Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 já záclony šiju teda celkem často a v pohodě, zvol si dobrou jehlu fakt ostrou a jak začneš šít tak si přidrž u začátku nitě aby se ti tam nezcuchali. A to je podle mě všechno co jde tak si předžehluju u těch šifonových záclon taky ale opatrně🙂 a trpělivost pro mě je to strašná nuda jsou to metry rovného šití 😝 😀
dneska v noci jsem toho moc nenaspala, ale zase měla moje dcera sukýnky na svoje první taneční vystoupení 😀. Nestihla jsem vyfotit všechny pohromadě, tak alespoň foto tý naší a pak foto na malých tanečnicích 😀
@terezita - tak my ten starej stroj ještě máme, ale je to fakt taková herka 😀 hrozně hlučná a tak různě skáče, ale nikdy to nebylo na servisu a nikdy to nikdo nečistil a nepromazal (je celokovový), takže možná kdyby se toho někdo ujmul, tak je to paráda 😉 Opravdu stroj, kde jsem nemusela řešit nic jinýho, než napětí horní nitě 😀 pořád jedna jehla, pořád jedna patka a vše v pohodě 😉 ten novej stroj (i když mám jen obyčejnej), tak má ale taky svoje výhody, to ne že ne 😉 😵
Prosím pěkně radu, chci lemovat kapsy u mikiny (plyš) lemgumkou - ty kapsu jsou takové ty vykouslé dokulata a pod ně se do švu přišije placka. Mám tu gumku při šití natahovat? Trošku, vůbec? Já bych měla nutkání ji malinko natahovat. A nebo to mám olemovat radši nějakým úpletem tenkým? Moc díky za radu, šiju vánoční dárky, tak to nechci zmrvit!
@koki_melo určitě natahovat, jinak bys to neměla hezký do oblouku. Ale já ty lemovací gumky kromě softshellu nemám na oblečení moc ráda, ono se to pak tak zacuchá, při používání. Já bych to radši olemovala úpletem na třetiny nebo třeba proužkem flísu.
@terezita @anastazieb díky, no já právě nemám žádný úplet ani rib, který by se mi barevně hodil, tak mě napadla ta gumka, ale jestli by to mělo po chvíli vypadat hnusně, tak radši použiju něco jiného. A nebo bych to mohla vzít i tím plyšem? Nebude to moc tlusté? Já vím, asi než ptát měla bych si to vyzkoušet 🙂.
SOS holky Quiltařky @bordino @zuzkasim co tam mám blbě??? strečovka jehla (tu jsem teda neměnila), nitě utažený na normál, steh kratší. Snažím se tahat rovnoměrně, ale hrozně to skáče a jeden je dlouhý, druhý kratší... jo a kde se dají koupit ty rukavice na q.???
@elentari já u Poláška objednávala jen jednou a na dobírku a už je to tak rok... takže asi moc neporadím. Možná se tam změnili lidi nebo toho mají před vánocema moc...
@koki_melo natahovat právě jen jemně aby ti to kapsu zase moc nezřasilo, vypadá to pak ošlivě, takže já bych naopak zas moc nenatahovala, hodně záleží, jak ten materiál je pevný, ty měkčí se rychle zřasí a vypadá to pak ošlivě, takže bych natahovala fakt jen jemně, aby ti to hezky vyšlo do obloučku, ale fakt maličko.
Holky, teď mě tak napadlo, jak se jezdí/lo do Německa na nákupy oblečení a jídla a drogérky, nezkoušel někdo nějaký tamní shopy s látkama? Já kdysi jezdívala k tetě do Norimberku a tam v nějakém tom Kaufhofu, Kaufhalle (lokální prior) či jak se to jmenovalo mívali hromady látek, už před dvaceti lety super úplety, o kterých se nám tu jen zdálo. Tak mě napadlo, jestli to funguje ještě teď, nemá někdo zkušenosti? Že bychom si udělali rodinný výlet "po stopách metráže" 😀.
@koki_melo tady mas odkaz na trhy v nemecku http://www.stoffmarktholland.de/stoffmarkt/ je tam terminova listina kde co je a muzes si to nechat posilat na mejl, upozorni te par dni predem 🙂 my jinak jezdime do berlina, tam je v turecke ctvrti trh latek kazdou sobotu.. 😀
@macin73 taková blbost, ale mně by to bylo pomohlo - než budeš našívat tu řasící pásku, tak si vytáhni kus těch šňůrek navíc a svaž si je k sobě, aby se nevyvlékly. Pak založ pásku do rubu, bude hezky začištěná. A až to budeš mít stažené a nařasené, tak šňůrky neustříhni 😀 Já si je, debil, zapošila a ušmikla, ony se z toho švu vytáhly a celé se to rozjelo. jsem nechtěla, aby mi tam visely šňůry, a místo toho to bylo na vypárání a začít odznovu. Tak jen kdyby Tě to náhodou nenapadlo 🙂
@koki_melo v obchodaku jsem nenatrefila na vesele latky. tam jsem videla jen takovou tu klasiku.. 😝 na tom tureckem trhu je cena vetsinou okolo 5eur, najdes i za 2, ale i za vic. tam maj takovy ty detsky barevny od tante ema, teplakoviny, uplety no a hodne tech tureckej na ty jejich hacafraky, ty jsou nadherny! a pak sezonni.. na podzim/v zime fleesy po 5 eur co voldemord prodava za 200 a vic..na tom stoffmarktu holland maj vsechno, i to na co se tu delaj hromadky. ale zas ty ceny odpovidaj vicemene tem internetovym, mozna byvaj o krapitek nizsi. ten byva i v drazdanech, tam se myslim aspon kvuli kukacce vyplati jet, neni to takova dalka.
@bury ano, krásne biele..... len my sme urobili chybu, že sme na veľmi tenké vyvaľkali, bože, zo 50 ozdôb, krásne to ukáže, len to trošku vykrútilo, ako schlo.... ale to nevadí...

@letasi - já mám tenhle stroj http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-brother-bn-27... a spokojenost 😉 rozhodovala jsem se mezi tím a mezi tímto http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-janome-920/d-... . Je to tak nějak v tvé cenové relaci 😉