icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ovecka111
22. nov 2013

@anastazieb @rebelie holky dakujem vam za rady, ihly som tiez vymenila za standard, skusala som 80 aj 90, pritlak patky mam na max a stale spatne, mam pocit ze uz sa tam neda nic zmenit, no nakoniec budem musiet asi sit soft na normalnom stroji

ovecka111
22. nov 2013

@martinkah pritlak patky som uz dala na max, viac sa neda, takze v tom to nebude. a ihly tam mam 90 standard, tak skusim este stretch 90, no to ich budem musiet ist kupit. tak aspon nejaka nadej tu este je 🙂 ked ani to nezabuerie tak uz neviem. vdaka 🙂

martinkah
22. nov 2013

@ovecka111 nevzdávaj to 🙂 baby väčšinou šijú soft standard alebo jeans ihlami, možno aj tvoj má takú úchylku, že má radšej strečové 😀

ovecka111
22. nov 2013

@martinkah no keby by to tak bolo ;)

crawler
22. nov 2013

@zuzu_epona hmm,taky jich mám kritický nedostatek ☹

crawler
22. nov 2013

@ovecka111 zkus jeans 90-100 a přítlak patky povolovat 😉

ovecka111
22. nov 2013

@crawler ten pritlak patky, teraz nad tym rozmyslam ci to chapem dobre co znamena povolovat. mam tam hodnoty 1-3, tak ktoru nastavit na ten soft? mam tam nastavene 3

crawler
22. nov 2013

@ovecka111 standartně má být cca na 2, na slabé látky je třeba přitlačit (směrem k 3) a na silné látky povolit (směrem k 1) - vyzkoušej to postupně povolovat, zda se to bude lepšit 😉

katka82
22. nov 2013

@rina76 krásný 😵
@rebelie 😵 jůů parádní prototyp 😉 už se těším na fotky softky 😉 🙂

sinala
22. nov 2013

@crawler @ovecka111 má to být naopak, ne? Na slabé látky malý přítlak k 1 a na silné k 3. Aspoň tak mi to funguje 😀 😀 😀

@ovecka111 zkus dát přítlak na cca 1,5. Je to strašně divné, že Ti nechce OL šít soft ( máš tuším taky brother). Mě teď nešil rovnosteh soft ( přesdtím mi ho šil normálně) a chyba byla v přítlaku, byl extrémně povolený.

crawler
22. nov 2013

@sinala podle mě teda ne 😅 když máš slabou látku, tak je potřeba, aby ji patka víc přimáčkla - tedy větší přítlak a když máš tlustou vrstvu, tak stačí menší přítlak - patka nemusí tolik tlačit....ALE v praxi jsem s tím ještě nikdy nemusela ani hnout - šiju stále na ten střed a vždy zcela v pořádku 😅 a jestli to teda říkám obráceně, tak se moc omlouvám, ale žila jsem v domnění, že je to takhle, jak to říkám,ale v praxi jsem s tím hýbat nemusela 🤐

anastazieb
22. nov 2013

@crawler já mám taky za to, že to je jak říká @sinala, že tlustá látka potřebuje přitlačit víc, aby dobře jela pod patkou. Ale na OL to moc neměním a na rovnostehu jen tehdy, když nechci mít vlnitou látku (to pak přítlak ubírám) nebo když se mi nedaří hezký můj ozdobný steh (to zas přidávám).

ovecka111
22. nov 2013

@crawler vdaka za vysvetlenie. vidim, ze som ten pritlak patky pochopila uplne opacne, takze tam by mohol byt problem. ja som prave myslela, ze ked tam nastavim 3, tak tym sa pritlak povoli. musim to vecer skusit, dufam ze to naozaj pomoze 🙂

crawler
22. nov 2013

@anastazieb
@ovecka111 tak to jsem zvědavá, jak to dopadne😀 jinak já to na rovnostehu ani nemám...

ovecka111
22. nov 2013

@sinala jej az teraz citam, ze ten pritlak chapes tak ako ja, teda opacne nez @crawler. tak skusim s tym nieco porobit a uvidime, dufam ze sa mi to nakoniec nejak podari nastavit lebo uz mi tu tie nohavice stoja 3 dni

kuna
22. nov 2013

@ovecka111
@crawler
@anastazieb
@sinala
co ja vim, tak je to tak, jak pise sinala. Na tlustou latku vetsi pritlak, aby se lepe primackla na spodni zoubky a tudiz rovnomerne posunovala. Na slabsi staci mensi pritlak.

alexis13
22. nov 2013

ahojte maminky, chcem sa opytat ci niektora z vas sije aj na objednavku..chcela by som dat malej usit obleicky do posteli sovickoy vzor dakujem pekne

evap19
22. nov 2013

@caramilla - Třívrstvé vkládačky z českého bmb flísu mi schnou v pohodě, i když mám většinu sušičky čtverce. I Anavy vkládačky, šité myslím taky ze 3 vrstev, schnou skvěle. Nemám problém ani s gumičkami u kalhotovek, jediné, které zůstavaly u gumiček navlhlé, byly takové ty šité bez overlocku - z rubu a přetáčené na líc.
K tomu českému bmb flísu - mně dost žmolkovatí a ty drobounké žmolky jsou takové trochu jako struhadlo, i když je to ze sušičky. Bez sušičky bych to mohla lámat 🙂 (máme tu ale hodně tvrdou vodu). Takže já bych si ted´ šila vkládačky určitě dvě vrstvy flísu a nějakou jemnou dotykovou vrstvu. Nejlepší vkládačky, co mám, jsou Babyidea prefold - vůbec mi nežmolkují, ze sušičky jsou heboučké a hodně nasají, a to je mám už fakt dlouho a vůbec je nešetřím (plenky peru stále na vyvářku). ˇSkoda, že jsem nenašla takový materiál, ze kterého jsou Babyidea, že bych si našila další vkládačky.

laeela
22. nov 2013

Šicí dotaz k reflexní paspulce - můžu jí vložit mezí dvě vrstvy softu a sešít to celé na OL?

sufik1
22. nov 2013

@laeela já to šila napřed na rovnostehu patkou na zip. Na OL to dost ujíždělo a nebylo to přišitý rovně a hlavně dost v kraji. A pak to při rozevření vyčuhovalo i s tou lištičkou, která se přišívá. Ale třeba budeš šikovnější. Já na paspule nějak zanevřela. A někdo ještě radil vytáhnout tu výztuž...

sufik1
22. nov 2013

Ochladilo se a tak máme nové zateplené džíny. Fotonávod (snad blbuvzdorný jak to sešít a otočit ty dvě vrstvy) na blogu.

veronik77
22. nov 2013

@laeela já ji taky napřed přišila na rovnostehu a pak až došila druhou vrstvu na OL 🙂

anastazieb
22. nov 2013

@laeela můžeš, taky to tak dělám 😉 Akorát pozor, abys to tam dala dobře, aby to pak moc netrčelo ven.

sufik1
22. nov 2013

jo a ještě domácí kalhoty z látky po mojí babičce kupované cca v roce 1952 aneb syslí celá rodina

veronik77
22. nov 2013

@sufik1 jojo, ty geny 😀 Já mám také jeden kabát - pončo z látky, kterou si babička kupovala někdy v 50tých letech 😀

crawler
22. nov 2013

@laeela určitě,ale doporučuji vytáhnout tu tkanici.nebo přilípni stylefixem,ale jde to slušně i bez toho🙂

crawler
22. nov 2013

@ovecka111 tak doufám, že to vykoumeš a moc se omlouvám za mystifikaci,vzhledem k tomu, že ostatní švadlenky se shodují v chápání přítlaku,tak ta má teorie bude jistě špatná 😀i když,když ti OL stagnuje,tak bych vyzkoušela i to - třeba na to zabere 😀

petkasv
22. nov 2013

@ovecka111 tak i já přidám svou poslední zkušenost s šitím softu, sice na rovnostehu, ale přítlak patky jsem musela snižovat jinak by mi neprošil v jednom místě 12vrstev softu a zipu, prostě to vůbec neprovazovalo, měla jsem ho úplně utáhlý a nic, musela jsem povolit 😖 tak vyzkoušej všechny možnosti 😀

laeela
22. nov 2013

@veronik77
@crawler
@anastazieb
Moc díky za rady, snad příště. Nepovedlo se mi ji totiž najít. Minule jsem jí hledala, nenašla a šila bez ní. Pak jsem hledala něco jiného a našla paspulka. Tak jsem zajásala, že vím, kde je. No a dnes, když jsem jí potřebovala jsem jí opět nenašla. Ale aspoň jsem si pouklízela v šicích zásobách. 😀

laeela
22. nov 2013

Ale zas mám téměř bezbolestně ušitý jedny teplý softky pro Filipa. Byla jsem líná dělat střih, tak jsem si poupravila střih na tepláčky, co jsem šila začátkem týdne.
Nastříhala sešila po chvilkách během odpoledne a během vaření večeře. Konečně začínám mít pocit, že mi to jde. 🙂