icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zuzkasim
15. nov 2013

@caramilla Fakt je to nepříjemné ten PUL? Já jsem tak přemýšlela, že když to dáváme prckům na zadek, nemuselo by to vadit ani nám. A když mi šité vložky dojdou (nemám jich moc), občas použiju i klasické jednorázové kupované a ty mají taky nepropustnou vrstvu, nevadí mi to. Vyzkouším, uvidím.

sinala
15. nov 2013

@zikie já jsem měla flís, nepromokavé to není, ale něco to vydrží

sinala
15. nov 2013

@zuzkasim první děti jsem přežila s kupovanými vložkami, ale ty látkové, co dýchají jsou daleko lepší.

a_lexa
15. nov 2013

@jitu22 jůůů, tak ta ještěrka na čepici je super a vůbec celá soupravička je parádní. 🙂

jemi
15. nov 2013

@zikie jéé vy mi dnes dávate, tak dopisuji na seznam další věc, co ušít, ale jen pár kousku. U Ely jsem měla jednorázové a spotřebovala jsem tak jedno balení, nějak jsem s tím problém neměla. Ještě právě bych nějaké balení jednorázových měla mít, ale projistotu si pár ušiji. Ale moc to hrotit nebudu- asi dám jen víc vrstem bambusového froté co tady ještě mám a možná tu vrchni vrsvtu z bambusu aby to bylo přijemné.

Když tam mi rovnou napište co plánujete, abych si to dopslala na seznam. Já mám dnes v plánu aplikaci na nové podložky do dvojkočáru.

jieff
15. nov 2013

@jitu22 to je krásný, takhle sladěný díte jsem asi ještě neměla 🙂

jieff
15. nov 2013

chystám se objednávat z farbenmixu, tak kdybyste někdo něco chtěl napište IP, mají v akci stylefix http://www.farbenmix.de/shop/News/Sonderpreis-S...
objednám nejspíš v pondělí.

jieff
15. nov 2013

@ucitelka70 ta vlajka je boží!!!

zikie
15. nov 2013

@caramilla @zuzkasim @sinala @jemi Já jsem právě měla ze začátku spotřebu skoro krabičku jednorázových na den, mléko mi teklo opravdu proudem. A právě jsem si taky říkala, že když dáváme PUL na zadeček našim nejmenším, tak by neměl vadit ani nám. Tak asi našiju bambus, savé jádro, bambus a zkusím pár "bitevních" s PULem.
@sinala O flísu jsem taky uvažovala, ale bojím se, aby už ty vložky nebyly moc tlusté.

sinala
15. nov 2013

@zikie já jsem měla irmu a ta tlustá nebyla 🙂 a ven jsem stejně nosila vyztužené podprsenky, aby vl. nebyly vidět .-)

jieff
15. nov 2013

Toník mi kňoural, že chce taky jahodový tričko. Nějak jsem se k tomu neovážila, tak má aspoň jahodovou limuzínu 😉 Taky potřeboval slušnější (ne tolik barevný) kalhoty.
Ostatní jsou oblečky pro kamarádky děti navázat proužky v raglánu do obloučku mi nejde, ale některý navazujou 😎

jieff
15. nov 2013

A když už si tu tak plevelim, tak musim poděkovat @sufik za rady jak na vodoznak. Jednu fotku jsem sice zmršila, ale už vim jak na to, díky.

aronek
15. nov 2013

@zikie já po porodu několik dní chodila v předklonu s ručníkama, pořád ze mně teklo mlíko 😝 to by nepobralo nic, ručník za chvilku durch. Pokud jsem chtěla na záchod, odstříkala jsem rychle do umyvadla, vykonala potřebné a zase se obalila ručníkama 😝 Pak se to srovnalo, ale začátek mazec, mohla jsem mít paterčata 😀

daisyr
15. nov 2013

@zikie já dělala vložky taky uvnitř aksamit nebo froté, pak mezivrstva bmb-konopný flís nebo beránka (co jsem měla za odstřižky) a dala jsem tam pak navrch flíz, ten něco udržel a dýchal, ale mě to tolik neteklo, tak mi to stačilo. Pul bych se taky bála ( i když na zadek se dává, ale ze začátku jsou ta prsa opravdu citlivá, to raději to merino)

crawler
15. nov 2013

@zikie
@caramilla
@zuzkasim

s prsníma vložkama neporadím (nemám zkušenost), ale klasické vložky menstruační jsem si našila jak s pulem, tak s flízem, tak bez nepropustné vrstvy a absolutně nevidím rozdíl v pohodlnosti. PUL mám ten z mylly,který má testovanou vysokou paropropustnost a rozhodně jsem nepocítila žádný pocit zapaření a mokro to udrží, takže já bych se ho vůbec nebála použít😉

jieff
15. nov 2013

Já tedy rozdíl mezi vložkama s PULem a prodyšnýma vložkama cítím, asi jsem na to citlivá!

caramilla
15. nov 2013

@zikie ; @zuzkasim já si myslím, že to je hodně individuální, já jsem na tohle hrozně citlivá, obecně nenosím na sobě nic jiného jak bavlnu a bambus, nesnesu nic umělého přímo na tělo, ani funkční úplety atp. Takže mě to prostě vadilo, ale myslím si, že to není obecný jen. Tohle podle mě můžeš vyzkoušet i nekojící, dát si to tam a uvidíš. Mě prostě přijde, že jak je to od mléka a pod tím PUL, tak se to zapaří.
Ony jsou i různé druhy PUL, třeba ten z mylly je celkem paropropustný a nebo ten s certifikátem, co má na ŠD terka, jak ho nedoporučuje na AIO (nevím teda, zda to tam ještě má), tak ten určitě bude lepší, že více propustí ven. Ale třeba takový ten americký PUL si myslím, že moc paropropustný není. Když je právě PUL dobře paropropustný, tak pouští ven tolik vlkhosti, že je mokré i oblečení, když dobře drží, tak zase páru nepropouští. Toť můj názor. Proto já miminku budu určitě zase dávat vlňáčky, tam je to jistota 😎

@crawler Mě třeba vložky s PUL taky nevadí, ale asi mám ty dvorce holt citlivější než to tam dole 😀

caramilla
15. nov 2013

@zikie Já u Míny měnila furt, měla jsem jich asi 40 párů a sušila jsem na topení a v noci chodila krást ještě neusušené. Masakr. Díky Bohu za sušičku 😀

svela
15. nov 2013

@bordino nemám to u sebe, je to totiž mamky pes 😉 Část přes záda mám ze dvou kusů se švem na zádech, ale spíš kvůlu tomu, že jsem měla málo softu, z jednoho kusu by to bylo lepší, tvar je vidět na fotce. Na krku je na tom našitý takový jakoby "Y" (je tam vidět šev), který vede na břicho a tam jsou k tomu přišitý ty popruhy. Ty se zapínají suchým zipem na tu zádovou část a na zádech je přezka. Převlíká se to přes hlavu a pak zapíná na těch zádech. Kdybys nevěděla, příští týden ti to ještě vyfotím a nakreslím, ale myslím, že se svýma šicíma schopnostma to zvládneš levou zadní i bez toho!!!

zikie
15. nov 2013

@caramilla Mě právě umělé materiály zas tak nevadí. Ale po tom masakru co jsem měla při prvním kojení si budu dávat sakra pozor. Asi si našiju velké množství bambusových a maličko těch s PULem,co budu mít do "společnosti" 😉 No a sušku bych k té objednávce přidala taky dost ráda 🙂

sufik1
15. nov 2013

@zikie @jemi jestli chcete vložky do podprdy, dám za symbolickou cenu. Našila jsem si, ale ani jednou nepoužila... dvojčata mají takový tah, že přebytky nejsou... ale prvního jsem měla teda mega spotřebu. Můžu vzít do ikei. jen teda aksamit/b. froté/b. flís
A nechtěli byste kouknout i na klučičí věci??? do vel. 68 jsou už volné...

zikie
15. nov 2013

@sufik1 Mrknu se ráda!

arlette
15. nov 2013

@jieff @crawler děkuju za radu ohledně nastavení OL 🙂 šlo to 😉

no já jsem teď zmastila softshellové gatě. Střihala jsem je pro sebe, ale když jsem je oblékla, měla jsem je jak elasťáky 😀 Prdel jsem měla smrsknutou, bála bych se dřepnou si 😀 A ještě jsem je střihla proti vláknu ... Tož blbec. Ale pak jsem dostala spásnou myšlenku, že budou nakonec pro nejstaršího syna. Seděly mu skvěle, akorát mě prosil, abych mu je trochu zkrátila, vadilo mu tam asi půl metru délky navíc 😀 😀 😀

kveta007
15. nov 2013

Mě by tedy ohledně těch vložek do podprsenky spíš zajímala údržba. Měla jsem minulé kojení těch jednorázových taky docela spotřebu, tak jestli ještě honem našít. Perete na 40 nebo 60 nebo přímo vyvařujete? A případně s čím dohromady se to dá prát? S plenkami se mi to nějak nezdá nebo ano?

arlette
15. nov 2013

@crawler jak listuju příspěvky,narazila jsem na ten tvůj studený odchov a říkám si, jestli nejste lední mědvědi? :D . Já jsem vyrůstala ve studeném baráku, v pokojíčku jsme mívali 16°C, nemocní jsme byli furt a brácha má ve svých 27 letech revma jak hrom a otužilí nejsme ani jeden. Ale máš pravdu, že v zahraničí mnohem míň topí. Když jsem žila v německu, furt jsem tam klepala kosu. Ale domácí nestonali, v zimě děcka nenosily punčocháče (narozdíl ode mě) a to jsme byli v Alpách. Teď jsem vděčná doma za našich 22°C 🙂
Já jsem si ušila jedny leginy z climayarnu a ty budu nosit celou zimu pod kalhoty 😀

jieff
15. nov 2013

@kveta007 ja prala s plinkama. Mela jsem 2-3vrstvy bk flisu a fleece z wendy.v pohode držely.ale u prvního by asi neobstaly, to byly větší průtoky.K skoro všechno vypila.

crawler
15. nov 2013

@caramilla máš pravdu...ono já ani nemám zkušenost a vím,že bradavky při kojení jsou extrémně citlivé i náchylné...já bych to dělala tak,že na doma bych brala prodyšné a kdybych potřebovala někam ven,tak bych dala nepropustné,abych se vyhla mokrýmu triku...to merino je myslím skvělá volba...a propos...nešila jsi někdy vlňáčky? já že mám doma těch 20m merina,tak jsem si říkala,že bych ušila, ale nevím, jak na to - 2vrstvy?nebudou se vytrhávat patentky?Nechci zkoušet pokus omyl,protože to je drahá sranda. Linda má natahovací disany,ale jsou ještě velké...neporadila bys?děkuji 😵

zuzkasim
15. nov 2013

@kveta007 Peru je s plenkama a veškerým kojeneckým oblečením na 60.

crawler
15. nov 2013

@arlette kamarádka zas bydlela v Itálii a oni netopí vůbec😀 byla tam přes zimu a říkala, že prostě chodí spát víc oblečení a ona tam chudák klepala kosu😀

crawler
15. nov 2013

Dnes jsem byla extra výkonná: ušit rukávník se slonama (foto již dříve, nebudu se opakovat)
pirátka (taky foto už dřív)
2prefoldy a kapsová plenka(teprve nafotím)
a tento rostoucí merino komplet 😵
když tady mám babičku,tak to celkem frčí...