Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kamishek Já jsem si ho kdysi kupovala s platem v NNO 14 tisíc hrubého 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Ale to bylo v dobách, kdy jsem měla jediný koníček a to bylo focení a prostě jsem si rok šetřila. Neměla jsem děti a žádné další závazky, jinak jsem žila skromě 😀 😀 😀 Od té doby, co mám šití a oblékání Míny jako své další 2 koníčky, tak nechápu, proč jsem dávala 20 tisíc za objektiv na focení vážek? Navíc, kde ty vážky sakra brát? Jsem si nosila z výukových programů nalovené nymfy a líhla jsem si je u nás v jezírku a každé ráno čekala, až se nějaký vylíhne a fakt jsem dvě "ulovila" a nafotila, ale tím vážková éra skončila, na Dana Bártu fakt nemám 😀 😀 😀
a vůbec, chlap není doma, já bych mohla v klidu pracovat na dárku pro něj (triko s aplikací) a místo toho tady krafu... děs totok 😀
@kamishek no, tak na koncerty určitě! 😵 😵 😵
Já video nesnáším! Nesnáším videokamery a homevideo, s Mínou jsme programově kameru neměli, ale když teď vidím, že mamka sestříhá na 20 minut video s Jasmínkou za rok, tak mi to přijde velmi hodnotné, ona se na to strašně ráda dívá a je to pro ní neskutečný zážitek, takže proto... jako dokumentace ne pro mě, ale pro to dítě, to je jediný důvod. A pak teda další je natáčení fotonávodů na blog 😉
@caramilla hustý, natáčení návodů? tak na ty se těším 😵 😵
jako třeba taky jednou s dětma změním názor na video, ale já tak STRAŠNĚ nesnáším (a těžce nesu) se na videu vidět a slyšet, že mi kamera domů nesmí... ale tak ten 600D má naštěstí fakt pěkné a kvalitní to video, takže v případě potřeby myslím nebude problém 😕
@kamishek @caramilla já byla vždycky proti hejbacím obrázkům, ale to jsou asi všichni skalní fotografové, co vyměňují objektivy a řeší jejich světelnost 😀 😎... s nápadem, že bychom asi mohli koupit kameru kvůli dětem, přišel manžel, a je fakt, že něco na tom je... nás taky táta (ač klasický fotograf vyvolávající si fotky sám) v prehistorii natáčel a já to jako malá zbožňovala, když jsme se viděli na plátně 😝 ... to mě přivádí na myšlenku, že se ho příště musím zeptat, kde ty poklady skončily.... 😕
@sufik1 ozdoby urobené.... bola to fuška variť.... asi viac vody bolo treba? ale potom sa s hmotou robilo fajn.... len ostali v tom také hrčky..... druhú várku budem robiť s tlčikom na zemiaky.... a robili sme s dcérou zo solamylu - celý balík a dva balíky sody.... a cca 1,5 šálky vody
@ucitelka70 já to měla za pár minut hotový... a těsto fajn. Dobře se vykrajovalo...
Děvčata, tak nesu špatnou zkušenost s Poláškem... ne, co se týče látek, ale celkové komunikace.
Objednávala jsem si přes email prostřihy froté (u sufika na blogu jsem četla, že si může každý říct, jaké chce barvy - takže 2kg červených, 2kg zelených). A ptala jsem se, jak to mám zaplatit, že to můžu zaplatit převodem předem na účet. Napsali mi, že klidně, poslali číslo účtu.... neplatila jsem to hned, neměla jsem přístup na net.. ale zaplatila jsem to za třetí den ráno, píšu jim, že to je zaplacené... a za dvě hodiny mi zvoní u domu PPL že pro mě má balík na dobírku. Samozřejmě z Poláška... tak jsem to zaplatila ještě jednou s tím, že když jsem jim psala, že jsem to platila, tak se ozvou, pošlou to zpět... Poté, co jsem to rozbalila, tak to byla směsice barev (hezké barvy, odstíny, ale já si objednala 2kg červených! (je to na vánoční dárek)), ale budiž,... dlouho se nikdo neozýval, tak jsem jim napsala. Paní se strašně omlouvala, že až to dojde, tak to pošlou zpět (před 5 dny). Od té doby nic... tak jsem zvědavá, jak to dopadne 😀 je to sice "jen" 220Kč, ale to se vždycky hodí (třeba na 1m hezkého designového plátna, že)...
@ucitelka70 - a jsou z toho solamylu teda nakonec bílý? Já jsem tu včera studovala ten návod, co jsi sem dala z FB a spálila jsem si cukroví v troubě 😠 😠 😀 😀 Takže jsem to nakonec nedočetla 😉
@laeela - no já právě nikdy 😀 a ještě to bylo zrovna linecký, který občas jí i manžel. My cukroví skoro nejíme - já to jím tak nějak ze setrvačnosti a aby se to snědlo. Takže dělám jen čtyři, pět druhů a od každého jen menší dávku. Tak toho lineckýho je opravdu hodně malá dávka, když jsem jeden plech spálila 😀 😀
@macin73 ; @kamishek Právě proto nemáme kameru, ale jen možnost videa ve foťáku, i mi to přijde praktické, že když jdu na výlet, tak beru jen "jedno".
Jinak nás táta natáček na kameru furt, my to nesnášeli a hlavně to byly nekonečné záběry, u nás fenomenální "Pája jí zmrzlinu", kdy jí byl asi 1,5 roku a byli jsme u moře a táta ji asi 20 minut natáčel, jak jí zmrzlinu a my se na to pak museli dívat, strašné. Podle mě se s tím musí šetřit a natočit za rok pár kratičkých záběrů pro dokumentaci, aby to dítě vědělo, jaké bylo jako miminko, z doby, co si nepamatuje. A sestříhat to třeba fakt na 30 minut za rok a to mít jako poklad a vzpomínku. Video přináší opravdu jiné pochopení té situace nebo doby, Jasmí třeba hrozně prožívala, jak mluvila, že říkala furt "ňamí" a tak, fakt se jí to hrozně líbilo.
Já ale video fakt nemůžu, já jsem u toho videa z minulého roku, co mamka teď pouštěla, brečela a to je Míně jen o 1 rok víc a už to nedávám, co budu dělat, až budu mít velké děti, to teda fakt nevím...
Naše máma má snad jediné video z dětství bez zvuku, jak se učí chodit a když nám to kdysi děda pouštěl ještě z klasické pásky, tak z toho mám dodnes obrovský zážitek, viděla jsem ho jednou a dodnes ho mám před očima 😵
tak ja zrovna udelala letos prvni vanocni cukrovi.. nepecene kokosove kulicky.. 😅 nejak me to letos vubec nebavi a to k nam prijedou rodicove, takze se budu muset nejak rychle do te nalady dostat.. 😝
Ach jo, tak tu místo šití hledám světelný seťák a naneštěstí jsem narazila na tohle
http://objektivy.heureka.cz/sigma-17-50mm-f-2_8...
a tenhle taky není marný
http://objektivy.heureka.cz/canon-35mm-f-2-is-u...
A k tomu obrovský batoh a nosiče 😀
Ahojte mamičky 🙂 som mama na rodicovskej dovolenke mam 2deticky 4 a 2roky...do prace nechodim nikde a tak rozmyslam ze by som si kratila dni niecim prijemnym 🙂 chcela by som sa naucit sit,nejake oblecky na detske vankusiky,oblecko,hracky...no nemam ziadne skusenosti...preto by som Vas chcela poprosit o rady nejaky tip na sijaci stroj pre zaciatocnicku nie moc drahy...a nejake linky s inspiraciou napadmi....nieco som hladala ale je tu strasne vela prispevkov a kym to cele preklikam to potrva ... Dakujem
Tak holky, potřebuju poradit. Naklusala jsem do místní galanterky a v panice koupila látku na závěs a na záclony do té ložnice. Uvidíme, jak bude vypadat výsledek. K té zácloně jsem si koupila řasící pásku, závěs bude asi do tunýlku na tyč. Poradíte prosím, na co dát pozor? Ptám se jako hňup, záclony jsem nikdy nešila a ty, co mám kupované, jsou všechny na poutka... Díky za jakoukoli radu!
@macin73 - hele já jsem věčný šicí začátečník, ale když jsem šila záclony, tak jsem nenarazila na žádnej zádrhel. Je to jen rovný šití, s tou řasící páskou jsem taky žádný problém neměla 😉 Jen to vše dobře poměřit, ať to není moc dlouhý/krátký 😉
@letasi - se strojem je to těžký. Musíš aspoň vědět, kolik do toho chceš investovat peněz. Bez toho se opravdu těžko radí. Já šiju už dlouho, ale spíš vždycky jen takové opravy, rovné věci, nic velkého a když jsem se rozhodla, že chci šít dětem oblečení, tak jsem tuhle diskuzi pročetla prakticky celou. Je to na dlouho, ale jinak to asi nejde 😉 Potom koupit stroj a zkoušet, když je nějaký konkrétní problém, tak se zeptat 😉
@macin73 našiješ to rovně a pak to stahneš, jak potřebuješ, záludnosti to nemá 😉 Ale záclony se blbě šijí, alespoň teda mě se nedařilo regulovat napětí nitě, tak si to prve nějak sešteluj, abys to pak měla hezké 😉 To u toho tkalounu bude OK, ale po krajích, co jsem obrubovala jen záclony, tak byly vždy nějaké nitě povolené, docela jsem s tím bojovala, když jsem šila záclony tchýni kdysi 😝
@terezita - už se mě na to někdo ptal - úplně všechny příspěvky jsem nečetla. Některý jsem přeskakovala, když to bylo OT, nebo mě to prostě nezajímalo 😉 když jsem měla chvilku, tak jsem si prostě početla, pak třeba pár stránek přeskočila a zase četla dál 😉 myslím, že jsem tím získala dost informací. Ono jak jinak začít, že jo? Těžko si někdo tady najde čas a popíše vše, od koupi stroje, po navlíkání jehel, výběr materiálů, střihy atd. 😉 Někdo je ranař, tak sedne ke stroji a jede, ale já jsem takovej teoretik, co potřebuje na všechno návod 😀

@macin73 hm, tak to je pěkná suma teda, mi by taky přišlo líto dát za jeden objektiv tolik 😔 aspoň teď. Když manžel pokukoval po těch dražších, tak jsem mu říkala, že klidně si může takový objektiv koupit... až bude vydělávat těch 50tis měsíčně 😀 😀 😀
ale ta 35mm by se mi jednou líbila taky 🙂 a raději se ani nebudu dívat, na kolik by vyšla pro Canon 😅