Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@martulinecek http://ekozahrada.blog.cz/1201/jaky-sici-stroj-... tady to máš hezky popsané a když jsi tady v té diskuzi, tak Tě nákup OL taky čeká 🙂 🙂 🙂 . Většina z nás tak dopadla 🙂 🙂 🙂
@petkasv dívám se na Tvoje foto stehu dvojjehlou u @caramilla na blogu a já mám daleko menší ten cikcak ( ještěže jsem fotku neposlala já 😀 😀 😀 ), no musím to ještě vychytat
@sinala jako užší? to záleží na tom jak máš nastavenou velikost stehu 🙂 jinak je to asi jedno - podle toho to pak pruží, důležité je aby spodní nit nevylejzala k vrchním 😀 jinak včera jsem si zlomila svou dvojjehlu ☹ jedinou ☹ musim dneska zkusit koupit normální, z čehož můj stroj nebude mít radost ☹,
a jen ta mimochodem naše zlatíčko je vzhůru od 4 ☹ šla jsem spát v půlnoci, takhle to u nás chodí už týden 😀 :D
@abigail1 presne ako písala @sinala.... v živote mi takto veritaska neušila dvojihlo... skôr mám také malé cikcaky, vôbec nie také pekné výrazné, úhľadné
@ucitelka70 @sinala je to šito dvejjehlou 4 mm, ale délku a šířku stehu si už bohužel nepamatuju. Já to napětí nití vždycky musím zkoušet na odstřižku a pohrát si s tím a štelovat a štelovat až to vyšteluju 😀 Teď už to mám trochu v oku a mám to nastavené rychle, ale dřív jsem štelovala napětí nití třeba hodinu. 😠
@palosek ježíš děkuju. Právě nafoceno je to blbě - je tam hodně stínu. Ale snad je vidět to, co má být. Já nevím, jak to má správně vypadat, našla jsem 2 fotky na netu, ale ty se mi moc nepozdávaly, jak říkám, MYSLÍM si, že to má vypadat takhle. Uvidíme časem, jestli se to bude trhat.
Můj názor je, že by ta horní niť měla být povolenější a ten spodní cikcak nesmí být úplně od kraje ke kraji. Musí to být tak, aby při natažení látky ty horní nitě nepopraskaly - tudíž musí mít vůli, takže jich kus musí vylézat zespodu ven. A to samé ten cikcak, tak taky nesmí být utažený do roviny.
Takže ladila bych to tak, že to, co na stehu praská to trochu víc povolit. Teď jsem koukala na starší leginy, co jsem šila dvojjehnou a mám popraskaný šev zeshora i zespoda. Co teda s tímto už netuším. Teda vím, už mám covelock.
@sinala mě taky, dyť už jsem to tady psala. Vůbec nejhorší bylo, když jsem si začistila dole nohavice dvojjehlou a pak sešila na OL, to se pak ta spodní nit hnedka vyvlíkla... A trika si popotahuju dolů, tak mám spodní lemy porupaný taky hned.. 😖
A spodní nit mi při šití dvojjehlou nikdy neudělala takovej cikcak, spíš mírnou vlnovku, spodní nit mi nejde povolit.. A COL si kvůli lemům kupovat nechci! Navíc mě i pán v Proposu od něj zrazoval, že je s ním akorat sr.ní a že ten domácí stejně nikdy nešije tak pěkně jako průmyslovej - tak nevím
@lucijan jj, taky mám dole vlnovku... ale napětí dolní nitě se dá povolit u člunku (Veroniky) malinkým šroubkem...ale pozor na úplně vyšroubování.. 😅 😅 skoro jsem ho nedala zpátky a myslela jsem, že budu kupovat nový člunek...naštěstí se mi to nějakým zázrakem podařilo 😀 😀 Tak jsem místo dvojjehly používala na lenování jíné švy...ozdobné 🙂 Třeba ten stronečkový...ale u fineribu mi už taky popraskal...tak ted šiju cikcakem.... 😖
ja už teraz skoro všetko OL podhýnam, či nohavice, či spodok tričiek, aj rukávy - plochým švom....
@sinala Mám Brother, tuším tento:
http://www.raj-siti.cz/coverlock-brother-cover-...
Stejný jako Caramilla. Ale teda hodil by se nějaký 5-nitný, zeshora to umí jen rovné čáry a mě by se hodilo i cikcak zeshora jako se šijí funkční trička. A mám pocit, že u COL za hodně peněz málo muziky.
@mooncaa a jsi spokojená, já přemýšlím o COL, ale vzhledem k tomu jak málo šiju, tak se mi to zdá velká investice. A když čtu ty stížnosti ostatních, tak taky mě to odrazuje 🙂 . A jaké nitě používáš, hardy? Opravdu bych si nechtěla kupoat po 3-4 ks nití jiné značky a miliony barev. To co mám doma mi vydrží nadosmrti 🙂
@sinala Šiju s Hardama úplně v pohodě a spokojená jsem, jen by se občas hodil více nitný, prostě, aby to dělalo i ty kličky nahoře. Ale to myslím, že je zase cenově úplně jinde a kdo ví, zda to ty domácí umí. Já jsem moc spokojená, že ty konce rukávů, nohavic, u krku a tak, že to vypadá profesionálně ušito. Jsem moc ráda, že ho mám a ještě víc jsem ráda, že jsem ho dostala úplně zadarmo, mamka si ho koupila a pak zjistila, že ho nevyužije, tak mi ho dala. Navíc se strefila do Brothera, jiné stroje má jiných značek a ty bych nechtěla.
Hezké ráno 🙂 mých pár výrobků, mám toho nějak moc a sluníčko svítí a svítí 🙂
- dárky - u nás se celý červen slaví 😀
- triko a peněženka pro mamku k narozeninám
- prasátkové trencle pro bráchu
- rybičkové pro tátu
a druhá peněženka je pokusný králík 🙂
- mám spoustu dalších věcí ale nestíhám, nestačím, snad to stihnu, nesvačím 😝 😝 😝 😝
chcem vás poprosiť - návod na peračník (taký klasický, aj s gumkami na pastelky a tvrdými stenami, nielen vrecko na zips) nemáte niekto ? vďaka 🙂
ahoj holky, zdravím po dlouhé době. Nestíham šít ☹ tak jenom obdivuji vaše výtvory.
Takový drobný dotaz - potřebuji sehnat nějakou hezkou látku s motivem hrošíku - nevíte někdo o něčem? Bude to pro kámošku jako svatební dar - celý komplet do postýlky pro holčičku...klidně může být i dražší látka. Kdyby vám někde udřela taková látka do oka, prosím napiště mi. Děkuji 😵 Přeji hezkou neděli
@kuna paráda 🙂

@martulinecek Něco jako máš normální šicí stroj, rovnosteh, tak je potom další stroj - overlock. Ten šije (nejen) pružné látky (na rovnostehu máš taky pružné stehy, ale nejsou tak profi) a automaticky odřezává látku. Zjednodušeně řečeno, možná mě někdo opraví. 🙂