icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

veronik77
31. jan 2013

@kajark napřed jsem sešila dva díly úplně vepředu, pak je našila na to "prodloužení" k nohavičkám a to celé sešila do boků... Ty menší kousky jsem šila švem do lícu a přišila na rovnostehu (imitace colerlocku), celé to pak všila už švem dovnitř... Pomohlo to? 🙂 Nebo něco konkrétního? 😉

kajark
31. jan 2013

@veronik77 dakujem za radu 🙂 mozem este poprosit o foto, viem ze tu uz bolo, ale neviem to najst... len inak ja som si myslela, ze ten predok je duplovany, dvojity ako byva na panskych slipoch a to som si nevedela predstavit ako sit...
este raz diky..

veronik77
31. jan 2013

@kajark foto tu: https://www.modrykonik.cz/diskuse/plienocky/sij...
ten předek není dvojitý, šitý jen jednoduše 🙂

beky52
31. jan 2013

@kalman ale sa oplatilo 😉 je super 🙂

laeela
31. jan 2013

Konečně jsem taky něco ušila, po dlouhé době a s výsledkem jsem i spokojená, i když nedostatků je ještě dost. 😀

stassy
31. jan 2013

Taky přihodím novinky - tričko a merino legíny. Všechny jistě poznáte, odkud látky jsou.. 😀

bordino
31. jan 2013

@stassy to je krásně barevné 😉

macin73
1. feb 2013

Tak první z tunik pro neteře hotová, u druhé mi chybí jen lemování výstřihu a rukávů a pořád si nejsem jistá barvou látky. A teď na to fakt není moc vidět... 😖

vianne
1. feb 2013

nosic a la manduca - presity uz 3x, konecna spokojnost 🙂... a kabelka pre sestru

allymally
1. feb 2013

@stassy Já to nevím 😉

Stassy, a jak šiješ legínky velikostně? Máš to podle Ottobre, přiměřuješ anebo od oka? Já mám jedny z Didriksonsu pro malocha, tak se radši zeptám, abych to nezkonila. Děkuju 😀

kalman
1. feb 2013

@caramilla Dekuji , no ty motýle vydrželi jen pár hodin a dolámali se 😠
budou ty motýle jen na trička a ne na lezení

stassy
1. feb 2013

@allymally iTy bys to měla poznat, však odtama látky kupuješ 😉 z Mylly je to 😀

caramilla
1. feb 2013

@kalman to znám, já svoje hotfixy na kolenou na pláťák po každém vyprání doaplikovávám 😀
@vianne téda, oči mi vypadly z důlků a nedýchám. Mazec! Já bych nosítko nikdy nešila, na to fakt nemám, to tvoje je fantastický! A ta cedulka. Skoro bych řekla, že jsi koupila hotové a v ruce našila cedulku (to má být jakože kompliment 😀)
@stassy hodně zajímavá kombinace látek. Asi minutu nebo dvě jsem koukala a přemýšlela nad názorem na to a asi se mi to líbí 😀

caramilla
1. feb 2013

@stassy jj. mylly jsem poznala, ale přišlo mi trapné, abych já odpovídala, když jsem zrovna před pár hodinama rozbalila obrkrabici z mylly 😀

ucitelka70
1. feb 2013

@kajark aj ja tie chcem ušiť, ale ešte som nezohnala strih, ale sa mi veľmi páči, ja to chcem na plavky.... jedny plavky som už ušila, sú dobré, a tieto budú ešte lepšie....

lenasss
1. feb 2013

tak jsem zase začala šít. něco pro maminku (jako pro mě ) domácí televizní komplet.Jen nevím zda ho vynosím protože TV jsem neviděla snad měsíc 😀 😀 😀 a pokořila jsem i tu díru na palec.Jsem to prostě musela vyzkoušet 😅

vianne
1. feb 2013

@caramilla nasivku mam z tvojho fleru, kedze som sa nestihla pridat k objednavke 🙂 pozicala som si od kamosky manducu a obkreslila...zblizka to ma hodne nedostatkov, ale nosi sa v nom perfektne, dalsi idem sit kamaratke, tak snad uz bude lepsi 🙂 ale dik za ocenenie, potesilo ;)

laeela
1. feb 2013

Tak já ještě přidávám foto v reálu, protože včerejší půlnoční fotka za mnoho nestojí, mám radost, že perfektně sedí. Díky vám ženy za tuto diskusi. 😉

anastazieb
1. feb 2013

@vianne to je naprostá bomba!! Vypadá fakt nádherně 😉

caramilla
1. feb 2013

@laeela tý jo, super sednou 😎
@lenasss jo jo, kdo dneska nemá díru, jako by nebyl 😀
@vianne a šít ještě druhou? blééééé 😀 Jsi machr 😀

kuna
1. feb 2013

Nezkoušely jste někdo šít pružné stehy dvojjehlou? Jde to vůbec? Myslím hlavně klasický, rovný, pružný steh. Myslím, že by to muselo šmodrchat tu spodní nit... Chci to proto, že na silnějších materiálech vypadá ozdobné prošití hezčí, když je elastickým stehem, protože je to výraznější.

jitu22
1. feb 2013

@kuna a co jen natáhnout dvojitě nitě a šít obyč stehem? S dvojjehlou jsem to nezkoušela, ale s obyčejnou to funguje výborně

alinn
1. feb 2013

@kuna @jitu22 já šila dvojtou nití i ve dvojjehle..a dobrý. Pružný steh nemám tak nevím..a představivost nějak nefunguje, tak si to ani nedokážu představit 😀 )

veronik77
1. feb 2013

@allymally teď budu šít legíny dle Ottobre pro A. 98 (na výšku má 88cm), tak pak dám vědět, jak to vyšlo 🙂

stassy
1. feb 2013

@allymally Tyhle legíny jsou podle Caramilly, vel. 92 a sedí tak akorát, řekla bych. Kdybych chtěla dělat větší (třeba 98), jen bych trošku rozšířila nohavice. 😉
Pak jsem šila i podle Ottobre - Kačce i Báře, a oboje velikostně sedělo. Jen teda záleží, jestli chceš, aby byly gatě přiléhavé nebo volnější. Z Ottobre mi to přijde vždy volnější, nejsou to úplně klasické připlácnuté elasťáky. 😀 😀 😀

kuna
1. feb 2013

@jitu22 @alinn aha, to zase nenapadlo mě, šít dvojitou nití, díky 😉 Jen teda budu muset vymyslet, kam nacpat čtyři nitě, kdybych šila dvojitě v dvojjehle 😀 Tři udám - dvě na stroji, jednu v udělátku na kónu od OL, tak leda to udělátko udělat ještě jedno 🙂

jitu22
1. feb 2013

@kuna já mám vždycky tu druhou navinutou na spodní cívce a nasunutou hned vedle špulky s nití na stejném kolíku. Udělala bych to teda stejně, jen dvojmo 🙂

luciavan
1. feb 2013

Ahojte žienky šikulky, som rada, že stíham aspoň pozerať obrázky, niekedy zalistujem aj hlbšie do histórie a vždy ma inšpirujete. Veľká vďaka.
Mám na Vás 2 otázky. Máte také kvalitné nite, ktoré sa len tak netrhajú? Akej sú značky.
A druhá, mám len postarší lučnik a občas by sa mi zišiel aj overlock, ten nemám, ale čítala som o overlockovej patke. Máte s ňou skúsenosti? Ako to vyzerá , keď je to ušité s touto patkou?

Veľký dííík.

A pridávam aj ja svoje posledné výtvory - vrchniačiky.

alinn
1. feb 2013

@kuna já to mám stejně jako jitu22 jen to mám nastojato, ale to záleží na tom jak to tvůj stroj má, že ano 😀 jinak můžeš použít i OL ten má vodiče na čtyři nitě a nemusíš ani ty nitě co tam máš dané na šití stříhat nebo vyvlíkat..prostě je sundáš a dáš tam ty, kterýma chceš prošívat 😉

alinn
1. feb 2013

@luciavan já nemám problém s žádnýma nitěma.. a tak si ty značky nepamatuju..ale @caramilla to jeden čas řešila, tak třeba poradí 🙂