Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@petule55 Já mám stehů asi 250 a používám tak 10. Takže podle mě extra moc stehů je na nic. Stačí základní, pak knoflíková dirka a já ještě používám přišívání knoflíků. Ale jinak jen ty základní. Plus teda sem tam vyšívací, ale moc ne...
Patky já používám kráčející (mám OL i COL a přesto používám), průhlednou, zipovou klasickou a na knoflíky a knoflíkové dirky. A pak vyšívací na vyšívací stehy. JInou nee.
HArdy se mi v OL teda netrhají, v COL paseku trochu dělají, ale OL je zvládá dobře. Problém může být možná v napětí nití jenak nevím. Nebo se zhoršily, já mám už starší várku.
Aplikace já přišívám rovnostehem, u cikcaku se mi to taky kroutí.
@crawler @kuna Dievcence, radsej rychlo chystajte aby ste nedopadli ako ja. Tesila som sa, ze pre drobca po vianociach budem mat konecne cas nieco usit a na kontrole 31.12 ma chceli hospitalizovat, ze mala velmi tlaci a ze mam cely zmaknuty krcok, ze do tyzdna - dvoch porodim.
Hospitalizaciu som sica odmietla, ale lezim doma s vylozenymi nohami a nemozem vobec nic robit. Ide ma z toho porazit, ale tak dufam, ze este tyzden vydrzim, aby som bola aspon 36tt. Tak pekne site, ja to potom dobehnem 😉
@ruskea blbe se neptas, toto taky neni ma prvni aplikace 🙂. Zadny spesl stroj nepotrebujes, staci obyc rovnosteh nastaveny na cikcak, hodne kratka delka stehu (normalne siju na 2 ze 4 stupnu a toto mam na cca 0,25), povolit horni nit a pritlak patky. A nezanedbavat podlozeni, precti si muj prvni dnesni ranni prispevek na predchozi strane. Doporucuju pak odkaz na konci, bud si tu aplikaci muzes udelat zvlast a nasit, nebo aplikovat primo na latku, jako tady ted ja.
Jinak vsem diky za pochvaly 🙂.
@caramilla hele, co Next, ale kopiruje me C&A 🙂. Ted v sobotu jsem tam videla mimini kabatek stejneho strihu a matrose a olemovani, jako jsem sila ja 🙂. Ten muj mel teda pak jinou podsivku a aplikaci, ale stejne asi kontaktuju sveho pravnika a vysoudim z nich miliony 🙂
Já používám u Brotheru patku na skrytý zip na paspulku, je úplně jiná než na normální zip, ta si s paspulkou neporadí. Ale třeba starý Singer, tak šla paspulka i normální na zip, ale stejně Brother skrytá umí paspulku mnohem lépe. Já mám Innov 10
Jo a ty fleky jsem měla na oblečení, když jsem tahala po staším nad dceru po 3 letech (byl to fakt humus) a když jsem tahala po dceři na dceru po 11 letech, tak to prádlo bylo jak čerstvě vyprané. Já si teda myslím, že to jsou fleky od různých mastiček, co se blbě vypraly, ale vylezly až když ty krémy zežlukly. Ale proč ty fleky nebyly potom, to nevím, buď lepší prášek, nebo jsem dítě nemastila.
@snowwitch tak to jsi mě potěšila s tou velikostí - a máš s křidýlky nebo neprotekly ani ty bez křidélek? Tak díky moc! PUL čtverec vyšel na 71Kč za čtverec - barvy mám citronová, levandulová, zelená, oranžová, červená, a ještě i další, teď nevím z hlavy...kdybys chtěla, tak písni do IP 😉
@petule55 Myslím, že žádným Brotherem neuděláš chybu...
Ad. patky - Kráčející patka se používá na materiály, které se vlní nebo naopak hodně kloužou, takže třeba začištování triček dole, když nedáváš náplet nebo na klouzavé uměliny (závěsy)... Jako když ji máš, tak ji užiješ, ale jde to i bez ní. Na aplikace teda moc nevím - neumím si moc představit kroužit s ní ty malé titěrné kolečka apod.
Ad. Hardy - a máš ty velké kony? Ty malé tisícovky mi taky dělají občas neplechu, ale ty velké 5tis. jsou v pohodě... I když taky obšas ta nit není nejkvalitnější, občas tam vidím jemné součky... Ale šije to OK.
Ad. Vlnící aplikace - existuje na to nažehlovací a odtrhávací vliselín nebo je jeden, co se rozpouští pak při vyprání (jak se to přesně Peti @caramilla jmenuje? To z té tvojí hromadné objednávky...) - to nažehlíš z druhé strany a pak se to míň vlní. A pokud našiváš aplikaci z úpletu, jde to šít i rovným stehem a ne hustým cikcakem - úplet se netřepí, je to o dost rychlejší a jednodušší a o dost míň se to vlní...
@maly_prcek mě ty 1000 taky dělaly neplechu, ale teď už vím, že se musí všechny otáčet jedním směrem 😀 😀 😀. A i když mě přesto zlobí, tak je postupně nahrazuju velkýma konama, tak potom mám v dolním kličkaři konu a zbytek malé 😀 😀 😀
@sinala Ty malé mi i při pohledu přijdou víc uzlíkaté... Nevim jak to v tom Polsku navíjí... Já jsem nad tím furt přemýšlela, jak to myslíte, že se mají otáčet jedním směrem, protože já tam dávám v 90% ty velké kony a ty naopak neotočíš 🙂 Tak už vím a nemusím nad tím špekulovat, to byly ty malé Hardy 🙂
@maly_prcek jo ty malé se musí odvíjet stejným směrem 🙂 Já jsem si právě nakoupila dost těch malých, ale přijde mi, že ty velké jdou daleko lepší 😒
končím s šitím 😠 😠 😠 nedokážu ušít ani softku 😠 😠 😠 😠 😠 prostě mi to nejde.Nechám toho a vrátím se k tomu večer 😠 😠 😠 😠 jsem naštvaná už dvě hodiny šiju kapsy a nakonec jsem musela střihnout celý nový přední díl a ty spropadené kapsy našít jinak.Jsem asi blbá ale nechápu to ani podle návodu je tam nedostanu
@maly_prcek to už sem dávala odkaz asi kuna. Název taky nevím, ale je to vše na tom pattistudiu, co byl odkaz 😉
tak mě něco osvítilo a já tu kapsu pochopila 😅 ale už stejně mám střiženo na jiné tak to tak nechám,ale určitě příště vyzkouším tu zpackanou. 🙂
v poslední době vás stíhám jenom zpětně dočítat, ale zase se hlásím s dalšími výtvory 🙂
omlouvám se za množství, ale věřím, že se tím prokoušete 🙂
- merino oblečky
- noční košile pro mě, ségru a mamku (střih podle letních šatů z Burdy 5/2004)
- tučňáková pyžamka pro mé kluky
- tríča pro starší kluky - ninjago a transformer - obrázky si vybrali sami, tak mě nezbylo nic jiného než sebrat odvahu a zkusit cik-cak aplikace 🙂, ale díky bezva návodu od @kuna se myslím dařilo, ninju jsem podložila dvojitým zažehlovacím vliselinem a pak po došití obstřihla
- trička pro manžela
- pyžamko pro Lukiho do školky
- a poslední je dnes došitá mikča pro mne (také Burda 5/2004)

@petule55 máš krásné prvotiny 🙂
Kráčející patku určitě využiješ nejen na zahýbání trik a spol., ale i na prošívání víc vrstev (třeba u dek), našívání gumiček a pod. Já ji používám hodně i když už mám OL. Ty zipové patky mám obě, tu na skrytý zip jsem použila zatím jen jednou, ale tu klasickou zipovou používám celkem dost i na jiné věci, kde je třeba čít hodně u kraje.
Já osobně bych si za stehy navíc připlatila, používám ty ozdobné ráda. Ale to má každý jinak.