Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@ruskea dá, i když ze zrcadlovky to podle mě bude vždycky lepší. Já mám Lumixe ultrazoom, kupovala jsem si ho jako svůj první foťák, moc toho neumím, ale s některými fotkami jsem celkem spokojená. Venku, za šera a tak fotí hezky. Ale doma mi z toho jen velmi zřídka vyleze něo přijatelného. Na to jsem ještě nepřišla :( Určitě doporučuju Neffa - mám od něho knížu a má to celkem blbuvzodrně popsané. Ale zatí jsem nenarazila na knihu, která by byla přesně pro mě.
Ještě fotka mých vánočních Boryn (Boryna = psí polštářek mých synovců). Staré Boryny už byly na pokraji životnosti, tak si sestra objednala nové, aby nemusela pořád po nocích přišívat uši a spol.
Ahoj holky,
už nějakou dobu vás tady sem tam čtu a nacházím spoustu inspirace, ale až teď jsem se odhodlala také přispět. V létě jsem se účastnila i pár hromádek a po tom, co jste je přesunuly do jiné diskuse, jsem báječně ušetřila🙂
Ráda bych Vás totiž poprosila o rady. Prozatím jsem tedy nacházela řešení mých problému v diskusi (nějak zázračně se stává, že řešíte v tu samou chvíli stejný problém), ale teď jako na potvoru nic podobného neřešíte 🙂
Jednak bych potřebovala poradit s výběrem šicího stroje. Dosud jsem měla AEG, který jsem jednoho dne koupila, když jsem nevěděla o šití vůbec nic, a který se naštěstí podařilo vyreklamovat tak, že prodejce uznal, že je vada neopravitelná a vrátí mi peníze. Tudíž dostávám druhou šanci a můžu si konečně koupit stroj, který bude šít pěkně a něco vydrží. Vzhledem k tomu, že jsem de facto stále úplný začátečník a před pár dny jsem dostala k narozeninám overlock (ano, mám Brother 3034D jako všechny – měly byste si nechat posílat od firmy provize🙂, tak bych ráda zůstala u této značky a do stroje bych nechtěla příliš investovat. Navíc mám doma osmiměsíční dítko a k tomu na částečný úvazek pracuju, tak to s mým šitím nebude tak horké, jako u většiny z vás. Na základě caramilliny poradny na ekozahradě a recenzí jsem předvybrala Brother BN 2700. Dívala jsem se ale, že je možné koupit i Brother BN 3700, který by však měl umět navíc snad jen 10 stehů (http://www.brother-czech.cz/shop/pdf/BN serie.pdf). Tak jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti, zda to za to stojí. Cenový rozdíl je tedy asi 300 Kč, takže nic závratného, ale kdyby to bylo zbytečné, tak si za to raději koupím nějaké patky.
Když už budu objednávat stroj, tak bych chtěla rovnou koupit i některé základní patky, které bych mohla potřebovat. Ke stroji dávají patku na knoflíkové dírky, na přišívání knoflíků a zipovou patku. Určitě jsem pak chtěla také patku na skrytý zip a průhlednou na přišívání aplikací. Máte ještě nějakou, kterou používáte? Využiju i kráčející patku, když mám overlock? (Pochopila jsem, že je to patka na úplety apod. – je to tak?) A dá se použít patka, kterou mám k overlocku, i pro rovnosteh? (Je tam patka na slepý steh.)
A konečně – pomalu se seznamuju s overlockem. Pochopila jsem, že vybral nitě je trochu alchymie – koupila jsem Hardy a dost se mi trhají. Je to tím, že jsou nekvalitní, nebo je chyba někde jinde (v mých rukou)?
A abyste viděly, že už jsem taky začala i šít, tak přidávám fotky svých prvních výtvorů (šito zatím na rovnostehu). Kromě tohoto jsem ušila zatím jenom povlaky na polštáře a na molitan do ohrádky, tak prosím omluvte kvalitu šicí techniky (a taky tedy fotek).
A tedy ještě jeden dotaz k našívání aplikací - tato na pyžamu se mi dost vlní, v tomto případě to není zas tak tragický, můžu to vydávat za úmysl (jako že plachetnice ve větru), ale jinde bych to chtěla našít správně. Čím to může být? Tím, že jsem použila jenom jednu vrstvu vliesofixu mezi látky?
A omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, měla jsem toho na srdci (tedy otázek v mysli) nějak hodně...
@petule55 ahoj, no pätky potrebuješ na OV osobitne, s rovnostehom sa zameniť nedajú. Kráčajúca by práve dosť na to vlnenie aplikácie pomohla. OV mám, ku podivu 😀 , Janome a Hardy mi netrhá (pokiaľ sa mi niekde nezachyti), možno máš zle nastavené napätie. S výberom stroja nepomôžem, sama by som svoj 20ročný zamenila za nový, ale sú iné priority.
babulky cavte... chcela by som sa spytat... nas maly tiger uz cca 4mesiace nenosi plienku na noc ani cez den, no niekedy sa mu stane, ze si cvrkne do pyzamka... chcela som kupit ochrannu plachtu proti preteceniu, ale na nasu postel vychadza akolo 25€. som rozmyslala, ci by som mohla kupit PUL a dat ho medzi matrac a klasicku plachtu - ci to vydrzi take male cvrknutie a nepretecie aj ten PUL. objednavat by som urcite chcela z detivbavlnke 🙂 dik za odpovede 🙂
@petule55 taky šiju s Hardama a dobré, když se trhaly, měla jsem špatně navlečeno, i když jsem byla přesvědčená že dobře 😀 😀 😀
Kr. patku bych si pořídila, vyuzžiješ, když budeš např. zahýbat rukávy nebo spodek trička z úpletu. Já ji používám skoro na vše i na normální šití ( tkané látky) a nestane se mi, že na konci šití jeden díl přečuhuje 😀 😀 😀
@petule55 to jsou prvotiny???? Ach jo, vždycky někdo dá prvotiny, které vypadají jak něco, co já zvládnu po roce. Já jsem asi extrémě nešikovná 😀 😀 😀
Ale k věci - patku si určitě dokup kráčející, je právě super na úplety na věci, které nešiješ na OL - třeba na lemy, našívání zipů…já nechápu, že jsi to tak pěkně zvládla i bez ní. Já si pak ještě před Vánocema dokupovala obrubovací pro rychlé šití lemů na ubrouscích, ale není potřeba, jen to jde bez ní pomalejc. A ještě mám patku řasící (takovou tu velkou http://content.janome.com/index.cfm/Machines/Ac... ), využiju jednou za sto let, ale když už jo, tak je super.
Stroj mám Janome, tak s Brotherem neporadím.
Nitě hardy - nejsou úplně nejkvalitnější, ale do OL stačí. To je divný, že se ti pořád trhají…nemáš to špatně provlečené? Já je používám taky (stejně jako většina z nás tady) a netrhají se.
Aplikace a vlnění látky - problém je v tom, že to nemáš ničím podložené, vliesofix nestačí. Je potřeba si podložit i tu spodní látku nějakým trhacím či stříhacím vlizelínem. Když mrkneš na kupované věci, taky ty aplikace mají něčím vypodložené. Stačí obyčejný, nezažehlovací vlizelín, který pak odstřihneš (mají v každé galantérce), ale super je ten trhací, ten jsem teď objevila http://www.pattistudio.cz/pattistudio/eshop/8-1..., dělá se i bílý. Ani to nemusíš zažehlovat, jen ho ustřihneš větší a přišpendlíš. A jako spodní nit je dobrá ta speciální vyšívací, s tou se mi nikdy nestalo, že by lezla vrchní vrstvou ven http://www.pattistudio.cz/pattistudio/eshop/8-1.... Později sem dneska dám mikinu, na kterou jsem šila spoustu aplikací, tak uvidíš výsledek.
Jo a tento typ aplikací dělám průhlednou patkou, ne kráčející. Dobrý návod na aplikace je např tady http://www.myhappycrazylife.com/how-to-applique/
@sladkasue nie, nepretecie, odporucam toto: http://www.detivbavlnke.sk/detivbavlnke2/eshop/... , je navrchu je pul potiahnuty frote, tak uz na to nemusis davat ani plachtu. je tam sirka 2 metre, ak das na rohy gumicky, tak ti 1m postaci na 1 postel 😉 nemusis ani obsivat
@maly_prcek jak jsi psala, že jsme s @crawler ve 34tt, tak jsem se úplně lekla 😀 Moje kamarádka porodila předčasně ve 35tt a já nemám nic nachystaného 🙂 . Jinak já mám o týden navíc, jsem 33tt, měla jsem špatně napsané datum. Pár dní k dobru 😀
@petule55 Ahojky, není zipová patka a patka na skrytý zip to stejné? Já používám na svém Brotherovi patku základní, na zipy a na knofl. dírky... Mám i další (dávali je tenkrát jako bonus ke stroji), ale vystačím i tak 🙂 A nějaké ozdobné stehy jsou fajn, ale využívám tak dvakrát do roka 😉 😀 A na OL mám patku na slepý steh a normální a stačí mi to 🙂
@veronik77 já bych i chystala, ale ještě nemám udělanou komodu (včera jsem teprv poslala truhláři nákres), tak bych oblečky neměla kam dát. Ale mám cíl do konce ledna. Asi bych si měla spíš nachystat tašku, minule jsem měla spoustu nepotřebných krámů (teplé flanelové pyžamo, v porodce přetopeno 😀 ), tak teď budu vědět.
@veronik77 no já už taky pomalu začínám šílet. Právě řeším, jestli mám už prát na mimča. Ale je to tím, že děláme komplet debordelizaci a stejně ty oblečky musím přeskládat (stejně jako 3 skříně látek a další poklady) do beden, bo 4 skříně si odvezou o víkendu známý a já to potřebuju nějak přeorganizovat pracovnu na pokojík, jídelničku na pracovnu.... No prostě se bojím, abych ještě pak fungovala, když se k tomu dostanu až třeba za dva měsíce....
@veronik77 mně to právě z těch vakuových pytlů smrdí tím plastem....mám nějaké noname a pak tchibo a eklují se mi oba typy 🙂 Nejhorší bylo vidět ty miminčí oblečky, co jsem krásně čisté před dvěma lety uložila, za tu dobu na nich zase vylezly žluté blitkofleky, takže to asi zcela neekologicky proženu vanishem 🙂
@sufik1 já taky chystala vše dřív a pak jsem byla ráda, že o mám a před porodem nemusím nic dělat 😀 😀 😀 . Jen si vzpomínám, že naposledy jsem věci a plenky prala v květnu, An. se narodil v srpnu a prázdniny tehdy byly hodně děštivé a musela bych vše sušit doma, tak jsem je měla usušené venku. Nešlo o ten venek, ale o to, že i normálního prádla mám dost a problém se sušením doma a na sušku není opravdu místo 😀 😀 😀 . Jsem ráda, že jsem si vytvořila místo ve skříni pro OL 😀 😀 😀
no já mám něco po Honzíkovi a něco dalšího různě tak dokupované, tak to stejně potřebuju přebrat, ale pračkou bych to mohla už prohnat. Mi se nejvíc na skladování osvědčily bedny od banánů vyložený novinama ze všech stran...
Ale ty věci prostě flekatí
@luvie Ahojky🙂 nechci se vnucovat s PULem, ale pořád mám přebytky z hromadky, tak kdybys chtěla, tak písni do IP. Mám jen jednobarevný.
@sinala myslíš, že fakt ty jednovelikostní budou od 3kg? Já teda nevím, kolik bude prcek mít - Fany měl 3,2kg /11 dní přenášený) a pak klesl na 3000kg, ale látkovat jsem začala až od jeho nějakých 6 kil, tak nevím, jak by mu seděly...ted čekám holčičku, ale samo může mít 4 kila, ale moc s tím nepočítám...tak jsem myslela, že budou potřeba menší PULky...tak teď nevím, nechci si přidělávat práci, ale mám strach, aby to sedělo kolem nožek a neprotékalo😝
reklamace kráčející patky ze Strimy!!!!
někdo jste se na to ptal.
patku mi pošlou novou. Ale v podstatě jen proto, že nestihli včas vyřešit reklamaci (rozuměj v rámci dobrých vztahů a že u nás tak hodně nakupujete, tak vám dáme tenhle bonus). JInak jim to dodavatel zamítl, že na plastové části patek se reklamace nevztahuje 😠 😠 😠
@kuna mi povídej, nachystané ani koupené nemám defakto nic - pořád jsem to odkládala, že nebudu šílet brzo a nakonec než vyberu e-shop a sepíšu, co je třeba, tak budu rodit😀 Jinak už jsem začala o víkendu natíkat, ale jinak žádný trable nemám, tak kéž by to tak ještě vydrželo🙂 Jediný, co dělám je, že čtu o přirozených porodecha snažím se pozitivně myslet a doufat a věřit, že tentokrát se zadaří přirozeně.
U Fanouška jsem epinovala a můžu doporučit - sice jsem skončila sekcí, ale měla jsem nacvičíno vytlačit 33cm a tak jsem byla taková víc v pohoě- věděla jsem, že to zvládnu. Jinak jsem si koupila epino zrovna včera tady na bazárku a hodlám cvičit opět, tak uvidíme, zda poznám jeho účinky v praxi, ale věřím mu🙂
@crawler Já mám PULky jen jednovelikostní (Bambinex, Flip a Blueberry) a používám je od narození....prvorozená měla 3080 a při odchodu spadla dokonce pod 3kg a v pohodě...dávala jsem 2 čtverce na obdéloník a nikdy nic neproteklo...
Zakolik máš PUL? Asi si budu muset uší tréninkový gatě ☹

@sinala a proč nevyfotí něco i tobě? Lišák 😀