icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

aronek
15. okt 2013

@crawler jako my měli jednu, co neoprávněně vybrala na dávkách přes 600 tis. fakt mazec. Padělala, že děti chodí do školy a že jsou postižené 😠

aronek
15. okt 2013

@zuzkasim opravdu tam jednají s člověkem strašně. Já tam byla jen chvilku po škole a velice nepříjemná zkušenost 😝 Jako dvakrát se mně pokoušela vyřadit z evidence pro nespolupráci a vždy jsem se odvolala k nadřízenému a ten to zrušil 😠

evaon
15. okt 2013

@aronek To je nazehlovacka :o) www.bibu.cz

aronek
15. okt 2013

@evaon díky 😉

laeela
15. okt 2013

@bury Bunda je parádní a chápu, že tě nedostatky štvou, ale na první bundošití je perfektní a kdybych takovu zvládla já, byla bych pyšná.

Já se zatím neodhodlala. 😉

mooncaa
15. okt 2013

@crawler Tak nás stát docela podržel. Já měla rodičák cca 2 tis a přídavek na sebe 500 Kč na dítě 500 Kč a manžel na sebe 500 Kč, oba studující. Plus ještě částku, co nám dávali rodiče, než jsme dostudovali. Takže mě narozením dítěte se vlastně zvedli příjmy o 3,5 tis. A když manžel dostudoval, tak šel na vojnu a já dostávala ještě asi + 4 tis, protože mě manžel nemůže živit. To už jsme teda nedostávali nic od rodičů, protože jsme dostudovali. Já teda kvůli bydlení na koleji šla studovat postgraduál (neměli jsme kde bydlet). Manžel teda práci měl hned. Prostě přišel, řekl, chci u Vás pracovat, nemám kde bydlet. Oni, že s bydlením mu pomohou, ale až po vojně. Takže po vojně (do té doby jsme bydleli na koleji) mu našli malý byt a přispívali polovinu na tržní nájem. Tržní nájem byl totiž ve výši manželova čistého měsíčního platu. Je to teda dlouho, platy byly malé (nechápu jak jsme mohli vyžít a ještě stavebně spořit na bydlení), ale zase byla volná místa a lidi ne (i když to se zdá je v našem oboru pořád)

sinala
15. okt 2013

@mooncaa v té době to bylo s dávkami lepší 😀 , já jsem dokonce když jsem začala na MD studovat dostala i přídavek na dítě na mně. Jen bylo smutné, že mi to ta paní na úřadu neřekla, přišla na to moje mamka co by účetní

nelibeli3
15. okt 2013

@bury bunda je krasna, a co sa tyka zipsov, to sa casom naucis, cim viac bund tym to bude lepsie 😀 😀 😀 , ja všivam zipsy uzkou patkou, tak len veľa trpezlivosti 😉

kveta007
15. okt 2013

@caramilla @snowwitch Tak dnes jsem prala a sušila Lille a srazí se to opravdu docela dost. Já měla před praním přesně 50 cm a teď mám, když to pořádně uhladím, 47,5 cm, takže na metru už to dělá 5 cm, možná i 6.

snowwitch
15. okt 2013

@kveta007 sakryš, a já doufala, že se praní vyhnu....no, možná prostě jen střihnu trika větší a budu doufat, že se to srazí nějak rovnoměrně.

daisyr
15. okt 2013

holky, padlo tu, že ten nový bambus úplet se může vyprat všechen v jedné pračce... opravdu se nemusím strachovat vyprat světlou limetku s čoko a smargdem? a nakolik dáváte na 40st? .... @medvidekponco

daisyr
15. okt 2013

@kveta007 taky se mi lille srazí.... peru na 40st a 5% určitě, takže jako tobě, hold je to bavlna @snowwitch

daisyr
15. okt 2013

@bury bunda se mi také libí, kdybys viděla moji prvotinu 🙂, ale vím, že to naštve... ještě se optám, který je to soft, myslím barva? to je ten soft s parametry 10/5 a podlepený flízem stejné barvy jako vršek nebo černou?

bury
15. okt 2013

@daisyr - díky 😉 je to tohle - tmavě modrá http://www.unuodesign.cz/unuodesign/eshop/7-1-M... - řekla bych, že ve skutečnosti je malinko tmavší, ne tak zářivá. Foťák tu barvu udělal malinko zářivější. 😉

snowwitch
15. okt 2013

@daisyr Jo, tak to by mě taky zajímalo...pořád s praním otálím. Myslím, že někdo psal, že to dohromady vypral, ale...

kveta007
15. okt 2013

@daisyr Jo, jo, taky jsem to prala na 40.

Ale mám taky dotaz a to k tomu škrobu ve spreji z DM. Žehlíte pak tu nastříkanou látku přes nějaký (pečící) papír nebo napřímo - žehlička/látka? Zrovna s tím bojuju - žehlím na přímo a žehlička se mi sem tam má tendenci jako když přilepit, tak nevím, jestli to mám nechat víc zaschnout nebo kde je zakopaný pes.

sinala
15. okt 2013

@daisyr já předepírám všechno na 60. A když chci zjistit, zda úplet pouští, tak si napustím horkou vodu do umyvadla a ponořím kousek látky a vidím 🙂

daisyr
15. okt 2013

@bury já právě měla jednu tm. modrou, ale ta je fakt už dost modrá (mám z ní v albu bundu), tato vypadá moc hezky takto na fotu

daisyr
15. okt 2013

@kveta007 na škrob ve spreji je tu @sinala 🙂 mi tu stále leží a ještě jsem nezkoušela

@sinala jj. na 60 to je jistější, ale zase se více srazí. Horká voda mě napadla, ale zase si říkám, zda je tak horká a jestli bych to za tu dobu poznala, hold jsem spíše člověk opatrný a ještě více nerozhodný 😝

bury
15. okt 2013

@daisyr - no tak ty máš úplně tmavě modrou 😀 tahle je taková střední. Malinko tmavší, než na tý fotce, ale fakt jen málo 😉 možná kdybych to vyfotila doma a ne venku, tak je ta barva reálnější. 😉

mooncaa
15. okt 2013

Šrob ve spreji mám z Lidlu a s pokrouceným úpletem z Dadky neudělal skoro nic (nebo ho nepoužívám správně) a na základě příspěvku kohosi už teda vím, kdo mi tak zaprasil žehličku. Tak si asi u Dadky zkusím orientačně zjistit jak moc se sráží a podle toho uzpůsobit střihy a nepředepírat.

kveta007
15. okt 2013

@mooncaa Mám na žehličce keramický povrch a vlhkým hadříkem se zdá, že ten škrob z toho bez problému sjel dolů. 🙂 Ale ty prostřihy z Dadky mám teda pokroucené už jak mi přišly v balíku bez předeprání...

mooncaa
15. okt 2013

@kveta007 Já mám naštěstí také ten keramický povrch. Já 1/2 těch prostřihů vyprala a tam je to ještě mnohem horší. Takže mám v plánu jeden čtverec změřit, vyprat a změřit a pak podle toho uzpůsobit střihy.

kuna
15. okt 2013

@bury softka je hezká a ze zipu si nic nedělej, příští bude lepší (a není to tak hrozné, to vidí pouze kritické oko tvé 😀). A mně právě ten způsob ze stránek farbenmixu přijde super, protože to pak hezky sedí. Já ten stylefix používám i na tento způsob (při přišívání obou částí) a sedí to pak perfektně, určitě si ho zamiluješ 🙂

katka82
15. okt 2013

@snowwitch já přepíram raději všechen úplet aji tkanou bavlnu 😉

petkasv
15. okt 2013

@daisyr nepouští, klidně vyper všechno dohromady 🙂 a jela jsem na 40 🙂

a_lexa
15. okt 2013

@kveta007 já mám škrob z DM a žehlím přímo nastříkanou látku. Na žehličce mi nic nezůstává. Vždy stříknu, chvilku počkám a přežehlím. když se to ještě kroutí, tak postup opakuji. Materiál žehlící plochy na žehličce mám anodilium.

caramilla
15. okt 2013

@rebelie vždyť je úplně normální! Jen to není rachytický chlap k ničemu, ale pořádný chlap. Přesně takového mám synovce a tak má vypadat chlap, ne tintítko! Podle mě fakt rozšiř rukávy, klidně o víc a rozšiř na šířku. jakoby průramky. na všech 4 dílech stejně. A zip taky hodně pomůže. Klidně můžeš přidat na zip i třeba ještě 1 cm z každé strany uprostřed, to se nepozná, že to není "Stejně" se zadním dílem.
Rozšiřování není složité, když přidáš třeba 2 cm na šířku, tak přidáš 2cm na šířku rukávu, u raglánu to fakt je jednoduché. Musíš o stenou míru rozšířit rukávy z obou stran stejně a přední i zadní díl. Délku si udělej úplně jakou chceš, ta se upravuje dobře.
A nebo změř, o kolik je širší ta větší velikost a zkrať na délku, to by asi bylo jednodušší. Ale nevím, zda je širší o dost, já to tu teď před sebou nemám🙂
Asi to bude nejlepší, ušít větší vel a na délku ubrat🙂

Jinak Farbenmix objednává ještě Dressmaker, kdo by chtěl, tak kontakt je na blogu u objednávky na fleec, která je už pasé, ale FM vyhlásila včera, ale uzavírka bude brzy. Kdyby někdo nestihl Crawler nebo něco u ní už měl🙂

caramilla
15. okt 2013

@kveta007 moc díky za experiment, to jsem potřebovala vědět, já to tak počítala 5cm určitě, a i 10 cm jsem si říkala, že je možné. Díky moc!

@crawler ty, já jsem o tom včera v noci přemýšlela (mína měla horečku, kašlala a moc jsme nespaly 😀 ) došlo mi jedno. Ona je to sleva na poplatníka. Tu si buď uplatníš totiž ty ve svém DAP a nebo si ji uplatní manžel. Takže je to podle mě ŠUMÁK! Protože ty si ji v DAP uplatníš taky. Proto je tam i ten příjem, protože do nějakého příjmu se ti ten odpočet nevyplatí, protože bys odečetla pár tisíc a zbytek bys nevyužila, ale pokud vyděláš dost, tak už se to vyplatí. Já po uplatnění slevy na poplatníka právě neplatím daně, které bych jinak platit musela, platím jen zdrávko. Takže výhodnější na manžela to je ve chvíli, kdy nevyděláš moc a on si to odečte úplně celé. Já myslím, že to je asi vymyšlené tak, že pokud vyděláš málo, může si tě odečíst i jako osvč manžel, ale pak slevu nemůžeš uplatnit ty. Pokud vyděláš dost, uplatníš si ji sama. Já vím, že jsem to řešila s kamarádkou učetní a dohodly jsme se, že si ji uplatním sama, protože z manželovy slevy bych viděla prd 😀
Ale teda jen domněnka, určitě to tady někdo ví lépe jak já, jen mě to napadlo, že to asi bude sleva na poplatníka, kterou si vlastně uplatňujeme všichni v DAP, snad i plátci DPH, ne?

medvidekponco
15. okt 2013

@daisyr Já to peru dohromady a nic se tomu nestalo ani to nepustilo. Udělej si test a namoč to do umyvadla. Peru na 40°C a ne do sušičky. Jenže já už to několikrát vyprala i na 60°C a hodila do sušičky a dobrý. Ale pro delší živostnost je dobré dodržovat těch 40 a ne sušička a nepoužívat aviváž.