icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
11. dec 2013

@crawler Radši nedívám 😀 Já obecně při šití na čas nemyslím 😀
Zaplaceno to bylo celkem slušně, Soňa ještě do všeho chtěla ykk zipy, což na jedněch kalhotech dělá skoro 200 Kč navíc 😝

@allymally Dobré fotky nejsou ve foťáku, ale v hlavě a ruce toho, kdo fotí. V práci jsme měli kolegyni, co fotila ořezávacím kompaktem z dob prehistorie a dělala nejlepší fotky. Takže pokud ti jde focení s kompaktem a baví tě to, tak pak bych do toho investovala. Jak jsem ale radila i jiným, že bych třeba na začátek šla do nějakého staršího modelu z 2. ruky, ono to fakt jako přechod z "mobilu" stačí.
Já k prvnímu tělu měla seťák 18-55 a pokud netiskneš fotky na velké plochy, tak pro začátek určitě stačí, já teď hledala setové objektivy, že bych koupila už nějaký víc profi a ve všech recenzích se shodují, že těch 10 tisíc navíc za ten profiobjektiv nestojí, pouze pokud tiskneš fotky ve větším rozlišení, tak tam jsou vady objektivu znát... já ten základní obj. stejně vůbec nepoužívám, fotím na pevná skla. Rozhodně za mě ne Tamron. Já preferuju Canon a nebo Sigmu.

allymally
11. dec 2013

@caramilla nooo, tak ruky se zatím nejeví jako talentované 😀 uvidím, zda neklamou tělem 😉 Já na ten Tamron hleděla, ale měla jsem z něj strach. Sigma mi jako nezkušenému už něco říká. A Canon jsou jasný. No teda, to je větší alchymie než se vyznat v makroekonomii 😀 😀 a že mi dělal potíže 🙂

mehlo
11. dec 2013

@sinala tak tenhle steh používám už hodně dávno skoro na všechno. Takhle lemuji sukni, když je tenší, abych tam měla takový ty vlnky, svoji halenku- tričko, co jsem si šila asi před 2 lety z merino ribbu z mylly apod.

mehlo
11. dec 2013

@jieff to je úžasnééééééé

behulka
11. dec 2013
caramilla
11. dec 2013

@allymally tamron bych shrnula asi tak, že je to odpovídající poměr cena/výkon. Takže výkon nic moc, ale zase za ty peníze... A určitě ruce pryč od všech moc univerzálních objektivů jako 18 - 300 a tak. U nich platí, že nefotí dobře pak v žádném případě. Nejlépe fotí pevná skla, ale zase se s nimi zoomuje tak, že chodíš, na což já jsem zvyklá, ale když fotí pak někdo jiný, tak je totálně zmatený a hrozně si stěžuje 😀

maca_p
11. dec 2013

@behulka dakujem pekne za tip 🙂

kamishek
11. dec 2013

@allymally já nejsem rozhodně odborník, na to jsou tu jiní, povolanější 🙂 ale za sebe můžu zhodnotit to, co jsme si pořídili my
tělo 600D - max spokojenost, fotky moc hezké a umí i video
seťák 18-55mm - celkem v klidu, ale pokud bychom pořizovali dneska a bylo by pár tisíc navíc, preferovali bychom teď spíš nějaký univerzál s větším zoomem - třeba 18-125mm nebo i víc... někdy není čas přehazovat a zároveň je potřeba fotit různé objekty různě daleko (ale to může být problém našich akcí, ty třeba v takových situacích moc nebudeš 😉 )
pevná 50mm - je super, jen je celkem hlučná při ostření a někdy proostřuje a je tím pádem na zabití 😀 ale všeobecně jsme s ní spokojení 🙂

kamishek
11. dec 2013

@caramilla já teda nevím, ale manžel teď vybírá nějaký zoom 55-250mm nebo tak nějak (nevím teď přesně, co má v merku), jen vím , že je to od Canonu nějaký celkem nový... a podle recenzí a zkušebních fotek to není až taková bída 🙂 ale jinak souhlasím, že nejhezčí fotky jsou z pevných skel 🙂 jen někdy jsou holt i ty zoomy nezbytné... ale je fakt, že jsem si teď vzpomněla, že ty úplně mega univerzály 18-300mm měly fakt děsné fotky ve většině rozsahu

petkasv
11. dec 2013

Tak přidávám svůj dnešní dokončený výtvor pro mého muže, chjo fakt těžko se to píše, ale bude v pořádku, já to vím 🙂

zuzkasim
11. dec 2013

@petkasv To ti muselo dát hrozně moc práce, já bych se saténem švihla🙂 Vybrala jsi hezké látky, tvůj muž má rád červenou? Můžu ještě něco poradit? Ten satén by mohl časem zlobit, vytrhávat se, je to umělá látka a ty to prostě dělají, když jsou švy trochu víc namáhané. Všechny saténové díly zhruba 3 mm od kraje prošij přes všechny vrstvy. Ono to prošití bude vypadat dobře a hlavně je to funkční.

petkasv
11. dec 2013

@zuzkasim děkuju, červený máme obývák a muž je muzikant proto ty noty, Zuzi měla jsem jí celou prošitou zkrz na zkrz a máleme mě švihlo když jsem to celé obrátila a ten satén byl šílenej, takže jsem celý párala, jediný co mě napadlo tak jí rozpárat ten lem a prošít tu vrchní vrstvu samotnou, a asi to udělám právě kvůli tomu vytrhávání 😖

caramilla
11. dec 2013

@kamishek Ty zoomy nebo ty univerzální, když si dobře zaplatíš, tak mohou být dobré, ale objektiv za 10 tisíc velký rozsah podle mě dobrý nikdy nebude. Na ten nový 18-125 jsem myslím koukala a četla recenze, ale už se nepamatuju, ale pro sebe jsem si zhodnotila, že fakt když dávám 100 tak je to tolik, že víc už stejně nepoužívám.
Navíc, když je dlouhé sklo (125 nemyslím, spíš těch 200 - 300), je třeba mít IS a to zase něco stojí, takže pak se to šplhá nahoru. Brácha si koupil teleobjektiv, velké jako prase, těžké jako prase, neskladné jako prase, drahé jako prase a ještě bez IS, takže jedině ze stativu.... Já myslím, že kdo nefotí ornitologii, tak velký zoom nepotřebuje... 😀

@petkasv máš to krásné 😵

zuzkasim
11. dec 2013

@petkasv Máš kráčející patku? Je na to fakt dobrá. Chce to položit si deku na zem, hodně vyrovnat a buď našpendlit tam, kde budou švy, mezi špendlíky tak 10 cm mezery, špendlíky se dávají kolmo ke švu. Nebo nastehovat, ale já nerada stehuju, vždycky jen špendlím. Při prošívání pak pracovat pomalu, pořád si látku kolem rovnat. Nebo to prošít ručně, dělá se to jako stehování, předním stehem. Škoda, že jsi tak daleko, bych ti s tím třeba nějak pomohla.

kamishek
11. dec 2013

@caramilla no, my fotíme natolik různorodé objekty a situace, že se zoom opravdu hodit bude... tak až bude ten nový objektiv vybrán (určitě bude patřit spíš mezi ty levnější), zakoupen a nafoceno pár fotek s ním, tak pak poreferuju, jestli jsme spokojení nebo ho chceme vyhodit 😀 😀

alenf
11. dec 2013

@ucitelka70 vďaka🙂,zbúchaný rýchle do dvoch dní ako bol čas popri Viktorke🙂
@zuzkasim ďakujem,tiež som prekvapená,že tá farba sa zhoduje,ako keby to k tomu bol origoš materiál,veľmi sa teším,že som to trafila.Rozmýšľala som nad čiernym podkladom,ale asi by to nebolo ono.🙂
@a_lexa ďakujem🙂
@crawler Hehe to snáď nemyslíš vážne:D?!Či aj áno?:DA ďakujem za pochvalu🙂

caramilla
11. dec 2013

@kamishek určitě napiš 😉 Pravda, že já fotím dost úzký profil fotek, tak mám jiné potřeby 😉

petkasv
11. dec 2013

@zuzkasim děkuju jsi hodná 😵 tak já budu špendlit 🙂 kráčející patku mám tak to půjde, určitě to vyzkouším 🙂 protože z toho vytrhávání mám fakt strach 😀

daisyr
11. dec 2013

@caramilla Moc krásné, už jsem obdivovala na blogu, fakt povedené detaily a toho času to muselo zabrat 😉 Jinak duha je fakt bomba
@alenf hézké a sladěné

sufik1
11. dec 2013

@petkasv no ze saténu by mě švihlo. Jsi borka, že jsi to dala.

daisyr
11. dec 2013

@petkasv hezké, určitě bude mít radost 😉 a souhlasím, taky jsem to prošívání nedávala a to jsem neměla satén, ale taky jsem tehdy neměla kráčející patku, od té doby, co ji mám, jsem to nezkoušela, tak snad ti to půjde hezky

sufik1
11. dec 2013

ještě když řešíte focení, jak fotit VEVNITŘ?????? Venku prostě nemůžu. Už mám bílé pozadí, stativ, dávám na manuál a upravuju uzávěrku, vyšší iso a furt nic moc a nemůžu to vychytat. Hlavně teda se snažím bez blesku, ale pak mám zas problém se stínama. Naštěstí ten dlouhý čas vyřeší stativ... Mám přisvěcovat lampama????
Nějaké fígle???

caramilla
11. dec 2013

@daisyr duha teda nebyl můj nápad, to byl nápad Soni 😎 Mě by to asi přišlo nereálné to našít na bundu, ale pak mi to přišlo jako výzva 😀

caramilla
11. dec 2013

@sufik1 Určitě pomůže i obyč. lampička, já tak dělala portréty na občanky, ségra mi svítila za hlavu a já fotila s obyč. bleskem a dobrý 😀
Pokud chceš vyřešit v interiéru focení bez stínů, tak externí blesk a fotit s odrazem a nebo difuzér na blesk, ten to světlo zjemní, ale stíny tam budou. Já teda nesnáším focení s bleskem, ale ten externí jsem si docela zamilovala 😀

caramilla
11. dec 2013

Sem musim u te prilezitosti hodit fotky z vecerniho testovani fotaku 😀 Ex. blesk s difuserem, ale teda bylo to prepalene, musela jsem to upravit, ale zase jsem to nemusela doostrit, zaostril ji dobre, ale ne vzdy...
Mina vecer sezrala celeho medveda Lindt, ani nam nenechala 😠

anastazieb
11. dec 2013

@sufik1 já si to dávám k oknu na postel, když je venku dobrý světlo. Když ne, tak si na to svítím lampou a dobře vyvážím bílou.

petkasv
12. dec 2013

@caramilla no evidentně jí chutnal 🙂 taky bych se nedělila 😝 😝

crawler
12. dec 2013

@sufik1 já teda nemám vybavení - mám jen foták a bílou látku, takže já vždy čekám na dobré světlo a fotím u okna...

crawler
12. dec 2013

@caramilla Lindt miluju a loni jsme byli v Rakousku kousek od jejich továrny s podnikovou prodejnou. jedni známí z penzionu nás tam lákali, že si tam zajeli pro dárky příbuzným- táhli 2 velké tašky fakt narvaný k prasknutí...a my si nenašli čas - měli jsme(teda manžel) jiný program 😠