? Chtěla jsem si na bazárku koupit jedny newborn anavy a podle nich upravit délku a šířku svého střihu, ale je nemožný anavy sehnat - jsou hned pryč😀 nemáte někdo anavy novorozeneckou k prodeji? díííky!!!
@kuna jak se cítíš spolutermínovko?😉

@macin73 jako většina nás šije na jedny jehly vše, prootže přezouvat je to voser. Ale ideálně úplety na strech. To, co jsi vyjmenovala já šiju jehlama 75 - max. 80. 90 třeba na silnější plátno nebo na teplákovinu a třeba i letní soft. I zimní soft s tím jde, ale nesmíš šít 6 vrstev, pak už jedine jeans 🙂 Ono pár jehel polámeš a naučíš se to v praxi 😉