icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
18. sep 2011

@terezita prosím, zkontroluj si to 😉

lillianx
18. sep 2011

uz som tu raz pisala, ale reakcie sami nedostalo,tak skusam znova. nemam kedy precitat cele toto forum 🙂 mam doma staru veritasku a zaujima ma ci ste niekto na nej skusali sit plienky, oblecko. konkretne ci sa na tom nejako da usit nieco z upletu, alebo zatkavaneho runa. overlock kupovat nebudem. a teda ak mate skusenost, tak ako ste na to sli. ake ihly, nite, steh, ...mam doma uplet merino a chcela by som z toho oblecko pre malu. a laka ma aj to runo,tak ak poradite budem velmi vdacna. dakujem

crawler
18. sep 2011

@lillianx ahoj🙂 moje mamka má starou veritasku a plíny jsem na ní ušít dokázala úplně normálně, i úplně obyč polyesterové nitě...prostě normálně😉 potřebuješ rovný steh a cikcak😉

caramilla
18. sep 2011

@lillianx Záleží, jaké plenky na Veritasce asi budeš šít. Jestli třeba AIO, tak v pohodě. Aksamit i PUl i Flíz i Suedecloth i bambusový fléíz se nemusí začišťovat, takže stačí prošít rovně a obrátit na líc. Začistit můžeš cikcakem. Hůř bude vypadat třeba plenka typu "Anavy", co má šití z lícu, ale určitě to také půjde. Problém by mohl být v tom, že overlock má tzv. diferenciál, který je výhodný na šití hodně pružných materiálů typu aksamit atp. Lépe se s tím pracuje, ale podle mě i na normálním stroji to ušít půjde, když budeš hodně špendlit.
Já jsem na klasickém stroji obšívala i čtvercové plínky a šila z merina - na merino doporučuju strečovou jehlu🙂

caramilla
18. sep 2011

@dendinka 😀 Dík, jsem ráda, že mám další vášnivou čtenáčku, bacha, prý vzniká závislost🙂 Jako na všem okolo domácím šití 😀

caramilla
18. sep 2011

@terezita Fialový v table určitě je, já ho chci taky 😀

terezita
18. sep 2011

@esteruska jee tak to je fajn! toz tu zelenou lamu si vezmu urco to jedno kilco, chci to dat nahoru na sedaci polstar. tak snad to z toho pujde 😀
@crawler dekuji!

terezita
18. sep 2011

@caramilla jsem si pak vsimla! 😀 😀 to budeme mit doma zas fialkove koceny.. 😅 😀 nejak se mi ta barvicka zalibila!
@lillianx na veritasce jsem sila dlouha leta a byla jsem velmi spokojena. kdyby mi neodesla tak si ani novy stroj nekoupim. uplety na tom jdou taky. vyzkousis a ziskas cvik 😉

crawler
18. sep 2011

@terezita jojo, filajovej tam je, ale ty ostatní 2 položky jsem přidala, tak snad se zlanaří ještě někdo, když to tak nutně potřebuješ 😉 na oříškovej finerib je épotřeba jen 2 kilča, tak snad to půjde 😉

terezita
18. sep 2011

@crawler toz hledame zajemce na oriskovy finerib!
barvicka nadherna, jemne hneda, idealni jak pro kluciky tak holciny.. 🙂 na vesty, na kamase, na teplaky, no proste nemuzete doma nemit! 😀 😀 😀 kdyz nebude, preziju, smutna nebudu.. 😅 😀

crawler
18. sep 2011

a nenajdu zde obdivovatele petrol barvy???? nedávno jsem se bavily o sáčku Jasmínky, tak šup šup - přidala jsem petrol finerib....sím sím...chci to minimum naplníííít !!!! 😵 😅

crawler
18. sep 2011

@terezita šmankote....už váhám...možná se přidám 😀 ty ale umíš lanařit 😀

lillianx
18. sep 2011

a sili ste niekto z toho zatkavaneho runa?

terezita
18. sep 2011

@crawler 😀 😀 😀 finerib je fakt booziii! 😅

dendinka
18. sep 2011

@caramilla já ještě nic nešiju, já zatím jen háčkuju hračky 😀, ale je fakt, že i v tom je závislost, už mám spoustu krásnejch návodů z anglickejch stránek na rok dopředu, teď jsme odkoupili od přítelový matky dům a budeme rekonstruovat, tak bych si pak chtěla vytvořit nějaký polštářky atd. (sice se toho daj v obchodech koupit mraky, ale to není ono, když to má každej 😉 ) pro začátek a pak se pustit do těch plínek a tak, mám mamku vyučenou krejčovou, když jsme byli se sourozenci malí, tak nám taky šila oblečení, tak když si nebudu vědět rady, tak to snad nějak vykoumáme, plenky nám nešila, ale někde na půdě určitě po nás pul kalhotky s kapsama budou, jen co si tak pamatuju ten střih byl trochu jinej tenkrát a moc to nesedělo, bylo to takový dost tvrdý, dávala jsem je panenkám 😀

crawler
18. sep 2011

@terezita budu Tě vydírat - když se přidáš na petrol finerib, tak já se přidám na oříšek 😀

crawler
18. sep 2011

@dendinka a hlavně ten matroš svrchních gaťek byl ee 😝 ....neboj, plíny zvládneš hravě...protože i já jak jsem k tomu čuchla, tak to šlo více méně samo😉

terezita
18. sep 2011

@crawler ale ja tu petrolejovou nerada.. 😝

baarca
18. sep 2011

@terezita Já mám podobnou té oříškové z Flextexu, kdyby se neposkládalo tady. Můžu dovézt ukázat, kdybys chtěla. A na fialkové proužky bych se přidala, snad nás bude víc.

daisyr
18. sep 2011

@crawler Neboj, ono se to ještě naplní, ještě je dost času do uzávěrky 🙂 Já např. tam ještě pořádně nic nedala, protože se stále nemohu rozhodnout co.... je tolik krásných barev, tak se musím rozhoupat, třeba vezmu to, kde bude potřeba do minima.... ráda bych od všeho trochu, ale to bych s toho šila až do smrti a možná ještě i po té 😀 😀 😀

terezita
18. sep 2011

@baarca ty prouzky bych tipla ze jsou to same, co maj u mraze v te cerveno, zeleno nebo modro-bile.. ty ja rada!

caramilla
18. sep 2011

@crawler Já samozřejmě petrol ráda mám, od té doby, co tak moc sluší Jasmíně... Ale už mám metr petrolu doma, tak nevím, no možná metříček... 😀 😀 😀

@terezita Já jako hnědou nevyhledávám, ale ty jsi mě tak napadila na podzimní barvy, že se snad přidám. Já to dám. Ty ty ty! 😀 😀 😀 😝

@dendinka S mamkou to určitě zvládnete! Ty kalhotky po vás nebyly PUL, ale igelitové, možná dokonce PVC...

daisyr
18. sep 2011

tak jsem tam přidala teplákovinu ocel. modrou... co říkáte? 😉 že by se hodila k proužkům jak fineribu či oboulícu apod...

terezita
18. sep 2011

@caramilla 😀 😀 😀 to vis, ona bude urco uzasna k te fialove! 😅 a pak s oranzovou a zelenou a tyrkysovou.. zkratka se k tomu bude preci hodit vse, ne? 😀 by sis pak nadavala, kdybys ji nevzala, az bys ji videla na emmcinych modelech 😉 😀 aaa propos, jdu strihat na cepice.. nejak se nam tu ochlazuje a mlade bude asi marod.. 😝

caramilla
18. sep 2011

@terezita 😀 😀 😀 Ty jsi drak 😝 😠
Jen je to teda nefér - já jsem tě na "fuchsii" nikdy nepřesvědčila a nemám co oplácet 😠 , asi jsem volila málo nebo moc brutální metody 😀 😀 😀 No, ještě to nechám uležet, říjen je ještě za pár dní... (tzb. co den to přidání asi tak 3kg látky 😀 😀 😀 ) KDE SE TO LÉČÍ!!!??? 😖

terezita
18. sep 2011

@caramilla to uz je zavislost.. 😀 to uz nevylecis, se to bude furt navracet.. 😅

lillyzelvicka
18. sep 2011

holky vy jste draci.Toliko krásných barviček a které vybrat a nezkrachovat??? 😀 Já jssem pro fialové ,a tak.Ale připíšu se později teď ještě koukám a přemýšlím co z toho. 😵

crawler
18. sep 2011

@caramilla koukám, že už zase valíš 😀 😀 😀 ....já taky nevím, zda se udržím na uzdě...asi ne 😝 ...

mooncaa
18. sep 2011

@daisyr Já věděla, že někoho zhypnotizuji a tu ocelovou modrou přidá. 😀

Já bych chtěla nějaké proužky finerib do oranžova a nic tam takového nevidím. Buď je to do modra nebo do červena.

Ale kde na to všechno vezmu peníze...

@caramilla Kdy plánuješ tu banku?

baarca
18. sep 2011

@daisyr Ocelová modrá je dobrá 😀 Taky jsem si přidala.
No, konečně jsme po dovolených a můžu se do něčeho pustit. Dnešní bilance: polodupačky z počesaného fineribu pro Karolku a rozšité pyžamo pro Matese, to čeká na zakoupení tmavěmodrého patentu (snad to zítra jistí Flextex) a pak na tom, zda zvládnu přestavit přestavit stroj na coverlock ...
A nějakou čepici bych taky měla spáchat.