Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@aerin Já ti to vysvětlím úplně jednoduše 🙂) Značky na gumě jsou sice hezká věc, ale to jaksi předpokládá, že ti jede patka hladce a ne že se semtam zadrhne, čímž ti lastin vytáhne v tom místě jinak. Takže řešením je teflonová patka nebo podlepit patku něčím, co bude po lastinu dobře klouzat. Úplně největší paseku do dělá, když šiješ lastin na lesklou stranu PULu. Taky je potřeba lastin před šitím pořádně protahat co to dá, aby měl stejnoměrnou pružnost, z výroby je tuhý a napoprvé se vytáhne jinak, než pak při používání.
Mam napad, az budeme strihat to mylly, donesu si plinku a lastin a ukazes mi to, coooo?😀 😀 😀
@aerin Já lastin dopředu neměřím, na plence mám značku kde začít a kde skončit řasit. Na začátku si s lastinem zacvičím (asi 10x natáhnu), pak přiložím lastin kousek (asi 0,5 - 1 cm před značku) a až ke značce šiju bez natahování. Pak si vezmu kousek lastinu do pravé ruky, ukazováček nahoru palec dolů (cca 4 cm, ale klidně i méně) a pomyslně natáhnu na dvojnásobek a přicvaknu na látku tím ukazováčkem. Ten ukazováček je důležitý, protože až se přiblížím při šití k jehle, tak ten ukazováček to pěkně drží o vrchní část spodku stroje (palec už nic nedrží) a mohu šít až k ukazováčku. Za strojem taky natahuju, občas zapomenu a někdy se to zašprcne. No a šiji a postupně natahuji až ke značce, pak asi 3 zabodnutí jehly šiju bez natažení. Nakonec odstřihnu lastin a nitě zauzluji.
No, ale někdy mám problém šít uprostřed lastinu, ale to pak naštěstí není vidět.
To mi připomíná, že mi tu 3 plenky čekají na lastin, ale jsem líná udělat značky, tak to na tom vázne a radši šiju vkládačky.
a jdu s dalsim dotazem😀 jaka je odhadem spotreba na damskou bundu, merim 158cm, vazim do 45kg 😅
@aerin Tak já mám do zimy radši vrstvení - takže za sebe doporučuju kvalitní termoprádlo z merina, popř. moira atd. 😉 Třeba takové longiesky od BI pod softshelové gatě musí být v pohodě i při mínus... A vynosíš je tak od podzimu až do jara. Navrch jako základ merinotriko...
Jinak v podstatě stejně jak psala Ivuš - dolů tenké/tlustší merinogatě (podle toho, co má navrch) a navrch merinotriko + mikina (my máme oblíbenou od LittleAngel s outlastem) + bunda. Na hlavu kuklička (taky ta outlastová, líp nám sedí střih) nebo flísová čepka a kapuca to jistí.
@ivuska.h Ten střih na teploše z Ott. už mám taky vykopírovaný 😀
@caramilla Uááá! Tak ta mikča s čepkou jsou teda geniální !!!! 😵 Doufám, že si po porodu budu moct brzo sednout, Dorazí Mylly, Davídek bude určitě taky nějakou soupravičku nutně potřebovat...
@maly_prcek diky 🙂 a bunda teda nutna fakt zimni, jo? mylsim tim, kdyby mel treba merino body, mikinu s berankem a tu softshellku, bylo by to malo?
se ptam jak pako, ze😀
@maly_prcek jeee, ty jsi taky z Brna?
@aerin Jj, taky z Brna, půjdem spolu na lastinový workshop k Ivče 😀 Mně to taky nejde a potřbuju pro D. nějakou kapsovku a furt to odkládám jak možu 🙂
Myslím že merino body + mikča s beránkem + softka by třeba do -5st. šlo. Já jsem třeba hrozně zimomřivá a vloni jsem v zimě se šátkem nosila merinotriko + svert + softshelku a bylo to v pohodě (samozřejmě nosící bundu mám jednu a není zimní), tam se sice zahřeješ nošencem a pohybem, ale to děcka taky a ta mikča s beránkem bude určitě hodě teplá...
I když bundu bych možná zrovna zateplovala (mít jednu fakt zimní). Gatě mi třeba přijdou zateplené zbytečné... Radši dám ty podvlíkačky.
jeden strih na kukličku je zadara ke stažení na ottobre stránkách, ale malé moc nesedí, naštěstí máme kuklajdu na další dvě zimy jistou 🙂 koupenou 🙂
To asi tenhle, že?
http://www.ottobredesign.com/en/print/pdf/drago...
@caramilla ta bunda je nadherna.. ani sa radsej nepytam odkial mas tie latky 😀 😀 musim pominat stare zasoby.. 🙂 tiez som zosmolila jednu bundu a dnes k tomu aj suknu 😀 a k tej kukle, sila som ju z flisu, to nesedela vobec, ale usila som ju z merino upletu a sedi perfektne .. takze treba dobry matros 😉
@ivuska.h
@aerin ste rozoberali gumicku a zadrhavanie, ja si na gumicku znacim perom a potom ju posypem pudrom na prdelku a rozotriem.. tak to robim aj ked zosivam dva puly dokopy.. (najlepsie to robit mimo stroj, prachu je tam aj bez pudru dost ) zatial sa mi to osvedcilo najviac. cez papier sit neviem, lebo nic nevidim.. ale este mozem skusit nalepit nieco na tu patku 😉 to ma nenapadlo 😀 dakuejm za tip
mate nekdo tyhle kleste? http://www.vtc.cz/cs/vyrobek/87182/kleste-vario...
jdou pouzit i na ty prtavy druky roland na bodycka a tak?

@caramilla Nádhera 😵 Taky obdivuju tu rychlost.