icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

veronik77
14. mar 2013

@lenasss no, já si jednou povídala s paní ve vlaku na cestě do školy, také měla dar vidět budoucnost, a loučila se se mnou slovy, že ví, že se v létě uvidíme na Lipně... No, ještě jsem tam nebyla a už to bude 10 let... Asi to bude ještě nějaké další léto 😀

lenasss
14. mar 2013

@veronik77 😀 😀 😀 😀 😀 tak to je dobré 😀 😀 😀 jsi mi zvedla náladu.
Nu nic jdu budit zvěř a jedem zase k doktorovi pro výsledky krve a pro zprávu do nemocnice a zítra příjem a v pondělí to bude mít za sebou 😝 ještě že nás pustí na víkend domů

danielahe
14. mar 2013

@lenasss mandle budou vporadku, my to mame uz za nami a vse ok. Rano udelali a druhy den jsme sli domu a jirula mi bulel asi jen 3 hodiny po operaci a vecer uz nevedel, co s roupama 🙂 .

kamishek
14. mar 2013

@svela decovil je pevný a tenký, pružný mi teda nepřijde ani náhodou 😀 jedině, že by tím pružný mysleli ohebný, to pak jo, ohebný je

@abigail1 záleží, jak velká ta kabelka má být, i poměr výšky a šířky, materiál vnějšku... já šila třeba babičce kabelku a ta je vyztužená ronarem a drží... ale celkem dost tomu pomohl i její tvar a vnějšek z manžestru... jinak bych použila decovil (tehdy jsem ho ještě neznala)... jenom pozor, že s ronarem/decovilem se kabelka šije jinak než s měkčíma výztuhama - nedávat je až do švu (jsou tak pevné, že by se neohly jak je potřeba a zbortily by tvar)

maryol
14. mar 2013

@zuzu_epona, @bordino, @jitu22 ďakujem krásne, pustím sa do toho len čo sa bude dať 😉

petkasv
14. mar 2013

@lenasss a vy jdete na nosní ne? Tam žádný riziko nehrozí u krční je důležité aby dítě bylo v nemocnici pod dohledem,a když je propuštěné domů do ošetřování muší být v naprostém klidu, nepřetěžovat se, prostě fakt ležet, můj muž byl ve svých 36-letech, kdy jsem ho v 5ráno z hraní vezla na pohotovost, protože nemohl dýchat a dusil se (podotýkám, že před tím odehrál 8hodin zábavu a nechtěl jít před tím k dr. že mu přeci nic není), ale nebudu ti psát jak to všechno bylo, žádná sláva, prostě je důležitý naprostý klid 🙂

abigail1
14. mar 2013

@kamishek Děkuju za odpověď. Výška kabelky bude cca 27 cm, délka 35, hloubka 10cm. Jaká je to látka přesně, to nevím, je to nějaká bavlna (manžestr je určitě silnější). Taky jsem uvažovala o ronaru nebo decovilu. Takže říkáš, že se nesmí dát výztuha až do švu? Vůbec do žádného švu, ani třeba do dna? Se ptám blbě, že jo.. 😅 Já jsem šila kabelku podlepenou vliselínem, posloužila dobře mnoho let, jen nedržela tvar. Tam bylo jedno, že byla výztuha až v těch švech.

abigail1
14. mar 2013

Moje 1. 2 bodýčka. Šito na obyč šicím stroji, kde jediný pružný steh je cikcak. S vašimi výrobky se to nedá srovnávat, ale mám z nich radost. 🙂 To druhé body je zvětšovací, má 2 řady stiskacích knoflíků.

daisyr
14. mar 2013

@abigail1 náhodou krásné, já také dělala první výtvory na klasice 🙂

abigail1
14. mar 2013

@daisyr Děkuju. První šicí výtvory to nejsou, ale první bodýčka ano. Jen pořád šiju na obyč stroji, chtělo by to nějaký OL. 🙂

daisyr
14. mar 2013

@abigail1 však já myslela taky úplety - body, tepláky a tak 🙂 jinak jsem také dlouhá léta šila / teda spíš nešila/ na klasice hlavně tkané látky (polštářky, opravy, závěsy atd. 😀 )

kalman
14. mar 2013

kompletík

veronik77
14. mar 2013

@kalman fešanda 🙂

bordino
14. mar 2013

@kalman krásný, ale stejně nejkrásnější ta postava 😀

petkasv
14. mar 2013

Tak má dnešní odreagovačka, mezi zvracením to i šlo 😀 😀 😀
jedny bombarďáky pro B.
dvoje trencle pro chlapa (chtěl jedny normální, nevíte co to znamená?)
a dvoje trika pro chlapa do práce 🙂

kamishek
14. mar 2013

@abigail1 no, ronar je o dost měkčí než decovil, ale stačit by asi mohl... netroufám si ale říct najisto, jestli jo nebo ne... decovil je sázka na jistotu, ale musela bys počítat s tím, že to bude fakt pevné, ta kabelka...
a fakt nedávat do švů, jen těsně k nim... já to udělala tak, že jsem jednotlivé díly bez přídavku na švy vystřihla podle šablony z ronaru a pak ty samé díly s přídavkem z manžestru a šila jsem co nejtěsněji hned vedle té výztuhy... a pokud vím, tak kabelka pořád (přes 1,5 roku) slouží bez problému... ale babička tam netahá nic těžkého, že jo, takže o nějakém extrémním testu nemůže být řeč 😝

bulinka
14. mar 2013

S.O.S prosím kde seženu malinovej suchej zip? Zapomněla jsem si ho min.týden v Praze koupit a známá si vybrala malinový flees na nákrčník a já k němu nemám suchý zip ☹

abigail1
14. mar 2013

@kamishek moc děkuju za rady 🙂

danielahe
14. mar 2013

@petkasv prosim prosi, vidim, ze mas strih na panske trencle, myslis, ze bych mohla poprosit o strih 😵 🙂 , predem dekuji 😉

allymally
14. mar 2013

nutně beru bagry 3m:D mame bagristu,klidne objednam,kapacita je

jitavlad
14. mar 2013

@lucyvivien já jsem na toto téma napsala pár řádků http://www.jita.cz/2013/02/plinky.html
když vygooglíš, tak je toto plný internet... Přeji příjemné rozhodování 🙂

veronik77
14. mar 2013

@allymally jenom 3m? 😀 😀 😀

allymally
14. mar 2013

@veronik77 no pro sebe 🙂 Tedy pro malocha 😉 bagry máme všude

allymally
14. mar 2013

jen já ty bagry nevidím ☹

veronik77
14. mar 2013

@allymally už jsou pryč - poslední položka v neaktivním zboží....

allymally
14. mar 2013

mě klepne, já ty bagry potřebujuuuuuu ☹

zuzu_epona
14. mar 2013

Baby, potrebujem podariť, bude toho viac 😖 Mám OL Brother z druhej ruky, ale nepoužívaný. Je to pre mňa pekelná mašinka 😝 bojím sa ho, neviem s ním narábať... Takže otázky:
1. Ako začínate a ukončujete nite? V návode je viacej postupov, ale ako to robíte fakt v praxi?
2. Keď šijem podľa nakreslenej čiary na látke, tak očami mám čo sledovať, aby mi to orezalo na tej čiare? Nôž, ihly?
3. Ako sa mám naučiť šiť do oblúka?
4. Akým spôsobom ho čistíte, ako často?
5. Bežné úplety: tričká, tepláky... sa šijú na tri nite alebo na štyri nite?
6. Na čo slúži vypnutie noža?

Za každú odpoveď budem vďačná 🙂

sinala
14. mar 2013

@zuzu_epona
1. zakončení dělám tak, že konec švu zašiju na rovnostehu
2. sleduju, aby levá jehla šila po čáře - tak přibližně. Když ti to ořeže po čářě, to se ti dost zmenší
3. do oblouku to chce cvik, já taky moc neumím
4. co 2. šití to opráším štětečkem, ale to by mě taky zajímalo 😀
5. sešívám na 4 nitě. Tři nitě používám, když obnitkovávám tkanou látku, vypadá to lépe.
6. vypnutí nože je myslím na plochý šev. Já vypínám,když musím šev vypárat a znovu sešít a už nechci, aby mi to ani trochu neořízlo

veronik77
14. mar 2013

@zuzu_epona
1. akorát ukončuji - většinou uzlíkem. Nijak speciálně nezačínám 🙂
2. sleduji nůž
3. praxí, u vnitřních obloučků vypnout nůž. Pomáhá šít pomaleji 🙂
4. štěteček a vysavač, většinou po větším projektu, po jednom tričku ne
5. všechno šiju na 4 nitě, jenom ozdobné lemování na tři
6. na šití např. plochého švu, ozdobných prošití atd.
na you tube jsou krásná videa, pohledám 🙂