icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bibi23
7. okt 2013

@behulka uvidím, či to bude stačit aj mojmu "kazisvetovi". obídem aj 3x radšej, to by mohlo vydržat. 😀

ucitelka70
7. okt 2013

@bibi23 aký máš stroj? ak máš na nom trojkroký cikcak, tak je ešte lepšie, dáš si hustejší steh..... kým som nemala OL, tak ten som používala najradšej

mikulka45
7. okt 2013

@ucitelka70 no veď práve sa mu budú tie kamaše lepšie obliekať. A nekrčí sa mu to potom na nohe, keď sú dlhšie? Zase aby to nevadilo napr. pod džínsy...

ucitelka70
7. okt 2013

@mikulka45 nie, to má iba dole pri členkoch, akoby nohavice boli o cca 8-10 cm dlhšie, ako treba... a sú také užšie ako elasťáky..... z fineribu je najlepšie - teplé, elastické

bibi23
7. okt 2013

@ucitelka70 no mám kufríkovú zetinu, ale kupovaný pred 20-21 rokmi. si ho kúpila moja mama, že obšívat montérky otcovi do roboty a tiež na nom šila postelné obliečky. ja ako pubertiáčka som si tiež niečo spichla ako samouk, ale stroj viac odpočíval, ako šil. vtedy to bola ozaj mašina, no teraz už má svoje muchy a čím dalej tým vačšie. teraz je odložený už v krabici v skrini u syna, ktorý už spí, tak ti ani neviem napísat, že kolko má roznych stehov, ale dost. len neviem ako vyzerá ten, čo ty myslíš. ja používam len endlovanie cikcak alebo rovný steh. čo som obšívala tú záplatu, že samotný obrázok, tak som si dala steh ako na dierku na gombík ten prvý krok a vizeralo to dobre, len som upravila šírku a dlžku stehu. manuál zo stroja už dávno nemám. dúfam, že tento ešte chvílku vydrží na také občasné šitie.

komisakpd
7. okt 2013

@jieff
@lenasss @anastazieb @ucitelka70

ale merino sa tazko sije? a stih? aby to bolo tesne? teda ako leginy? podla damskych, dievcenskych? to mi nesedi...

olivka84
7. okt 2013

@ucitelka70 to je aký ten trojkroky cikcak? Ja neviem ktorý steh používať na obnitkovanie môj stroj má nejaký špeciálny oberlokovy a ešte aj iné cikcakove som s toho jeleň

ucitelka70
7. okt 2013

@olivka84 trojkroký cikcak je taký ako riadny cikcak, len sa steh skladá z 3 malých.... ja mám na veritaske, a musím podávač, či ako sa to volá - taký kolík navrchu, ktorý treba dať dozadu napr. pri vyšívacích strojoch.... a je aj pekný, aj pružný, skúsim niekde vygoogliť

behulka
7. okt 2013

@bibi23 malo by, ak dáš širší hustejší. Ja mám skúsenosti, že i starý stroj, pokiaľ je to fajn značka a bolo oň postarané, šije dobre. Ja som začínala na 30ročnej Veritaske, neskôr som prešla k šlapacej Lade a teraz mám Minervu. Šije super, akurát mi chýba cik-cak. Ravnostehom nie všetko ušijem.
Manuál by si možno našla aj na nete - nedávno som hľadala k môjmu novému starožitnému prírastku a našla som.
@komisakpd na merino to chce trochu cviku a pružný steh, ale potom to už fičí 🙂

olivka84
7. okt 2013

@ucitelka70 to musím pozrieť či také mám mám stroj veronica komfort 303

fionka1711
7. okt 2013

@palosek ano bambusove

ucitelka70
7. okt 2013
komisakpd
7. okt 2013

@behulka pruzny aky? a patka? kracajuca alebo klasicka?

zuzu_epona
7. okt 2013

@hanka_k Návleky na Manducu sú z bambusového froté a zo vzorovaného bavlneného úpletu. Na plienku som si strih vymyslela, na začiatok som obkreslila komerčnú značku plienky a to som potom upravovala, kým som nebola spokojná. Plastové patentky sa nacvakávajú kliešťami: http://www.detivbavlnke.sk/detivbavlnke2/eshop/...

fionka1711
7. okt 2013

@petkula bambusovy sportovy uplet 🙂

hanka_k
7. okt 2013

@zuzu_epona děkuji

behulka
7. okt 2013

@komisakpd stačí aj klasika cik-cak. Kráčajúcu pätku nemám.
@fionka1711 krásne sú 😵 táto látka je fakt úžasná.

anastazieb
7. okt 2013

@komisakpd pokud nemáš OL, tak asi cikcakem nebo pružným stehem. A střih jako na legínky, prostě bez švu na boku, aby byly úzké a nevadily pod kalhotama.

komisakpd
7. okt 2013

@anastazieb dakujem

mitape
7. okt 2013

jašterice pre Sárku 🙂

macin73
7. okt 2013

Tak se normálně překonávám 😝 a dneska večer jsem střihla do další látky + jsem vyzkoušela jiný střih na legíny. Ale teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale z velikosti 92 mám tak 104 - aspoň na délku... ale to snad ani neva, holt déle vydrží... A taky jsem tedy doufala, že budou i na noční plenu, a tom tedy dost pochybuju... nepsala náhodou @jieff, že tento střih (Ott. 06/2012, střih č. 9) pasuje i na plenky? Zítra snad spíchnu i vršek, má to být pyžamo 🙂. I když jak tak nad tím přemýšlím, legíny na spaní jsou asi blbost, že 😕 ? Nebo ne? Podle čeho šijete pyžamové kalhoty z úpletu? Doma žádné nemám, zatím jsem měla pro holky jen overaly...

laeela
7. okt 2013

@macin73 Jestli chceš bezbolestně zkrátit, tak je zevnitř nařas lastinem, po stranách.
http://www.danamadeit.com/2008/07/tutorial-ruch...

A já dělám pyžámkové kalhoty dle tepláčků, jen vůbec nepřidávám na postranní švy. Ale mám hubeňoury.

sinala
7. okt 2013

@macin73 já jsem šila pyžamové kalhoty podle legín, ale takových volnějších. A legíny se na spaní hodí ( podle mně 🙂 ), já jich několik i dostala, tak dávám i na spaní - jsou na tělo, ale nestahují

laeela
7. okt 2013

@macin73 Taky mi ubývá látek, jen mám foťák bez baterek (ty jsem dala dětem do nějaké hračky), tak to budu muset zas nějak dát dokupy a nafotit.
Musím si udělat místo ve skříni, páč se mi látky rozlezly až do kuchyně. A už mě nebaví je tam překládat z místa na místo. 😀

arlette
7. okt 2013

@macin73 já bych gaťata na spaní střihla podle nějakých padnoucích tepláčků, jak píše @laeela 🙂
Na děti a vlastně i na sebe často plácám věci podle jiných, které zrovna dobře padnou. Jen jsem teď u jednoho trička přecenila rukávy - jsou moc dlouhé a široké,ale to se spraví 😉

zivoth
7. okt 2013

ahojte dievcata, sikulky. chcela by som malej usit leginky do skolky, uz take teplejsie a pyzamko, no netusim aky uplet alebo iny druh latky si mam kupit:( u nas v galanterke nemaju vyber ziadny a na eshopoch netusim, co mam pozerat. poradte mi prosim nieco vhodne. vopred vam dakujem.

papajka7
7. okt 2013

@ringcoriel dakujem ,ze si dala tuto fotku,tento kabat si uz davno chcem usit,som rada,ze sedi,asi si ho strihnem zo softu

lenasss
8. okt 2013

Prosím vás jakou máte zkušenost se softem na zimu.Když ušiju bundu můžou jí nosit i v zimě když pod ní dáme třeba mikinu z lamy?Nebo řešíte i zimní věci jiné 😕 Já právě váhám jestly koupit zimní bundy.Na válení ve sněhu mají kombinézy,ale když jedem do školky a do města tak si myslím,že by mohl soft stačit ne? Jinak kukla je dobrá i ten starší jí vzal na milost.Letos bude překuklováno 😀 Loni jsme všechny šily trenky a letos kukly 😀 😀 😀 😀

saaralota
8. okt 2013

@papajka7 @ringcoriel ahoj, koukala jsem na ten kabát, moc se mi líbí - co je to za střih? Dá se sehnat? Já už pár let marně sháním kabát, co by se mi líbil... vloni jsem definitivně vyprovodila z domu svůj asi 8 let starý, dodrbaný...abych neměla pokušení vzít ho ještě na sebe. A teď lituju, že jsem ho vyhodila - mohla jsem podle něj zkusit něco ušít... nevím, jestli si tedy neberu příliš velké sousto, ale všechno je jednou poprvé, že 🙂.

snowwitch
8. okt 2013

Včerejší dopolední práce, aby mi ten nechodec na zemi neumrz. Chtěla jsem ji ušít rostoucí, aby pořád jen nedědila a oni jsou s velkou rezervou i té starší, tak jí asi vydrží až do školy 😀 Kvalita fotek mizerná, jen z mobilu....