icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
27. sep 2013

holky...jak na žabičkování? učinila jsem dnes 2 pokusy - prvně mi to nenapružilo vůbec, podruhé zas moc, navíc ve stroji tak divně rachtalo až jsem zjistila, že mi to cuchalo spodní nit ☹ navíc mi teda ta spodní cívka s tou napruženou nití nešla dát do chapače - resp. nešla mi ta nit vytáhnout nad stehovou desku...blééé, žabičkování se mi moc líbí a navíc mám pár dní kalhoty od Natyris z Fleru a když jsem zjistila, jak je žabičkování úúúžasně pohodlné, tak se to chci naučit ... @caramilla - poradíš jak na to? vím, že jsi žabičkovala ty letní šatky...jinak to tady moc nevídám - jo ještě @bordino - tebe jsem to taky viděla...holky díky moc!

abigail1
27. sep 2013

@crawler Caramila má návod na svých stránkách 😉

anastazieb
27. sep 2013

@crawler přesně tak, podle návodu od Caramilly a šlo mi to napoprvé dobře... Ta gumová nit musí být na té cívce natažená, takže to musíš trochu přidržovat, aby se to nerozmotalo. Nastavení napětí si už nepamatuju, ale fakt mi to šlo dobře 😉

crawler
27. sep 2013

@abigail1
@anastazieb holky díky - vy máte ty fotoblogy zmáklý 😀 😵 díky moc hned jdu hledat😉

anfei
27. sep 2013

@crawler také jsem žabičkovala podle car návodu a na mem stroji jsem musela trochu povolit horni nit a tu pružnou ze spodu si rovnou vytahnout skrze destičku. Jen to zakončení mi dělalo problémy, tak jsem to rucne zaposivala a uzlikovala. Hodne štěstí

sinala
27. sep 2013

@veronel24 vatelín bývá normálně v obchodě s látkami.A pokud jsi přímo z LM a tam je na náměstí obchod s látkami

elixia
27. sep 2013

@anastazieb asi to bude ono,dakujem.

elentari
27. sep 2013

@crawler Moje postřehy: Dle mého stroje nezáleží na navinutí spodní cívku (natažené/povolené), ale na napětí spodní nitě. Když jsem měla stroj nový, dělalo to všechno, jak mělo, nastavení jsem měnit nemusela. Ale používáním se asi opotřebil a když jsem měla úhledný normální steh, tak se mi při žabičkování ta gumička napnula natolik, že latex uvnitř praskl a guma už se nestáhla a nepružila. Povolila jsem šroubek na cívce a šlo to. Ale vztekala jsem se u toho hodně, než jsem na to všechno přišla 😅

stassy
27. sep 2013

Je na tom teda prd vidět, ale i tak.. Aby bylo vidět, že taky občas šiju. A pletu. 😀
Makulda a její narozeninové šaty a svetřík.

stassy
27. sep 2013

a ještě vám sem hodím fotku šítí posledních dní - Michael chystající se na souboj s drakem (na stolku ročních dob k oslavě svátku sv. Michaela)

palosek
28. sep 2013

@medvidekponco tak to se už moc těším. Z bambusu jsem muži šila tenky a je spokojen, já jsem pro sebe jen u bavlny....tak až balík přijde, se budu taky rozmazlovat 😅 😅 😅 😅 😅

palosek
28. sep 2013

@stassy šatičky jsou z krásné látky...malá je celá krásná 😵 😉

lenasss
28. sep 2013

@katka82
@katka82
@petkasv holky díky za rady ušiju něco z bambusu,něco z těch odstřižků a spracuji co mám doma a pokud příjdou tuhé mrazy uděláme z lamy nebo toho fleecu

kuna
28. sep 2013

@crawler já jsem žabičkovala šaty loni, ještě než byl návod od Car, ale asi jsem měla štěstí a šlo to. Spodní nit jsem natahovala při navinování, ne úplně na maximum, ale tak na 75%. Drželaj sem ji mezi prsty, nejela přes to napínací kolečko. Co mě ale zlobilo, byly plastové cívky. Tím napětím gumičky mi rupaly, prostě neunesly ten tlak. Možná proto ti dělají neplechu, můžou být zkroucené a vychýlené ze své osy. Koupila jsem si kovové (hliníkové) a super, krásně se mi žabičkovalo.

petkasv
28. sep 2013

@crawler souhlasím s kuna, já mám kovové cívky a jde to krásně, na mém starém stroji jsem žabičkovala i teplákovinu a bezproblémů to šlo, na novém stroji jsem s tím bojovala, dokud jsem nedala kovovou cívku a musela jsem poštelovat napětí horní nitě, spodní nit mi štelovat nejde 😖

petkasv
28. sep 2013

@stassy ta je krásná a velká 🙂 a šatičky a svetřík jsou dokonalý 😵

elentari
28. sep 2013

@petkasv To já na to taky nemám speciální kolečko. Utahuju/povoluju šroubek na takovém tom obalu cívky.

petkasv
28. sep 2013

@elentari no jasný tomu já rozumim, to jsem měla na starém stroji, na novém to neumožňuje 🙂

mahafi
28. sep 2013

@anastazieb takly teď šiju mikiny podle střihu na raglánové tričko 🙂, ten střih je fajn 🙂
@mamata

anastazieb
28. sep 2013

@mahafi jj, zvlášť u mýho hubeňourka, navíc věci, co mu šiju dělám vždycky trochu větší a v tom raglánu ty ramínka vypadají pořád dobře, vždycky se to přizpůsobí 😉 I věci na prodej teď všechny předělávám do raglánové varianty 😉

anastazieb
28. sep 2013

@mamata a zrovna střih na mikinu na zip myslím uděláš normálně tak, že přestřihneš přední díl... Ta ztráta švových přídavků se zas přičte tím zipem. Zrovna teď se na to chystám, ušila jsem flísovou mikinu přes hlavu, ale je moc úzká, tak jí přestřihnu vepředu a všiju zip, snad to půjde 😀

mahafi
28. sep 2013

@anastazieb taky mám hubené dítě, taky právě sedí.. , mikinu dělám s přídavkem na švy, tričko pak stříhám bez a sedí obojí 😀, právě ten raglán na ní vypadá fakt krásně, tolik v tom neplave, přesně jak píšeš 🙂.

elentari
28. sep 2013

Tak u nás už taky zateplujeme 🙂
U modrého mi nesedí vzor na zádech. Nedala jsem si tolik pozor a ujelo to. Ale je to pro domácí potřebu, takže overlock opravdu párat nebudu 🙂 Vepředu u zipu jsem se už snažila. 🙂
Střih z Ottobre 1/2013.
Krásný slunečný den všem!

bubucka
28. sep 2013

Také se přidávám se svojí prvotinou... šustky na ven podšité fleecem... jsou dost úzké, ale je to zkušební vzorek a Vojtík je v nich spokojený, na zahrádku budou stačit a příští model vytuním...

a_lexa
28. sep 2013

Tak konečně mohu po delší době také přispět. 🙂 Jedny šusťáky (prcek v nich hned stihnul upadnout na štěrku, tak mají mírně odřené kolínko), dále oboustranný nákrčník a právě došitá oboustranná čepička pro mnoho variant nošení. Nákrčník, mi dal celkem zabrat než jsem zjistila jak ho ušít aby to šlo otočit 😝 - no jo, v jednu hodinu v noci už nemám žádné bdělé mozkové buňky. 😅

elentari
28. sep 2013

Děvčata,
šiju climtričko a climprdeláčky pro kamarádku, tak chci, aby to nějak vypadalo a hlavně dlouho vydrželo... lemovala jste některá výstřih, rukávy, nohavičky climem? Dobrý nebo blbý? Nebo to mám radši udělat nápletama? Díky za odpověď!

sinala
28. sep 2013

@elentari já jsem dávala lem z climu na merino spodky, protože mi chybělo merina a dobré. Foto zde https://www.modrykonik.cz/fotoblog/sinala/album... . Andrej je nosil celou zimu a drží

crawler
28. sep 2013

@petkasv
@kuna
@elentari Holky velký dík za tipy a rady. Dnes jsem učinila další pokusy a zase nic 😝 😝 Tentokrát jsem se vůbec nepohla z místa - horní nit se mi zachytávala za spodní cívku, tím pádem tam během chvíle byla nit zcela nadrchaná a neušila jsem ani jeden steh ☹ To je můj šicí totální neúspěch! ☹ Ještě mě za celou dobu šití nic takhle nepotrápilo, tak asi proto, abych si o sobě nemyslela, že šiju levou zadní, tak mě žabičkování dusí 😀

Tak ještě zkusím koupit kovovou cívku...
Ještě k těm materiálům - @caramilla v návodu píše, že ani silnější plátno už nejde tak pěkně nažabičkovat, ale já mám od Natyris ty kalhoty ze silného manžestru a nažabičkované jsou perfektně, takže jde asi i o to nastavení napětí nebo já nevím...no chci to pokořit, tak snad se zadaří 🙂

crawler
28. sep 2013

@bubucka paráda 😵
@stassy za 1. malá je nádherná a vůbec vlastně nechápu, že už je jí rok - není to tak dávno, co jsi jen tak mimochodem, doma "vyprdla" 😀 za 2. báječně nejen šiješ, ale i pleteš - je to krása! 😵 a ještě se chci zeptat na ty korálky kolem krku - docela často je tu na mk vidím, tuším, že jsou jantarové a mají nějakou spojitost se zuby? na co jsou? nebo proč je ty prťata mají nosit? že by Linda dostala... 😀

crawler
28. sep 2013

@elentari climem jde určo lemovat - pruží pěkně (teda aspoň ta dávka, co jsme brali v mtx před 2 lety) - já jediný, co mi u climu dělalo problém bylo pouštění ok, když jsem někde měla malý švový přídavek (ještě jsem neměla OL) - tak jen na to si dej pozor, aby se to pak někde nepáralo ...