Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
děvčata, měla byste některá zájem udělat patchworkový přehoz na postel? máma chce na chalupu. Byly by to jenom čtverce + okraj, barevně do hněda, rezava, žluta, nějaké ilustrační foto dodám. Velkost cca 200 x 140cm. Případné návrhy prosím i s představou ceny.
@mahafi já myslím, že budou používat spíš to, co kamarádky (což teda budou asi spíš tampony a jednorázovky).
@petkasv já jsem J. vysvětlila, že je to vložka a používá to někdy maminka a pochopila to (nebo spíš to prostě tak vzala a teď to i komentuje sama, že je to pro mě). A prsní vložky na kojení mi rve do podprdy sama 😀 . Vdyť nemusíš hned zabíhat do detailů. Já razím teoreii nelhat, ale vysvětlit úměrně k věku 😉
@petkasv M. už to taky zkoumala, o všech věcech má přehled komu patří a pořád to opakuje 😀, takže když jsme věšely prádlo, vzala látkovku do ruky, řekla máma, podala mi jí.. asi bych to řešila jako @kuna , vysvětlit, že je to pro tebe, že to je občas potřeba a asi bych jí detaily zatím nezatěžovala.. ale nevím, M. to zatím stačilo, ale je menší. A filip jí jednou viděl, jak mi to sebrala z koše se sebraným prádlem a dávala si jí do kalhotek. . takže přehled má 😀. Já se jednou toho vysvětlování dost děsím, aby to bylo přiměřené a tak. Já jsem z toho pohovoru s mámou měla vcelku šok, tak abychom to zvládly nějak přirozenějc..
@petkasv u nás Jasmína v roce měla přehled, kam se přesně dává kalíšek. Vzala z hraček plastový dudlík, co měla na lahvičku pro svoje miminko - vypadal přesně jak kalíšek s tou stopkou, a snažila se ho narvat svému miminku mezi nohy a dávala ho přesně správným směrem, stopkou dolu. Tenkrát jsem se strašně vyděsila. Jednou si něco zkoušela dávat i ona sama, ale to jsem tak hystericky zakročila, že od té doby dala pokoj. Je těžké, když dítě vyžaduje chodit s maminkou na WC za každých okolností.
Vložkám říká "plíny" a když jí říkám, že se nesmí v noci počurávat, že je velká holka a nemůže už nosit pleny, tak mi řekne, že maminka taky nosí. Zatím jsem jí nic konkrétného nevysvětlovala, ale mě kdysi mamka řekla, že to mají maminky jednou za měsíc, aby mohly mít miminka a že to bez toho nejde a celkem jsem to vzala a trauma jsem neměla, bylo mi tak 4 roky, myslím.
@caramilla u nás je to taky plenka pro maminku 😀
@lip72 Přinejhorším ťapky ustřihneš a budou tepláčky - takové ohrnovací dlouhé náplety jsou super 😉
@mahafi Já jsem zatím vložky vysvětlovala jen Davídkovi, Elinka se zatím neptá 🙂 Taky jsem mu říkala, že to je pro maminky. Když vidím, jak je z těchtro věcí úplně mimo můj muž, tak považuju za nutné šířit u svých dětí osvětu, že tyhle věci jaksi normálně patří k životu a každá žena to používá... Můj muž má totiž problém šáhnou i na zabalenou jednorázovou nebo zabalený tampón!!!! Prej se mu to hnusí, že to pak přijde do styku s krví... Asi byla doma malá osvěta... 🙄
@maly_prcek jééééé tak to je dobrý nápad děkuji 😀
@maly_prcek chápu.. takhle podobně to má můj táta.., ač to není žádný zpátečník, tak tohle mu nějak vadí..
@caramilla vysvětlení vaší mámy je fakt skvělý 🙂, musím si to zapamatovat 🙂
mě se takhle před 2 roky zeptal syovec v narvaném metru, kudy se mi to miminko dostane z břicha ven. Že už ví, jak se dostane dovnitř, ale pořád mu není nějak jasné, jak se dostane ven. A celé metro se koukalo, co já na to. Bájo 😀 Jsem učitelka biologie, takže s odborným výkladem problém nemám. Ale vysvětlit to čtyřletému, to mi jaksi nešlo. Nakonec jsem se z toho srabácky vykroutila pomocí krtka a paní zajíčkové.
A před měsícem mi jiný (taky čtyřletý) synovec vytáhl z tašky slipovky a ptal se, na co to je. Taky jsem nějak nevěděla, co s tím. Tak doufám, že u vlastních dětí to bude snazší. Aspoň budu vědět, co už vědí a co ne 🙂
Mě nevadí, že se ptá 🙂 ona je velmi chytrá, já do teď látkovky neměla, teď jsem si je našila na první MS a ona u toho i byla, lhát jí nebudu, to je zbytečný, ona si to mezi nohy rve sama, a to mě ani neviděla, že si to tam dávám, prostě intuice 😀 😀 a tím, že mi rovná prádlo do skříně a vložky tam taky patří tak se bude ptát 😀

@sinala hmmm, trochu jsem to předpokládala 😀. Třeba k tomu pak dospějou časem.. chápu, že ve škole to není úplně nejideálnější a nejpraktičtější, řešit látkovky.., ale takový kalíšek, to by nemuselo být úplně marný, nebo ani to ne? (já se omlouvám za blbý dotazy, já jen co mám tak zruba očekávat 😀, i když olna je pak stejně kaýždá jiná.. hlavně doufám, že mě pak nebude ulkazovat kamarádkám jako raritu a nebudou se pak smát těm mým "pomůckám" 😀)