Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahojte,kto mi poradi ako dávat tie kovove kruzky na otvory pre snurky?Je na to daka pomocka ci s kladivkom?🙂
@anastazieb krásný! kluci budou mít radost!
@lenasss v 5,30 h? to by byla moje smrt!!! Petulák musí nejpozději v sedm, protože v půl osmé odcházíme do školky
@anastazieb to je krása!!!!!!!!!!!
Před chvílí jsem dostala balíček s proužkovaným zeleným jedlícem z hromadky z MTX a jsem strašně nadšená. Už se v pračce sráží a až uschne budou pyžamka
Ahoj, měla bych dotaz ohledně tréningáčů a zajímá mě váš názor, jestli je to vůbec reálné nebo co se osvědčilo doma vám... Syn má 2 r 2m a bohužel v létě o nočníku nechtěl ani slyšet, zatímco teď se jakžtakž nechá na nočník posadit a vyčůrá se hned. Velkou potřebu ale vždy do plíny. Zároveň jsme stále ve fázi, že si ani to čůrání sám nehlásí - prostě ho nějak pravidelně odchytneme a buď to vychytáme, že se ještě nevyčůral do plíny nebo ne. Teď jedeme v jednorázovkách - ať už klasických nebo takových těch jako kalhotkách. No a teď konečně k mému dotazu - existují na trhu nějaké tréningáče, do kterých se dá vložit normálně savé jádro, aby to splňovalo alespoň z větší části absorbci nadílky do plíny, jako klasická plína? Všude u těch látkových tréningáčů spíš čtu popis, že zachytí malou nehodu, což mi přijde, že je asi málo u takhle velkého dítěte, ne? Zase výhodu vidím v tom, že jsou pružné a nemusím lovit patentky a sucháče na zdrhajícím dítěti. Za měsíc začnu používat látkovky na novoška, tak že bych to prala při jednom a doufám, že se starší už stejně brzy odplenkuje. Máme studený byt a představa, že mi tu běhá s holým zadečkem mi přijde nereálná, ale byla by to asi nejjednodušší cesta k odplínkování. Díky za názory.
@kveta007 má zkušenost je, že až to dítěti docvakne, tak přestane dělat do plenek ze dne na den. Jen Andrej, ten začal chodit na nočníj nejdřív ( rok a 10 m), ale musel být nahý, jakmile měl plenku nebo trenky, tak se počůral. A i teď ksyž má plenku, tak se do ní vyčůrá ikdyž normálně chodí sám na záchod ( teď už rozlišuje plnekua trenky). Ale na velkou chce pořád do plenky. Takže já bych taky tréningáče nedávala a počkala bych až mu to dojde
@kveta007 Zatím jsem odplenkovala dva kluky, jakmile začali nočník trochu akceptovat, koupila jsem slipy s hezkými obrázky, připravila hromadu jakýchkoliv tepláků (klidně i ty, co už mu byly krátké), obrnila svoje nervy a šli jsme na to. Domluvou, že ty autíčka na slipech nesmí počurat, za vyčurání do nočníku pochvala a to i když jsem ho vysadila já, neřekl si sám, mladší byl dost na sladké, takže motivace byla třeba i lentilka. Když byla nehoda, žádné scény, ale řekla jsem, že je to škoda, převlékla a někdy až 10x denně v ruce slipy a tepláky přeprala. K večeru jsem třeba už neměla žádné čisté prádlo, tak jsem mu dala plenku s tím, že už mu nemám co obléct. Přes noc ti to uschne i na sušáku, takže další den nanovo. Tohle trvalo jen pár dnů, pak už byly nehody 2 - 3 za den. Tu tréninkovou plenku, co se nasazuje jak kalhotky, jsem dávala jen na ven, doma mi to přišlo zbytečné. Celkově to bylo u obou dětí zhruba za 1 - 2 týdny únosné a nehody byly třeba při velkém zabrání do hry.
@petkasv
@stassy Diky za tipy. Ale postovnym se to stejne pekne prodrazi. Tak si budu muset vic verit a koupit si rovnou aspon na dvoje vlnaky 😉 A to mnozstvi do 100g je na dve vrstvy? Kupovane disany jsou ze dvou vrstev, ale nevim, jestli je to nutne? I kdyz dve vrstvy asi budou logicky lepe tesnit..
Právě se to odplenkování sešlo tak nešťastně, že v létě prostě nechtěl a teď s tím mým mega břichem mám problém ho normálně oblíknout, natož když se zapře, že si na nočník vlastně sedat nechce... Je to taková malá hlava paličatá - sotva dosedne, okamžitě čůrá, takže žádné vysedávání půl hodiny, jestli ze sebe něco vyždíme. No a navíc mám rodit asi císařem, takže opět to pak bude pro mě komplikované. Takže právě několikatero převlíkání za den jsem se chtěla nějak vyhnout, ale asi to bez sebrání plenky nepůjde... Navíc netuším, jak se zachová, až se narodí mimino - kamarádce holčička chodila už na nočník docela obstojně a po narození sourozence na něj museli opět na 3 měsíce zapomenout a vrátili zpět plíny. Do hlavy malýmu nikdo nevidí, mluvit zatím taky moc nechce, takže nějaké diskuze taky nepůjdou... Děkuji všem za názory. 🙂
@kveta007 Ono to dozrává centrání nervové soustavy docela souvisí právě i s tou řečí, dokud si dítě neumí říct, často na nočník nechodí (neplatí ve 100%, ale většinou ano), při nejhorším vydržíš. Synovec se taky k plenkám po narození sestřičky vrátil, žádná tragédie, však do školy s plenkama nepůjde.
@zuzkasim 🙂 to si říkám taky, že v pubertě s plínama nebude. Akorát mi přijde, že třeba s dudlem jsme prošvihli období, kdy ho v noci i sám vyplivnul a nechyběl mu. Zatímco teď, když mu ho ve spánku vyndám, nejpozději do 10 min. se začne budit a v postýlce hledá. Takže tím, že u mimina dudlík uvidí, tak tohle odnaučování jsme zatím vzdali (má ho jen na spaní a bez něj prostě neusne), ale ten nočník je vidět, že proti létu ho přece jen nějak bere a nerada bych, abych s ním plínovala ještě ve 3 letech... Holt by mi asi nic jinýho nezbylo...
@kveta007 já bych nechala v plíně 😅 můj Išek byl na tohle taky brzda,ale ze dne na den mu to pak cvaklo 😉 na noc teda máme plínu pořád,i když tuk tuk, 14 dní už se v noci nepočůral, tak mu ji asi brzy přestanu dávat...takže myslím,že prostě budeš nějakou chvíli plenkovat dva, ale třeba na něj zabere něco ve smyslu - pasování na velkého bráchu a plenky budou jen novoška 😉 ta sekce už je jistá?
@kveta007 - já to udělala tak jak @zuzkasim 😉 když jsem měla pocit, že už mu trošku dochází, co je nočník a co se po něm chce (ve dvou letech), tak jsem prostě sundala plínku a pořád dokola mlela, že se čůrá do nočníku 🙂 občas ho tam posadila... pochopil to taky hodně rychle... s kakáním to bylo mnohem horší. To prostě většinou udělal do slípků. Pak se to najednou zlomilo 😉 ve dvou a půl letech šel do školky a úplně v pohodě. už je to víc jak rok a plínku na noc má pořád. Výjimečně se stane, že jí má suchou 😖 Ono se to tím narozením mimča může opravdu dost zkomplikovat. Náš malej teda s čůráním v pohodě, ale začal být hodně mazlivej, ukňouranej, pořád si hrál na miminko (a to začalo už asi měsíc před porodem). Postupně se to zlepšilo.
Dámy, pokud byste chtěly pomoci v jednom dobročinném šicím projektu, mrkněte prosím sem -- https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah.... Organizuji já 🙂
Tak díky občasné bezplenkovce dítko vědělo, na co nočník je a často se před procházkou ven, po vyspání do nočníku vyčůralo, ale samo nechodilo. Pak jsme dítko zkazily na dovolené jednorázovkama a odmítalo si na nočník vůbec sednout. A pak ze dne na den najednou začala chodit sama. Jeden den si odmítala na nočník csednout a druhý den chodila sama. Teda vše jen za předpokladu, že byla nahá, což v létě šlo, jakmile měla něco na sobě tak čůrala do kalhot. Asi za měsíc, dva to šlo i s kalhotama, na ven jsem to teda neriskovala ještě 1/2 roku (přes zimu, jinak bych to riskla). No a když měla plínku tak čůrala vesele do ní, protože do plínky se přece čůrá. Na kadění si chodila pro plínku jinak měla klidně zácpu několik dní než jsme vyměkli a plínku dali (do kalhot nekadila naštěstí). Tvrdohlavě odmítala kadit na nočník nebo záchod, i když tam chodila čůrat normálně. Pak se jednou podařilo manželovi jí ukecat a vykakala se na záchod a tím zjistila, že to není nic hrozného a bylo po problému.
Samozřejmě, že čůrací nehody byly hodně dlouho po odplenkování, prostě 14 dní v pořádku a pak 3 dny nehody a to s opakovalo asi 1/2 roku.
Na noc už plenku taky nedáváme a budíme jí na radu Paloška na čůrání. Ona jinak do té plenky čůrala schválně ráno po probuzení. Někdy se teda v noci počůrá, párkrát se už i vzbudila sama na vyčůrání.
Musím už konečně došít ty větší podložky do postele, dávám jí tam přebalovací podložky, ale jsou relativně malé a hlavně je budu už potřebovat na mimčo.
@crawler Ten císař ještě jistý není - příští týden už bych měla začít chodit na kontroly do nemocnice, tak uvidím, co mi tam primář řekne. Vzhledem k té těhu cukrovce a předchozímu císaři je to teď tak 50/50. Záleží taky nemocnice od nemocnice a jestli se přidá nějaká další komplikace.
@bury No, mazlivej právě je taky najednou tak 14 dní zpátky až žasnem. A začíná si taky vynucovat, že s ním musíme být doma. Přitom na hlídání u babiček sám je minimálně a vždy mu říkáme, že jdeme pryč a že se pro něj vrátíme. Ale byla jsem tak týden zpátky sednout večer z kamarádkama a rozloučil se se mnou a pak tu večer dělal manželovi scény (přitom uspávání dělá manžel normálně), kde jsem a ráno se se mnou nebavil. A manžel přišel jeden den pozdě z práce, malej už byl nachystaný v postýlce na spaní a uraženě manželovi říkal "táta pápá", ať si jde jako pryč. Za 10 min. ho tedy vzal na milost, ale nestačili jsme se s manželem divit...
pěkný večer, jdu na vás s šicím dotazem, mám rovnosteh brother NV 55, šila jsem zimní šátek na krk, fleece batani a navrch wendy oboulíc a po obšití trojitým cikcakem už nenílátka v krajích pěkně nadýchaná, ale taková ubitá, vím že to padaly slova jako přítlak patky, ale nikde jsem to v chytré knížce nenašla, patku jsem měla správnou, předem děkuji
@zojec ja som si teraz kupila oranzovych a fialovych,inych uz nema...http://www.mamadora.cz/2012/11/cesky-uplet-s-or... 😉

@ofelieee jak psala @petkasv radši ten šikmý proužek bude to trvanlivější