Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
jieff- moc děkuju 🙂.
@koki_melo já jsem vystřihovala z normální nažehlovací, mám takovou širokou a na softshellu dobrý, neodlepuje se vůbec nic. Akorát je potřeba sloupnout dobře folii a nažehlit ze správné strany. Měla jsem i testovací kousek softshellu, který jsem asi dvacekrát prala a nebyla na tom žádná změna.
@michamicha já dávala finerib a stačilo nám to 🙂
@michamicha jj. taky mi takhle chodi zasilky ze zahranici, ze k tomu neni zadny listek a ze schranky to cumi, vzdy se divim, ze to dorazilo, ze to nikdo necornul bud ze schranky nebo na poste. Mame vyhodu, ze jsme v baraku a malokdo chodi kolem.
A kolotoc je prima, my ho mame na jine diskusi a uz mam taky doma darek pod stromecek a muj uz taky dorazil, tak jsem rada.
A zrovna jsem si taky rikala, jestli bychom si takovou vymenu nechtely udelat na sici diskusi. 🙂
Co je kolotoč, to je nějaká směna věcí ? od toho co mám 3 děti vůbec nestíhám žádné diskuze... 😀
Já jsem odbavila o víkendu nějaké zakázky a musela jsem si taky zkusit jedno bodíčko, tady je výsledek. zatloukací patentky (kovový jsem už vzdala, vždycky mě to stálo prsty, teď mám kleště jak na kovový tak na plastový, ale do kovových musím ještě koupit příslušné patentky...takže tentokrát jsem využila plastové.
Holky prosím pomoc! Jsem úplná koza, při výměně jehly mi stará propadla kamsi dolů a vyndat nejde! Co s tím? Servis? Stroj nemám ani dva měsíce a tohle se mi zadaří...doprčic ☹
@to_sauer Jak já růžovou nemusím, tak tohle se mi moooc líbí!
@lemuritto Odšroubovat stehovou desku, vyndat spodní cívku, vyndat člunek, použít magnet...
Konečně se taky můžu pochlubit. Na tepláčkách pro osmiletého se člověk už moc nevyřádí, hlavně by to chtělo kolena z ocelových plátů, ale ty jsem zatím nesehnala🙂 No a původně naprosto jednoduché šatičky... Pro ty, kdo mají depku z rychlošiček, dělala jsem je přesně 3h. Nejdřív mi střih připadal extrémně široký, proto vepředu ten sklad (ale nakonec vypadá dobře), pak jsem zjistila, že by je nejspíš nikdo nepřetáhl přes hlavu, takže dodělat zapínání na rameni. Měly by být pro neteřinku, nedávno jste mi radili něco jednoduchého pro 1,5 holčičku na léto.
Holky nějak nevím, jak vyspravit kamaše. Honzík má z merino vlny, jsou kupovaný. Taková ta jemná vlna, ne jako třeba ježci. A udělal si na koleně díru a tchyně o dorazila, že to pak ještě prala v pračce, takže z malé dirky je díra jak koruna a ještě to pustilo oko.... ☹ myslíte, že je šance to nějak spravit? našít tam něco asi nepůjde, když je ta nohavice tak úzká, tak jedině něco nažehlit?? a stejně už to nebude hezký ☹ a to jsem je dávala tak ráda, jsou barevný, příjemný 😒
@bury rozpárat, ustřihnout to roztržené, všít nový dílek a znova zašít? Nebude to na krásu, ale máš jistotu, že se ti díra nerozjede, nálepka neodlepí. Pokud teda máš ještě materiál.
Koukám, že babičky a dedečci perlí stále. Mě před 35 lety děda polil žíravinou, když poléval nějaký plevel na poli, aby máma nic nepoznala, tak flekaté kalhoty vypral a aby byly hned suché, tak je sušil horkou žehličkou a vypálil do nich díry 😀.
Holky, máte některá zkušenost s šitím záclon? Resp. zda se vyplatí si sehnat látku a ušít doma? Nikdy jsem na záclony moc nebyla, ale teď v novém by se i celkem do interiéru hodily, tak jsem koukala, co se nabízí a co to stojí... Jeden hezký exemplář na internetu jsem objevila, ale zase naživo to vidět je asi fajn... Kdysi dávno jsem obdivovala nějaké záclony v KIKA, ale ty ceny byly astronomické...
@macin73 Záclony jsem si vždycky koupila v metráži a kraje obšila. Levná není ani ta metráž, ale zase to máš většinou na spoustu let. Klasické děrované se nežehlí, do kuchyně jsem si koupila takovou jakoby šifónovou, ta se musí přežehlit, ale zhruba 3x do roka to zvládnu, pokud máš nějaká velká okna, asi bych nekupovala ten druh, který se musí žehlit.
@zuzkasim no já jsem zatím narazila jen na jednu, která mě oslovila, ani netuším, zda se podobná látka dá sehnat v metráži... no asi mrknu v místní galanterce http://www.bonprix.cz/vyrobek/voal-vienna-kremo...... a právě, že okna jsou velká a potřebovala bych i dvě velikosti... no asi to budu muset trochu prozkoumat 😉
@macin73 Jestli se mi zobrazuje dobře cena, tak ta je dost levná. Akorát teda vypadá podobně jako ta moje kuchyňská, šifónová, tipla bych, že se musí žehlit🙂 Já si prošla Obi, Bauhaus apod., v klasických obchodech jsem záclon moc nenašla, u nás měli nejlepší výběr právě v Obi, ale taky je to už pár let nazpět.
@koki_melo @kuna - holky oni jsou šitý OL - asi teda. Nemá to klasický švy, ale jsou ty dva díly spojený OL, takže nemám šanci to rozpárat a pak zase zašít 😖
@to_sauer - to už je moc práce to zpět vyplétat - myslím, že by to ani nešlo.
Koukám, že se s nima budu muset asi rozloučit, protože cokoliv bude vypadat blbě....
@macin73 - já mám záclonu akorát v ložnici a tam jsem kupovala klasicky metráž v kamenném obchodě. Už to v té spodní straně má takovou tu kovovou šňůrku, nebo co to je, aby záclona byla zatížená a hezky visela. Myslím, že ty hotový bývají dražší... S tím žehlením nevím - já peru záclonu tak, že ji nenechám ždímat a pověsím jí ještě mokrou, takže ona se vyrovná.

@koki_melo pokud chceš pásku, tak bych volila asi radši reflexní našívací než nažehlovací... nažehlovací jsem zkoušela u 2 bund, na šusťákovce to drželo dobře (ale zase jsem měla strach při práci s žehličkou) a na látkové bundě (nevím co to bylo za matroš, ale taková silnější co se dává na bundy - určitě bavlna s příměsí něčeho) to nedrželo :-/