icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

komisakpd
5. jan 2013

@aerin ahoj aj my sme mali vyklbeny klb...a nosili sme frejkovu perinku...u nas tieto remence nedavaju...a tu prejkovu perinku sme nosili 8 mesiacov ☹ po 8 mesiacoch uz len siroke balenie a kontorla v 1.roku...100% uspesnot..klby su v poriadku...tak vam prajeme aby ste to zvladli, a nech sa co sim skor upravi...myslim ze najhorie to zvladaju mamicky..dieti to beru v pohode...

crawler
5. jan 2013

@petkasv letí to letí až mě to děsí...nemám nic nachystaný - jen oblečky na půdě - ty jen vyperu a hodím do sušky...já jsem takovej držák - Fanouška jsem rodila 41+4, tak bych ocenila, kdyby to tentokrát bylo dřív 🙂teda v rámci 9.měsíce samozřejmě...a jak se Rozárka má?😉

petkasv
5. jan 2013

@crawler Rozárka se má v rámci možností dobře, "hemouš" je teda přes celej rtík a hlavně ve vnitř v pusině, ale ona je bojovnice, tak snad to bude dobrý 🙂 jen se drž, je to lepší 😝

crawler
5. jan 2013

@petkasv určitě to bude dobrý 😉 tomu věř 😉

macin73
5. jan 2013

@kuna To jsem se ptala já. Díky, už jsem přeposlala odkaz mhd, ať se může realizovat 🙂

macin73
5. jan 2013

Holky moje zlatý, díky moc za rady. Spodní cívku jsem do stroje dávala správně, ale stejně jsem to asi desetkrát předělala, pak jsem ještě krok po kroku navlékla horní nit, no a nakonec stroj konečně začal dělat, co má. Neptejte se mě, v čem to bylo. V každém případě se mi na první pokus povedla aplikace přišít. No, je co zlepšovat, ale já jsem šťastná jako blecha 😀. Ještě jednou všem velké DÍKY!!!!

caramilla
5. jan 2013

@aerin Preju, at jste bryz OK!
S fotakem - ja bych brala levnejsi. Video na zrcadlovce je podle me blbost. Podle me, kdyz chces tocit, mas mit kameru. Podle me natacet s fotekem je takova blbost jako natacet s mobilem. Kdyz nutne potrebujes a nic po ruce nemas, tak dobry, ale na kvalitni video na houby. V ruce jsem to teda nemela, treba je to zazrak, ale z prirozenosti mi to zni jako blbina. To same jako pracka se susickou zaroven, mikrovlnka s grilem, proste tyhle kombinovane veci jsou podle me blbina. Ale je to jen muj osobni nazor. Ja bych brala co nejlevnejsi telo, to, co ptorebujes, maji i uplne nejlevnejsi zrcadlovky. Oni vymysleji stale nove modely, aby si mastili kapsy, ale podle me uplne zbytecne.
V zrcadlovkach mi prijdou v historii jen dva dulezite prelomy a to je mereni svetla automaticky fotakem a ne takovym tim "siditkem externe" a pak zaznamenani cipem na kartu do digitalni podoby misto filmu. Nic vic nic min.

caramilla
5. jan 2013

@macin73 jo jo, tak já řeším veškeré problémy tohoto typu, vyvlékat a pečlivě navlékat nitě tak dlouho, dokud mrška nešije 😀

sinala
5. jan 2013

@macin73 no já jsem po půl roce zjistila, že špatně navlékám OL 😠 😠 😠 . A to jsem si byla jistá, že to umím perfektně 🙂 🙂 🙂 Vždycky, když jsem vyměnila nitě, tak jsem hodinu štelovala, protože se mity nitě trhaly ....

sinala
5. jan 2013

@crawler a to rodíš malé děti ( dítě 🙂 , že chceč S pulky? Já jsem měla ušité vícevelikostní ( nebo jak se jim říká 😀) podle @caramilla a seděly od narození, jen je fakt, že An. měl přes 4 kg, ale myslím, že i 3,5 kg dítěti by byly, kdyby se v pase ještě více zaply. A za chvíli jsem už povolovala patentky 🙂

kamishek
6. jan 2013

@aerin @caramilla my máme canon 600d, seťák 18-55mm a pevnou 50mm a jsme s ním spokojení... maximálně časem pořídíme nějaký větší zoom... to video se občas výjimečně hodí a kvůli pár záběrům se zas kameru kupovat nevyplatí (nehledě na to, že já kameru doma ze zásady nechci)... a viděli jsme při rozhodování i tak úžasné videa natočené zrcadlovkou, že se kamery mohly jít zahrabat... vlastně i filmy se tak dneska už točí... rozhodně si nezaslouží srovnání s mobilama, s těma dělám a i ty nejnovší jsou na pytel 🙄 prostě to video u zrcadlovky bych zas tak šmahem nezatracovala, ale samo hodně záleží i na šikovnosti toho, co ten foťák používá 😉 nicméně, zásadní parametr to určitě není...
my jsme si tu 600d vybrali hlavně proto, že má výklopný displej a je fakt, že foťák bez téhle vymoženosti bychom už nechtěli, hodně často se nám to hodí, že nefotíme naslepo z takových těch nemožných úhlů, jako je u země nebo z nadhledu, případně sem tam "tajně" za roh / za záda 😀 ono záleží, co člověk hodlá fotit, my nejčastěji fotíme různé sborové akce a pak přírodu, tam se to docela využije... na klasické focení ve stoje / v ateliéru to člověk fakt nevyužije...

kamishek
6. jan 2013

@sinala o navlékání OL nechci nic ani slyšet/číst 🙄 s navlíkáním a nastavením napětí nití bojuju úplně neskutečně... a to jsem si o sobě myslela, že jsem inteligentní, technicky založený člověk... asi prdlajs 😀 už se mi i zlomila jehla, jak to bylo špatně navlečené a zacuckovalo se to uvnitř 🙄 děs běs... a nějak divně mi to šije (často čouhají kličky nití kousek za okraj látky, když je v jedné vrstvě, i když mám kličkaře utažené na 7-8)... a tak... ale já se nevzdám, když už jsme ten verglík jednou pořídili, tak ho doufejme časem nějak zdolám 😀 😀 😀

caramilla
6. jan 2013

@kamishek jo, pokud někdo chce sem tam něco natočit a kameru nechce, tak asi jo. Já měla video jen na Lumixu a bylo děsné. Ze zrcadlovky jsem nikdy neviděla. My točíme momentky buď mobilem, když je po ruce a musíš rychle a nebo fotím, kameru nemáme a taky nechceme. Výklopný display jsem taky měla u Lumixe a na něco se to hodí, ale než to tam člověk vždycky složil, jak to patřilo... A jak má řešené ta zrcadlovka ostření, když fotíš pres display? Protože u toho mého ostříš čudlíkem na těle foťáku a je to děsné, zaostříš jedním čudlíkem a pak vyfotíš spouští. Já to nesnáším a nepoužívám, navíc se tím moc zaostřit nedá tak, jak já chci. Já fotím na clonu 1,8 a tam musíš být fakt přesná 😀
Ale jinak vím, že to focení s výklopným display v práci bylo super třeba na letecké pohledy a nebo naopak, když jsem fotila od země. Výhody má, to jo, ale teď mi nějak extra u mého foťáku nechybí a určitě to není důvod kupovat nový 😀
I když teda ten můj má takový záhul, že se asi brzo po těch letech a dennodenním focení rozpadá.

palosek
6. jan 2013

@kamishek nic si z toho nedělej. Já nastavuji vše u každého nového šití. Pomalu ...co látka,to jiné nastavení. 😀 😀 takže
To mam takový půlhodinový předkrm 🙂 ,

kuna
6. jan 2013

@mooncaa to mě taky napadlo, že bych navíjela dvě spodní cívky, ale chci ty nitě používat na obšívání aplikací (takový ten úplně hustý cikcak) a tam je strašná spotřeba, to by mě z toho věčného navíjení šlehlo 😀

@crawler cítím se jako tank, a ty? Jsem z tohoto těhu daleko víc k.o., asi jak se musím neustále pro něco ohýbat, zvedat, skákat z podlahy nahoru a zpátky...teď si říkám, už ať je to za náma, předtím mi být těhotná nevadilo vůbec 😀 . Už se nám to krátí, co? Tento týden si chci objednat epino balónek, sice nevím, jestli mi to fakt pomůže, ale minule jsem si pořádně nesedla několik týdnů, tak by bylo hezké, kdyby to teď bylo jinak 😉

aerin
6. jan 2013

@caramilla
@kamishek s tim videem to mam prave jako kamishek, nemyslim tim ze bych natacela nejaky hodinovy sekvence, spis proste pamatka na deti, par minutek prvniho koupani ve vane, Z. vykladajici kolo kolo mlynsky a tak 🙂 doted jsme to nataceli kompaktem, takze si myslim, ze HD videem v zrcadlovce si muzeme jen prilepsit🙂 kameru kupovat nehodlam

a ten 600d co jsme koukali by mel prave byt zrhuba srovnatelny s tim nasim vybranym nikonem, i ten vyklopny display 😀

a diky diky vsem 🙂 ona to ma chudera "po mne", ja jsem mela dlouho perinku a pak i ty trminky 😝

@mooncaahodne civek zavidim, pac ja mam celkem CTYRI, mam na nich vecne nekolik barev a pak mi to samozrejme furt dochazi 😀 😀 😀

@crawler
@kuna drzim palce, fakt se vam to krati 😵 a ad epino,preju at to klapne, mne to tentokrat vyslo (D. mela 3680g, ale je fakt, ze hlavu jen 34, Z. mel 35) a byla to fakt paraaada, neresit siti 🙂

lenasss
6. jan 2013

@crawler já mám jednu novorozeneckou z šijem dětem mám na ní dokonce i střih pokud bys chtěla pošlu

katkaela
6. jan 2013

@kuna Eli-no, za mňa, určite odporúčam, prvý aj druhý porod bez nástrihu, len jeden kozmetický steh a to som vždy rodila prekotne a dcéry neboli žiadny drobčekovia, 3600 a 3400g.

sinala
6. jan 2013

@kamishek no tak i když nic nechceš slyšet 😀 😀 😀 nedá mi to Ti napsat na co jsem přišla 😀 😀 😀 .
Nevím zda to bude srozumitelné ( připadá mi, že máš stejný problém), ale jak je ten " zobáček" ( tam u jehel), kde se navléká horní kličkař, tak v tom ohybu musí být prvně nit horního kličkaře a přes ní nit dolního kličkaře. Nevím, zda je to tak správně, protože při navlékání dle postupu se mi ro dělalo samo naopak, ale když to mám jak jsem psala, tak nemám problém se šitím. A taky jsem zlomila i jehlu 😉 . A kličkaře mám tak na 4,5 - 6 víc ne

kuna
6. jan 2013

@macin73 to máš dobrý, já kdybych měla čekat, až se bude MHD realizovat, tak se nedočkám 😀 😀 . Ale neva, má tolik jiných kvalit, že kdyby k tomu byl ještě kutil, tak to snad ani není chlap 😀

Tak jsem si vykutila sama, čmajzla jsem mu jedno hnusramínko ze skříně (v tomto naopak typickej chlap, kdybych ho nechala, tak tyto ramínka používá výlučně 🙂 ). Rovnou jsem to přilepila ke kelímku, ať nemusím mít vždycky po ruce izolepu, jako paní v návodu 😉

kamishek
6. jan 2013

@caramilla @aerin já video celkově nemám ráda, ale pokud někdo chce sem tam točit, tak na to je foťák úplně perfektní, kvalitou lepší jak mobil... jen pro představu, tohle video třeba je točené canonem 550d -

https://www.youtube.com/watch?v=l6No8CyThQo

z nikonu tak hezké video v horších světelných podmínkách asi nevyleze, protože tam je video myslím jenom v plně automatickém režimu, kdežto u canonu je plně manuální... ale na druhou stranu, pro běžné používání to bude v pohodě a určo lepší jak ten kompakt 🙂

tak s tím ostřením čudlíkem při liveview to slyším prvně, ale muž říká, že to tam u nás prý jde taky někde v menu nastavit, kdybychom to mermomocí chtěli... ale na tom našem se ostří úplně klasicky namáčknutím spouště... ale i tak fotíme na liveview jenom, když to jinak nejde, je to hrozně pomalé a ne vždy zaostří na to, co člověk potřebuje 🙄

jasně, že výklopný displej není tak převratná věc, aby kvůli tomu člověk zahodil současný foťák a kupoval nový... ale když už vybírám, tak je to určitě věc hodná zvážení... a se "skládáním" problém fakt nemáme 😎 navíc když foťák strkáme do brašny, tak ten displej otočíme směrem k tělu, aby se nemohl nijak poškodit, kdyby se do brašny nějak blbě drblo, to beru jako další plus 🙂

kamishek
6. jan 2013

@palosek kdyby to trvalo půlhodinku... mi to trvalo myslím tak hodinu, ale je fakt, že jsem do toho ještě převlíkala nitě, to je taky vždycky horor, jestli to znovu navleču tak, aby to šilo nebo opět ne... 😠 😅
@sinala jo, to mě právě hrozně zaráželo, že podle návodu to mělo být nejdřív spodní a pak horní a samo se mi to přehodilo naopak po první otočce... ale co, hlavně, když to nakonec šije 😎 ale s tím napětím mi to přijde hrozně divné... schválně, jak dojedu domů, tak to zkusím vyfotit a hodím sem fotku... přijde mi, že to musím štelovat jinak, než co jsem tady párkrát zahlídla za nastavení... tak doufám, že je to problém mezi strojem a židlí... protože řešit opravy a reklamace se mi fakt nechce 🙄

sinala
6. jan 2013

@kamishek a jaký máš diferenciál? u úpletu - 2 vrstvy dávám cca 1,5, v návodu píšou 1. To se mi pak taky spravil steh ( samozřejmě po radách odsud 😀 😀 😀 ).
A opravdu jsem ze začátku nechápala, jak je možné, že všichni ten OL tak chválí 😀 😀 😀, když mě tak zdržoval 🙂
ale už jsem nadšený uživatel, tak doufám, že to tak zůstane 🙂

maly_prcek
6. jan 2013

@kamishek Návlíkání OL - párkrát si to zacuckáš, budeš navlíkat jak blbka jednu barvu na čtyřikrát a krásně se to naučíš 😀 😀 😀
@crawler Zrovna včera jsem si na tebe vzpomněla, že jsi tu už chvíli nebyla a ty tu 🙂 Týý jo, vy už jste s @kuna 34tt, to je mazec, jak to letí...

maly_prcek
6. jan 2013

@sinala Zrovna včera jsem točila deferenciálem a vůbec mi to nefungovalo, jak bych potřebovala - jak to je? Čím tlustší látka, tím vyšší číslo nebo naopak? Já tam mám furt necelých 2 a šije to pěkně všecko, úplety, soft... Ale včera jsem šila takovou tu tuhou ikea látku ve 3-4 vrstvách a tam už mi to blblo...

sinala
6. jan 2013

@maly_prcek diferenciál dávám 1,5 když šiju 2 vrstvyúpletu a když jednu tak 1. A u letního softu nevím kolik jsem měla, ale asi k 1.
Co se týká tloušťky látky, tak to řeším přítlakem patky: úplety 1, tkané látky 2 a více vrstev nebo tlusté látky více než 2

kamishek
6. jan 2013

@maly_prcek přesně tak, po x pokusech o převlíknutí nití, mám pocit, že už by mi to pomalu mohlo začít jít 😀 tak snad to tak bude 🙂
@sinala no, v návodu bylo, že tenké, jemné materiály, co se zdrhují, šít na 0,7 a pružné na 2... já teď šila POP termo žebro z MTX a to je jak tenoučká, tak i hodně pružná látka... tak jsem štelovala s diferenciálem od 0,7 po 2 a přišlo mi to ve výsledku všude nastejno 😕 ale jako fakt nastavení napětí nití při obšívání jedné vrstvy jsem měla 6,5-4-7-8 a dif 1,5 nebo tak nějak podobně... jinak ty smyčky nití z kličkařů čouhaly tak 2 mm přes oříznutý okraj, když jsem to neměla tak utáhnuté 🙄

maly_prcek
6. jan 2013

@sinala My pod soft vrstvíme : do +5st. jen tak samotný soft, +5st.--5st. tenké merino gatě, od -5st. tlusté merino gatě. V zimě dáváme jen gatě, v bundě je mě osobně zima i se svetrem, tak děckám dávám zimní bundu a softí bundu jedem jen do cca 5st.

maly_prcek
6. jan 2013

@sinala Hmm, tak to budu muset příště pokoutit ještě přítlakem a přidat tam, to určitě bylo tím... Dík!

kamishek
6. jan 2013

@sinala ha, s přítlakem patky jsem tam ještě nelaborovala... to bych možná taky ještě mohla vyzkoušet 🙂