icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

snowwitch
8. okt 2013
ringcoriel
8. okt 2013

@papajka7, @saaralota Strih je z burdy, ale velmi starej, mozno tak rok 2003-2004. toto je druhy prototyp. prvy som robila modry s bordovymi paspulkami a zipsov. nosila som ho tak dlho, ze som ho zodrala a doma mi zakazali v nom ist von... 😀 😀 😀 Kabat sedi ozaj dobre, akurat som menila vrecka, pretoze v povodnom strihu boli v tom sviku, kde su paspulky a boli velmi male. ja som ich dala do boku a je to lepsie. jedine, co by som mu vytlka je, ze rukavy su dost uzke, takze si poden nevezmete hruby sveter. co bolo akurat narocnejsie, boli tie paspulky do obluka, to som sa natrapila asi cely vikend, kym som to dokoncila k mojej spokojnosti.

saaralota
8. okt 2013

@ringcoriel díky moc, zkusím se do těch Burd podívat (kdybys náhodou našla konkrétní číslo, tak mi ho prosím napiš), já mám doma ledacos, máma taky a babička má Burdy ještě v němčině, co si odněkud vozila ještě za komunistů... 🙂. Takže slušný archiv, zkusím tam mrknout 🙂. Já mám jen problém, že mi z Burdy ledacos pak nesedí, musím to upravovat...většinou je všechno větší... ale nevadí, to už se nějak pořeší... jdu hledat 🙂.

petkasv
8. okt 2013

@macin73 ty jedeš 🙂 🙂 jsou krásné a jak píše laeela dala udělala bych tam řasení a bylo by to ok, ale jeslti to chce na spaní tak to nebude tak vhodný, jinak kalhoty na spaní pokud nechce úplně leginy tak jen rozšiř nohavice, vršek nechej, nebo pokud máte plínku tak to rozšiř celé, klidně o 5cm a bude to taky dobré 🙂
@lenasss tak já tu mám ten drahý soft a z toho plánuju pro Bětku bundu a kalhoty na válení do sněhu, pod to mikinu z lamy a funkční prádlo a musí to stačit, ve školce chodí ven max do -10 a musí být hezky a pokud se bude hýbat tak podle mě neumrzne 😀 😀 kombinezu mít nebude 😀

nelibeli3
8. okt 2013

@radana20 ja mam Brother aj obycajny stroj aj owerlock a som s nim veľmi spokojna a myslim ze aj veľa babeniek odtiaľ ho ma 🙂

sufik1
8. okt 2013

taky zaplevelím softem... letním 😎 nějak jsem to dřív nestihla
a kdyby vám něco přišlo divný, tak to měly být troje šedé, jen jaksi neodpovídal počet pravých a levých stran... ta jsem koupila ještě půl metr limety..

anastazieb
8. okt 2013

@macin73 já šiju pyžamový kalhoty podle vlastního střihu, jsou to takový volnější "legíny" a mají takový klín na zadečku větší a vepředu menší. V pase je vysoký náplet a na nohách taky (mám je v albu, třeba to pirátský pyžamo).
Jinak u všech střihů vždycky měřím, protože to Ottobre u nás moc nesedí, kalhoty jsou dlouhý a široký a trička zas naopak menší, se mi zdá. Takže někdy šiju velikost 104 a podle zadaných měr mi to v Ott. vychází na 128 atd...

@zivoth na pyžámko (ale i na tričko...) hledej úplet, neboli jersey. Musí to být látka s elastanem (nebo i bez, ale musí to být úplet). Je pak ale potřeba šít pružným stehem, rovný by se ti při natahování přetrhal.
V galanterii většinou někoupíš (záleží teda, odkud jsi), musíš do e-shopu.

saaralota
8. okt 2013

Holky, nechystáte se některá v blízké době objednávat něco z Mylly? Vím, že na to teď byla hromádka od Ally, ale tam už jsem se nevešla... Pokud by se chystala ještě nějaká společná objednávka, ráda bych se přidala...ať nemusím platit celé poštovné 🙂

saaralota
8. okt 2013

@anastazieb s Ottobre mám taky podobnou zkušenost. Šila jsem tepláky a mikinu jedné velikosti - tepláky jsou veliké a mikina už v podstatě malá...

palosek
8. okt 2013

@macin73 víš co...ta látka je málo pružná, jinak by to bylo i na látkové pleny 😉
@lenasss malá nosila softsoupravu i v zimě. Neměla ji na tělo, tak jsme ji podvlékli, stačil flís nebo počesaná teplákovina, v lamě by se zapotila. Z lamy pod to tak vestu. Aspon mým holkám je v lama mikině děsný hyc. 😀 😀 😀

palosek
8. okt 2013

@lenasss jinak ještě malá chodí v tomhle http://www.bibu.cz/www-bibu-cz/eshop/17-1-Softs... . Má podvlečené legínky z úpletu a tričko s krátkým+mikča ...praktické do školky 😀 Ale chystám se na ten zimní soft.

radana20
8. okt 2013

@nelibeli3 jaaaj no dakujem ja sa v tom nevyznam a este len sa idem ucit sit a sama tak dufam ze mi to pojde,ale vsak kazdy raz zacal 🙂

lenasss
8. okt 2013

@palosek díky,já mám znrzlé děti,ale zkusím ten soft a pod to lamu a pokud to bude moc tak uberem vrstvy.Lepší ubrat než aby mrzly že 😅 😀

palosek
8. okt 2013

@lenasss no ba... 😀 😀 😀 už jsme o tom kdysi psali....já taky nosím soft bundu skoro celou zimu 😀 Ikdyž mám kvalitní zimní bundu, nějak mi to vychází nastejno 😀 😀 😀

bury
8. okt 2013

@palosek - tak to ja bych zmrzla 😀 ja mam pocit, ze musi byt zima i v zimnim softu...

Ja ted resim, jak s malym o skolky... Nosil puncochace a na to kombinezu. Ve skolce jsme sundali kombinezu a sel. Ale jak s kamasema? Nechavate v tom deti ve skolce? Holcicky v pohode, ale kluci? Neni to srandovni? 😀 ja mam ted jedny teply z merina a jedny uzsi, tak na ted, tak bych je chtela davat...

kuna
8. okt 2013

@macin73 já taky šiju podle tepláků, jen je udělám trošku užší.

@zivoth sháněj jednolíc, oboulíc, úplet, interlock...

@lenasss já jsem tu asi za exota, ale pro mě je soft na teď. Sama v zimě taky nejraději nosím kachnu 😀. PRávě na chození do města si myslím, že je lepší teplejší, když se moc nehýbou. Právě bych ho naopak v zimě možná dala jen na hraní venku, když jsou děti akční. Ale softové kalhoty a pod to teplé kamaše nebo punčochy, to jo. Měla jsem spíš na mysli tu bundu.

palosek
8. okt 2013

@bury tak ted pod softku dávám sobě dlouhý rukáv, ale když jdu brzy ráno do práce, tak ještě i tenkou flísmikinu. Ale jdu kus pěšky, tak se zahřeju 😀 😀 😀
@kuna kdybych měla stát někde na zastávce, tak na sebe hodím teplý delší kabát 😀 😀 😀 Ale do auta a nebo pěšky stačí ta podvlíknutá softka. Ale jasně, to je individuální...... hlavně ať nezmrznem 😀 😀 😀

arlette
8. okt 2013

holky, už mají v prodeji ten počesaný finerib! 😵 přidávám do tabulky 🙂

lenasss
8. okt 2013

@bury mladej do školky v punčocháčích nechce,tak mu je sundám a vyměním za tepláky,al euž jsem i viděla že měli punčocháče a na tom kraťasy a za mě tedy strašn pohled.Maty se naučil i oblékat,tak to neřeším,letos nedy nechtěl punčochy vůbec,tak dostal spodky jako tatínek a ty si obleče taky sám,
@palosek
@kuna já chodím taky celou zimu v softu a mám většinou pod tím triko s krátkým a když jsou teploty pod -10 tak oblíkám dlouhý rukáv.Ale já jsem unikát teď třeba u nás je ráno 0 a já jezdím jen v triku z dlouhým rukávem 😅 ale děti jsou víc zmrzlí. 😅 😀

Ještě jsem chtěla poprosit někdo tu kdysi dával odkaz na všití zipu do bundy.Prosím prosím smutně koukám nemáte ho někdo 😅 Já si to nikdy neuložím a potom když to potřebuji tak už je složité to tu dohledat

zuzimia
8. okt 2013

@lenasss
Ja som vlani sila softove supravy detom a podsivala som lamou. Bolo to ok aj do tuhej zimy a asi sa v nich citili dobre, lebo ich velmi radi nosili. Akurat susit bolo treba tak, ze najprv som to obratila lamou von a potom opacne.

zuzimia
8. okt 2013

@arlette
Prosim, kde je link na tabulku, neviem ho nikde najst....

sufik1
8. okt 2013

já teda bych v softu umrzla...

hele kdo šijete vlněný legíny @bordino chci to H. pod soft, mám tady svetr 50%merino, bude to ok? A jen střihnout rukávy (budou plandat) a nebo je udělat na tělo????

jieff
8. okt 2013

@macin73 jo jo, K. sedí i na plenky, ale přes den. Hodně vycpaná noční by asi byly natěsno, já šiju pyžámka spíš volnější jako tepláčky, ale zatím K. taky oblíkám overaly. A hezký to máš 😉

papajka7
8. okt 2013

@ringcoriel supr dakujem,strihnem zo softu,a paspulku pouzijem reflexnu,mysôiz ze by to mohlo byt?bolo by to sportovoelegantne,tu burdu mam doma,a ten kabat chcem sit odkedy som si ju kupila 😅

lip72
8. okt 2013

@arlette nějak se stratil v tabulce počesaný rib 🙂

arlette
8. okt 2013

@lip72 tak mě se nějak ztratilo všechno ...
Dostala jsem do IP info, že existujou takoví ŠKODÍCI, kteří tabulku ztopí .... Takže po obědě se na to vrhnu znova a rozešlu do ip 🙂

arlette
8. okt 2013

nějaká chybka se vloudila, takže jsem to prozatím uzamkla, po obědě znova otevřu, mezitím si to zálohuju, teď musím vařit 🙂

denimaty
8. okt 2013

@sufik1 Kalhoty jsou super! Mohu se zeptat, čím podšíváš ten úplet na kapsách?