Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@zuzu_epona hmm,taky jich mám kritický nedostatek ☹
@crawler @ovecka111 má to být naopak, ne? Na slabé látky malý přítlak k 1 a na silné k 3. Aspoň tak mi to funguje 😀 😀 😀
@ovecka111 zkus dát přítlak na cca 1,5. Je to strašně divné, že Ti nechce OL šít soft ( máš tuším taky brother). Mě teď nešil rovnosteh soft ( přesdtím mi ho šil normálně) a chyba byla v přítlaku, byl extrémně povolený.
@sinala podle mě teda ne 😅 když máš slabou látku, tak je potřeba, aby ji patka víc přimáčkla - tedy větší přítlak a když máš tlustou vrstvu, tak stačí menší přítlak - patka nemusí tolik tlačit....ALE v praxi jsem s tím ještě nikdy nemusela ani hnout - šiju stále na ten střed a vždy zcela v pořádku 😅 a jestli to teda říkám obráceně, tak se moc omlouvám, ale žila jsem v domnění, že je to takhle, jak to říkám,ale v praxi jsem s tím hýbat nemusela 🤐
@anastazieb
@ovecka111 tak to jsem zvědavá, jak to dopadne😀 jinak já to na rovnostehu ani nemám...
@ovecka111
@crawler
@anastazieb
@sinala
co ja vim, tak je to tak, jak pise sinala. Na tlustou latku vetsi pritlak, aby se lepe primackla na spodni zoubky a tudiz rovnomerne posunovala. Na slabsi staci mensi pritlak.
ahojte maminky, chcem sa opytat ci niektora z vas sije aj na objednavku..chcela by som dat malej usit obleicky do posteli sovickoy vzor dakujem pekne
@caramilla - Třívrstvé vkládačky z českého bmb flísu mi schnou v pohodě, i když mám většinu sušičky čtverce. I Anavy vkládačky, šité myslím taky ze 3 vrstev, schnou skvěle. Nemám problém ani s gumičkami u kalhotovek, jediné, které zůstavaly u gumiček navlhlé, byly takové ty šité bez overlocku - z rubu a přetáčené na líc.
K tomu českému bmb flísu - mně dost žmolkovatí a ty drobounké žmolky jsou takové trochu jako struhadlo, i když je to ze sušičky. Bez sušičky bych to mohla lámat 🙂 (máme tu ale hodně tvrdou vodu). Takže já bych si ted´ šila vkládačky určitě dvě vrstvy flísu a nějakou jemnou dotykovou vrstvu. Nejlepší vkládačky, co mám, jsou Babyidea prefold - vůbec mi nežmolkují, ze sušičky jsou heboučké a hodně nasají, a to je mám už fakt dlouho a vůbec je nešetřím (plenky peru stále na vyvářku). ˇSkoda, že jsem nenašla takový materiál, ze kterého jsou Babyidea, že bych si našila další vkládačky.
Šicí dotaz k reflexní paspulce - můžu jí vložit mezí dvě vrstvy softu a sešít to celé na OL?
@laeela já to šila napřed na rovnostehu patkou na zip. Na OL to dost ujíždělo a nebylo to přišitý rovně a hlavně dost v kraji. A pak to při rozevření vyčuhovalo i s tou lištičkou, která se přišívá. Ale třeba budeš šikovnější. Já na paspule nějak zanevřela. A někdo ještě radil vytáhnout tu výztuž...
@laeela můžeš, taky to tak dělám 😉 Akorát pozor, abys to tam dala dobře, aby to pak moc netrčelo ven.
@ovecka111 tak i já přidám svou poslední zkušenost s šitím softu, sice na rovnostehu, ale přítlak patky jsem musela snižovat jinak by mi neprošil v jednom místě 12vrstev softu a zipu, prostě to vůbec neprovazovalo, měla jsem ho úplně utáhlý a nic, musela jsem povolit 😖 tak vyzkoušej všechny možnosti 😀
@veronik77
@crawler
@anastazieb
Moc díky za rady, snad příště. Nepovedlo se mi ji totiž najít. Minule jsem jí hledala, nenašla a šila bez ní. Pak jsem hledala něco jiného a našla paspulka. Tak jsem zajásala, že vím, kde je. No a dnes, když jsem jí potřebovala jsem jí opět nenašla. Ale aspoň jsem si pouklízela v šicích zásobách. 😀
Ale zas mám téměř bezbolestně ušitý jedny teplý softky pro Filipa. Byla jsem líná dělat střih, tak jsem si poupravila střih na tepláčky, co jsem šila začátkem týdne.
Nastříhala sešila po chvilkách během odpoledne a během vaření večeře. Konečně začínám mít pocit, že mi to jde. 🙂

@anastazieb @rebelie holky dakujem vam za rady, ihly som tiez vymenila za standard, skusala som 80 aj 90, pritlak patky mam na max a stale spatne, mam pocit ze uz sa tam neda nic zmenit, no nakoniec budem musiet asi sit soft na normalnom stroji