Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@komisakpd presne, aj ja chcem na taký kurz, kde sa také krásne kabelky šijú
@petkasv rušili to nějak přelo 2010/2011, jak psali holky, tak aby to @caramilla Míně nedávala náhodou podruhé.
A rodičák mi začíná už v březnu :-/ Jen já nevím, co s těmi mými nespavci budu dělat
@animal @lucijan S tím spaním jsme to měli stejné, teď mi druhý usne i na hodinu, ale zase chodí spát v 23h a v 6 už je jako vyspinkanej 😀 😝
@animal ; @daisyr v roce 2010, co se narodila Jasmína (srpen), tak to bylo ze zákona tak, že bylo očkování dobrovolné - resp. dobrovolná volba času, kdy, jestli po narození nebo v těch cca 8 měsících. Mě z gyne s těhu průkazkou hnali na plicní, kde mi dali papír s volbou o očkování, kde jsem vyplnila buď, zda chci v porodnici nebo ne a to jsem dávala při porodu v nemocnici. Já jsem si zvolila, že po porodu nechci a úplně v pohodě. Je ale zajímavé, že takto to dělalo asi jen Benešovské plicní, protože holky z okolí, co rodily v Benešově, měly automaticky naočkované děti a nikdo se jich ani nezeptal. To jsem vůbec nepochopila, já na to měla papír s volbou a oni na mě koukali jak puci, že to nechápou, jak jsem si to mohla vybrat, že jich se nikdo neptal 😀 No a než došlo na povinné očko, tak to zrušili na dobrovolné 😀
Takže Mína očkovaná fakt nebyla, protože jsem zvolila možnost až po 3vakcíně Hexa. Asi tu máme osvícené plicní...
Holky vy mě děsíte, podle čeho se to počítá?
s tou novou RD - prý si výši může rodič zvolit libovolně? Prý je to 220 tisíc celkem a je jedno, zda budeš brát dva roky hodně nebo 4 roky málo, prý se to dá rozložit i třeba na 21 měsíců a tak... říkala to kamarádka, co má teď rodit, ale je to možná jedna bába povídala. Že prý ona půjde v září zpět do školy, tak si dá 3 roky a 4 měsíce, aby jí to vyšlo hezky do září, takže bude brát méně, ale déle 😎
@petkasv já mám RD na 3 roky a 6 měsíců, jsem si prostě sama vypočítala, že chci 6100, aby mi to na tu dobu vyšlo, taky budu v září nastupovat do školy... paní na pracáku sice měla tendence mi to vypočítávat sama, chtěla mi to tam dát do tří let na nějakých 7400, ale já ji vysvětlila, že to chci na 3 a půl, tak pak nemrmlala... píšeš tam, jakou chceš dostávat částku měsíčně, ne časový údaj do kdy... a až to dojde do 220 000, tak už pak máš smůlu
@petkasv JJ, rodičák je presně tak, jak píše Karchinka, prostě si zvolíš částku a až dojde kredit, tak hotovo. A během toho to mpžeš jetě měnit - my si třeba dali první rok 11400kč (stěhování) a teď jsme to před novým rokem přepočítávali, aby to bylo do 3 roků Eli.
@caramilla tak to jsi fakt měla osvícené gyn nebo co, že tě tam vůbec poslali, na to plicní, já tam nebyla a v porodce se mě nikdo neptal (roz. 6/2010), prostě to píchli a bylo hned v porodce 😕 , tak to pak jo
@lucijan hele, mě se to se spaním u staršího zlepšilo, až najel na 1 spaní denně a zvykl si na to, takže skoro ve dvouch letech, teď už mi zase ale stávkuje a nechce spát vůbec
@petkasv nový RP - 220tis. celkem, vydělíš počtem měsíců, co chceš být na RD a to je mesíční částka, cca 7tis při 3-leté variantě, ale můžeš být např do 2,5 roku atp. ....koukám, že už to holky psali....já také musím počítat, že mi ho v říjnu do školky nevezmou, ale spíše až po roce v září, takže skoro ve 4 letech... tam je právě problém, aby ti zaměstanvatel držel místo
já mám zvíře listopad 2010 a TBC už se neočkovalo vůbec, půjdem až teď...
s tím rodičákem na 3,5 roku to není marný, dvojčata budou duben/květen a do školky je stejně vezmou nejdřív v září... krom toho si užít léto na chatě není od věci...
u toho RD na 3,5 roku je jediný problém s tím zaměstnavatelem, do 3 let prostě musí držet místo, po 3. roce už ne, pokud s ním není nějaká rozumná domluva... já doufám, že ve škole budou rádi, že chci nastoupit až v září, jinak budu muset taky ve 3 letech nebo si najít jinou práci :(
@lenavos s tím neplaceným volnem jsi to myslela jak? To ti musí dát, když tě pak chce vzít zpět? Musí se to sepsat? Mě teda zpět asi stejně nevezmou a já si ani neumím představit se vrátit tak, jak jsme pracovala před Jasmínkou... Já zase nejsem ta, co by chtěla odstupné od krachující neziskovky, takže mě když šéfová řekla, že na mě od září nemají peníze, tak jsem to tak vzala, jako, že prostě nemají a hotovo 😀 To jsme my blbci 😀
A u té nové varianty RD - může si to člověk rozložit a dostávat pak třeba 100 kč/m + zaplacené zravotní od státu a zůstat doma do 4 let?
no, já myslím, že do tří let ti musí držet práci (ale nemusí ti nabídnout úplně stejnou, ale nějakou podobnou) a pokud ti ji pak nedá zpět, až se po třech letech vracíš, tak ti musí dát odstupné... pokud ale po třech letech nechceš nastoupit ty, tak tam jsou asi dvě možnosti, to neplacené volno - ale to ti musí chtít dát zaměstnavatel, pokud ti to neschválí, tak tam pak není odstupné a ztrácíš práci. A o tom neplaceném asi musíte spolu podepsat nějaký papír a může to být do 4 let... jinak ale můžeš být doma s dítětem do 4 let i bez koruny, jenom se to snad musí nahlásit na pracák, ať za tebe platí soc a zdrav, že jsi ještě doma s dítětem --- a někde jsem snad četla, že u toho nového RD můžeš zůstat doma bez koruny snad až do 7 let (nebo prostě docela dlouho) a stát za tebe bude platit soc. a zdrav., ale to nevím, jestli platí, možná spíš ne
@daisyr žádné očkování není úplně povinné, a ta TBC se dala v porodnici odmítnout vždycky... akorát ne každý to věděl... Vilémek taky není očkovaný (10/10), i když jsem teda v porodnici nerodila 😀, a zatím se ani nechystám. Ale on má zatím jen hexu (Hib), to ostatní odkládám, MMR se budu snažit odložit co nejdýl.
@caramilla doma můžeš zůstat až do 7let věku jednoho a do 15let věku dvou dětí, stát pak za tebe platí zdravotní (soc. nevím). Akorát jsou tam nějaký omezení školky a družiny myslím.
A ten RP si můžeš prodloužit (i když nevím, jestli je tam nějaká max. doba) i zkrátit, může se to měnit každé tři měsíce. Třeba když někdo otěhotní brzo, tak si RP zvýší, aby vyčerpal co nejvíc z těch 220 tis.
@anastazieb @caramilla sociální stát neplatí, jen to zdravotko a musí se to nahlásit na zdravotní pojišťovně, že zůstáváš dále doma od toho a toho data a pečuješ o dítě mladší 7 let. Pak pošleš rozhodnutí o ukončení RD, jakmile ho dostaneš od sociálky. Omezení školky spočívá v tom, že dítě nesmí chodit do zařízení tohoto typu na déle než 4h denně (počítá se to fakt na den, takže teoreticky může chodit 5 dní v týdnu na 4h denně, ale ne 2x týdně na 5h).
http://www.produktservis.com/images/katalog/737... Viděli jste to...interlock...jsem ve velkém pokušení...kdyby se někdo chtěl přidat...IP 😵 😵 😵
@palosek ještěže nemám holčičku 🙂 a mě se líbí ten proužek modrý http://www.produktservis.com/katalog/wendy/obou... ,jen k tomu by chtělo zas ještě jednobarevný do kombinace 🙂)))))))))))

očko na TBC bylo zrušené od 1.11.2010 🙂