Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@wewe22 Toto co mám doma, tak je jenom moje 😀 😀 A další objednávka někdy v budoucnu asi zas bude, objednávám tam tak 1x měsíčně různé PULy, dělají si vlastní vzory... Ale teď už žádnou hromadku organizovat nebudu, za 3 měsíce rodím a to by do té doby nestačilo dojít (objednává se před zadáním do výroby, obvykle to je tak na půl roku).
@lillyzelvicka ještě jsem dneska ušila jedny PULky modro červené 😅 😵
Ahoj,holky...já jsem teda moc nepatřím,neumím šít...i když bych se to někdy ráda naučila...ale má dotaz...nemáte někdo střih na kapsu na nosítko/šátek...?Děkuji...
@terezita hihihi, to je snad telepatie 😀 . Z těhle proužků jsem zrovna před 2 dny udělala Karoldě polodupačky 😀 Nadchl mě ten počes, že to bude příjemné teďka na podzim. A pak z toho chci Matesovi kamaše.
Holky, jsem blbá já či co? Zkusila jsem do overlocku provlíct hnědou nit a šilo to blbě, už jsem netušila, co s tím, tak jsem zase navlíkla bílou, co jsem měla předtím a šije to výborně. Teda, tak nevím, zda si bude stroj vybírat barvy nití či co???? 😅
@ivuska.h Ivo, moc díky za tu informaci o kontaktu s rodiči, já si to tak taky myslela (z toho, co jsem studovala před porodem), ale nevěděla jsem přesně, jak je to s tou JIPkou. Už jsem to bráchovi předala, on je dobrý "stěžovatel" a umí se domoci svých práv. Tak teď se může i pořádně ohánět!
S tím mylly tě obdivuju, jedeš jak drak a to máš outěžek!!! Já tu mám teď došké USA PUL a teda nedávám to střihání ani bez přicha, mě to nebaví a navíc to lezoucí dítě v tom... grrrrr
Ahojte.Nemáte niekto strih na nohavice chlapčenské na 5 rokov?
@baarca 😀 😀 😀 No, je možné, že jsi u té hnědé někde něco navlékla blbě🙂 A u té bílé pak už ne🙂
@ivuska.h Ivo, v tom odkazu jsem nenašla nic o nepřetržitém kontkaktu matky na JIP - může tam být 24 hodin denně? A kde přesně je to "uzákoněný", víš?
Jo a ta silná vlna - tu jsem si objednávala taky - mango, došla?🙂
@caramilla moc na bobka myslím a doufám, že už brzy budou vědět, co a jak mají léčit ...:-/ jinak je sprostota , že vůbec někoho napadne, aby matka byla od miminka...jak to po ní mohou chtít??? miminku může matčina přítomnost pomoci víc, jak kdejaký lék 😝 ...u nás jsme pořád fakt jak 100let za opicema 😝 moc držím pěsti!!!
Ahojte. Neviete mi, prosím, poradiť, ako spoznám, že sveter/pulover sú z vlny a nie z umeliny? Chcem si skúsiť ušiť doma vlniačiky a neviem vybrať vhodný sveter (nemajú visačky o zložení výrobku). Vopred ďakujem za rady.
Ahoj holky, já se tak nějak rozšila 🙂. Koukala jsem sem před pár týdny a dělaly jste tu nějakou hromadnou objednávku. Šiju si kapsovky pro malýho a materiál kupuju na ŠD. Nenabízíte tu někdo PUL (nejlépe vzorovaný) na odprodej? A navíc, nejste z Brna? 🙂.
Chtěla bych prubnout nějaký hezčí. A taky by se mi líbila přebalovací podložka z PUL a něčeho 🙂
@caramilla Je to víc než možné 🙂 je to jisté, jen se mi nepodařilo přijít, co bylo blbě. Tu bílou jsem měla za chvilenku na první pokus správně. Ale ty tmavé nitě jsou teďka večer hodně blbě vidět, takže to musím zkusit provlíct během dne. Mám tu nastřižené na hnědé tepláky a nerada bych je šila bíle.
Jinak jsem ani nestihla zareagovat na Tvého synovce ☹ ☹ ☹ Moc přeju, ať je nakonec v pořádku, vyšetření dopadnou dobře a hlavně, aby mohli být všichni brzy doma a užívat si miminka.
@caramilla ...ahoj...konečně jsem dočetla...to je děs, když vám nejede 6dní pc... malého je mi moc líto...držíme pěstičky a modlíme se, ať je o.k. K pobytu maminky na JIP...v naší nem. je to možné...záleží asi na standardech nemocnice, sestřenka s malým na JIP byla nonstop....o zákoně nevím.
@baarca Ono lepší, než hledat chybu, je někdy vyvléct a zase navléct...
@palosek Díky!!! opravdu.
Mám blbý pocit, že to tu spamuju, ale aktuality: Večerní směna jsou sestry totální krávy, pijou kafe, krafaj a nechaj na JIP miminka ječet, vůbec se jim nevěnujou a matku vyhazujou. Zákony jsem už našla - tady v příspěvku na MK (bohužel jsem si k tomu přečetla diskusi o umírajících dětech a tím jsem se teda dodělala...), nakonec jsem našla překopírovanou odpověď od mojí duly, co jsem měla u porodu a co pracuje v Klíčku. Bohužel boj s personálem je úmorný, asi 2x na chvilku jí za ním pustili, ale nechtějí, aby ho kojila, prý mu dají umělou výživu do žíly... (!!! kde to jsme???)
Proti vůli švagrové ho odvezli večer na magn. resonanci (byla domluvena s primářem, že ji udělá on ráno a bude tam u toho ona a na cokoliv se může zeptat), zakázali jí tam být, pozvali ji, až ho převezli, ona se z toho sesypala, protože kromě pípání monitoru prý vypadá, že vůbec nežije. Je odhodlaná tam v noci vtrhnout a pokusit se kojit, ale sestry jí řekly, že po narkose stejně nebude pít, že bude moc slabý...
Na resonanci se našel větší hematom na mozku - už v těhu jí posílali na UTZ, že se jim tam nezdají nějaké cysty, ty pak vymizely (asi tuhle neviděli) a při porodu pravděpodobně praskla. Dr. si myslí, že toto by mohla být příčina a zánět v míše je podružný, více se bude vědět zítra po vizitě (do té doby se asi pos.... strachy a nervama). Léčba je buď léky nebo operace... Takový malinký miminko... Já jsem jen tetička (co ho ale jednou kojila🙂 a jsem z toho už úplně hotová. Už nedávám ani smajlíky, už mi ani smajlíky nejdou... Už mi začínají všichni okoli říkat, že jsem pohublá... Jasmínka je rozhozená, furt pláče a zkoumá mě... Promiňte za spam, ale pomáhá mi to vypsat to. Snad už brzy budu řešit jen hromadné objednávky a bude mě bavit utrácet prachy. Teď uvažuju, že se z MTX smažu, nemám sílu vymýšlet, co vlastně chci... ale snad ji naberu!
@caramilla To je jedno, jestli je na JIP nebo ne, prostě na to rodiče mají právo, jsou zákonní zástupci a nikdo kromě soudu jim nemůže bránit v kontaktu s dítětem. Na to není žádný zákon, je to základní ústavní právo dítěte a rodičů. Je na nemocnici, jak si to zařídí, aby kontakt umožnila, čekala bych něco jako desinfekci rukou + roušku nebo tak, prostě jak tam chodí personál.
Silná vlna mango -- ano, ta je taky super.
Vše je nastříháno, jdu do tabulky označit, kdo už je komplet a v pátek to může odejít.
Jinak stříhám to na kuchyňské lince, máme do "U", takže na tom volném ramenu, co není ke zdi, cca 2.5 dlouhé a 80 hluboké, takže jsem všechno musela překládat prvně po délce napůl, ale dalo se to. Na zemi bych to už fakt nezvládla, to bych se buď udusila nebo pozvracela 😀
@caramilla To je síla, ať vyhrožuje právníkem na telefonu! Bez souhlasu rodičů nebo dokonce proti vůli nemůžou udělat žádný zákrok, který není přímo život zachraňující (= tj vyšetření MR ne)... A už vůbec je nesmí separovat a tak dále a tak dále. Fujtajbl, to jsou tak děsné historky z nemocnic, co si tam personál dovoluje a rodiče většinou ani netuší, jaká mají práva...
@caramilla ať se švagrová sebere a s manželem na ně vlítne - chovají se jako bezcitná hovada a oni musí bránit své malé !!!ať se ptá a ptá....v čr je stály jakýs takýs respekt k lékařské autoritě, ale není to vždy na místě...člověk se někdy bojí reagovat, ale zde na to není místo - matka má právo být s dítětem, ať se nedá!!! přeju hodně sil, protože to musí být šíleně těžké...dnes jsem zažila šok, že malý strašně špatně spadl - tekla mu krev z nosu a pusinky...no hrůza a přitom je to banalita oproti tomu, co zažívá synoveček, takže držte se rodino!!! podporujte a dodávejte sílu jeden druhému!
@ivuska.h Ivo, moc díky za info a za rady, opravdu. Mě jen fascinuje, co všechno víš - první smajlík po hodině ustavičného pláče: 🙂
Těch cyst tam právě měla nějak hodně a přetrvávaly i do doby, kdy by měly prý zmizet. Já jsem tenkrát nad tím mávla rukou, že to asi bude banalita a že to vymizí... Jako to zatím asi byla spekulace toho Dr. že to může být prasklá cysta u porodu. Zítra asi budou vědět víc...
S tou kuchyňskou linkou - tohle jsi mi měla poradit před 3 rokama, já kráva nemám volné rameno! 😠
@crawler Co se táče našich pokladů, nic není banalita, prostě máme strach, je to normální...
Lékaři tam jsou prý zatím všichni fajn, ale sestry absolutně ze 100% jsou totální krávy. Hlavně nás udivuje, že lékař není pro ně autorita - on něco řekne a oni to nerespektujou. Zítra tam brácha udělá čoro moro - nechtěl dělat dusno hned po příjezdu, ale on se za svou ženu a dítě prát umí!
@ivuska.h Ty jsi něco jako dula nebo si to zjišťuješ pro sebe? 🙂 Je pravda, že mě napadlo to zjišťovat právě proto, že jsem věděla, že po porodu musím mít právo být všude s dítětem - já nebo manžel. A že když já přikážu, aby mi ho dali na břicho, tak ho tam prostě dát musej, když nebude v ohrožení života. A fakt třeba mě to pomohlo, v Benešově, kde jsou na předpotobní úrovni, no vlastně hůř, kdyby byly 100 let za opicema, rodilo by se tam přirozeně... Ale s tou JIP jsem si jistá nebyla...
Ten PUL - jo, kdo stříhá na lince, tak to nic moc. Na zemi to jde pěkně, jak je to tenký, tak se mi nedělaj zuby a nezasekávaj se mi nůžky. Ale kdy já to dostříhám, to teda nevím... teď se mi fakt nechce...

@medvi11 tak počkám na jejich vyjádření