icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

a_lexa
23. júl 2013

@ellysa @denimaty taky nevim jak zatočit 😀. A na začátku jsem takhle šila prckovi tričko, a chtěla jsem na OL sešít boční šev včetně rukávu a jak jsem sešlápla pedál, tam se mi tričko vytrhlo z ruky a projelo tak rychle, že jsem nestihla ani zareagovat - nejen že bylo tričko z boku sešité od spodní části až ke krku, ale ještě ta pekelná mašina ušmikla ten pracně přišitý rukáv 😠 😀 😀.

denimaty
23. júl 2013

@a_lexa Se tady tomu teď hrozně směju, ale kdyby se to stalo mně, tak by mi asi do smíchu moc nebylo. Ale proti rovnostehu je šití na OL opravdu umění! Tedy myslím ty zatáčky.

kamishek
23. júl 2013

@a_lexa 😀 😀 😀 tohle se mi sice nestalo, ale koukám, že každá máme své "veselé" historky s OL 😀

lip72
23. júl 2013

Zdravím, dám tady pár věcí, co jsem ušila za celý minulý týden, jen tady už nedávám hasičský komplet a ještě jedny montérky, ( byly tady už minule 🙂)
Pořád se mi zdá, že ni nedělám 😒 a vůbec nějak nestíhám....
Zkoušela jsem na objednávku šátky do vlasů, potom babičce jeden gaučík na kapesníky 🙂
pár bryndáčků pro kamarádku a jednu rychlovku pro mě, sukni z úpletu 🙂 a pirátky pro dva brášky.
A od neděle zase pokračuji objednávkama 🙂 kdyby den měl víc hodin...... 😒

behulka
23. júl 2013

@dugyna u nás funguje klasická plienka medzi bábo a nosiča. Inak nosím pre drobca náhradné veci a prezliekam. Mne sú nejak tie umelé funkčné materiály nesympatické.

macin73
23. júl 2013

@lip72 ty šátky do vlasů jsou super!!! Podle čeho jsi je šila?

lip72
23. júl 2013

@macin73 Děkuji 🙂 rozpárala jsem jeden a podle toho udělala další, je to jednoduché, je to jen obdélník podle obvodu hlavy, takže třeba 35x20 a pak tunýlek na gumu, ten jsem dělala podle šířky gumy. potom to nějak omotat kolem hotové gumy aby to dělalo ten správný tvar 🙂 snad ten popis bude stačit .-)

jitu22
23. júl 2013

@crawler mně cizí plínky baví pořád 😀 Moje jsou k vidění na www.facebook.com/ByJitu a nebo na blogu jituli.blogspot.cz (ale tam nejsou ty nejnovější). Ale jsou trochu na jedno brdo. Všichni chtějí berušky a safari 😀

jieff
23. júl 2013

Toník je dneska u babi, tak jsem stihla šatičky pro Kristý k svátku. Možná tam dám ještě aplikaci...už je skoro vystřižená...
Jo dvoje šňůrky na dudlík ladící k oblečení🙂 Kdybyste některá chtěla ještě mi zbylo navíc docela dost silikonových kroužků, kdyžtak napište IP.

anitramv
23. júl 2013

Holky začínám mít depku a tak jdu pro radu. sice jsem toho ještě moc neušila, ale kažé triko co ušiju a olemuju má ten výstřih hrozně vytahanej, bůbec celý je to nějaký "vytlemený", proč, proč proč????? co dělám špatně??, lemuju proužkem z úpletu na třetiny. viz foto....

ellysa
23. júl 2013

ja teda pridávam prvé dva pokusy skamarátiť sa s tou zázračnou mašinkou
btw tie kraťasky s ottobre sú naozaj úžasné, idem na ďalšie

sinala
23. júl 2013

@anitramv když našíváš proužek, musíš ho trochu natahovat, ale tu látku ke které ho přišíváš ne a stejně až budeš přišívat patent, ten taky natahovat

ellysa
23. júl 2013

baby minule ste tu písali, že prišívate prúžok na tretiny najskôr s OL a potom prejdete na rovnostehu, nemáte to niekto nafotené, alebo ešte raz a pomalšie pre postihnutých 😀

crawler
23. júl 2013

@jieff jéé! máte stejnýho dudýnka jako Linda - z DMky 🙂 jsem si právě říkala, že na něj nejde udělat klip a ono to jde 🙂 můžu poprosit o ty silikonový cosi😀

crawler
23. júl 2013

@anitramv přišívaný proužek natahovat, ostatní nenatahovat a trpělivost - prvních pár nezdarů a pak to bude super 😉

crawler
23. júl 2013

@ellysa co přesně na tom nechápeš ? 😀 vezmi proužek, polož ho lícem k líci k výstřihu a přišij na ol (natahuj), pak olemuj druhou část proužku /ta co bude na rubu, aby se netřepila), přelož k rubu a prošij z lícu na rovnostehu 😉

zrovna mám teď v plánu jiné šití, jinak bych nafotila...ale řada na nějaké bodýno přijde tak za 14dní

schnek
23. júl 2013

holky, když šijete třeba kalhoty, šijete tak, že sešijete šev a projedete na ol, nebo nejřív díly objedete na ol a pak sešíváte? co vám přijde praktičtější?

kuna
23. júl 2013

@anitramv jak psaly holky, proužek při našívání natahovat a naopak hlídat, aby se ti nenatahovala i ta látka trička. A nejlepší je na šití úpletů pořídit kráčející patku, pak to nebude vytahaný vůbec.

ellysa
23. júl 2013

@crawler no musím vyskúšať ale ak by ťa napadlo odfotiť nabudúce budem vďačná 😉

caramilla
23. júl 2013

@schnek nevím, zda jsem teda pochopila otázku, ale overlock zároveň sešije i obšije v jednom kroku, tu je jeho kouzlo. Takže sešívám i "overlockuju" najednou. Možná jsem ale nepochopila otázku, tak se omlouvám 😨

caramilla
23. júl 2013

@anitramv Přesně jak psaly holky. Proužek natahovat a výstřih u trička naopak shrnovat zpět, aby nebyl natažený. Pokud není ten úplet s elastanem, tak to také jde, ale je to náročnější. zkus to první kdyžtak olemovat fineribem nebo něčím, co má 3 - 5% elastanu. Nebo lze použít lemovací gumičku, ale to je zase umělina...

papajka7
23. júl 2013

@schnek ja najskor zosivam az potom obnitkujem 😉,ked sijem s pevnych materialov a ked z upletu tak pouzijem iba OL

sinala
23. júl 2013

@caramilla ty sešíváš na OL i tkané látky? Protože já když šiju kalhoty, tak je prvně objedu na OL a pak sešívám rovnostehem.
@schnek jednou jsem sesšila rovnostehem a pak na OL a celý šev se mi zkroutil, tak už to tak nedělám

ucitelka70
23. júl 2013

@schnek napr. ak šijem detské nohavice - hned šijem iba OL, ak napr. elegantné dámske nohavice, kde treba pekne švy rozžehliť, najprv všetko OL - tri nite, potom prežeehlím, zošpendlím a rovnosteh, a rozžehliť...

schnek
23. júl 2013

hm, tak to jsem na tom samým, co před položením dotazu 😀 budu to muset nějak promyslet, co by vypadalo dobře.

@caramilla z úpletů jo, ale z tkaných látek ne.

crawler
23. júl 2013

@ellysa ráda 😉

crawler
23. júl 2013

@schnek já co jsem četla návody v časáku, tak tam vždy bylo prvně sešít na rovnostehu a pak teprve začistit na OL...ale já jen OLuju 😀 teda u úpletů, když jsem šila z plátna, tak jsem udělala obojí, ale já šiju defakto jen úplety

crawler
23. júl 2013

moje dnešní na přání...kapsa na vlhčené ubrousky a pytel na použité plenky - pojme 4-5kalhotovek a je úzký, aby si mohl "lehnout" na dno kočárkové tašky

díky @laeela - odšití rohů je vskutku jednoduché, ale Tobě vděčím za radu! 😉

caramilla
23. júl 2013

@schnek jo aha, já jsem si myslela hned, že jsem nepochopila dotaz 😀
Z toho, co já šiju, tak vše overlockuju, i sukně, při 0,7 se to nerozjede a rozžehlení po takovém švu nevadí, i kupované sukně mám tak šité. Já bych prve obšila a pak sešila, protože obšívání hotových kalhot třeba je na palici. Lépe to pod patku půjde před sešitím. Ale zase chápu, že v návodech se to píše obráceně kvůli tomu, aby to bylo hezky vše rovné a kdyby člověk něco ještě přešíval a upravoval, tak aby to hezky sedělo.
Takže fakt asi to musíš nechat na momentální náladě 😀
@crawler kapsa je úplně bombastická!

lenasss
23. júl 2013

@a_lexa 😀 😀 😀 😀 😀 si mi zvedla náladu s tím OL jak uřízl rukáv 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀