Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Holky ...krásné všechny výtvory...už se těším na šití...čepičku máme hotovou 😀 😀 😀 ALe @petkasv teda trvalo mi to snad dva večery...co večery...noci...jsem pomala 😝 Sice...až jsem už měla zmáknutý vrch a nemusela furt počítat, tak to šlo rychleji...ještě tam přijde polimexová kytička, ale už v ní chodíme 🙂 Jsem děsně viditelní...v žužu 😀 😀 😀 Vyfotit malou vklidu je problém...to není Jasmí 😉 Na těch venk.fotkách jí to s culíkem nějak vyjelo a odstávalo 😀
@ucitelka70 tak tie hackovane saty su nadherne, no to tak pre modelkovske typy.
ahojte. veľmi rada čítam túto tému, neskutočné veci šijete. ale prišla som sem po radu. ešte som nikdy nešila úplet a neviem, ktorý steh mám na to použiť a ktorý je tzv. overlockový steh (teda ak ho tam vôbec mám).podľa návodu je na streč č. 3 alebo 5 a tzv. overlockový asi č. 15. s ktorým z týchto stehov máte najlepšie skúsenosti a či ho mám potom použiť na ušitie napr. celého trička, alebo len na lem okolo krku.
a ešte jedna otázka, aký steh používate na šitie softshellu? tiež pružný alebo klasický rovný, lebo teda ja OL nemám. vďaka za akúkoľvek radu.
@stanka_i já bych řekla, že overlockový je takový, který ti tu látku jakoby obšije, aby se neuvolňovaly nitky, takže za mně buď obyčejný cik cak a nebo pak u tebe č. 6, 7, 8... a i další, ale nevím samozřejmě, jak ty stehy ve skutečnosti vypadají. Já mám ovrl. steh něco jako č. 6. Tu 15. bych zrovna nevolila, ta je spíš na šití uprostřed látky, než na kraji, aspoň já to tak používám.
A úplet můžeš šít jakýmkoli stehem, který je pružný, takže kromě rovného je to většina. Vyzkoušej, co ti bude nejvíc vyhovovat. Ohledně prošití zvrchu (třeba na ušití tunýlku na gumu z úpletu) se dá použít dvojjehla.
@anastazieb moc ďakujem, niečo skúsim.
Tak poté co jsem tři dny strávila šitím didaktické kostky si na ní můj malý miláček zcela nadšeně sedl a dál už ji ingnoroval... Ach jo a já se tak snažila 🙂
@kamishek ďakujem, môj slovenský návod je nepoužiteľný, neviem, kto to prekladal, tak sa držím toho originálneho, no a tam je pri tom č. 15 uvedené "sewing overcasting on both pieces of fabrics, such as with tricot"...tak mi to prišlo, že keď chcem zároveň zošiť aj obnitkovať úplet, tak to by malo byť ono...ale nevadí, musím vyskúšať a uvidím. možno ešte niekto používa takýto stroj (Brother DS 140) a bude mať osobnú skúsenosť.
@lenasss strih Bo od FM... všakže?
kočky, viete poradiť? ideme o 2 týždne na svadbu, kde nebude starejší a môj drahý by mal nevestu vypýtať.... nemáte daktorá náhodou niečo, čo nie sú veršovačky a kecy starejšíeho, len tak skromne dačo?
@stanka_i tak jsem právě zkoušela tu "15" šít na kraji látky a to akorát ten okraj žvejká. Jak jsem psala, potřebuješ něco, co by ti ten kraj látky "obnitkovalo", aby se neuvolňovaly dlouhé nitě. A tady jak je ten rovný steh i nahoře, tak to akorát dělá neplechu. Zatímco obyčejný cik cak - bezva 😉 Ale vyzkoušej 😉
@stanka_i @anastazieb tak já mám na stroji OL stehy tyto: 7,8,15 a právě tu 15tku využívám nejvíc. šije se sním dobře i lemy kolem spodu i rukávů, nevlní se, a netrhá. Asi záleží na nastavení napětí...Ta mě 15 vede 😀 😉 Pak jsem ještě na lemy zkoušela tu 17 (stromeček), vypadá moc hezky, ale u úpletu se mi to potrhalo :( .
Na soft stačí rovnosteh, záleží, jaké to chceš mít uvnitř. Jinak se to dá šít přímo na overlocku 😀 Jinak na úplet je dobrý i cikcak...to 05 je tříkroký cikcak (přišívání lastinu...třeba). Toliko mé skromné zkušenosti 😉
@palosek ano, na prošívání lemů atd.... to ano, ale na sešívání dvou kusů látek u kraje (jako OL) to ne...
@anastazieb jj, i tímhle jsem je sešívala...a šlo to, bez problémů 😉
@anastazieb @palosek ďakujem za skúsenosti, zajtra sa do toho pustím a snáď to dopadne dobre
@ucitelka70 jj je to on 🙂 🙂
@lenasss ja plánujem na letné gate použiť tento strih.... ak spáchame hromadku - ešte poslednú pre mna..... tak na mojelátky.cz som videla károvaný lyocell, neviem, či by na to bolo dobré, ale asi áno...... dobre sa šilo, však?
@ucitelka70 doporučujem ti túto stránku http://linvins.blogspot.sk/search/label/Tipps, tu sú aj zakončenia OL a kadečo
@janaj0 Při výběru lehoulinkého plátýnka se řiď gramáží. Většinou těch 110 - 125 by mělo být už lehoučké plátýnko, to, cos dávala odkaz si myslím, že by mohlo být už hodně jemné a lehké. Máš tam ale pak riziko, že to bude průsvitné. Tužší plátna (teda jemná jsou, na sukni, ale už to není takové to hedvábné nic) kolem gramáže 150 má třeba Michael Miller. Jemnější mívá třeba Robert Kaufman a nebo Kaffe Fassett. Metr jejich látek se ale pohybuje pod 300 Kč. Ale teda zase stojí za to 😀
@zuzu_epona doporučujem ti túto stránku http://linvins.blogspot.sk/search/label/Tipps, tu sú aj zakončenia OL a kadečo
@petkasv 😀 😀 😀 Konečně! Snad mi to nezmrzne.
Jasmínku hrozně baví zahradničení, takže kytičky sázela a zalévala ona. Pak jsme sázely petrželku na záhon a ona asi nepochopila, jak se liší semínko a sazenice, takže po 15 minutách krásného "hraní" kouknu, co dělá a ona petržel kompletně pohřbená, koukal jeden lísteček a ona říká "maminko, dívej, už to skoro mám" 😀 😀 😀
A foto jarního kompletu - tak jsme se dočkaly. Vyfotila jsem, otočila jsem se a dítě okoplo špičku skoro nových pabloskových kozaček a bílý kabátek zahučel do bahna. Jo, to je osud. Včera v kompletku od Pomp de Lux po plavání vymetla kaluže u bazénu a byla jak blátivá koule. 😀 😀 😀 😀 I do auta jsem se jí bála dát, aby to tam moc nezaprasila 😠
Jinak pozorování žížal v kompostu byl dneska největší zážitek 😎
@stanka_i ja mám na stroji tú 15-ku uvedená ako dvojite uzavretý overlokový steh a je moj najoblúbenejší v poslednom čase. Šijem tak aj zahnutý spodný lem tričiek, či lem na rukávoch, konečne sa mi to nevlní, nepretáča a netrhá, hurá, nech žije overlokový steh! 😀 S tými cik-cakmi sa moc nekamarátime 😒

Tak předvčerejší počiny...