Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
jinak holky taková průzkumnická anketní otázka, kupujete dětem oblečení atd nebo jen šijete??
@macin73 taky mám malých hardů doma plnou krabici 😠 a to jsem chtěla ušetřit místo a teď mi tu budou ležet, ale je pravda, že mi dělají spíše problém v chapačích, v jehlách mi zatím prošly. 😒
@emilly9 ten je krásný
@caramilla mně bylo také stále zle, musela jsem jíst sušenky apod., ale nezvracela jsem... prý to bývá častěji u kluků 😉 u holčiček se hodně blije, tak nevím, holku nemám, u obou kluků to probíhalo obdobně 😀
@daisyr to, že se to liší u pohlaví, je podle mě, pověra. Alespoň teda z průzkumu, co jsem si dělala okolo a z toho, co jsem o tom četla v knihách. Moje těhotenství probíhá velmi podobně jako to první, je mi stále na zvracení, ale pokud včas sáhnu po banánu nebo lízátku, tak se nepobleju, často mám už otočený kýbl nad WC, ale dám to. Stejně jsem to měla s Mínou, u té jsem párkrát šavli hodila, ale to bylo z nepoučení (agrasivní jídlo na lačno, vitaminové prášky a nebo když mi bylo blbě, nejedla jsem a pak jsem blila, jak jsem "na to přišla", už to bylo OK). U Míny byly příznaky na kluka, vč. všech možných babských pověr jako tvar břicha. Všichni byli na 100% přesvědčení, že na UTZ pipinu neviděl a bude to kluk. Takže já na toto nevěřím 😀
@macin73 to o těch hardech tu proběhlo za poslední asi 3 měsíce už asi 5x. 😉 Já mám pocit, že tohle už musí vědět fakt každý 😀 😀 😀 😀
@crawler super 😉
@sinala Jo jo, v prvním bych nedala ani lžičku koly do pusy a už v druhém jsem se na to vys.... Došla jsem k názoru, že pro matku je lepší pít cokoliv než nepít nic a k tomu blít 😀 Říká se tomu zdravý selský rozum. Takže 1 - 2 sklenky denně v pohodě. Ale teď už to bylo lepší, tak jsem 14 dní nemusela, ale zhoršilo se a už mi tu zase šumí na stole 😀 😀 😀
@lilly2711 Děsné, to mě ani nestraš, já tajně doufám, že mi to už brzo přejde 😠
@caramilla i na pověrách je něco, ale taky to tak beru, že to nemusí být pravda. Mně teda ale vše vycházelo ukázkově na kluky - břicho, nevolnosti, vlasy super, mít takové pořád 😉 , pleť.... a mám i kolem více známých, na které to sedělo, ale ne na všechny.
Hele a nej je můj strejda, ten by ti to řekl hned, co budeš mít. Má nějaký dar, že to pozná, zatím se vždycky trefil a to už mu "pod rukama" prošlo spousta těhulí z jeho generace až po tu moji. Jen u své dcery si dával na čas, ale i tam to poznal 😉
@caramilla ona asi @macin73 myslela, že o těch malých hardech nikdo nemluvil, když jsme je hromadně po desítkách kupovali už někdy na jaře a teď nám tu leží 😀 😀 teď už bychom je nebrali. Protože máš pravdu, od té doby, co jsme si je všechny nakoupily, tak na ně jen nadáváme. Mně teda v jehlách problém nedělají, v horním chapači hlavně vadí.
Ženy, měla bych prosbičku. Neprodáte někdo zbytečky aksamitu? Chtěla bych si spíchnout vložky do kojo podprdy a nějak se mi úplně nechce kvůli tomu brát celej metr na sijemdetem. Pěkně prosím, smutně koukám 😉
@caramilla ja mam chlapca a teda prve 4 mesiace mi bolo brutalne zle ale nevracala som vobec to som schudla 7 kg a v 4 mesiaci som prisla na to ze ked nieco zjem je mi lepsie ale teda muselo to bzt vysoko nezdrave a tukove napr chipsy majonezove salaty sladke pecivo keksiky.... fuj ale vazne to pomahalo a tie zazvorove lizatka najskor pomahali ale po tyzdni som ich nemohla ani vidiet
@olivka84 já nemůžu vidět už piškoty, sušenky a další zaháněčky blití, co jsem už za 2 měsíce prostě přežraná ☹ Majonézové saláty super, ale včera jsem si dala pomazánku z krabích tyčinek a pak mi bylo blbě 😀
@daisyr Já jsem je poprvé v ruce měla někdy v únoru a přišly mi fakt strašné ty špulky. Ale asi se to tu řešilo až po té hromadě, to asi je pravda. Já se jí neúčastnila, tak nevím🙂
Mojí mamce to nikdy nesedělo - právě ta pleť a tvar břicha a tak, u mé ségry všechny říkaly, že to bude určitě kluk🙂 Já mám kamarádku, co mi říkala u Míny, že to vždy na 100% pozná, že na to má dar a ještě se v životě nespletla a že si je jistá, že čekám kluka. A teď jsem ji viděla asi po 3 letech, Mínu jsem měla za ruku a říkám "Tak tohle je ten tvůj kluk, to ses spletla, co?" A jen se blbě uculovala 😀
Co jsem mluvila třeba s tetou, tak ta má 2 kluky a holku a říkala, že měla na nevolnosti všechna těhotenství stejná, neblila, ale bylo jí furt blbě. Sestřenka to samé. Takže min. u nás v rodině to je spíš o nějakém metabolismu nebo hormonech, co to dítě produkuje, než o pohlaví. Máma třeba u prvního bráchy blila jak alík a u druhého jí bylo dobře. U mě neměla nevolnosti vůbec a u ségry jí bylo blbě asi do 5. měsíce nebo i dýl. Takže fakt průzkum u nás v rodinách nic moc vědeckého nedokazuje 😀
@daisyr přesně tak jsem to myslela 😀 - dočítám, tak se omlouvám za opakování 😕
jo, a k těm babským příznakům... já byla pokaždé přesvědčena, že čekám kluka... pocitově, nerozkydávala jsem se do stran, na mé poměry jsem měla super vlasy, super pleť, prostě mi to seklo... a plodovka pokaždé odhalila holku... 😎 no nechtěla jsem tomu ani jednou věřit 😝 - ale je fakt, že obě holky jsou šídla, tak asi proto 😵
S ochlazením začínám nosit punčochy a příšerně se mi na ně lepí sukně. Jakou si mám koupit látku, nejlépe pružnou, na spodničku či podšívku?
@anitramv malému jen šiju, ale mám něco po holkách a hodně věcí dostanu po synovci, tak došívám jen trička na lepší, kalhoty, tepláky a softové bundy a teď musím našít boxerky. Ale kdybych neměla nic, tak bych se snažila si všechno ušít, jen časově bych to nestíhala 🙂 . Velkým holkám šiju jen to co chtějí a jinde nekoupí nebo to ušiju levně např. pyžamové kalhoty a hlavně jim šiju masky na karnevaly 😀 😀 😀 . Šila bych víc, jen opravdu nemám čas 😀 nebo si ho neumím zorgaizovat.
@daisyr @macin73 mě ty 1000 taky dělaly problémy v chapačích, ale zjistila jsem, že mám špatně navlečeno, teď už vím jak na to, tak dobré. Ale je fakt, že šiju málo a když jsem v poslední době začala šít více, tak ty problémy mám
@caramilla já na pověry taky nevěřím, ani na čínské kalendáře, tabulky podle krve a pod...I když - jak jsme se snažili o 3. dítě, tak jsem si tak přála holčičku, že jsem kombinovala všechny metody, které jsem kdy slyšela 😀 Nicméně nejmíň blbě mi bylo u 1. děcka (první týdny), u druhého hůř (do 6m) a u třetího nejhůř (až do konce) 😀 Ale jinak jsem přibrala u všech stejně, tvar břicha jsem měla pokaždé stejný, a vlasy a nehty se mi při každém těhu velice spravily, což přisuzuju vitamínům, které jsem baštila. Stejně tak natékání šlo od prvního vzestupně 😀 Asi stoupajícím věkem 😀 všichni mě vždycky tipovali na kluka, no vyšlo to 2x, po třetí už ne 😀 Kámoška mi vykývala kyvadlem 3. kluka a vedle jak ta jedle 😀
@caramilla já bych chtěla někoho, kdo mi to řekne 😀 Já totiž nemám žádné tušení a nejsem si s ničím jistá, jak u prvního. To jsem věděla na milion procent. Ale tím, že jsem čekala dvojčátka, což byl zřejmě páreček, a dušička dvojčátka je stále s námi, tak se mnou mluví oba, a já nevím, kdo je ten kopající 😀
A táááák bych to chtěla vědět, jak jsem nedočkavá a děsně zvědavá 😀 😀 😀 Musím počkát do 3. října. A jestli mi to neřeknou, tak tam budu do té doby, než mi to sdělí 😀
@emilly9 Jo, tak intuici já mám nulovou, já u Míny cítila na 90%, že je to kluk 😀 😀 😀 😀 😀 Teď si nějak neumím představit, že čekám kluka, tak to bude asi teda kluk 😀
@arlette takhle přesně to měla tchýně, taky spíš podle toho kolikáté těhu to bylo než podle pohlaví 😝
@anitramv Já Jasmínce spíš oblečení kupuju, použité na mimibazaru. Šiju jen leginy, trička a funkční oblečení a v létě balonovou sukénku, jinak kupuju 😝
žienky poradte..... mala som šiť spodné tielko na štvorročného štíhleho vysokého chlapčeka.... ušila som z dadky na blink, ale sa mi zdá obrovské..... dáte mi niektorá aspon šírku tielka z dadky?
@caramilla já jsem myslela, že Jasmínka má kupované maximálně tak ponožky a ostatní zajišťují tvé šikovné ruce 🙂
A k tomu pohlaví - u 1. jsem od první chvíle věděla, že je to kluk a utz potvrdil. U druhého jsem tak chtěla holčičku, že jsem si byla jistá, že tam je a ejhle, utz odhalil druhého pindíka. No, musela jsem to rozdýchat, to se přiznám. Ne, že bych ho nechtěla nebo neměla ráda, to chraň bůh, ale moc jsem chtěla holku, tak jsem to musela v hlavě přerovnat 😀 No a u třetího mi to bylo úplně jedno, nenechali jsme si to říct, já jsem ani neměla žádné tušení, prostě mi to bylo fuk 🙂 Spíš jsem čekala kluka a na porodním sále překvápko jako blázen, ven vykukla pipina 😀 Já jsem tu informaci ani nedokázala v první chvíle zpracovat a asi ještě týden jsem naši holčičku oslovovala jménem prostředního syna 😀 😀 😀 Prostě jsem byla zblbá 😀
A teď mi poraďte prosím. Chtěla bych si ušít mikinu takovou tu s rolákem a kapucí. Takže udělám na mikině ten límec/rolák a na něj přidělám kapuci nebo jak? Potřebovala bych to aspoň vidět, ale nemám nic takového doma a obcházet obchody se mi nechce
Víkend v znamení kukiel. Neviem, prečo chcú všetci tmavohnedú a fialovú. Pridávam aj jeden z pokusov s uškami, moje dieťa už plače, keď mu dávam na hlavu kuklu. Neskutočne ma baví šiť, chcem to robiť, rada aj pre druhých, len tá komunikácia s maminkami a to ich vymýšľanie bude pre mňa asi kameň úrazu 😒
@anitramv já mám teď tak 75% věcí šitých, jemu ty věci vydrží hodně dlouho (třeba rok). Takže naposled jsem kupovala trička a kalhoty na MMB asi někdy v zimě? Šité má všechny trenýrky, tepláčky, pyžámka, softshellovou soupravu, dvoje "městské" softshellky, mikiny, vlněný svetr a kamaše. Pak pár triček.
Kupuju hlavně kalhoty na ven - džíny, manšestráky, to bych neušila. Jinak se snažím všechno ušít, ale spíš to dopadá tak, že nemá v čem chodit a dávám mu pod mikinu vlněný vetr 😀 Ale já to taky šiju jako vzorky na Fler, takže to je taky taková motivace 😉
@zuzu_epona kukly krásný 😵 ale chudinka malý 😀 ten všeříkající výraz mluví za vše 😉 😀 jinak o těch pažadavcích mi ani nemluv 😝 to čeká každého kdo nešije jen pro sebe 😝 😉

@katka82 já dělám ovesnou kaši stejně jako bury, jen chvilku předtím než ji jdu vařit si namočím vločky do mléka. přijde mi, že se uvaří potom rychleji. a dochucuju na talíři, skořice, máslo...